Skip to Content

Trots att homosexuelle Fredrick Federley har bosatt sig i ett svenskt reservat fick han smaka på mångkulturen. Men han fortsätter att ha ”fina” åsikter. Foto: Johannes Schwarz/ Polisen

Chilenare dömd för misshandel av Federley år 2011

På grund av den senaste tiden uppmärksamhet kring Fredrick Federley (C) återpublicerar vi en artikel från 2011, då riksdagsledamoten blev offer för den mångkultur han själv förespråkar. En 18-årig chilenare dömdes då till tre års fängelse för att bland annat ha slagit Federley i ansiktet. Inledningsvis var medieintresset stort, men dog snabbt när det visade sig att förövaren var invandrare. Ingen annan tidning fanns på plats vid rättegången.

Publicerad: 8 december, 2020, 14:13

  • Svenska

Det var 2011 som Nya Tider reporter bevakade en rättegång mot Jonathan, 18, som var åtalad för att ha misshandlat riksdagsledamoten Fredrick Federley. Rättsprocessen har tagit väldigt lång tid beroende på att Jonathan fortsatte att begå andra grova brott så fort han släpptes på fri fot. Han var åtalad för tre brutala rån, varav överfallet på Federley var ett, men fälls bara för två av dessa. Det tredje åtalet ogillades av tingsrätten på mycket vaga grunder. Tre vittnen vågade inte närvara vid förhandlingen på grund av rädsla för repressalier.

”Har du förlåtit Jonathan?” ”Ja, absolut”. (Fredrick Federley under rättegången). Foto: Nya Tider

”Har du förlåtit Jonathan?” ”Ja, absolut”. (Fredrick Federley under rättegången). Foto: Johannes Schwarz 

 

Jonathan fälls även för olaga hot, olaga tvång samt hot mot tjänsteman. Straffet blev tre års fängelse. Om Jonathan varit över 21 år hade straffet varit minst det dubbla. Han har varit frihetsberövad i mer än fem månader innan rättegången, och fick kvarbli i häkte på grund av recidivfara (risk för fortsatt brottslighet). Eftersom vi har 2/3 frigivning i Sverige, släpptes Jonathan ut i samhället igen i november 2013.

”Jag kan inte så bra svenska” (Jonathan har bott i Sverige hela sitt liv)

Rättens ordförande Per Pettersson nämner i domen Federleys bisarra uttalande under förhandlingen: Att han har förlåtit Jonathan efter att de tu haft ett så kallat medlingssamtal på häktet. Enligt en av våra källor inom Kriminalvården så kramade Federley rånaren Jonathan efter deras möte. Federley krävde 23 750 kronor i skadestånd, men trots att detta var ett lågt belopp tillerkändes han endast 18 750 kronor av tingsrätten.

Jonathan i arresten då han visar vad han tycker om det svenska rättssystemet. Fredrick Federley har förlåtit rånaren. Foto: Polisen

Jonathan i arresten då han visar vad han tycker om det svenska rättssystemet. Fredrick Federley har förlåtit rånaren. Foto: Polisen

Sammanlagt fick Jonathan betala nästan en kvarts miljon i skadestånd till målsägandena. Detta fick skattebetalarna stå för. Jonathan advokat Björn Hurtig tillerkändes nästan 179 000 kronor för att ha försvarat sin klient. Dessa kostnader betalas också av skattebetalarna.

Förvånande i sammanhanget är att Per Pettersson köper Jonathan version av misshandeln: ”Jag gav honom några jabbar”. Jabb är en kamsportterm och betyder ungefär ”löst slag”. Några lösa slag kunde inte ha åstadkommit de skador som Federley ådrog sig. Domen ger för övrigt intryck av att vara mycket slarvigt skriven, med tillhörande stavfel. Den känns onekligen som ett hafsverk.

En Andres, 20, fälldes också till ansvar för ett rån som han utförde tillsammans med en kamrat till Jonathan och döms till 18 månaders fängelse. Andres förekommer under nio avsnitt i belastningsregistret.

En 16-årig rom, medborgare i Finland, var åtalad för att ha genomfört två av rånen i sällskap med Jonathan. Han kunde dock inte fällas för dessa brott, eftersom han bara några dagar innan rättegången avvek från ett behandlingshem och uteblev från förhandlingen.

Jonathan med pistol i hand rånar Hemköp i Skarpnäck. En kriminell bana har påbörjats. Infälld är den pistolattrapp som användes. Foto: Polisen

Jonathan med pistol i hand rånar Hemköp i Skarpnäck. En kriminell bana har påbörjats. Infälld är den pistolattrapp som användes. Foto: Polisen

 

Rånet och den oprovocerade misshandeln av riksdagsledamoten Fredrick Federley inträffade den 15 september 2010 utanför dennes bostad i det fashionabla och etniskt homogena Hammarby Sjöstad. Eftersom detta bara var några dagar innan riksdagsvalet och Federley gjort sig känd som en ivrig förespråkare för mångkultur och dessutom poserat i kvinnokläder som ”Ursula”, fick misshandeln stor uppmärksamhet i medierna. Man antydde att det rörde sig om ett politiskt brott. Media låg i startgroparna för att slå upp ”nazistvåldet”.

Fredrick Federley (C) anländer till rättegången i sällskap med livvakter. Infälld hans alterego ”Ursula”. Foto: Johannes Schwarz, Stillbild TV4

 

När det sedan visade sig att det var ett mångkulturellt gäng som rånat och slagit ned Federley tvärdog intresset. Jonathan förklaring till händelsen var att han hade frågat flera personer han mötte i Hammarby Sjöstad efter en cigarett, men blivit nekad detta. Jonathan blev då ”lack” och ”svor på sin mamma” att nästa som nekade skulle han knocka. Så blev det också – det var en ren slump att den homosexuelle Federley blev slagen medvetslös, för Jonathan hade ingen aning om att hans offer var riksdagsledamot. Federley själv har inga minnen av misshandeln.

Inte så hårda slag. Jonathan menar att han bara "jabbade" några slag. Federley förlorade medvetandet. Foto: Polisen

Inte så hårda slag. Jonathan menar att han bara ”jabbade” några slag. Federley förlorade medvetandet. Foto: Polisen

En bortförklaring som heter duga

Riksdagsledamoten Fredrick Federley lät sig bjudas på lyxsemester till Gran Canaria av några företag. Inte passande för en riksdagsman. Federley hade tidigare låtit sig bjudas av ett spritmärke och fick därför denna fråga av Aftonbladets reporter Karin Östman: Du har tidigare ordnat fest, sponsrad av vodkamärket Smirnoff. Finns det något du säger nej till? – Man tackar nej till saker hela tiden. Till exempel tackar jag inte ja när det gäller flygbranschen. Fast här sponsras du av Norwegian som är ett flygbolag. – Nja, det här var ju ganska knutet till min dragpersonlighet Ursula. Det är inte jag som riksdagsledamot som gör det här utan jag åker mer som dragpersonlighet. Det är naturligtvis praktiskt att ha ett alter ego att skylla på när man har visat prov på dåligt omdöme. Undrar om Federley skickar Ursula att rösta i riksdagen när han själv inte orkar eller vill?

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Lyckad konstkupp

INRIKESPå måndagsmorgonen den 22 februari möttes fackföreningsbyråkraterna av ett nytt monument utanför LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm. Där står nu en kopparglänsande skulptur föreställande Joakim Lamotte med en dammsugare och med munstycksröret som ett vapen över axeln. På sockeln finns en logga: KÄRNKRAFT.se

Bar kristet kors – förlorade sitt arbete på stående fot

INRIKESGeorge Tannouri råkade i mitten av januari ut för en händelse som enligt honom själv är ett tydligt exempel på hur kristna diskrimineras på svenska arbetsplatser, samtidigt som till exempel muslimer ges fria tyglar. I ett allmänt utrymme på lagret där han jobbade blev han tillsagd att ta av sig det kristna kors som han bar under t-shirten, eftersom det ansågs vara en säkerhetsrisk. Eftersom han vägrade ta av sig det fick han sparken på stående fot.

!STOPPA RESTRIKTIONERNA! – Ny medborgarrättsgrupp bildad på Facebook

INRIKESEn medborgarrättsgrupp med målet att stoppa de svenska coronarestriktionerna har sett dagens ljus. Sedan gruppen !STOPPA RESTRIKTIONERNA! startade onsdagen den 17 februari har den vuxit snabbt i medlemsantal och når nu med marginal över 4 000 medlemmar. Enligt gruppens grundare, Mattias Falkenström, är målet att växa ännu mer för att om det behövs bilda en förening som verkar för att Sverige inte blir ett land med tvång och fortsatta restriktioner som en följd av coronakrisen.

Vansinnesfärd på E4:an – ”Likgiltighet inför andra människors liv”

INRIKESDomen för skadegörelse av Karl XII-tavlan är inte första gången Lövkvist döms. Den 12 oktober 2020, under tiden han arbetade på Nexiko, dömdes han för grov vårdslöshet i trafik och ringa narkotikabrott.

Ny stor vetenskaplig studie bekräftar – invandrare bakom majoriteten av våldtäkter i Sverige

INRIKESEn nypublicerad vetenskaplig studie visar att första och andra generationen av invandrare utgör majoriteten av våldtäktsmännen i Sverige, hela 59.3 procent. Nära hälften, 47.8 procent av våldtäktsmännen är dessutom första generationens invandrare och de vanligaste ursprungsområdena är Mellanöstern, Nordafrika och Afrika.

För första gången på över hundra år – vargrevir i Skåne

INRIKESFör första gången på över hundra år har det nu bekräftats av Länsstyrelsen att det finns ett vargrevir med vad som kan bli starten på en skånsk vargflock. Det är ett par med en hane och en hona som markerat ut ett omfattande revir på cirka 100 000 hektar, vilket nu kallas Linderödsåsen-reviret av Länsstyrelsen Skåne.

Amorteringskrav väcker heta känslor i bankvärlden

ANALYSAmorteringskraven på bolån, som infördes 2016, pausades under förra året som ett försök att stimulera konsumtionen i spåren av coronapandemin. Finansinspektionen (FI) avser att återgå till det tidigare amorteringskravet i höst. Beskedet har fått bland andra Skandias vd att gå i taket, då man inser att det innebär en press nedåt på benägenheten att låna mer. Bankerna tjänar pengar på att människor lånar mer och betalar ränta under lång tid. Därför vill man inte ha amorteringar.

Rasaktivister kan tillåtas byta namn på Konstfacks utställningshall – kritisk vit designprofessor mobbas offentligt

INRIKESPå Konstfack i Stockholm skolas eleverna mer i radikalpolitiskt tänkande än konst och design. Som Nya Tider skrivit om tidigare diskrimineras jobbsökande till institutionen genom att kompetens får stå tillbaka för politiska övertygelser och könstillhörighet. Nu har konstskolan gått in i en ännu mer radikaliserad fas – antivit raslig separatism.

Gå till arkivet

Send this to a friend