Skip to Content

Niklas Orrenius. Foto: Wikipedia

Brottsligt beteende ”normal journalistisk metod”?

Julia Caesar har polisanmält Orrenius hembesök, och en poliskälla bekräftar för Nya Tider att en förundersökning är inledd. Om det gått till så som Julia beskrivit är det högst troligt att DN-journalisten och hans kameraman gjort sig skyldiga till brott. Merparten av journalistkåren försvarar metoderna.

Publicerad: 9 september, 2015, 15:27

  • Svenska

Läs även

Nya Tider redogör för händelserna så som Julia beskrivit dem för Christer Ranch, som undervisar i straff- och processrätt vid Göteborgs universitet. Utan att nämna att fallet just diskuteras i den offentliga debatten frågar vi om en journalist som beter sig som Orrenius kan ha gjort sig skyldig till brott.

– Ja, om inte annat så kan det utgöra ofredande. När det gäller hemfridsbrott talar paragrafen om den som ”olovligen kvarstannar” i annans bostad, men även tomten omfattas av hemfriden. Har du gått fram till en villa, ringt på dörren, fått kontakt med den som bor där och vederbörande säger att man inte vill prata eller inte vill släppa in vederbörande, eller uppmanar vederbörande att gå därifrån, står man då kvar och till exempel bankar på dörren så kan det vara hemfridsbrott. Eller om inte annat ett ofredande, förklarar Christer Ranch.

Många journalister i gammelmedia har slutit upp till Orrenius och Hamruds försvar med argumentet att de ska ha använt ”helt normala journalistiska arbetsmetoder”.

Själv förnekar Orrenius i ett mail till en av Nya Tiders läsare att han skulle ha betett sig olämpligt mot Julia: ”Jag har varit respektfull och oavbrutet vänlig. Det är fascinerande och lite läskigt att så många verkar köpa hennes ord rakt av och tycka att jag betett mig illa. Det har jag inte.”

Många journalister i gammelmedia har slutit upp till Orrenius och Hamruds försvar med argumentet att de ska ha använt ”helt normala journalistiska arbetsmetoder”, huruvida det är Julias eller Orrenius beskrivning som är riktig har de över huvud taget inte berört, det verkar inte spela någon roll i sammanhanget. Orrenius metoder anses tydligen ”normala” för yrket oavsett om han bankat på dörrar, skrikit och stirrat i fönster eller inte. Eller också, kanske troligast, slöt man upp av malplacerad kåranda och var beredd att se mellan fingrarna med kollegans eventuella snedsteg.

Nya Tider ville ta reda på varför. Att få raka svar visade sig dock lättare sagt än gjort.

Vi började med Andreas Ekström på Sydsvenskan, som tidigt var ute och försvarade Orrenius på sin blogg och Twitter.

NyT: En snabb fråga… innebär din vägran i så fall att det är okej om jag kommer och knackar på din dörr istället?

– Kommer och knackar på min dörr? Ja, det får du naturligtvis göra om du inte är nöjd med det svar du får här.

NyT: Om du då smäller igen dörren i ansiktet på mig, får jag då ställa mig och banka och skrika…

– *klick*, Ekström lägger på.

Journalisten Erik Wisterberg intervjuade Orrenius i Dagens Media om de ”hot- och hatsamtalen” som denne ska ha fått. Orrenius vill inte gå in på huruvida dessa polisanmälts. Men varför frågade inte Wisterberg om Orrenius verkligen betett sig på det sätt som Julia Caesar beskrivit?

– Nej, men vi har ju redovisat vad som har hänt, anklagelserna och Niklas Orrenius svar på det, och det har vi publicerat. Det är det som jag tänker säga om det, säger Wisterberg.

NyT: Men tycker du inte att det är relevant att ställa den frågan?

– *klick”, Wisterberg lägger på.

Vi skickar ett mejl i utstuderat vänlig och saklig ton till fyra journalister som i en debatt på Publicistklubben den 31 augusti mangrant anslöt sig till uppfattningen att Orrenius och Hamrud använt ”normala journalistiska metoder”: Aftonbladets Åsa Linderborg, Sydsvenskans Per Svensson, Expressens Anna Dahlberg och Svenska Dagbladets Per Gudmundson. Ingen av dem väljer dock att besvara frågan om de anser att det är normal journalistik att begå ofredanden och hemfridsbrott mot gamla damer.

Niklas Orrenius själv visar sig inte mer talför.

– Jag har en så turbulent dag, så jag avstår från att prata med… jag avstod från SVT här nu, jag pratar inte med någon, det är så himla… jag måste byta, jag vet inte hur du fick det här numret, så jag avstår.

Tre gånger försöker vi få svar från Orrenius på om han medger att det i sak gått till som Julia Caesar beskrev. Varje gång lägger han på luren utan att svara på frågan. Orrenius nya jobbnummer hade vi utan problem fått av DN:s växel.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Gå till arkivet

Send this to a friend