Skip to Content

Albert Bourla, VD för Pfizer, säger att han är väldigt glad över resultaten hittills. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Coronavaccin påstås ge 90 procents skydd

Digital utgåva

Läkemedelsbolaget Pfizer, som likt ett flertal andra kämpar om att vara först ut på marknaden med ett vaccin mot coronaviruset SARS-CoV-2, påstår nu att deras vaccin ger ett 90-procentigt skydd inom 28 dagar efter två injektioner. ”Detta är en stor dag för vetenskapen och mänskligheten”, säger Albert Bourla, VD för Pfizer.

Publicerad: 9 november, 2020, 22:00

  • Svenska

Läs även

Det är i ett pressmeddelande som läkemedelsföretaget Pfizer och den tyska partnern Biontech informerar om den första utvärderingen av fas-3 studierna av deras coronavaccin. Enligt utvärderingen skall vaccinet vara både säkert och effektivt. Man hävdar även att vaccinet ger ett skydd mot coronaviruset SARS-CoV-2 som är lika bra som mässlingsvaccin, med en skyddsnivå på 90 procent.

Ingen vet hur länge vaccinet skyddar

Som med andra vaccin som testas runtomkring i världen, varav elva är i fas-3, vilket är slutfasen innan allmän användning, är det dock oklart hur länge som de ger ett tillförlitligt skydd mot coronaviruset. Tidigare har forskare hoppats på ett vaccin som är 75 procent effektivt, medan man sagt att ett vaccin som bara hade gett 50-60 procents skydd ändå hade varit tillräckligt för att få ned spridningen av viruset avsevärt i samhällen.

Pfizers vaccin ger enligt utvärderingen ett ännu bättre skydd än så. Tidiga analyser av testerna, som gjorts på 43 538 deltagare, visar att över 90 procent av dem som fått en andra dos av vaccinet uppnått skydd mot Covid-19 sju dagar senare. Det tyder på att vaccinet når sitt fulla skydd 28 dagar efter den första vaccindosen och gör det jämförbart med det välkända mässlingsvaccinet. Men ingen vet hur länge immuniteten varar därefter och risken finns att immuniteten som uppnås bara ger skydd i ett par månader, något som man sett i flera tester hos människor som utvecklat naturlig immunitet efter en coronavirusinfektion men därefter insjuknat igen efter ett par månader.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

UTRIKESCovid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Rysslands utrikesminister varnar för tvångsvaccinationer inom EU

UTRIKESDen ryske utrikesministern Sergei Lavrov sade vid en presskonferens den 2 mars att han är oroad för konsekvenserna av ett eventuellt vaccinpass inom EU, något EU-kommissionens ordförande ämnar lägga fram ett förslag till inom kort. Lavrov menade att ett gemensamt vaccinpass kommer att rubba fundamentala principer om mänskliga rättigheter och demokratiska grundvärden, däribland frivilligheten att vaccinera sig eller inte, något som EU:s regeringschefer hittills bedyrat skall vara en grundprincip i de kommande massvaccineringarna av medborgarna.

Coca-Cola till anställda: ”Försök vara mindre vita”

UTRIKESAnställda på Coca-Cola i USA förväntas delta i kurser där de uppmanas att vara mindre vita. Att vara vit förknippas av de kursansvariga med en lång rad negativa egenskaper, som arrogans och okunnighet.

Talibaner hotar européer och amerikaner

UTRIKESAfghanistans talibaner skickade en mycket speciell hälsning via tyska medierepresentanter under deras möte med den militära och civila ledningen för talibanerna i Waghaz-provinsen.

Bank of America gav kunders privata bankdata till FBI

UTRIKESDen 5:e februari gick den politiske kommentatorn Tucker Carlson ut på Fox News med att Bank of America delat ej brottsmisstänkta bankkunders transaktioner och finansinformation med FBI. Det skall ha skett i anslutning till kravallerna vid Capitolium i Washington. Nu väljer många Trumpanhängare att bojkotta banken, och flera lagkunniga menar att banken kan ha brutit mot USA:s konstitution.

Yngling kramade sina vänner i en stadspark – utlöste jakt med polisbil

UTRIKESFör knappt en vecka sedan hade en stor mängd ungdomar samlats i en stadspark i Tysklands näst största stad Hamburg för att festa i det vårlika vädret. När polisen kom till platsen såg de en kille i 17-årsåldern som kramade om sina vänner, något som ledde till att ordningsmaktens representanter ville kontrollera hans identitet. När han istället flydde från platsen uppstod en våldsam biljakt genom stadsparken. Efteråt har polisens agerande kritiserats hårt i sociala medier.

Frankrike försvarar sina bildningsideal och rätten att ha kött på matsedeln

UTRIKESUnder den förra helgen utfrågades Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer i en lång intervju om landets skolstrategi i samband med coronaepidemin. Apolline de Malherbe, en känd journalist hos BFM TV, mötte ministern i hans arbetsrum. Det skall inflikas att samma journalist samtalade länge och väl den 30 april förra året med professor Didier Raoult i Marseille om alla turer, möjligheter och behandlingsmetoder inför den annalkande Covid-19-pandemin.

Ryssland firar Fosterlandsförsvararnas dag

UTRIKESDen 23 februari firades Fosterlandsförsvararnas dag med kransnedläggning på den okände soldatens grav i Moskva vid en temperatur på 21 grader minus. Några kommentatorer förvånades över att president Putin inte hade någon huvudbonad. På kvällen sändes ett TV-tal av honom.

Gå till arkivet

Send this to a friend