Skip to Content

SAS BAKOM FIENDENS LINJER. I oktober rapporterades det i brittisk media att SAS under ett år dödat över 200 IS-krigare i Irak och Syrien, varav många högt uppsatta befälhavare som skjutits av SAS-prickskyttar från i flera fall långa avstånd. Precis som på senare tid i Libyen har det skapat panik hos IS ledning, som alltmer håller sig gömd inomhus. Det hjälper dock inte alltid. I januari rapporterades det om hur SAS med hjälp av det grovkalibriga prickskyttegeväret Barett M82 (Försvaret: Ag90) och specialammunition skjutit ihjäl IS-ledare genom decimetertjocka betongväggar. Foto: Okänd

Brittiska SAS jagar IS

Brittiska kommandosoldater ur den mytomspunna elitstyrkan SAS har bekämpat terrorarmén Islamiska staten i Syrien och Irak så framgångsrikt att deras normalt sett hemliga operationer läckt ut till media. Rykten som brukar stanna i militära kretsar har på så sätt nått allmänheten i en allt stridare ström. Nya Tider ger här en inblick i några av den brittiska specialstyrkans annars hemliga insatser.

Publicerad: 18 februari, 2016, 10:15

  • Svenska

Läs även

Brittiska Special Air Service (SAS) är en av flera utländska specialstyrkor som opererar i främst östra Syrien. Hitintills tycks deras mål uteslutande vara Islamiska staten (IS). Deras närvaro bryter mot internationell lag, då den sker i strid mot den suveräna nationen Syriens uttalade vilja. SAS används i flera roller. Däribland att rekognosera mål för stridsflyg, slå ut nyckelpersoner i IS ledning, skapa rädsla och förvirring bland jihadisterna genom användandet av bakhåll och prickskyttar samt extrahera agenter och informatörer.

Dockor lockar fram jihadister

SAS är sedan tidigare främst kända för sin skicklighet att förflytta sig långväga på land och obemärkt infiltrera fientligt territorium för att sedan slå till överraskande och försvinna utan ett spår. Öppen ökenterräng lämpar sig också väl för några andra av SAS paradgrenar, nämligen uppfinningsrikedom och prickskytte. Det har till exempel flera gånger rapporterats att kommandosoldaterna smugit sig på jihadister iklädda burkor. Ett annat knep SAS tagit till i östra Syrien är att placera ut dockor föreställande bland annat kurdiska krigare med typiska kläder och riktiga vapen, vilka på avstånd ser verklighetstrogna ut. Taktiken har framgångsrikt tillämpats flera gånger de senaste tolv månaderna och senast kända gången var i slutet av januari i närheten av den syriska staden Deir ez-Zur, där IS nyligen genomfört offensiver mot regeringsarmén och flera massakrer på civila har rapporterats. När IS angivare bland lokalbefolkningen eller kalifatets spaningspatruller upptäcker dessa lockande mål dröjer det inte länge innan jihadisterna går till anfall. Då slår SAS-fällan igen och jihadisterna nedgörs av prickskyttar, korseld från kulsprutebeväpnade SAS-grupper som legat i bakhåll eller inkallat stridsflyg. Den brittiska dagstidningen Daily Express rapporterade första veckan i februari att vid ett enda tillfälle ska tolv jihadister ha nappat och samtliga sköts sedan ner i den öppna terrängen av SAS prickskyttar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Tyska socialdemokraterna mot seger i valet

UTRIKESI april verkade det som att det tyska miljöpartiet skulle bli störst, men sommaren gav Unionen ledarpositionen åter. Kort därpå vände den tyska opinionen fullständigt. SPD och Olaf Scholz blir under alla omständigheter valets vinnare den 26 september.

Nederländerna: Tiotusentals i rekordstor protest mot covid-tyranni och vaccinpass

NEDERLÄNDERNAUppemot hundratusen holländare samlades första söndagen i september för att protestera mot covid-diktatur, påtvingade injektioner och vaccinpass. Den flera kilometer långa protestmarschen leddes av pensionerade officerare och soldater, vilket både är starkt symboliskt och en viktig markering mot den alltmer impopulära Rutte-administrationen. Myndigheterna försökte förgäves få folk att stanna hemma och polisen smälte undan när folkmassorna blev dem övermäktiga. Demonstrationen hade en mycket bred uppslutning och partiledaren Thierry Baudet höll ett bejublat brandtal inför tusentals människor.

Gå till arkivet

Send this to a friend