Skip to Content

Niklas Orrenius. Foto: Wikipedia

Brottsligt beteende ”normal journalistisk metod”?

Julia Caesar har polisanmält Orrenius hembesök, och en poliskälla bekräftar för Nya Tider att en förundersökning är inledd. Om det gått till så som Julia beskrivit är det högst troligt att DN-journalisten och hans kameraman gjort sig skyldiga till brott. Merparten av journalistkåren försvarar metoderna.

Publicerad: 9 september, 2015, 15:27

  • Svenska

Nya Tider redogör för händelserna så som Julia beskrivit dem för Christer Ranch, som undervisar i straff- och processrätt vid Göteborgs universitet. Utan att nämna att fallet just diskuteras i den offentliga debatten frågar vi om en journalist som beter sig som Orrenius kan ha gjort sig skyldig till brott.

– Ja, om inte annat så kan det utgöra ofredande. När det gäller hemfridsbrott talar paragrafen om den som ”olovligen kvarstannar” i annans bostad, men även tomten omfattas av hemfriden. Har du gått fram till en villa, ringt på dörren, fått kontakt med den som bor där och vederbörande säger att man inte vill prata eller inte vill släppa in vederbörande, eller uppmanar vederbörande att gå därifrån, står man då kvar och till exempel bankar på dörren så kan det vara hemfridsbrott. Eller om inte annat ett ofredande, förklarar Christer Ranch.

Många journalister i gammelmedia har slutit upp till Orrenius och Hamruds försvar med argumentet att de ska ha använt ”helt normala journalistiska arbetsmetoder”.

Själv förnekar Orrenius i ett mail till en av Nya Tiders läsare att han skulle ha betett sig olämpligt mot Julia: ”Jag har varit respektfull och oavbrutet vänlig. Det är fascinerande och lite läskigt att så många verkar köpa hennes ord rakt av och tycka att jag betett mig illa. Det har jag inte.”

Många journalister i gammelmedia har slutit upp till Orrenius och Hamruds försvar med argumentet att de ska ha använt ”helt normala journalistiska arbetsmetoder”, huruvida det är Julias eller Orrenius beskrivning som är riktig har de över huvud taget inte berört, det verkar inte spela någon roll i sammanhanget. Orrenius metoder anses tydligen ”normala” för yrket oavsett om han bankat på dörrar, skrikit och stirrat i fönster eller inte. Eller också, kanske troligast, slöt man upp av malplacerad kåranda och var beredd att se mellan fingrarna med kollegans eventuella snedsteg.

Nya Tider ville ta reda på varför. Att få raka svar visade sig dock lättare sagt än gjort.

Vi började med Andreas Ekström på Sydsvenskan, som tidigt var ute och försvarade Orrenius på sin blogg och Twitter.

NyT: En snabb fråga… innebär din vägran i så fall att det är okej om jag kommer och knackar på din dörr istället?

– Kommer och knackar på min dörr? Ja, det får du naturligtvis göra om du inte är nöjd med det svar du får här.

NyT: Om du då smäller igen dörren i ansiktet på mig, får jag då ställa mig och banka och skrika…

– *klick*, Ekström lägger på.

Journalisten Erik Wisterberg intervjuade Orrenius i Dagens Media om de ”hot- och hatsamtalen” som denne ska ha fått. Orrenius vill inte gå in på huruvida dessa polisanmälts. Men varför frågade inte Wisterberg om Orrenius verkligen betett sig på det sätt som Julia Caesar beskrivit?

– Nej, men vi har ju redovisat vad som har hänt, anklagelserna och Niklas Orrenius svar på det, och det har vi publicerat. Det är det som jag tänker säga om det, säger Wisterberg.

NyT: Men tycker du inte att det är relevant att ställa den frågan?

– *klick”, Wisterberg lägger på.

Vi skickar ett mejl i utstuderat vänlig och saklig ton till fyra journalister som i en debatt på Publicistklubben den 31 augusti mangrant anslöt sig till uppfattningen att Orrenius och Hamrud använt ”normala journalistiska metoder”: Aftonbladets Åsa Linderborg, Sydsvenskans Per Svensson, Expressens Anna Dahlberg och Svenska Dagbladets Per Gudmundson. Ingen av dem väljer dock att besvara frågan om de anser att det är normal journalistik att begå ofredanden och hemfridsbrott mot gamla damer.

Niklas Orrenius själv visar sig inte mer talför.

– Jag har en så turbulent dag, så jag avstår från att prata med… jag avstod från SVT här nu, jag pratar inte med någon, det är så himla… jag måste byta, jag vet inte hur du fick det här numret, så jag avstår.

Tre gånger försöker vi få svar från Orrenius på om han medger att det i sak gått till som Julia Caesar beskrev. Varje gång lägger han på luren utan att svara på frågan. Orrenius nya jobbnummer hade vi utan problem fått av DN:s växel.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

”Näthatsgranskaren” förföljer pensionärer för pengar

INRIKESTomas Åberg, en misslyckad före detta polis som numera agerar statligt avlönad angivare på nätet, har hittat ett sätt att tjäna ännu mer pengar genom att förfölja pensionärer: Han stämmer gamla och sjuka människor som delat artiklar om honom på skadestånd. Nya Tider har talat med medborgarjournalisten Kjell Böhlin och juristen Ola Bengtsson som tagit på sig uppgiften att avslöja Åberg och försvara hans offer.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Krav på att kunna ta ut och sätta in kontanter – men inte på att kunna använda dem

ANALYSRegeringen har nu lagt fram en proposition till riksdagen som syftar till att säkerställa möjligheten att ta ut kontanter samt att sätta in dagskassor, i hela landet. Förslaget gäller enbart banker med en mycket hög inlåning.

Somalier och syrier rånade svenskar – båda får stanna

INRIKESEn somalier boende i Filipstad dömdes i februari i år för flera brott: rån, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Rånet genomfördes tillsammans med en syrisk migrant. Rånoffren var två svenskar, som tvingades lämna ifrån sig sina tillhörigheter under pistolhot. Men trots att brottslingarna var utländska medborgare utvisades ingen av dem. Åklagaren är missnöjd med domen och berättar för Nya Tider att den ska överklagas.

Massinvandringen blev till massbidragsberoende

INRIKESEnligt statistik från olika myndigheter som sammanställts av Aftonbladet har massinvandringen som nådde sin kulmen 2015 inte resulterat i stärkta finanser för samhället. Istället går den överväldigande majoriteten av invandrarna, hela 94 procent, på någon form av bidrag.

Nya Tiders reporter avhyst från Bokmässan för att ha ställt frågor

INRIKESNya Tiders reporter Jesper Johansson avhystes från Bokmässan av uniformerad polis efter att den socialdemokratiske tidigare toppolitikern Pierre Schori blev besvärad av hans frågor om bland annat Sveriges stöd till diktaturen Zimbabwe. En anmälan om ofredande upprättades, men när Nya Tider talar med polisen visar det sig att de har svårt att motivera rubriceringen och agerandet. I Nya Tiders video, som dokumenterar hela händelsen, syns att reportern agerar artigt och rör aldrig Schori, men är envis med att ställa frågor.

Bokmässan ska inte vara en plats fredad från kritiska frågor

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders reporter blev avhyst från årets bokmässa i Göteborg med anledning av att han ställt obekväma frågor till olika makthavare. Det visar på tillståndet för demokratin och yttrandefriheten i Sverige, men Nya Tider tänker se till att Bokmässan inte ska få bli en plats där makthavare och systemtrogna medier kan gömma sig för frågor.

Gå till arkivet

Send this to a friend