Skip to Content

Annie Lööf lanseras som statsministerkandidat av Bonnierpressen. Foto: NyT
KRÖNIKA

Centern – etablissemangets nya hopp?

I förra numret skrev jag om de nya skenbart oberoende kandidater som etablissemanget tar från sina led nu när socialdemokratin och högerliberaler ratas av Europas väljare. I Sverige ser vi också tendenser till nyordning i det politiska landskapet, och här är det Annie Lööf (C) som systemmedia lyfter fram av mer än någon annan.

Publicerad: 9 juni, 2017, 00:21

  • Svenska

Läs även

Socialdemokraterna i Sverige följer den internationella trenden i Europa, fast med viss eftersläpning. Deras historiskt låga opinionssiffror är fortfarande bättre än det katastrofval som deras kollegor i Nederländerna gjorde i år, där socialdemokratiska PvdA gick från 38 till 9 mandat. Möjligen beror det på att det svenska folkhemmet fortfarande lever kvar som en idealbild, trots att Socialdemokraterna numera tar avstånd från den.

Någon förändring måste det dock bli till nästa val. Decemberöverenskommelser: alla mot SD, var bara en nödlösning. Men hur ska de göra nu när SD växer och spås bli näst störst, kanske till och med störst i riksdagen?

Olika debattörer har föreslagit någon form av ”regnbågsstyre”, till exempel en Center-Socialdemokratisk-Liberal allians. Det skulle kunna lanseras som något ”nytt”, trots att det i grunden är precis samma ideologi som styr alla dessa partier. För någon som inte låter sig luras av fernissan bevisar det bara att det inte spelar någon roll om det är en sosse, moderat eller liberal politiker det handlar om – alla tycker precis likadant i för Sverige avgörande frågor. De vill ha mer invandring, mer övervakning för att ”lösa” problemen med mångkulturen, mer utförsäljning av gemensamma samhällsresurser, mer HBTQ på bekostnad av familjer som faktiskt producerar barn och därmed bidrar till folkets fortbestånd, med flera frågor.

Det har gång på gång visat sig att det inte spelar någon som helst roll om det är röda eller blå som styr. När det socialistiska styret ökar invandringen så kritiseras de av den blå oppositionen. När sedan borgarna kommer till makten så öppnar de gränserna fullständigt. Och alla gör gemensam sak mot SD, trots att partiet – tyvärr – i mångt och mycket anpassat sig efter de andra partiernas kritik.

Utåt har alla ”regnbågspartier” någon egen fråga de driver, så att väljarna ändå ska få uppfattningen att de står för olika politik. Kristdemokraterna har familjen, Moderaterna har företagen – eller blev det arbetarna nu?, Liberalerna har ”valmöjlighet” och så vidare. Det parti som sticker ut genom att sticka ut, så att säga, är Centern. De kallar sig mittenparti, vilket i detta fall betyder att de inte har något alls som avviker, de är politiskt korrekta i varje tänkbart avseende.

Centerns partiledare Annie Lööf har fått tydligt stöd av Bonnierpressen, som framställer henne som väljarnas mest omtyckta. Rubriker som ”Lööf drillas till framtidens ledare”, ”Därför står Annie Lööf still när det blåser” och ”Alliansväljarna föredrar Lööf som statsminister” har avlöst varandra.

En fingervisning ges också av att Lööf för första gången inbjudits till det hemlighetsfulla Bilderbergmötet, som varje år samlar ett hundratal noga utvalda globalister. Från Sverige brukar tre till fyra personer bjudas in. Mötet hålls i år i Chantilly i Virginia, USA, mellan den 1 och 4 juni. Nya Tider kommer självklart att rapportera om mötet i ett kommande nummer.

På Bilderbergmötena deltar inte bara inflytelserika oligarker, som Jacob och Marcus Wallenberg från Sverige, utan också många politiker. Carl Bildt är en frekvent återkommande deltagare, men 2013, ett år innan senaste riksdagsvalet, var det Stefan Löfven. Tidigare har bland andra Maud Olofsson (C), Mona Sahlin (S) och Jan Björklund (L) deltagit. Andra som deltar är representanter för Bonnierfamiljen, som nu alltså lyfter fram Lööf, och andra mediepersonligheter.

Med ett SD som växer har nog etablissemangspartierna inte så mycket annat att välja än en ”regnbågskoalition”, och där skulle Annie Lööf kunna utgöra en av alla acceptabel statsminister just för att man för en så färglös politik.
En sak är säker, de gamla partierna har nått vägs ände och valet 2018 kommer att möblera om ordentligt, inte bara i partitopparna utan även i hur traditionella partier uppfattas.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Perq Elest

    Här måste det påminnas om hennes sjuka uttalande om att Sverige kan ta emot 30 miljoner flyktingar! Se Youtube där inslaget finns.
    En sådan person skall ha noll inflytande över andra människor.

  • Clark Kent

    Stora delar av den annars vänstersympatiserande journalistkåren har gått över till Centern och Annie Lööf. Det tillkännagivandet kom för ett par månader sedan i en krönika skriven av journalisten Cecilia Hagen i Expressen. Krönikan hennes hade rubriken ”… den där Annie”. Det journalistiska lämmeltåget till Centern innebär att partiet och partiledaren inte kommer att granskas av mainstreammedia fram till valet. Med partiet och dess partiledare blir det som med Miljöpartiet under förra valperioden. Då granskade media inte det partiet, oavsett vilka tokigheter som kom från Åsa Romsons näbb.

Österrikes tidigare vicekansler: ”Vill återskapa frihetens sanna värden”

INTERVJU: Heinz-Christian StracheHeinz-Christian Strache, Österrikes tidigare vicekansler och under lång tid partiledare för Frihetspartiet (FPÖ), berättar om sina framtida planer i en exklusiv intervju. Hans nya parti kommer att börja med att ställa upp i lokalvalen i Wien som skulle ha hållits tidigare i år men skjutits upp.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Gå till arkivet

Send this to a friend