Skip to Content

Karlskrona Fredrikskyrkan. Foton: Magnus Bäck, Bernt Fransson.
INRIKES

Brutalmodernistisk renovering av kyrka ledde till personalnedskärningar

PappersupplaganNya Tider v. 44

Efter ett beslut i kyrkorådet omgestaltades interiören i Fredrikskyrkan i Karlskrona genom en radikal renovering. Från ett andaktsinbjudande kyrkorum i jugendstil och barock till ett samtida exempel på brutal nymodernism. Med en nota som landade på 135 miljoner kronor – hundra miljoner mer än beräknat – måste församlingen nu spara in på personal.

Publicerad: 29 oktober, 2019, 21:56

 • Svenska

Läs även

Fredrikskyrkan i Karlskrona är ett av få exempel i Sverige på italienskinspirerad barock. Kyrkan ritades av Nicodemus Tessin d.y. och uppfördes mellan åren 1720-1758. Utvändigt är den en imponerande katedral som ger ett kontinentalt intryck. Fram till 2016 präglades kyrkan dock invändigt av jugendstil från en renovering som stod klar 1915. Kyrkorummet dominerades av en storslagen altaruppsats i kontinental stil komplett med ett så kal­lat tabernakel eller sak­ramentsskåp, vilket är mycket ovanligt i lutherska kyrkorum.

Trots att kyrkan varit ett populärt turistmål och uppskattad för sin skönhet bestämde politikerna i kyrkorådet att kyrkorummet skulle omgestaltas radikalt. Detta i form av en i dag sällan skådad modernisering av 1960- eller 70-talsmått.

Trots att Länsstyrelsen sagt nej rev församlingen ut altaruppsatsen, utsmyckningar och kyrkbänkar, och rummet är i dag nästan helt kalt utöver lösa stolar, den gamla predikstolen, epitafier och ett stilrent fristående altare.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Tror vi får räkna med liknande “upprustningar” när våra gamla kyrkor restaureras? Målsättningen är naturligtvis att fasa ut den kristna kyrkan, för den nya gudsbilden – Klimatet.
  Det är inte bara Svenska kyrkan som anammat den nya Tron, utan även Vatikanen, med påve Franciskus i förgrunden.
  Dessa dyra omändringar bäddar för att våra kyrkor köps upp av t.ex. muslimska trossamfund, istället för att belasta kommunernas kassor? Svenska kyrkan är inne på en väg som leder mot katastrof och allt fler lämnar Svenska kyrkan då de inte känner sig hemma i den? Det lär inte bli mer medlemmar till Svenska kyrkan med dessa sterila ombyggnader som för tankarna till ett – Folkets hus?

 • Kopte man altaret pa IKEA?

 • Stanley

  Ser mer ut som en plats för djävulsdyrkan, komplett med offeraltare, efter omvandlingen. Mer i linje med den gudlösa socialismen, självklart, men fy vad nedrigt gjort på en så fin kyrka.

  • Knutkalas

   jag tror att den kyrkan är förberedd att bli en moske

 • Här finns många bilder från invigningen av den nya Fredrikskyrkan för den som är intresserad av hur den ser ut invändigt efter omgestaltningen.
  http://karlskronabloggen.se/2018/03/26/bildspel-fran-invigningen/

 • john ponzer

  Hur kan ett kyrkorâd ha överhet över en Länsstyrelse? Och kalkylera sâ fel, utan ansvar? Gräv vidare.

 • Gabrovitcs

  Och Kvinnan bolade med Baphomet och se därur vard en Styggelse.

Kritikstorm efter Löfvens bortförklaring om förnedringsrånen

INRIKESPersonrån där unga med invandrarbakgrund i grupp attackerar svenska ungdomar, med inslag av grov förnedring, ökar stadigt. Antalet anmälda fall av dessa ”förnedringsrån” har mer än fördubblats sedan 2015. Stor uppmärksamhet väckte statsminister Stefan Löfven när han hävdade att dessa brott är en följd av skatte­sänkningar genomförda av en tidigare borgerlig regering. Hans bortförklaring har ifrågasatts av både den politiska oppositionen och personer med erfarenhet av polisyrket. Nu har Sverigedemokraterna begärt särskild debatt i riksdagen om svenskfientligheten.

Närbibliotek utanför Jönköping favoriserar vänstertidskriften Expo

INRIKESNärbiblioteket i Bankeryd, Jönköpings kommun, har nyligen dragit tillbaka kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet från sitt medieutbud, och istället valt att tillhandahålla den Sverigefientliga vänstertidskriften Expo. En Bankerydsbo som Nya Tider talat med säger att han är chockad över bibliotekets agerande, och att många på orten är upprörda. Ansvariga bibliotekschefer lägger dock locket på och flyr konsekvent frågor.

Stora risker med nya bostadsrätter – Riksrevisionen rekommenderar lagändring i ny granskning

INRIKESI en granskningsrapport belyser Riksrevisionen de stora risker som köpare av nya bostadsrätter tar på sig. Riksrevisor Helena Lindberg menar att man som kund är i princip rättslös gentemot bostadsutvecklaren som skapat fastigheten. För att råda bot på bristerna föreslår Riksrevisionen att Bostadsrättslagen ändras, så att köpare av nya bostadsrätter har samma rättigheter som vid köp som regleras av annan lagstiftning.

Ny skatt på avfall och plastpåsar träder i kraft

INRIKESTrots hård kritik har regeringen stått fast vid sina planer på att införa en skatt på plastkassar, som träder i kraft den 1 mars. Detsamma gäller en skatt på avfallsförbränning som träder i kraft den 1 april. Branschorganisationer menar i båda fallen att skatterna är kontraproduktiva om syftet är att förbättra miljön och att regeringen bara vill ha mer klirr i statskassan.

Kritisk forskarrapport: Dubbla signaler skapar oreda i migrationspolitiken

INRIKESDubbla signaler som skapar oreda i migrationspolitiken. Det är det beska omdömet som det svenska, politiska etablissemanget får i en färsk rapport från Delmi, Delegationen för migrationsstudier, som släpptes den 4 februari. Rapporten handlar om att ett fåtal av de asylsökande som fått avslag i praktiken återvandrar, men tar även upp de olika undantag som ger vissa grupper som fått nej ändå möjlighet att stanna i Sverige. Författaren menar att det just nu i huvudsak är Miljöpartiet som bidrar till de senaste årens dubbla signaler och oreda.

Förnedringsrån mot 18-årig svensk

INRIKESLiam, 18, överfölls av två afrikaner när han var på väg från jobbet. De tvingade honom att följa med dem i två timmar för att försöka ta ut pengar åt dem. Sedan misshandlade de honom brutalt, urinerade på honom och tvingade honom att klä av sig naken medan de kallade honom ”vidrig svenne”. De filmade övergreppet och spred det själva på Snapchat.

Kommuner som knäckts av asylinvandringen vädjar till staten om hjälp

INRIKESMånga kommuner drabbas fortfarande hårt av det omfattande asyl- och anhöriginflöde som bedrivits på riksnivå, inte minst i form av skenande kostnader för försörjningsstöd. Kommunerna har slagit larm flera gånger, och ett utvalt antal bjöds nyligen in till ett samtal om situationen med civilminister Lena Micko (S). Till Nya Tider säger dock civilministerns pressekreterare att mötet ska ses som ”inhämtande” och kan inte presentera några konkreta lösningar. Filipstads socialdemokratiska ordförande för kommunstyrelsen berättar för Nya Tider att hon vill klassificera hela kommunen som utsatt område, för att motverka ytterligare inflyttning av asylsökande.

Bråk på campingplats framställdes som politisk attack mot socialdemokratiskt kommunalråd

FALSKA NYHETERDet socialdemokratiska kommunalrådet Marie Pettersson (tidigare Larsson) blev överfallen i sitt hem på grund av sitt politiska engagemang, förkunnade samtliga stora medier, en rapportering som snabbt plockades upp av välkända politiker. Den knapphändiga informationen kom dock endast från Pettersson själv, som därefter inte svarade på några frågor. Till Nya Tider säger Polisen att händelsen inträffade på en campingplats under ett bråk mellan Pettersson, hennes sambo och en inbjuden gäst, och ser i nuläget inget politiskt motiv.

Gå till arkivet

Send this to a friend