Skip to Content

Niklas Orrenius. Foto: Wikipedia

Brottsligt beteende ”normal journalistisk metod”?

Julia Caesar har polisanmält Orrenius hembesök, och en poliskälla bekräftar för Nya Tider att en förundersökning är inledd. Om det gått till så som Julia beskrivit är det högst troligt att DN-journalisten och hans kameraman gjort sig skyldiga till brott. Merparten av journalistkåren försvarar metoderna.

Publicerad: 9 september, 2015, 15:27

  • Svenska

Nya Tider redogör för händelserna så som Julia beskrivit dem för Christer Ranch, som undervisar i straff- och processrätt vid Göteborgs universitet. Utan att nämna att fallet just diskuteras i den offentliga debatten frågar vi om en journalist som beter sig som Orrenius kan ha gjort sig skyldig till brott.

– Ja, om inte annat så kan det utgöra ofredande. När det gäller hemfridsbrott talar paragrafen om den som ”olovligen kvarstannar” i annans bostad, men även tomten omfattas av hemfriden. Har du gått fram till en villa, ringt på dörren, fått kontakt med den som bor där och vederbörande säger att man inte vill prata eller inte vill släppa in vederbörande, eller uppmanar vederbörande att gå därifrån, står man då kvar och till exempel bankar på dörren så kan det vara hemfridsbrott. Eller om inte annat ett ofredande, förklarar Christer Ranch.

Många journalister i gammelmedia har slutit upp till Orrenius och Hamruds försvar med argumentet att de ska ha använt ”helt normala journalistiska arbetsmetoder”.

Själv förnekar Orrenius i ett mail till en av Nya Tiders läsare att han skulle ha betett sig olämpligt mot Julia: ”Jag har varit respektfull och oavbrutet vänlig. Det är fascinerande och lite läskigt att så många verkar köpa hennes ord rakt av och tycka att jag betett mig illa. Det har jag inte.”

Många journalister i gammelmedia har slutit upp till Orrenius och Hamruds försvar med argumentet att de ska ha använt ”helt normala journalistiska arbetsmetoder”, huruvida det är Julias eller Orrenius beskrivning som är riktig har de över huvud taget inte berört, det verkar inte spela någon roll i sammanhanget. Orrenius metoder anses tydligen ”normala” för yrket oavsett om han bankat på dörrar, skrikit och stirrat i fönster eller inte. Eller också, kanske troligast, slöt man upp av malplacerad kåranda och var beredd att se mellan fingrarna med kollegans eventuella snedsteg.

Nya Tider ville ta reda på varför. Att få raka svar visade sig dock lättare sagt än gjort.

Vi började med Andreas Ekström på Sydsvenskan, som tidigt var ute och försvarade Orrenius på sin blogg och Twitter.

NyT: En snabb fråga… innebär din vägran i så fall att det är okej om jag kommer och knackar på din dörr istället?

– Kommer och knackar på min dörr? Ja, det får du naturligtvis göra om du inte är nöjd med det svar du får här.

NyT: Om du då smäller igen dörren i ansiktet på mig, får jag då ställa mig och banka och skrika…

– *klick*, Ekström lägger på.

Journalisten Erik Wisterberg intervjuade Orrenius i Dagens Media om de ”hot- och hatsamtalen” som denne ska ha fått. Orrenius vill inte gå in på huruvida dessa polisanmälts. Men varför frågade inte Wisterberg om Orrenius verkligen betett sig på det sätt som Julia Caesar beskrivit?

– Nej, men vi har ju redovisat vad som har hänt, anklagelserna och Niklas Orrenius svar på det, och det har vi publicerat. Det är det som jag tänker säga om det, säger Wisterberg.

NyT: Men tycker du inte att det är relevant att ställa den frågan?

– *klick”, Wisterberg lägger på.

Vi skickar ett mejl i utstuderat vänlig och saklig ton till fyra journalister som i en debatt på Publicistklubben den 31 augusti mangrant anslöt sig till uppfattningen att Orrenius och Hamrud använt ”normala journalistiska metoder”: Aftonbladets Åsa Linderborg, Sydsvenskans Per Svensson, Expressens Anna Dahlberg och Svenska Dagbladets Per Gudmundson. Ingen av dem väljer dock att besvara frågan om de anser att det är normal journalistik att begå ofredanden och hemfridsbrott mot gamla damer.

Niklas Orrenius själv visar sig inte mer talför.

– Jag har en så turbulent dag, så jag avstår från att prata med… jag avstod från SVT här nu, jag pratar inte med någon, det är så himla… jag måste byta, jag vet inte hur du fick det här numret, så jag avstår.

Tre gånger försöker vi få svar från Orrenius på om han medger att det i sak gått till som Julia Caesar beskrev. Varje gång lägger han på luren utan att svara på frågan. Orrenius nya jobbnummer hade vi utan problem fått av DN:s växel.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Pojke HMF-åtalad för Spotifylista

INRIKESEn pojke åtalas för hets mot folkgrupp på grund av en Spotifylista med namnet ”Vit makt, n*gerslakt”. Listan namngav han 2018, då han var 15 år gammal. Det är första gången som någon åtalas på grund av en titel på en musiklista på streaming­tjänsten. Spotify, som inte säger sig censurera sin tjänst även om visst material skulle kunna uppfattas som stötande, har trots det genom åren raderat många artister och podcasts på just de grunderna.

Hultqvist: Folket ska lita på statsmakten – vill ha ny myndighet för psykologiskt försvar

INRIKESFörsvarsminister Peter Hultqvist (S) vill att Sverige inför en ny myndighet för psykologiskt försvar för att skydda sig från aktivitet i sociala medier och förkunna för medborgarna ”vad som gäller”. Det säger han i en intervju med SR Ekot.

Inget veto mot förslagen chock­höjning av Sveriges EU-avgift

INRIKESNär EU beslutar om unionens långtidsbudget för 2021-2027 förväntas en radikal höjning av Sveriges EU-avgift. Förslaget är att Sveriges EU-avgift ökar med omkring 15 miljarder, vilket är en höjning med 40 procent. Den nya rekordstora EU-avgiften förväntas vara omkring 55 miljarder kronor per år.

Politisk korrekthet i Sverige och Finland

OPINION: HENRIK PAETAUDen politiska korrekthet, som man i Finland hade att rätta sig efter i flera decennier från och med 1945, var i högsta grad pragmatiskt påkal­lad. Trots detta behövde man inte ge avkall på vare sig tryck- eller yttrande­frihet. I Sverige har den politiska korrektheten däremot byggts upp till ett repressivt verktyg för att rättfärdiga ett åsiktsförtryck som på sikt kommer att leda till en ödesdiger polarisering av samhället, skriver veckans debattör filosofie magister Henrik Paetau.

Stora skillnader i skolresultat beroende på bakgrund

UTBILDNINGFinland placerar sig återigen i absoluta toppen vad gäller skolresultat, på andra plats bland de europeiska länderna, när PISA-mätningen för 2018 presenterades den 3 december. Bäst skolresultat i Europa uppvisar eleverna i Estland. Sverige klättrar något och är nu på femte plats i Europa.

Vänsterns herrementalitet och behov av offer

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVänstermänniskor älskar att utmåla sig själva som altruister och filantroper, men för att kunna göra det behöver de konstruera offer – de andra – som de från sin inbillat överlägsna position av bättre vetande och högre moral ska sträcka ut en hjälpande hand till.

Sverigevänner med funktionsnedsättningar måste erövra vänstervridna organisationer

OPINIONJonas Serneholt, själv synskadad sedan födseln, menar att organisationer för funktionshindrade helt infiltrerats och tagits över av människor med en vänsteragenda. Det är dags att återerövra organisationerna och se till att de åter arbetar med det de skapades för: att företräda svenska funktions­hindrade.

Intervju med den kände Youtube-profilen: ”Arga blatten”: Svenska män är kuvade och fredsskadade

REPORTAGEDen invandringskritiska profilen som ironiskt kal­lar sig Arga blatten, även känd som Angry Foreigner, blev för en tid sedan borttagen från sin viktigaste plattform Youtube, men fick i slutändan tillbaka sin kanal. Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill fick en intervju med profilen om hans syn på Sverige och opinionsbildning.

Gå till arkivet

Send this to a friend