Skip to Content

Tiggare har olika mer eller mindre fantasifulla argument för att man ska skänka till just dem. Foto: Nya Tider Foto: Nya Tider
FRÅGA JURISTEN

Brott och straff: Fråga juristen del 2

PappersupplaganNya Tider v. 06

Vi får många frågor om brott och straff från våra läsare. Vi har vidarebefordrat några av dessa till Rolf Hillegren, före detta åklagare som i flera år skrivit uppskattade krönikor i Nya Tider. Här kommer andra delen, där Rolf svarar på era frågor.

Publicerad: 8 februari, 2019, 09:31

 • Svenska

Läs även

Vad tycker du om samtyckeslagen? Finns den i andra länder?

Svar: Jag tillhör dem som är kritiska till den nya lagen. Främsta skälet till det är att den ger utökade risker för godtycke vid dömandet. Den är med andra ord inte tillräckligt rättssäker enligt min uppfattning. Våldtäkt är ett brott som är mycket svårt att bevisa – i synnerhet i de fall när det inte finns någon teknisk bevisning som till exempel skador på kvinnan.

Frågan om samtycke var redan tidigare central i våldtäktsmål. Med den nya lagen blir det mannens uppgift att visa att han förvissat sig om att kvinnan samtyckt till sexuellt umgänge. Dessutom att hon har samtyckt till varje moment i samvaron. Att göra det är minst sagt knepigt.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Rolf Hillegren

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Bäste Rolf! Vad säger du om den f n grasserande kampanjen #metoo, där en man kan bli anklagad för något som (kanske) hände för 10-20 år sedan? Även om han kan bevisa sig vara oskyldig kan han ändå utan vidare bli t ex avskedad från arbetet.
  Tror du att dessa som infört denna lag överhuvudtaget har sovit ihop med någon av det andra könet? Var är isåfall deras samtyckesdokument?
  Är avsikten att folk inte ska sova tillsammans överhuvudtaget? Vill lagstiftaren inte att det ska bli några barn? Tror lagstiftaren månne på storken?
  Kan denna lag vara ett praktexempel på s k anarkotyranni, dvs man stiftar en drakonisk lag men tillämpar den bara när det passar de styrande?

 • birger birgersson

  Tiggeriförbud har en klar fördel om man kombinerar med “den fria rörligheten inom EU”. Där är det relativt solklart att den ger medborgare inom EU rättigheten att befinna sig i ett annat EU-land under 3 månader för att söka jobb eller försörja som egenföretagare, samtidigt är EU-medborgaren skyldig att försörja sig själv under denna period. Några sociala förmåner har inte EU-medborgaren rätt till förrän han arbetat under minst 12 månader. Tiggeri kan knappast kvalificera sig som egenförsörjning. Jag reser mycket inom Europa och jag har inte sett på något ställe så många tillresta tiggare som i just Sverige. Något måste göras!

 • birger birgersson

  Varför utdöms nästan alltid straff med minsta straffsats? Vi har sett hur många grymma våldtäktsdomar där offret är okänt för gärningsmannen men straffsatsen ger ändå sällan mer än 2 års fängelse?

Läkarlarmen efter att allt fler barn och unga ”byter kön”: Könsbyten på barn är oetiska experiment

REPORTAGEAntalet barn som får diagnosen könsdysfori ökar lavinartat i Sverige och andra västländer. Barn så unga som tolv får hormonbehandlingar som förberedelse för att opereras till en imitation av det motsatta könet, något som i dag kan ske vid 18 års ålder. Regeringen vill ändra reglerna och låta femtonåringar opereras utan föräldrars medgivande. Samtidigt växer kritiken mot verksamheten, som läkare och visselblåsare anser kan ge skador som aldrig går att reparera för tusentals barn och unga.

Ingen plats för normala människor

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

NMR kan förbjudas – men inte Islamiska staten

LEDARE

USA drar tillbaka F-22 från Mellanöstern – Beslutet avslöjar två stora svagheter

UTRIKESI början av mars stod det klart att det amerikanska flygvapnet tagit hem samtliga av sina mest avancerade femte generationens smygjaktflygplan F-22 Raptor från baser i Mellanöstern. Dessa har ersatts av F-15C Eagle med ursprung från 1970-talet. Den för många oväntade och för Pentagon föga smickrande rockaden sker till följd av en kännbar förlust som USA:s F-22- flotta drabbades av förra året samt i ännu större omfattning allvarliga problem med underhålls- och beredskapsförmåga inom amerikanska flygvapnet.

Behåll tiden som är – avskaffa sommartid

INRIKESLagom till att vårsolen tittar in genom fönstret tidiga senvintermorgnar släcks hoppet om en ljusnande framtid. Det är våra politiker, som skall värna om folkets väl och ve, som bestämt att klockan skall flyttas fram en timme. Det betyder att den tidiga vårsolen inte får möjlighet att värma våra frusna själar.

Säpo vill övervaka även ickevåldsamma grupper

INRIKESI Säkerhetspolisens årsrapport för 2018 står att gränsen mellan de inhemska aktörer som säkerhetspolisen övervakar och de man inte övervakar håller på att suddas ut. Detta har många debattörer tolkat som att övervakningen kommer att utökas även till fredliga grupper som har en ideologi staten inte gillar. Allt fler frågar sig också varför utländsk valpåverkan går bra i vissa fall, men utgör ett stort hot enligt Säpo i andra.

Moderna banerförare i kampen mot islam i Norden

KRÖNIKATrots hela PK-elitens motstånd har banerförarna funnits där. De som förebådade sin tid och blev bespottade för att de tidigt såg faran för det alltmer grasserande hotet från islam, även i Norden. I denna krönika vill jag kortfattat lyfta fram fem personligheter som var och en på sitt sätt just förutsåg vår svåra tid, då PK-eliten ihop med den muslimska hydran på allvar vill förgifta och slutligen krossa den europeiska civilisationen, så även den nordeuropeiska. De fem jag vill uppmärksamma har alla varit verksamma inom olika områden; både teologi, konst, satirteckning och politik. De det handlar om är: Vivianne Franzén, partiledare för Ny Demokrati i mitten på 1990-talet, Ian Wachtmeister, grundare av just Ny Demokrati, Lars Vilks, satirisk konstnär, Kurt Westergaard, satirtecknare samt Sören Krarup, präst och politiker för Dansk Folkeparti.

Så smygs islam in i svenska vardagsrum

OPINION: JULIA CAESARSVT når in i alla svenska vardagsrum. Statstelevisionen har större makt att påverka allmänheten än något annat massmedium. Den unika genomslagskraften missbrukas av skattefinansierade SVT när man lanserar en hijabklädd reporter i ett stort nyhetsprogram. Signalen är svår att missförstå: SVT vill aktivt driva på islamiseringen av Sverige.

Gå till arkivet