Skip to Content

Karlskrona Fredrikskyrkan. Foton: Magnus Bäck, Bernt Fransson.
INRIKES

Brutalmodernistisk renovering av kyrka ledde till personalnedskärningar

PappersupplaganNya Tider v. 44

Efter ett beslut i kyrkorådet omgestaltades interiören i Fredrikskyrkan i Karlskrona genom en radikal renovering. Från ett andaktsinbjudande kyrkorum i jugendstil och barock till ett samtida exempel på brutal nymodernism. Med en nota som landade på 135 miljoner kronor – hundra miljoner mer än beräknat – måste församlingen nu spara in på personal.

Publicerad: 29 oktober, 2019, 21:56

 • Svenska

Läs även

Fredrikskyrkan i Karlskrona är ett av få exempel i Sverige på italienskinspirerad barock. Kyrkan ritades av Nicodemus Tessin d.y. och uppfördes mellan åren 1720-1758. Utvändigt är den en imponerande katedral som ger ett kontinentalt intryck. Fram till 2016 präglades kyrkan dock invändigt av jugendstil från en renovering som stod klar 1915. Kyrkorummet dominerades av en storslagen altaruppsats i kontinental stil komplett med ett så kal­lat tabernakel eller sak­ramentsskåp, vilket är mycket ovanligt i lutherska kyrkorum.

Trots att kyrkan varit ett populärt turistmål och uppskattad för sin skönhet bestämde politikerna i kyrkorådet att kyrkorummet skulle omgestaltas radikalt. Detta i form av en i dag sällan skådad modernisering av 1960- eller 70-talsmått.

Trots att Länsstyrelsen sagt nej rev församlingen ut altaruppsatsen, utsmyckningar och kyrkbänkar, och rummet är i dag nästan helt kalt utöver lösa stolar, den gamla predikstolen, epitafier och ett stilrent fristående altare.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Tror vi får räkna med liknande “upprustningar” när våra gamla kyrkor restaureras? Målsättningen är naturligtvis att fasa ut den kristna kyrkan, för den nya gudsbilden – Klimatet.
  Det är inte bara Svenska kyrkan som anammat den nya Tron, utan även Vatikanen, med påve Franciskus i förgrunden.
  Dessa dyra omändringar bäddar för att våra kyrkor köps upp av t.ex. muslimska trossamfund, istället för att belasta kommunernas kassor? Svenska kyrkan är inne på en väg som leder mot katastrof och allt fler lämnar Svenska kyrkan då de inte känner sig hemma i den? Det lär inte bli mer medlemmar till Svenska kyrkan med dessa sterila ombyggnader som för tankarna till ett – Folkets hus?

 • Kopte man altaret pa IKEA?

 • Stanley

  Ser mer ut som en plats för djävulsdyrkan, komplett med offeraltare, efter omvandlingen. Mer i linje med den gudlösa socialismen, självklart, men fy vad nedrigt gjort på en så fin kyrka.

  • Knutkalas

   jag tror att den kyrkan är förberedd att bli en moske

 • Här finns många bilder från invigningen av den nya Fredrikskyrkan för den som är intresserad av hur den ser ut invändigt efter omgestaltningen.
  http://karlskronabloggen.se/2018/03/26/bildspel-fran-invigningen/

 • john ponzer

  Hur kan ett kyrkorâd ha överhet över en Länsstyrelse? Och kalkylera sâ fel, utan ansvar? Gräv vidare.

 • Gabrovitcs

  Och Kvinnan bolade med Baphomet och se därur vard en Styggelse.

Vaccinet Sverige skall få är undermåligt – 62 procent effektivt

INRIKESSverige har tecknat ett avtal med Astra Zeneca om att köpa in sex miljoner doser av deras vaccin, förutsatt att det är säkert. Under måndagsmorgonen kom nyheten om att vaccinets effektivitetsgrad nu är fastställt och att resultatet beskrivs som en besvikelse. Vaccinet rapporteras bara vara 62 procent effektivt.

Sverige skickar pengar direkt till mobiler i Sudan

INRIKESDen svenska biståndsmyndigheten SIDA kommer att under ett år skicka pengar direkt till 34 miljoner sudanesers mobiler. De kommer att få cirka fem dollar per person i månaden, totalt cirka 218 miljoner kronor.

Två äldre utsatta för rån och rånförsök – polisen vägrar gå ut med signalement på gärningsmännen

INRIKESI måndags kväll blev en äldre kvinna utsatt för ett rån, och en timme senare utsattes en annan person, en äldre man, för ett rånförsök. Bägge händelserna skedde i västmanländska Kungsör. Flera polispatruller fanns senare på plats i samhället och kontrollerade flera personer, men ingen är än så länge gripen. När Nya Tider kontaktar polisens presstjänst lägger man genast locket på om eventuella signalement på gärningsmännen.

Spanjor som plundrat svenska kyrkor i decennier häktad ännu en gång

INRIKESEn spansk medborgare, som har begått brott i Sverige sedan 1970-talet, har gång på gång återvänt och sitter nu häktad för nya brott. Han riktar framför allt in sig på hembygdsgårdar och kyrkor, varifrån han stjäl antika föremål som sedan säljs genom auktionsfirmor. Till Nya Tider säger åklagare Eva Wintzell att Schengen-samarbetet, och dess öppna gränser, gör det svårt att stoppa den här typen av personer.

Jan Myrdal, en ”realismens seger”

KULTURJan Myrdal gick ur tiden den 30 oktober 2020, efter nästa ett helt sekels febril verksamhet. Skribenten Mats Loman berättar om Myrdals kaotiska tillvaro, varför vänsterpressen kom att hata honom och hur han så småningom kom att närma sig det traditionella.

Förvirrad man hotade Sverige med inbördeskrig om SD får makten

INRIKESFredagen den 13 november publicerade en arabisk man ett klipp på Youtube, där han hotar svenskarna med inbördeskrig om SD vinner makten efter nästa val. Det är samme man som tidigare drev Arabiska partiet och som Nya Tider kunder berätta har en historia av mental sjukdom. Riksdagsledamoten Roger Richtoff (SD) anser dock att budskapet skall tas på allvar då det kan trigga någon redan radikaliserad våldsverkare.

Sverige slår rekord i kvotflyktingar – tusentals flygs in före årsskiftet

REPORTAGESverige tar emot flest kvotflyktingar i världen, sett till sin befolkning. I absoluta tal är vi fyra i världen. Detta trots att regeringen aviserat en restriktivare invandringspolitik i Migrationsöverenskommelsen (MÖK) som ingicks med de borgerliga partierna år 2015. Antalet kvotflyktingar, som hämtas i läger runt om i världen och har permanent uppehållstillstånd från dag ett, mer än dubblades genom överenskommelsen, från 1 900 till 5 000. Migrationsverket meddelar Nya Tider att det varit svårt under året att flyga hit kvotflyktingarna på grund av restriktionerna, men att man nu gör allt man kan för att flyga in så många afrikaner och araber som möjligt före årsskiftet – och kommunerna är tvungna att ta emot dem.

Åklagare: Inte hets mot folkgrupp att bränna koranen

INRIKESDet är inget brott enligt svensk lag att bränna koranen. Det slår Malmös åklagarkammare fast efter att ha lagt ner den förundersökning om ”hets mot folkgrupp” som inleddes efter att medlemmar ur det danska islamkritiska partiet Stram kurs brände en koran i det invandrartäta Rosengård i Malmö i slutet av augusti.

Gå till arkivet

Send this to a friend