Skip to Content

Tiggare har olika mer eller mindre fantasifulla argument för att man ska skänka till just dem. Foto: Nya Tider Foto: Nya Tider
FRÅGA JURISTEN

Brott och straff: Fråga juristen del 2

PappersupplaganNya Tider v. 06

Vi får många frågor om brott och straff från våra läsare. Vi har vidarebefordrat några av dessa till Rolf Hillegren, före detta åklagare som i flera år skrivit uppskattade krönikor i Nya Tider. Här kommer andra delen, där Rolf svarar på era frågor.

Publicerad: 8 februari, 2019, 09:31

 • Svenska

Läs även

Vad tycker du om samtyckeslagen? Finns den i andra länder?

Svar: Jag tillhör dem som är kritiska till den nya lagen. Främsta skälet till det är att den ger utökade risker för godtycke vid dömandet. Den är med andra ord inte tillräckligt rättssäker enligt min uppfattning. Våldtäkt är ett brott som är mycket svårt att bevisa – i synnerhet i de fall när det inte finns någon teknisk bevisning som till exempel skador på kvinnan.

Frågan om samtycke var redan tidigare central i våldtäktsmål. Med den nya lagen blir det mannens uppgift att visa att han förvissat sig om att kvinnan samtyckt till sexuellt umgänge. Dessutom att hon har samtyckt till varje moment i samvaron. Att göra det är minst sagt knepigt.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Rolf Hillegren

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Bäste Rolf! Vad säger du om den f n grasserande kampanjen #metoo, där en man kan bli anklagad för något som (kanske) hände för 10-20 år sedan? Även om han kan bevisa sig vara oskyldig kan han ändå utan vidare bli t ex avskedad från arbetet.
  Tror du att dessa som infört denna lag överhuvudtaget har sovit ihop med någon av det andra könet? Var är isåfall deras samtyckesdokument?
  Är avsikten att folk inte ska sova tillsammans överhuvudtaget? Vill lagstiftaren inte att det ska bli några barn? Tror lagstiftaren månne på storken?
  Kan denna lag vara ett praktexempel på s k anarkotyranni, dvs man stiftar en drakonisk lag men tillämpar den bara när det passar de styrande?

 • birger birgersson

  Tiggeriförbud har en klar fördel om man kombinerar med “den fria rörligheten inom EU”. Där är det relativt solklart att den ger medborgare inom EU rättigheten att befinna sig i ett annat EU-land under 3 månader för att söka jobb eller försörja som egenföretagare, samtidigt är EU-medborgaren skyldig att försörja sig själv under denna period. Några sociala förmåner har inte EU-medborgaren rätt till förrän han arbetat under minst 12 månader. Tiggeri kan knappast kvalificera sig som egenförsörjning. Jag reser mycket inom Europa och jag har inte sett på något ställe så många tillresta tiggare som i just Sverige. Något måste göras!

 • birger birgersson

  Varför utdöms nästan alltid straff med minsta straffsats? Vi har sett hur många grymma våldtäktsdomar där offret är okänt för gärningsmannen men straffsatsen ger ändå sällan mer än 2 års fängelse?

Sveriges överlevnad kräver skalpellhand!

KRÖNIKAKenneth Sandberg arbetade under 1990-talet på Statens Invandrarverk, det som i dag bytt namn till Migrationsverket. Han såg redan då det ohållbara i utvecklingen och larmade genom inlägget i dagspressen om situationen. Resultatet var att han fick sparken från sitt jobb. Nu summerar han utvecklingen sedan dess och föreslår vad som måste göras.

Kritisk forskarrapport: Dubbla signaler skapar oreda i migrationspolitiken

INRIKESDubbla signaler som skapar oreda i migrationspolitiken. Det är det beska omdömet som det svenska, politiska etablissemanget får i en färsk rapport från Delmi, Delegationen för migrationsstudier, som släpptes den 4 februari. Rapporten handlar om att ett fåtal av de asylsökande som fått avslag i praktiken återvandrar, men tar även upp de olika undantag som ger vissa grupper som fått nej ändå möjlighet att stanna i Sverige. Författaren menar att det just nu i huvudsak är Miljöpartiet som bidrar till de senaste årens dubbla signaler och oreda.

När ett hedrande av oskyldigas död känns ruttet och falskt

KRÖNIKADen 13 februari 2020 var det 75 år sedan terrorbombningarna av den tyska kulturstaden Dresden inleddes av både britter och amerikaner i andra världskrigets slutskede. Staden, som hittills hade klarat sig från att bombas till ruiner, utsattes nu för en av andra världskrigets värsta bombkatastrofer. Hela den gamla stadskärnan brann ner, och tiotusentals oskyldiga tyska liv offrades.

Kulturdebatt: Musiken och eliten

INRIKESJust nu pågår Melodifestivalen, SVT:s mest populära program. Cirka tre miljoner svenskar bänkar sig framför programmet på lördagkvällarna. Vi bad musikern Fredrik Larson skriva om detta fenomen i svensk kultur, hur det hela började och vad det utvecklats till.

Kommunernas situation avslöjar lögnerna

KOMMENTAR

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

INRIKESMånga kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Vad Karlssons nya tankesmedja kan säga om SD:s framtid

OPINION: ANTON STIGERMARKSverigedemokraternas chefsideolog Mattias Karlsson har tagit initiativ till en ny konservativ tankesmedja. Ett förtroenderåd har presenterats i vilket ingår en ideologiskt heterogen skara medarbetare. I denna debattartikel resonerar skribenten Anton Stigermark om vad lanseringen kan säga om SD:s övergripande strategi samt vad den kan innebära för konservatismen.

Förre kommuntoppen friad från islamisters anklagelser

INRIKESDe båda muslimska aktivisterna Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil anmälde Göteborgs dåvarande ordförande för kommunstyrelsen Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal. Skälet var att Hermansson utmålat de båda som extremister. Den 11 februari avhandlades målet i Göteborgs tingsrätt och Hermansson friades. Domstolen fann bland annat att det fanns skälig grund för påståendet att de båda anmälarna försvarat terrorister.

Gå till arkivet

Send this to a friend