Skip to Content

SAS BAKOM FIENDENS LINJER. I oktober rapporterades det i brittisk media att SAS under ett år dödat över 200 IS-krigare i Irak och Syrien, varav många högt uppsatta befälhavare som skjutits av SAS-prickskyttar från i flera fall långa avstånd. Precis som på senare tid i Libyen har det skapat panik hos IS ledning, som alltmer håller sig gömd inomhus. Det hjälper dock inte alltid. I januari rapporterades det om hur SAS med hjälp av det grovkalibriga prickskyttegeväret Barett M82 (Försvaret: Ag90) och specialammunition skjutit ihjäl IS-ledare genom decimetertjocka betongväggar. Foto: Okänd

Brittiska SAS jagar IS

Brittiska kommandosoldater ur den mytomspunna elitstyrkan SAS har bekämpat terrorarmén Islamiska staten i Syrien och Irak så framgångsrikt att deras normalt sett hemliga operationer läckt ut till media. Rykten som brukar stanna i militära kretsar har på så sätt nått allmänheten i en allt stridare ström. Nya Tider ger här en inblick i några av den brittiska specialstyrkans annars hemliga insatser.

Publicerad: 18 februari, 2016, 10:15

  • Svenska

Läs även

Brittiska Special Air Service (SAS) är en av flera utländska specialstyrkor som opererar i främst östra Syrien. Hitintills tycks deras mål uteslutande vara Islamiska staten (IS). Deras närvaro bryter mot internationell lag, då den sker i strid mot den suveräna nationen Syriens uttalade vilja. SAS används i flera roller. Däribland att rekognosera mål för stridsflyg, slå ut nyckelpersoner i IS ledning, skapa rädsla och förvirring bland jihadisterna genom användandet av bakhåll och prickskyttar samt extrahera agenter och informatörer.

Dockor lockar fram jihadister

SAS är sedan tidigare främst kända för sin skicklighet att förflytta sig långväga på land och obemärkt infiltrera fientligt territorium för att sedan slå till överraskande och försvinna utan ett spår. Öppen ökenterräng lämpar sig också väl för några andra av SAS paradgrenar, nämligen uppfinningsrikedom och prickskytte. Det har till exempel flera gånger rapporterats att kommandosoldaterna smugit sig på jihadister iklädda burkor. Ett annat knep SAS tagit till i östra Syrien är att placera ut dockor föreställande bland annat kurdiska krigare med typiska kläder och riktiga vapen, vilka på avstånd ser verklighetstrogna ut. Taktiken har framgångsrikt tillämpats flera gånger de senaste tolv månaderna och senast kända gången var i slutet av januari i närheten av den syriska staden Deir ez-Zur, där IS nyligen genomfört offensiver mot regeringsarmén och flera massakrer på civila har rapporterats. När IS angivare bland lokalbefolkningen eller kalifatets spaningspatruller upptäcker dessa lockande mål dröjer det inte länge innan jihadisterna går till anfall. Då slår SAS-fällan igen och jihadisterna nedgörs av prickskyttar, korseld från kulsprutebeväpnade SAS-grupper som legat i bakhåll eller inkallat stridsflyg. Den brittiska dagstidningen Daily Express rapporterade första veckan i februari att vid ett enda tillfälle ska tolv jihadister ha nappat och samtliga sköts sedan ner i den öppna terrängen av SAS prickskyttar.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Mississippi följer Texas exempel – lyfter coronarestriktioner

USAI trots mot de federala hälsomyndigheterna lyfter nu en andra delstat coronarestriktionerna. USA har drabbats hårt ekonomiskt av de nedstängningar som har beordrats med hänvisning till Covid-19, vilket har lett till rekordhög arbetslöshet, vilket i sin tur påverkar människors hälsa negativt. I en rapport hävdar ett antal amerikanska forskare att restriktionerna kommer att kräva runt en miljon liv i USA – många fler än själva sjukdomen.

Knapp majoritet för ”burkaförbud” i schweizisk folkomröstning

UTRIKESVid en folkomröstning i Schweiz den 7 mars röstade en knapp majoritet, 51,2 procent, för att införa ett maskeringsförbud på offentlig plats. Detta förbud handlar om all form av maskering av ansiktet, men de som kommer att beröras främst är muslimska kvinnor som envisas med att täcka sig med burka eller niqab. Folkomröstningsinitiativet kom från en grupp knuten till det invandringskritiska Schweiziska Folkpartiet. Omröstningsresultatet är bindande att omsättas i schweizisk lag.

Den internationella kvinnodagen – varför den 8 mars?

UTRIKESI dagens Ryssland är den så kallade internationella kvinnodagen en stor händelse. Enorma mängder tulpaner, men även andra blommor säjs över det stora landet. Man kan se denna hyllning till de ryska kvinnorna som en gottgörelse för decennier av umbäranden och uppoffringar. I dag presenterar den ryske presidenten Vladimir Putin en mer poetisk hyllning till den ryska kvinnan. Han understryker framför allt ömhet, omtanke och kvinnans behagliga närvaro. Intressant nog så långt som möjligt från rabiata, protesterande kvinnosakskvinnor.

Ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj utpekad som nazist – Amnesty slutar beteckna honom som politisk fånge

UTRIKESDen ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som länge framställts av västerländsk media som en demokratikämpe, har blivit av med sin status som samvetsfånge hos Amnesty. Titeln ges till någon som fängslats på grund av sin åsikt, ras, hudfärg, religion, språk, etnicitet, sexuella läggning, eller tro. Anledningen är att han tidigare uttryckt sig på sätt som organisationen ser som ”hatiskt”. Amnesty drog tillbaka Navalnyjs beteckning efter det Amnesty själva misstänker varit en organiserad smutskastningskampanj.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

UTRIKESCovid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Rysslands utrikesminister varnar för tvångsvaccinationer inom EU

UTRIKESDen ryske utrikesministern Sergei Lavrov sade vid en presskonferens den 2 mars att han är oroad för konsekvenserna av ett eventuellt vaccinpass inom EU, något EU-kommissionens ordförande ämnar lägga fram ett förslag till inom kort. Lavrov menade att ett gemensamt vaccinpass kommer att rubba fundamentala principer om mänskliga rättigheter och demokratiska grundvärden, däribland frivilligheten att vaccinera sig eller inte, något som EU:s regeringschefer hittills bedyrat skall vara en grundprincip i de kommande massvaccineringarna av medborgarna.

Coca-Cola till anställda: ”Försök vara mindre vita”

UTRIKESAnställda på Coca-Cola i USA förväntas delta i kurser där de uppmanas att vara mindre vita. Att vara vit förknippas av de kursansvariga med en lång rad negativa egenskaper, som arrogans och okunnighet.

Talibaner hotar européer och amerikaner

UTRIKESAfghanistans talibaner skickade en mycket speciell hälsning via tyska medierepresentanter under deras möte med den militära och civila ledningen för talibanerna i Waghaz-provinsen.

Gå till arkivet

Send this to a friend