Skip to Content

Tiggare har olika mer eller mindre fantasifulla argument för att man ska skänka till just dem. Foto: Nya Tider Foto: Nya Tider
FRÅGA JURISTEN

Brott och straff: Fråga juristen

PappersupplaganNya Tider v. 06

Vi får många frågor om brott och straff från våra läsare. Vi har vidarebefordrat några av dessa till Rolf Hillegren, före detta åklagare som i flera år skrivit uppskattade krönikor i Nya Tider. Här kommer andra delen, där Rolf svarar på era frågor.

Publicerad: 8 februari, 2019, 09:31

 • Svenska

Vad tycker du om samtyckeslagen? Finns den i andra länder?

Svar: Jag tillhör dem som är kritiska till den nya lagen. Främsta skälet till det är att den ger utökade risker för godtycke vid dömandet. Den är med andra ord inte tillräckligt rättssäker enligt min uppfattning. Våldtäkt är ett brott som är mycket svårt att bevisa – i synnerhet i de fall när det inte finns någon teknisk bevisning som till exempel skador på kvinnan.

Frågan om samtycke var redan tidigare central i våldtäktsmål. Med den nya lagen blir det mannens uppgift att visa att han förvissat sig om att kvinnan samtyckt till sexuellt umgänge. Dessutom att hon har samtyckt till varje moment i samvaron. Att göra det är minst sagt knepigt.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Rolf Hillegren

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Bäste Rolf! Vad säger du om den f n grasserande kampanjen #metoo, där en man kan bli anklagad för något som (kanske) hände för 10-20 år sedan? Även om han kan bevisa sig vara oskyldig kan han ändå utan vidare bli t ex avskedad från arbetet.
  Tror du att dessa som infört denna lag överhuvudtaget har sovit ihop med någon av det andra könet? Var är isåfall deras samtyckesdokument?
  Är avsikten att folk inte ska sova tillsammans överhuvudtaget? Vill lagstiftaren inte att det ska bli några barn? Tror lagstiftaren månne på storken?
  Kan denna lag vara ett praktexempel på s k anarkotyranni, dvs man stiftar en drakonisk lag men tillämpar den bara när det passar de styrande?

 • birger birgersson

  Tiggeriförbud har en klar fördel om man kombinerar med “den fria rörligheten inom EU”. Där är det relativt solklart att den ger medborgare inom EU rättigheten att befinna sig i ett annat EU-land under 3 månader för att söka jobb eller försörja som egenföretagare, samtidigt är EU-medborgaren skyldig att försörja sig själv under denna period. Några sociala förmåner har inte EU-medborgaren rätt till förrän han arbetat under minst 12 månader. Tiggeri kan knappast kvalificera sig som egenförsörjning. Jag reser mycket inom Europa och jag har inte sett på något ställe så många tillresta tiggare som i just Sverige. Något måste göras!

 • birger birgersson

  Varför utdöms nästan alltid straff med minsta straffsats? Vi har sett hur många grymma våldtäktsdomar där offret är okänt för gärningsmannen men straffsatsen ger ändå sällan mer än 2 års fängelse?

Skogsnäringen – vår framtid?

ANALYSSkogen är Sveriges guld. Mycket av vår välfärd har sitt ursprung i den svenska skogsnäringen. Vi bygger och isolerar, tillverkar möbler och biobränsle till fordon, eldar för värme, el och varmvatten, producerar fiberråvara till tyger och mycket mer, med produkter som kommer från skogen. Skogen i sig själv är också en viktig miljöfaktor, inte minst genom att den binder enorma mängder koldioxid och producerar syre. Skogens ekonomiska betydelse för Sverige kan inte överskattas – och den borde tas tillvara mycket bättre.

Som man ropar får man svar

KRÖNIKA. I åratal har jag undrat över europeiska grannländers storsinthet och tolerans gentemot den svenska besserwisserkritik som riktats mot dem. I synnerhet har flera ministrar i regeringarna Löfven I och II i offentligheten läxat upp flera länder för den politik de har valt att genomföra, inte minst när det handlat om att värna det egna landets säkerhet, intressen, traditioner och värderingar.

”Lex Bonnier” borde dammas av

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNyligen kungjordes att Bonnier News köper upp Mittmedia och därmed stärker sin redan enorma makt över svenska massmedier. I detta nummer tar vi upp vad köpet innebär. Jag vill här understryka att monopol inom media har mycket större förödande effekt än monopol inom andra branscher.

Professor: Problemen med könsstympning överdrivs

INRIKESBirgitta Essén, professor i kvinno- och mödrahälsovård, hamnade nyligen i blåsväder efter att ha hävdat att komplikationerna kring könsstympning har överdrivits. I en intervju med Nya Tider menar hon dock att hon blev orättvist framställd. Flera experter menar dock att hennes utspel bidrar till normaliseringen av denna makabra sedvänja, hur man än väljer att tolka Esséns uttalande.

Elektricitet livsviktig för världens fattiga

KRÖNIKA. I brist på elektricitet eldar runt en miljard fattiga i Afrika och Asien med kvistar, rötter, buskar och torkad dynga för matlagning och uppvärmning. Det bildar bland annat giftig kolmonoxid och svart sot.

EU: Ett demokratiprojekt?

KRÖNIKA. Den 8 februari argumenterar ledaren i DN för att EU är ett demokratiprojekt vi måste slå vakt om. Men den som kallar EU ett demokratiprojekt vet inte mycket om demokrati. EU bygger på storfinansens intressen av rörligt kapital och arbetskraft. Den senare skall skyfflas runt med ekonomiska medel dit där den ger mest avkastning till kapitalisterna.

Spökar det i spökstäder?

RESMÅLI USA finns många så kal­lade spökstäder, det vill säga små samhällen som en gång i tiden blomstrade, framför allt tack vare guld- eller andra malmfynd i området, men som senare övergavs och avfolkades när fyndigheterna tog slut. I dag, runt hundra år senare, har dessa spöklika städer blivit populära turistmål. Alf Ronnby har bevistat flera av dessa spökstäder och delar här med sig av sina intryck.

Vill inte att ungrare föder ungerska barn

KRÖNIKA

Gå till arkivet