Skip to Content

Annie Lööf lanseras som statsministerkandidat av Bonnierpressen. Foto: NyT
KRÖNIKA

Centern – etablissemangets nya hopp?

I förra numret skrev jag om de nya skenbart oberoende kandidater som etablissemanget tar från sina led nu när socialdemokratin och högerliberaler ratas av Europas väljare. I Sverige ser vi också tendenser till nyordning i det politiska landskapet, och här är det Annie Lööf (C) som systemmedia lyfter fram av mer än någon annan.

Publicerad: 9 juni, 2017, 00:21

  • Svenska

Läs även

Socialdemokraterna i Sverige följer den internationella trenden i Europa, fast med viss eftersläpning. Deras historiskt låga opinionssiffror är fortfarande bättre än det katastrofval som deras kollegor i Nederländerna gjorde i år, där socialdemokratiska PvdA gick från 38 till 9 mandat. Möjligen beror det på att det svenska folkhemmet fortfarande lever kvar som en idealbild, trots att Socialdemokraterna numera tar avstånd från den.

Någon förändring måste det dock bli till nästa val. Decemberöverenskommelser: alla mot SD, var bara en nödlösning. Men hur ska de göra nu när SD växer och spås bli näst störst, kanske till och med störst i riksdagen?

Olika debattörer har föreslagit någon form av ”regnbågsstyre”, till exempel en Center-Socialdemokratisk-Liberal allians. Det skulle kunna lanseras som något ”nytt”, trots att det i grunden är precis samma ideologi som styr alla dessa partier. För någon som inte låter sig luras av fernissan bevisar det bara att det inte spelar någon roll om det är en sosse, moderat eller liberal politiker det handlar om – alla tycker precis likadant i för Sverige avgörande frågor. De vill ha mer invandring, mer övervakning för att ”lösa” problemen med mångkulturen, mer utförsäljning av gemensamma samhällsresurser, mer HBTQ på bekostnad av familjer som faktiskt producerar barn och därmed bidrar till folkets fortbestånd, med flera frågor.

Det har gång på gång visat sig att det inte spelar någon som helst roll om det är röda eller blå som styr. När det socialistiska styret ökar invandringen så kritiseras de av den blå oppositionen. När sedan borgarna kommer till makten så öppnar de gränserna fullständigt. Och alla gör gemensam sak mot SD, trots att partiet – tyvärr – i mångt och mycket anpassat sig efter de andra partiernas kritik.

Utåt har alla ”regnbågspartier” någon egen fråga de driver, så att väljarna ändå ska få uppfattningen att de står för olika politik. Kristdemokraterna har familjen, Moderaterna har företagen – eller blev det arbetarna nu?, Liberalerna har ”valmöjlighet” och så vidare. Det parti som sticker ut genom att sticka ut, så att säga, är Centern. De kallar sig mittenparti, vilket i detta fall betyder att de inte har något alls som avviker, de är politiskt korrekta i varje tänkbart avseende.

Centerns partiledare Annie Lööf har fått tydligt stöd av Bonnierpressen, som framställer henne som väljarnas mest omtyckta. Rubriker som ”Lööf drillas till framtidens ledare”, ”Därför står Annie Lööf still när det blåser” och ”Alliansväljarna föredrar Lööf som statsminister” har avlöst varandra.

En fingervisning ges också av att Lööf för första gången inbjudits till det hemlighetsfulla Bilderbergmötet, som varje år samlar ett hundratal noga utvalda globalister. Från Sverige brukar tre till fyra personer bjudas in. Mötet hålls i år i Chantilly i Virginia, USA, mellan den 1 och 4 juni. Nya Tider kommer självklart att rapportera om mötet i ett kommande nummer.

På Bilderbergmötena deltar inte bara inflytelserika oligarker, som Jacob och Marcus Wallenberg från Sverige, utan också många politiker. Carl Bildt är en frekvent återkommande deltagare, men 2013, ett år innan senaste riksdagsvalet, var det Stefan Löfven. Tidigare har bland andra Maud Olofsson (C), Mona Sahlin (S) och Jan Björklund (L) deltagit. Andra som deltar är representanter för Bonnierfamiljen, som nu alltså lyfter fram Lööf, och andra mediepersonligheter.

Med ett SD som växer har nog etablissemangspartierna inte så mycket annat att välja än en ”regnbågskoalition”, och där skulle Annie Lööf kunna utgöra en av alla acceptabel statsminister just för att man för en så färglös politik.
En sak är säker, de gamla partierna har nått vägs ände och valet 2018 kommer att möblera om ordentligt, inte bara i partitopparna utan även i hur traditionella partier uppfattas.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Perq Elest

    Här måste det påminnas om hennes sjuka uttalande om att Sverige kan ta emot 30 miljoner flyktingar! Se Youtube där inslaget finns.
    En sådan person skall ha noll inflytande över andra människor.

  • Clark Kent

    Stora delar av den annars vänstersympatiserande journalistkåren har gått över till Centern och Annie Lööf. Det tillkännagivandet kom för ett par månader sedan i en krönika skriven av journalisten Cecilia Hagen i Expressen. Krönikan hennes hade rubriken “… den där Annie”. Det journalistiska lämmeltåget till Centern innebär att partiet och partiledaren inte kommer att granskas av mainstreammedia fram till valet. Med partiet och dess partiledare blir det som med Miljöpartiet under förra valperioden. Då granskade media inte det partiet, oavsett vilka tokigheter som kom från Åsa Romsons näbb.

Staden Efesos i Turkiet – betydande för kristendomens spridning

HISTORIAEfesos är en arkeologisk plats i nuvarande Turkiet. Under antiken var den en viktig hamnstad på Mindre Asiens västkust, och från omkring 133 f.Kr. utgjorde staden en del av Romarriket. Den var strategiskt ett mycket bra val av aposteln Paulus när han skulle sprida kristendomens budskap. Där grundade han en församling, som kom att bli den mest inflytelserika i provinsen.

Ett besök på Vårsalongen 2020

KULTURNya Tiders utsände blev positivt överraskad av årets ”Vårsalong” på Liljevalchs konsthall i Stockholm. Innehållet är som sig bör mycket varierat, högt och lågt om vartannat, och går inte att sammanfatta. Det finns något för alla smaker, barnsligheter men också en hel del väl genomarbetade verk.

Bidragsfusket och slappheten i stats­förvaltningen kan leda till regeringskris

ANALYSBidragsbrotten ökade med 467 procent mellan 2009 och 2018. Det framgår av statistik som publicerats på Åklagarmyndighetens hemsida. Enligt vissa källor uppgår de felaktiga utbetalningarna från välfärdssystemen till cirka 17 miljarder kronor per år. En grund­läggande förutsättning för att det skall kunna ske är allvarliga brister i och kring befolkningsregistret. Regeringen har blundat för problemet i många år och nu hotar en regeringskris.

SD störst i Sverige, socialdemokratin i kris i hela EU

KRÖNIKA

”Flyktingar” reser fortfarande på semester till landet de sökt asyl från

INRIKESTrots att företeelsen uppmärksammats i flera år av alternativa medier och röster, åker personer som kommit till Sverige som asylsökande fortfarande på semester till landet de säger sig ha flytt från. Enligt regelverket kan en person efter erhållet uppehållstillstånd befinna sig utomlands i upp till två år, och i praktiken återkal­las knappt något uppehållstillstånd på grund av falska uppgifter vid ansökan.

Rekordinvandringen fortsätter: 75 000 nya medborgarskap under 2019

REPORTAGEInvandringen minskar, hävdar regeringen – men de ljuger. Under 2019 slogs ett nytt rekord i svensk invandringshistoria då nästan 75 000 nya medborgarskap delades ut. Antalet nya uppehållstillstånd var samtidigt det femte största i svensk historia. Under 2010-talet beviljades totalt 1,2 miljoner uppehållstillstånd och en halv miljon svenska medborgarskap.

Både Löfven och Sjöstedt kastar sten i glashus

OPINION: TOMMY ULMNÄSTommy Ulmnäs skrev redan år 1997 en varnande bok med titeln Sverige: Från välfärdsstat till fattigland, där han beskrev hur Sverige skulle bli om den politiska kursen inte lades om. I dag har han fått rätt, vilket han också skriver i en uppdaterad version av boken som gavs ut förra året. Ulmnäs har varit Moderaternas ordförande i Leksand, kommundirektör i två kommuner och har 35 års erfarenhet som kommunjurist. Han är kritisk till hur Socialdemokraterna i dag kan skylla på att de ”varit naiva”.

Alexander Bard till attack mot DN:s hets mot oliktänkande

INRIKESDagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski menar att det är förkastligt att Alexander Bard, eftersom han deltagit i en debatt arrangerad av Palaestra Media, får förekomma i TV4. Alexander Bard skriver i en motattack att Wolodarski är yttrandefrihetens fiende och att denne bör ställas inför rätta.

Gå till arkivet

Send this to a friend