Skip to Content

Tiggare har olika mer eller mindre fantasifulla argument för att man ska skänka till just dem. Foto: Nya Tider Foto: Nya Tider
FRÅGA JURISTEN

Brott och straff: Fråga juristen del 2

PappersupplaganNya Tider v. 06

Vi får många frågor om brott och straff från våra läsare. Vi har vidarebefordrat några av dessa till Rolf Hillegren, före detta åklagare som i flera år skrivit uppskattade krönikor i Nya Tider. Här kommer andra delen, där Rolf svarar på era frågor.

Publicerad: 8 februari, 2019, 09:31

 • Svenska

Läs även

Vad tycker du om samtyckeslagen? Finns den i andra länder?

Svar: Jag tillhör dem som är kritiska till den nya lagen. Främsta skälet till det är att den ger utökade risker för godtycke vid dömandet. Den är med andra ord inte tillräckligt rättssäker enligt min uppfattning. Våldtäkt är ett brott som är mycket svårt att bevisa – i synnerhet i de fall när det inte finns någon teknisk bevisning som till exempel skador på kvinnan.

Frågan om samtycke var redan tidigare central i våldtäktsmål. Med den nya lagen blir det mannens uppgift att visa att han förvissat sig om att kvinnan samtyckt till sexuellt umgänge. Dessutom att hon har samtyckt till varje moment i samvaron. Att göra det är minst sagt knepigt.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Rolf Hillegren

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • latmask

  Bäste Rolf! Vad säger du om den f n grasserande kampanjen #metoo, där en man kan bli anklagad för något som (kanske) hände för 10-20 år sedan? Även om han kan bevisa sig vara oskyldig kan han ändå utan vidare bli t ex avskedad från arbetet.
  Tror du att dessa som infört denna lag överhuvudtaget har sovit ihop med någon av det andra könet? Var är isåfall deras samtyckesdokument?
  Är avsikten att folk inte ska sova tillsammans överhuvudtaget? Vill lagstiftaren inte att det ska bli några barn? Tror lagstiftaren månne på storken?
  Kan denna lag vara ett praktexempel på s k anarkotyranni, dvs man stiftar en drakonisk lag men tillämpar den bara när det passar de styrande?

 • birger birgersson

  Tiggeriförbud har en klar fördel om man kombinerar med “den fria rörligheten inom EU”. Där är det relativt solklart att den ger medborgare inom EU rättigheten att befinna sig i ett annat EU-land under 3 månader för att söka jobb eller försörja som egenföretagare, samtidigt är EU-medborgaren skyldig att försörja sig själv under denna period. Några sociala förmåner har inte EU-medborgaren rätt till förrän han arbetat under minst 12 månader. Tiggeri kan knappast kvalificera sig som egenförsörjning. Jag reser mycket inom Europa och jag har inte sett på något ställe så många tillresta tiggare som i just Sverige. Något måste göras!

 • birger birgersson

  Varför utdöms nästan alltid straff med minsta straffsats? Vi har sett hur många grymma våldtäktsdomar där offret är okänt för gärningsmannen men straffsatsen ger ändå sällan mer än 2 års fängelse?

Regeringens siffror över nyanländas sysselsättning är ren fake news

OPINION: THORALF ALFSSONRegeringens narrativ med ”kraftiga förbättringar” för nyanländas sysselsättning är rena falska nyheter. De siffror man slänger sig med saknar förankring i verkligheten och är resultat av trixande med låtsasjobb och statistik. Alltså rena politiska beställningsjobb och propaganda. Bakom propagandan står en skrupelfri, maktfullkomlig och därigenom också direkt farlig regering, menar debattören och före detta riksdagsledamoten Thoralf Alfsson.

Aktuell debatt om försvaret hettade till

INRIKESSverigedemokraterna begärde en debatt i riksdagen angående Försvarsberedningens rapport. Under debatten måndag den 10 juni var tonläget högt, anklagelser slungades särskilt mellan Allianspartierna och Sverigedemokraterna. Roger Richtoff (SD) var märkbart irriterad över att de fyra Allianspartierna lämnat Försvarsberedningen och därmed inte längre förbinder sig att efterleva de satsningar som man tillsammans arbetat fram.

Nyamko Sabuni pudlar om mångkultur och feminism

UTRIKESMånga inom den politiskt korrekt sfären blev chockade när Liberalernas partiledarkandidat Nyamko Sabuni i en intervju med Expressen valde att bryta med Liberalernas invandringsvänliga linje. Hon menade även att mångkultur var något dåligt. Det dröjde dock inte många dagar innan Sabuni backade från sina påståenden efter att ha fått kritik i systemmedia.

Rätt och fel om Sabuni

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Så firas midsommar på andra sidan Östersjön

KRÖNIKANi kanske inte trodde det, men midsommar firas faktiskt också på andra sidan Östersjön och inte bara hos oss i Sverige. Okej, en del kände kanske till att midsommar även firas i Finland, men att det finns midsommarfirande i våra baltiska grannländer som både liknar och skiljer sig något från det svenska dito är det nog färre som vet. Därför, en vecka före midsommar, är det dags att bekanta sig kort med hur traditionerna ser ut just i Finland, Estland och Lettland under årets ljusaste dag och natt.

Ett nytt geopolitiskt landskap med Trump och Putin

OPINION: DAN AHLMARK”Länder har inte permanenta vänner utan bara permanenta intressen”, råder en utrikespolitisk maxim. Och nya intressen kan nu vara på väg att uppstå mellan Ryssland och USA, sedan Kina allt mer börjat exploatera den ryska Fjärran Östern. Denna ”mjuka invasion” kan möjliggöra för USA:s president Donald Trump att locka över Rysslands Vladimir Putin, speciellt som Trump på hemmaplan nu har friare händer sedan Mueller-utredningen fallit. Detta menar debattören Dan Ahlmark.

Eva Brunne i Sveriges Radio, mer muslim än kristen?

OPINION

BRÅ och Sarnecki försöker bortförklara invandrarvåldtäkter igen – media hakar på

INRIKESI en ny rapport hävdar Brottsförebyggande rådet (BRÅ) att invandring av folkgrupper som är extremt överrepresenterade som sexualbrottslingar inte orsakar någon ökning av sexualbrottsligheten i Sverige. Det är åtminstone så resultaten presenterats för allmänheten av den (ö)kände kriminologen Jerzy Sarnecki. Rapporten får emellertid hård kritik för sitt undermåliga utförande, samtidigt som Sarnecki får kritik till och med från BRÅ för sina slutsatser om innehållet.

Gå till arkivet

Send this to a friend