Skip to Content

Annie Lööf lanseras som statsministerkandidat av Bonnierpressen. Foto: NyT
KRÖNIKA

Centern – etablissemangets nya hopp?

I förra numret skrev jag om de nya skenbart oberoende kandidater som etablissemanget tar från sina led nu när socialdemokratin och högerliberaler ratas av Europas väljare. I Sverige ser vi också tendenser till nyordning i det politiska landskapet, och här är det Annie Lööf (C) som systemmedia lyfter fram av mer än någon annan.

Publicerad: 9 juni, 2017, 00:21

  • Svenska

Läs även

Socialdemokraterna i Sverige följer den internationella trenden i Europa, fast med viss eftersläpning. Deras historiskt låga opinionssiffror är fortfarande bättre än det katastrofval som deras kollegor i Nederländerna gjorde i år, där socialdemokratiska PvdA gick från 38 till 9 mandat. Möjligen beror det på att det svenska folkhemmet fortfarande lever kvar som en idealbild, trots att Socialdemokraterna numera tar avstånd från den.

Någon förändring måste det dock bli till nästa val. Decemberöverenskommelser: alla mot SD, var bara en nödlösning. Men hur ska de göra nu när SD växer och spås bli näst störst, kanske till och med störst i riksdagen?

Olika debattörer har föreslagit någon form av ”regnbågsstyre”, till exempel en Center-Socialdemokratisk-Liberal allians. Det skulle kunna lanseras som något ”nytt”, trots att det i grunden är precis samma ideologi som styr alla dessa partier. För någon som inte låter sig luras av fernissan bevisar det bara att det inte spelar någon roll om det är en sosse, moderat eller liberal politiker det handlar om – alla tycker precis likadant i för Sverige avgörande frågor. De vill ha mer invandring, mer övervakning för att ”lösa” problemen med mångkulturen, mer utförsäljning av gemensamma samhällsresurser, mer HBTQ på bekostnad av familjer som faktiskt producerar barn och därmed bidrar till folkets fortbestånd, med flera frågor.

Det har gång på gång visat sig att det inte spelar någon som helst roll om det är röda eller blå som styr. När det socialistiska styret ökar invandringen så kritiseras de av den blå oppositionen. När sedan borgarna kommer till makten så öppnar de gränserna fullständigt. Och alla gör gemensam sak mot SD, trots att partiet – tyvärr – i mångt och mycket anpassat sig efter de andra partiernas kritik.

Utåt har alla ”regnbågspartier” någon egen fråga de driver, så att väljarna ändå ska få uppfattningen att de står för olika politik. Kristdemokraterna har familjen, Moderaterna har företagen – eller blev det arbetarna nu?, Liberalerna har ”valmöjlighet” och så vidare. Det parti som sticker ut genom att sticka ut, så att säga, är Centern. De kallar sig mittenparti, vilket i detta fall betyder att de inte har något alls som avviker, de är politiskt korrekta i varje tänkbart avseende.

Centerns partiledare Annie Lööf har fått tydligt stöd av Bonnierpressen, som framställer henne som väljarnas mest omtyckta. Rubriker som ”Lööf drillas till framtidens ledare”, ”Därför står Annie Lööf still när det blåser” och ”Alliansväljarna föredrar Lööf som statsminister” har avlöst varandra.

En fingervisning ges också av att Lööf för första gången inbjudits till det hemlighetsfulla Bilderbergmötet, som varje år samlar ett hundratal noga utvalda globalister. Från Sverige brukar tre till fyra personer bjudas in. Mötet hålls i år i Chantilly i Virginia, USA, mellan den 1 och 4 juni. Nya Tider kommer självklart att rapportera om mötet i ett kommande nummer.

På Bilderbergmötena deltar inte bara inflytelserika oligarker, som Jacob och Marcus Wallenberg från Sverige, utan också många politiker. Carl Bildt är en frekvent återkommande deltagare, men 2013, ett år innan senaste riksdagsvalet, var det Stefan Löfven. Tidigare har bland andra Maud Olofsson (C), Mona Sahlin (S) och Jan Björklund (L) deltagit. Andra som deltar är representanter för Bonnierfamiljen, som nu alltså lyfter fram Lööf, och andra mediepersonligheter.

Med ett SD som växer har nog etablissemangspartierna inte så mycket annat att välja än en ”regnbågskoalition”, och där skulle Annie Lööf kunna utgöra en av alla acceptabel statsminister just för att man för en så färglös politik.
En sak är säker, de gamla partierna har nått vägs ände och valet 2018 kommer att möblera om ordentligt, inte bara i partitopparna utan även i hur traditionella partier uppfattas.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Perq Elest

    Här måste det påminnas om hennes sjuka uttalande om att Sverige kan ta emot 30 miljoner flyktingar! Se Youtube där inslaget finns.
    En sådan person skall ha noll inflytande över andra människor.

  • Clark Kent

    Stora delar av den annars vänstersympatiserande journalistkåren har gått över till Centern och Annie Lööf. Det tillkännagivandet kom för ett par månader sedan i en krönika skriven av journalisten Cecilia Hagen i Expressen. Krönikan hennes hade rubriken “… den där Annie”. Det journalistiska lämmeltåget till Centern innebär att partiet och partiledaren inte kommer att granskas av mainstreammedia fram till valet. Med partiet och dess partiledare blir det som med Miljöpartiet under förra valperioden. Då granskade media inte det partiet, oavsett vilka tokigheter som kom från Åsa Romsons näbb.

Kärlek och nödmynt i Värnamo – Den 300-åriga historien om Per och Kersti

HISTORIADe flesta känner till Carl Snoilskys dikt ”På Värnamo marknad” som berättar om kärleksparet Per och Kersti som just möttes på en marknad i Värnamo och bestämde sig för att gifta sig. Vad som kanske är mindre känt är att dikten bygger på en sann historia som utspelades i Värnamo för 300 år sedan i år.

En motreaktion på kulturmarxismen kommer

OPINION: DAN AHLMARKSka de etablerade partierna reagera tillräckligt snabbt mot mass­invandring och kulturmarxism, eller är det andra aktörer som får ta över ledarskapet i svensk politik? Ju längre utvecklingen får fortgå, desto radikalare nödgas reaktionen bli, menar veckans debattör Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Kortbedrägerierna ökar men nya regler för säkra kortköp oroar bankerna

ANALYSAtt kortbedrägerierna ökat kraftigt under lång tid är ingen nyhet, men nu införs nya regler för kortköp på nätet som minskar riskerna. Många har drabbats av kortbedrägerier och bankerna tar ofta förlusten för att hålla kunderna på gott humör – och för att de inte ska gå tillbaka till kontanter. Samtidigt räknar många bedömare med en stor minskning av internetbaserad handel med kort, på grund av de nya kraven, och både handeln och bankerna oroas av denna risk.

Föreläsningen som aldrig blev av

KRÖNIKA

AfD-framgångar i Sachsen och Brandenburg – katastrof för SPD

TYSKLANDI delstatsvalet i Sachsen och Brandenburg den 1 september ökade AfD rejält och blev näst största parti i båda delstaterna. Socialdemokratiska SPD förlorade så kraftigt att partiet kan ses som tillintetgjorda i Sachsen med bara 7,7 procent av rösterna, samtidigt som vänsterpartiet die Linke inte längre kan göra anspråk på att vara östtyskarnas särskilda språkrör.

Misstror väljarna demokratin eller politikerna?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETEnligt författarna till en tysk socialdemokratisk rapport har väljarna mist förtroendet för demokratin. Men det visar sig att det är precis tvärtom, folket vill ha mer demokrati – gärna direktdemokrati, men menar att det politikerna som har svikit demokratin.

Nej, det är inte vårt fel!

MILJÖDEBATTAMAZONAS: Människor som är rotade i sitt land, ursprungsfolket eller de som odlat upp landet och skapat nationen, måste ytterst vara de som har ansvar för sitt landskap, skriver Åke Blomdahl som svar på Svenska Dagbladets artikel om bränderna i Amazonas. I de fall där ett folks vanvård av sitt land är så allvarlig att det leder till fara för andra folk, eller om viktiga naturliga eller kulturella världsarv hotas, ska grannfolken införa sanktioner eller överväga krig, ockupation och tvångsförvaltning som en sista utväg.

Hipsterrevolutionen i Hongkong

ANALYSSanningen om den så kallade revolutionära rörelsen i Hongkong: Ett samarbete mellan västerländska säkerhetstjänster och utländska studenter från överklassen. Medan många i Hongkong är skeptiska till makthavarna i Kina, tas protesterna över av utländska krafter. Manuel Ochsenreiter, geopolitisk expert och redaktör för den tyska tidskriften Zuerst, menar att protesterna i Hongkong varken är spontana eller förankrade i befolkningen.

Gå till arkivet

Send this to a friend