Richard Moore (MI6) och William Burns (CIA) i en paneldiskussion. Stillbild YouTube

CIA- och MI6-chefer hävdar att ”världsordningen hotas som aldrig förr” av Ryssland och Kina

UTRIKES
Efter mer än 70 år av partnerskap har cheferna för CIA och MI6, de amerikanska och brittiska underrättelsetjänsterna, gjort sitt första gemensamma offentliga uttalande, i en gemensam artikel i Financial Times, gällande den nuvarande internationella geopolitiska situationen. Uttalandena fokuserade främst på Ryssland och kriget i Ukraina, och mindre på Kina och islamistisk terrorism. Trots detta hävdar de att Kina är ”2000-talets största geopolitiska utmaning när det gäller underrättelseverksamhet”.

Britten Richard Moore och amerikanen William Burns skrev sin gemensamma artikel i Financial Times för att förklara att de två byråerna ”håller sig i framkant i en osäker värld”. ”Det råder ingen tvekan om att den internationella världsordningen, det balanserade system som har lett till relativ fred och stabilitet och medfört förbättrad levnadsstandard, möjligheter och välstånd, är hotad på ett sätt som vi inte har sett sedan kalla kriget.” Att kriget i Ukraina till viss del är framprovocerat av USA och att de initiala fredsförhandlingarna enligt samstämmiga uppgifter stoppades av den dåvarande brittiske premiärministern Boris Johnson nämner man av förklarliga skäl dock inte.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Efter tolv år som fängslad: Nu ska Högsta domstolen avgöra om Assange ska utlämnas

Efter tolv år som fängslad: Nu ska Högsta domstolen avgöra om Assange ska utlämnas

🟠 YTTRANDEFRIHET Sedan 2012 har WikiLeaks-grundaren Julian Assange befunnit sig i Storbritannien: först på Ecuadors ambassad, och sedan 2019 fängslad medan flera rättegångar avlöst varandra. USA har begärt honom utlämnad, misstänkt för spioneri. Inom kort väntas fallet få ett avgörande i Storbritanniens högsta domstol. Om Julian Assange utlämnas från Storbritannien till USA för att sedan åtalas, kommer det att innebära ”allvarliga konsekvenser för yttrandefriheten”. Det skriver Förenta nationerna (FN) i ett pressmeddelande där organisationens särskilda direktör för yttrandefrihet, Irene Khan, uttalar sig.

Dolt och dödligt spionkrig: Kinas kontraspionage krossade CIA:s spionnät för tio år sedan

Dolt och dödligt spionkrig: Kinas kontraspionage krossade CIA:s spionnät för tio år sedan

🟠 UTRIKES Den amerikanska spionorganisationen CIA förlorade sitt nätverk av informatörer och agenter i Kina för ett decennium sedan och har förgäves kämpat för att återuppbygga det. USA är därför blinda i Kina och har enligt Wall Street Journal, en tidning som agerar närmast som den djupa statens språkrör, ”ingen verklig insikt i det kinesiska ledarskapets planer”. Det förlamar Washingtons utrikespolitik. Kinas industrispionage mot Väst ökar medan USA och Väst halkar efter och inte längre vet hur långt före Kina ligger på flera områden. Nu storsatsar CIA med en enorm specialbudget på motsvarande en biljon kronor för att återbygga sin underrättelseinhämtningskapacitet, men Kinas orwellska och snabbt växande AI-styrda massövervakning gör spionage närmast omöjligt. Flera amerikanska soldater med kinesiskt påbrå har dömts för spioneri den senaste tiden. Samtidigt strömmar tiotusentals kinesiska män in i USA illegalt, varav många rekryteras till USA:s militär som erbjuder medborgarskap efter tjänstgöringsperioden. Kineser är allt från sjömän på hangarfartyg till tekniska specialister som ska avvärja hot från ”främmande makt”. Detta mycket allvarliga säkerhetshot talar dock inte politiker och systemmedia om.

Läs även:

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Att bryta ensamheten

🟠 RECENSION I Nederländerna säger 30 procent av de vuxna att de känner sig ensamma. I USA är siffran 40 procent, dubbelt så stor som på 1980-talet. I Tyskland anser två tredjedelar av befolkningen att ensamhet är ett allvarligt problem. Allt fler upplever att de lever i ensamhet. Vi är alltmer isolerade, inte bara från varandra, utan också från våra politiker och samhället i stort. Den brittiska professorn Noreena Hertz tittar på vad som gör oss ensamma och vad ensamhet egentligen är. Hon kommer också med många goda råd om hur vi kan undvika ensamhet och även tänka på människor i vår omgivning.

Vi måste prata om sex

🟠 RECENSION Det är svårt i vår genomliberaliserade tid att diskutera sex och kärlek, eftersom den liberala analysmetoden inte fungerar. En liberal börjar ju med frågan ”Vad vill jag?” Redan där blir det svårt, eftersom naturen i sin stora visdom har gjort kärleken blind, och i bästa fall egolös. Vilja är ju inte heller, som den brittiska författaren Louise Perry tar upp flera gånger i denna bok, något enkelt eller alltid positivt, som liberalerna vill tro. Perry går sedan vidare med att såga det mesta som ”den sexuella revolutionen” har medfört.

Överklagan och nya bevis

🟠 KULTUR Det händelserika fallet Brian Warner (Marilyn Manson) vs Evan Rachel Wood et al har tagit några turer under sommaren. I juli avfärdade appellationsdomstolen i Kalifornien Warners överklagan av anti-SLAPP domen som innebar att en stor del av hans förtalsanmälan mot Evan Rachel Wood och Illma Gore kastades ut av högsta domstolen. Sedan 16 augusti är dock överklagan tillbaka på bordet. Samtidigt utreder distriktsåklagaren nya bevis i brottsutredningen av Warner.

Biblioteken – En mångsidig historia

🟠 En bekant till mig bodde under nästan två års tid i Nordnorge. En fantastisk plats men vintern var mörk, lång och kall med magnifika norrsken som lyste upp himlavalvet. Vi skrev till varandra och jag frågade henne hur det var att bo så långt norrut. Det är inte något tätbefolkat område direkt. Hon svarade att det gick bra eftersom det fanns ett bibliotek! Hon tillbringade mycket tid där med böcker, tidskrifter och trevliga människor. Där fanns en gemenskap.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.