Skip to Content

Tiggare har olika mer eller mindre fantasifulla argument för att man ska skänka till just dem. Foto: Nya Tider Foto: Nya Tider
FRÅGA JURISTEN

Brott och straff: Fråga juristen del 2

PappersupplaganNya Tider v. 06

Vi får många frågor om brott och straff från våra läsare. Vi har vidarebefordrat några av dessa till Rolf Hillegren, före detta åklagare som i flera år skrivit uppskattade krönikor i Nya Tider. Här kommer andra delen, där Rolf svarar på era frågor.

Publicerad: 8 februari, 2019, 09:31

 • Svenska

Läs även

Vad tycker du om samtyckeslagen? Finns den i andra länder?

Svar: Jag tillhör dem som är kritiska till den nya lagen. Främsta skälet till det är att den ger utökade risker för godtycke vid dömandet. Den är med andra ord inte tillräckligt rättssäker enligt min uppfattning. Våldtäkt är ett brott som är mycket svårt att bevisa – i synnerhet i de fall när det inte finns någon teknisk bevisning som till exempel skador på kvinnan.

Frågan om samtycke var redan tidigare central i våldtäktsmål. Med den nya lagen blir det mannens uppgift att visa att han förvissat sig om att kvinnan samtyckt till sexuellt umgänge. Dessutom att hon har samtyckt till varje moment i samvaron. Att göra det är minst sagt knepigt.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Rolf Hillegren

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Bäste Rolf! Vad säger du om den f n grasserande kampanjen #metoo, där en man kan bli anklagad för något som (kanske) hände för 10-20 år sedan? Även om han kan bevisa sig vara oskyldig kan han ändå utan vidare bli t ex avskedad från arbetet.
  Tror du att dessa som infört denna lag överhuvudtaget har sovit ihop med någon av det andra könet? Var är isåfall deras samtyckesdokument?
  Är avsikten att folk inte ska sova tillsammans överhuvudtaget? Vill lagstiftaren inte att det ska bli några barn? Tror lagstiftaren månne på storken?
  Kan denna lag vara ett praktexempel på s k anarkotyranni, dvs man stiftar en drakonisk lag men tillämpar den bara när det passar de styrande?

 • birger birgersson

  Tiggeriförbud har en klar fördel om man kombinerar med “den fria rörligheten inom EU”. Där är det relativt solklart att den ger medborgare inom EU rättigheten att befinna sig i ett annat EU-land under 3 månader för att söka jobb eller försörja som egenföretagare, samtidigt är EU-medborgaren skyldig att försörja sig själv under denna period. Några sociala förmåner har inte EU-medborgaren rätt till förrän han arbetat under minst 12 månader. Tiggeri kan knappast kvalificera sig som egenförsörjning. Jag reser mycket inom Europa och jag har inte sett på något ställe så många tillresta tiggare som i just Sverige. Något måste göras!

 • birger birgersson

  Varför utdöms nästan alltid straff med minsta straffsats? Vi har sett hur många grymma våldtäktsdomar där offret är okänt för gärningsmannen men straffsatsen ger ändå sällan mer än 2 års fängelse?

”Näthatsgranskaren” förföljer pensionärer för pengar

INRIKESTomas Åberg, en misslyckad före detta polis som numera agerar statligt avlönad angivare på nätet, har hittat ett sätt att tjäna ännu mer pengar genom att förfölja pensionärer: Han stämmer gamla och sjuka människor som delat artiklar om honom på skadestånd. Nya Tider har talat med medborgarjournalisten Kjell Böhlin och juristen Ola Bengtsson som tagit på sig uppgiften att avslöja Åberg och försvara hans offer.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Krav på att kunna ta ut och sätta in kontanter – men inte på att kunna använda dem

ANALYSRegeringen har nu lagt fram en proposition till riksdagen som syftar till att säkerställa möjligheten att ta ut kontanter samt att sätta in dagskassor, i hela landet. Förslaget gäller enbart banker med en mycket hög inlåning.

Somalier och syrier rånade svenskar – båda får stanna

INRIKESEn somalier boende i Filipstad dömdes i februari i år för flera brott: rån, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Rånet genomfördes tillsammans med en syrisk migrant. Rånoffren var två svenskar, som tvingades lämna ifrån sig sina tillhörigheter under pistolhot. Men trots att brottslingarna var utländska medborgare utvisades ingen av dem. Åklagaren är missnöjd med domen och berättar för Nya Tider att den ska överklagas.

Bokmässan – en döende koloss

OPINION: KATERINA JANOUCHNej, jag åkte inte till Bokmässan i Göteborg i år. Jag är absolut inte ”portad” på mässan, som någon försökt göra gällande, och jag hade kunnat delta om jag hade velat. Men lusten att besöka landets största litterära event har de senaste åren krympt i takt med att Bokmässan blivit alltmer av ett politiskt ställningstagande för det vänsterliberala etablissemanget. Framför allt för att mässan blivit ett sorgligt flaggskepp för strypt svensk yttrandefrihet, och därmed grovt polariserande i ett samhälle som redan är splittrat och som bara går sönder alltmer. Det skriver veckans debattör Katerina Janouch.

Massinvandringen blev till massbidragsberoende

INRIKESEnligt statistik från olika myndigheter som sammanställts av Aftonbladet har massinvandringen som nådde sin kulmen 2015 inte resulterat i stärkta finanser för samhället. Istället går den överväldigande majoriteten av invandrarna, hela 94 procent, på någon form av bidrag.

Nya Tiders reporter avhyst från Bokmässan för att ha ställt frågor

INRIKESNya Tiders reporter Jesper Johansson avhystes från Bokmässan av uniformerad polis efter att den socialdemokratiske tidigare toppolitikern Pierre Schori blev besvärad av hans frågor om bland annat Sveriges stöd till diktaturen Zimbabwe. En anmälan om ofredande upprättades, men när Nya Tider talar med polisen visar det sig att de har svårt att motivera rubriceringen och agerandet. I Nya Tiders video, som dokumenterar hela händelsen, syns att reportern agerar artigt och rör aldrig Schori, men är envis med att ställa frågor.

Gå till arkivet

Send this to a friend