Skip to Content

Karlskrona Fredrikskyrkan. Foton: Magnus Bäck, Bernt Fransson.
INRIKES

Brutalmodernistisk renovering av kyrka ledde till personalnedskärningar

PappersupplaganNya Tider v. 44

Efter ett beslut i kyrkorådet omgestaltades interiören i Fredrikskyrkan i Karlskrona genom en radikal renovering. Från ett andaktsinbjudande kyrkorum i jugendstil och barock till ett samtida exempel på brutal nymodernism. Med en nota som landade på 135 miljoner kronor – hundra miljoner mer än beräknat – måste församlingen nu spara in på personal.

Publicerad: 29 oktober, 2019, 21:56

 • Svenska

Läs även

Fredrikskyrkan i Karlskrona är ett av få exempel i Sverige på italienskinspirerad barock. Kyrkan ritades av Nicodemus Tessin d.y. och uppfördes mellan åren 1720-1758. Utvändigt är den en imponerande katedral som ger ett kontinentalt intryck. Fram till 2016 präglades kyrkan dock invändigt av jugendstil från en renovering som stod klar 1915. Kyrkorummet dominerades av en storslagen altaruppsats i kontinental stil komplett med ett så kal­lat tabernakel eller sak­ramentsskåp, vilket är mycket ovanligt i lutherska kyrkorum.

Trots att kyrkan varit ett populärt turistmål och uppskattad för sin skönhet bestämde politikerna i kyrkorådet att kyrkorummet skulle omgestaltas radikalt. Detta i form av en i dag sällan skådad modernisering av 1960- eller 70-talsmått.

Trots att Länsstyrelsen sagt nej rev församlingen ut altaruppsatsen, utsmyckningar och kyrkbänkar, och rummet är i dag nästan helt kalt utöver lösa stolar, den gamla predikstolen, epitafier och ett stilrent fristående altare.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Tror vi får räkna med liknande ”upprustningar” när våra gamla kyrkor restaureras? Målsättningen är naturligtvis att fasa ut den kristna kyrkan, för den nya gudsbilden – Klimatet.
  Det är inte bara Svenska kyrkan som anammat den nya Tron, utan även Vatikanen, med påve Franciskus i förgrunden.
  Dessa dyra omändringar bäddar för att våra kyrkor köps upp av t.ex. muslimska trossamfund, istället för att belasta kommunernas kassor? Svenska kyrkan är inne på en väg som leder mot katastrof och allt fler lämnar Svenska kyrkan då de inte känner sig hemma i den? Det lär inte bli mer medlemmar till Svenska kyrkan med dessa sterila ombyggnader som för tankarna till ett – Folkets hus?

 • Kopte man altaret pa IKEA?

 • Stanley

  Ser mer ut som en plats för djävulsdyrkan, komplett med offeraltare, efter omvandlingen. Mer i linje med den gudlösa socialismen, självklart, men fy vad nedrigt gjort på en så fin kyrka.

  • Knutkalas

   jag tror att den kyrkan är förberedd att bli en moske

 • Här finns många bilder från invigningen av den nya Fredrikskyrkan för den som är intresserad av hur den ser ut invändigt efter omgestaltningen.
  http://karlskronabloggen.se/2018/03/26/bildspel-fran-invigningen/

 • john ponzer

  Hur kan ett kyrkorâd ha överhet över en Länsstyrelse? Och kalkylera sâ fel, utan ansvar? Gräv vidare.

 • Gabrovitcs

  Och Kvinnan bolade med Baphomet och se därur vard en Styggelse.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Migrationsverket till kommunerna: Ni skall ta emot tusentals kvotflyktingar i höst

INRIKESMottagandet av kvotflyktingar har tillfälligt pausats på grund av coronaviruset. I lokaltidningen Dagens Västervik framgår nu att årets kvot om 5 000 kvotflyktingar ändå skall uppfyllas, enligt Migrationsverket. ”Det innebär att kommunerna i landet skall vara beredda på att ta emot fler kvotflyktingar på kort tid”, skriver lokaltidningen.

Läkare: ”Människor kvävs av vården och media mörkar”

INRIKESLäkare i olika regioner rekommenderas att i vissa fall vid Covid-19 ge morfin till patienter som har svårt att andas – en behandling som hämmar drivet för syreupptagning. Nättidningen Exakt24 har träffat Jon Tallinger, specialist­läkare i allmänmedicin, som begärde tjänstledigt efter att ha vägrat behandla i enlighet med rekommendationerna.

Farage varnad av polis efter att ha filmat plats för stort migrantinflöde

STORBRITANNIENKlockan 22.00 den 4 maj knackade den brittiska polisen på dörren till politikern, numera ledare för Brexitpartiet, Nigel Farages dörr. Skälet var att han samma morgon hade begett sig till Dover vid kusten, där minst 1 000 migranter anlänt hittills i år, för att se och berätta om detta inflöde.

Alla mobiltelefoner kopplas ihop för global kontaktspårning – Flera säkerhets- och integritetsexperter slår nu larm

UTRIKESDe multinationella teknikgiganterna Apple och Google samarbetar nu för att skapa ett massivt övervakningssystem som ska underlätta för världens regeringar med kontaktspårning av sina medborgare. Det ger den tekniska förutsättningen för att alla människor i hela världen ska kunna övervakas och spåras i realtid. Detta görs i folkhälsans namn denna gång, precis som det tidigare gjordes i namn av kriget mot terrorn. Många välkomnar det nu som då av rädsla för en lika skrämmande som oftast osynlig och i mycket okänd fiende.

Gå till arkivet

Send this to a friend