Skip to Content

HAMSTRING. Foto: Duane-Tanouye
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Coronaviruset: Förbered er!

PappersupplaganNya Tider v. 10

För en månad sedan, i Nya Tider v. 6/2020, publicerade vi en bild på tomma mathyllor och skrev att den som regelbundet läser Nya Tider har goda förutsättningar att stå rustad – och att göra det i tid. I dag ser vi tomma hyllor i flera europeiska länder, då befolkningen får panik, och i Sverige är skyddsmasker redan slut överallt, även hos leverantörerna.

Publicerad: 2 mars, 2020, 13:09

  • Svenska

Läs även

Som läsare av Nya Tider får Du ofta relevant information långt före and­ra. I skrivande stund är ansiktsmasker med skyddsklass FFP3, som filtrerar bort virus, redan slut i alla butiker och leverantörerna väntar på nya sändningar – från Kina. I det hårt virusdrabbade landet står dock många verksamheter stilla och det man tillverkar används i första hand för Kinas egna behov. För den som följt vår löpande rapportering borde dock inte detta komma som en överraskning.

Situationen eskalerar dock snabbt nu. Under veckan visade läckta dokument att brittiska myndigheter förbereder sig för ett värsta fall-scenario där en halv miljon människor avlider i sjukdomen Covid-19, som orsakas av det nya coronaviruset.

Det innebär inte nödvändigtvis att det kommer att bli så illa. Men det kan bli det. Och det är skäl nog att i god tid förbereda sig på det värsta.

Inte förberedda. Sverige har det lägsta antalet sjukhussängar i hela EU. Tyskland har över tre gånger fler i relation till befolkningsmängden. Källa: Eurostat

 

Sverige som nation har ingen beredskap att tala om för epidemier, vilket vi förklarar i detalj på sidan 7 i detta nummer. Och nu finns alltså viruset, vars riktiga namn är SARS-CoV-2, på flera håll i Sverige. Anledningen till att man valde namnet ”corona­virus” i media, trots att det finns många olika sorters coronavirus, är för att inte påminna om det skräckinjagande utbrottet av SARS för snart 20 år sedan. Sjukdomen SARS orsakas av ett virus som forskarna kal­lar SARS-CoV, och detta är genetiskt mycket snarlikt det nya, som forskarna följaktligen kal­lar SARS-CoV-2. Skillnaden är att det nya viruset är mycket farligare.

I Italien har viruset på en vecka, mellan den 21 och 29 februari, gått från två insjuk­nade till 1 128 och från noll döda till 29. Exakt hur snabb den fortsatta spridningen blir beror på många olika faktorer och är svårt att förutsäga. Man kan dock utgå ifrån att de rapporterade fallen bara är toppen av ett isberg och att smittan förmodligen fanns i Italien i flera veckor innan den upptäcktes. I Sverige kan det vara samma sak.

Företrädare för Folkhälsomyndigheten och regeringen har i media påstått att Sverige är ”väl förberett”, men när de pressats lite har det visat sig att förberedelserna handlar om att det finns ett regelverk som säger att regioner ska vara beredda på att frigöra sjukhussängar vid epidemier. När man sammanställt hur många sjukhussängar som faktiskt kan frigöras, har det visat sig att Sverige har det lägsta antalet sjukhussängar i hela EU.

Amerikanska myndigheter har ett annat tonläge än sina svenska motsvarigheter. Vid en presskonferens den 25 februari uppmanade företrädare för CDC, den amerikanska smittskyddsmyndigheten, amerikanerna att börja förbereda sig.

– Vi ber den amerikanska allmänheten att arbeta med oss för att förbereda oss på att detta kan bli illa, sade en CDC-tjänsteman till journalisterna.

Nancy Messonnier, chef för CDC:s rikscentrum för immunisering och respiratoriska sjukdomar, uppmanade skolor att dela in eleverna i mindre grupper eller att stänga helt och använda ”internetbaserad tele-undervisning”.

Ja, du läste rätt. Amerikanska myndigheter uppmanade redan den 25 februari skolorna att göra så att eleverna kan undervisas från hemmet. I Japan stängdes alla skolor den 28 februari. Samtidigt vägrar svenska myndigheter att ens införa obligatoriska tester av resenärer från smittade områden. Allt ska istället ske frivilligt, eftersom människovärde och värdegrund anses viktigare än risken att tusentals svenskar dör.

Sverige är inte förberett. Desto viktigare blir det då att du själv gör dig förberedd.

Inom kort finns det en överhängande risk att vi når en punkt där människor börjar få panik. De kommer att vilja isolera sig i sina hem för att undvika kontakt med and­ra människor som kan smitta dem. Och då kan det bli brist på mer än bara handsprit.

Därför uppmanar jag våra läsare att börja förbereda sig innan paniken inträffar. Innan hyllorna gapar tomma i affärerna därför att and­ra redan tänkt samma sak. Den som läste min artikel för en månad sedan har förhoppningsvis redan börjat.

Hur långt du vill gå beror förstås på hur mycket ”prepper” du är och hur du själv bedömer riskerna. Men det finns helt enkelt inga rimliga skäl att inte bygga upp ett litet lager av saker som du ändå kommer att förbruka.

Ta pasta, till exempel. Det håller i minst två år om det förvaras torrt. Genomsnittssvensken äter ungefär åtta kilo pasta om året. Du kan alltså i princip ha sexton kilo pasta i lager per person i ditt hushåll. Om ingenting händer förlorar du inget på det, men om något händer kan det vara skillnaden mellan liv och död. Är du en rationell människa och inte har akut brist på pengar eller utrymme, köper du med and­ra ord in så mycket pasta och liknande varor – sådant som du kommer att ha användning för även om ingenting alls händer – som du har utrymme för och har råd med.

Vill man ”preppa” lite mer avancerat så kommer följande lista från vår utrikesredaktör Christer Eriksson, som först kommer med uppmaningen: ”Köp inte mer än du och din familj behöver, andra svenskar måste också kunna förbereda sig”.

Listan: ”Torrvaror som pasta, havregryn, ris, nudlar, bönor, pulversoppor, nötter, mjöl, torrjäst mm. Konserver med fokus på protein; kött, bönor, sardiner, tonfisk (måttligt pga Fukushima) mm. Masker (kirurgisk och FFP3), goggles (t ex skid­glasögon), plasthandskar, medicin (ev. nuvarande behov samt antibiotika och chloroquine), hygienartiklar (tvål, tandkräm mm), toapapper, soppåsar, tvätt-, rengö­ringsmedel, blek­medel/Klorin (för desinficering), batterier (inventera behovet), batteriradio samt välling och blöjor för de med baby. Glöm inte heller att tanka bilen full och gär­na ha några extra dunkar.”

Nej, jag tror inte att samhällskollapsen står för dörren. Men det finns massor av saker som kan inträffa. Det räcker att paniken sprider sig – utan att särskilt många nödvändigtvis smittats, men oron sprids – för att butikernas hyllor ska tömmas på nolltid. Kom ihåg att de varor som butiken har är de som syns på hyllorna, det finns knappt några lager längre.

Redan nu har en logistikcentral i Uppsala stängt och skickat hem sina anställda på grund av att en av dem befaras vara smittad. Distributionskedjan har brutits, varor kommer inte vidare dit de ska som tidigare.

Tänk även på att Du som medborgare har en skyldighet att vara förberedd. Enligt svenska myndigheter skall varje svensk ha ett eget lager av mat och vatten som räcker i minst en vecka.

Vad händer om vi får det första dödsfallet i Sverige? Arbetsplatser kommer att stänga, samhället stannar upp och viktiga förnödenheter kommer bli svåra att få tag på.

Som sagt, det finns åtminstone ingen ursäkt för att inte bygga upp ett litet lager av sådant du ändå kommer att använda. Du förlorar inte en krona på det – utan tvärtom, med hela tiden stigande priser.

Förbered er på det värsta, även om det inte inträffar.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ännu ett hån från vår överhet

LEDAREI den senaste attacken från det mediala etablissemanget anklagas föräldrar i Filipstad för att ge rasbiologin ett ansikte, och vara efterblivna i största allmänhet, för att de inte vill att deras barn ska omplaceras till skolor som domineras av utomeuropeiska barn. Från sin stora våning på Södermalm öser ”medieprofilen” Cissi Wallin galla över dessa föräldrar, trots att hon knappast själv skulle placera sina barn i en sådan skola. Faktum är att Filipstads föräldrar naturligtvis agerar helt rationellt och har all rätt att protestera mot att deras barn används som spelpjäser i politiska projekt.

Beväpnade multikoptrar – framtidens vapen: USA:s flygvapen har stora planer för ”flygbilen” Hexa– Brittisk general: Beväpnade robotar och drönare kommer utgöra en fjärdedel av militären på 2030-talet

UTRIKESUSA:s flygvapen kommer snart att börja testa ”flygbilen” Hexa för att utröna hur den kan användas militärt. Det sägs finnas stora planer för denna nya typ av flygfarkost, både uttalade och mer hemliga. Nya Tider tittar här närmare på dess svagheter och styrkor samt vad den kan komma att innebära för en ny amerikansk militärdoktrin. Vi tittar också på det större perspektivet, hur den passar in i dolda agendor och i en skrämmande framtid där beväpnade och möjligen autonoma drönare kommer vara våra nya soldater och kanske också poliser.

Motsatta läger

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMotsättningar i samhället har i olika tider gått efter olika skilje­linjer, och det är sällan som båda sidor varit överens om vilka dessa skiljelinjer varit. Idag är uppdelningen mellan vänster och höger meningslös, menar debattören professor Karl-Olov Arnstberg, och tittar i stället på andra förklaringsmodeller. Vad är det som splittrar vårt samhälle, skär genom politiken och till och med sargar våra familjeband?

Jodå, det går utmärkt att ha en helvit redaktion

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMan kan inte ha en helvit redaktion, utropar tidskriften Journalisten på framsidan till sitt senaste nummer. Nya Tider har faktakollat påståendet och kan konstatera att det är fejknyheter – det går visst att ha en helvit redaktion, vilket såväl Nya Tider som Aftonbladet kan intyga – liksom Journalisten själv.

Miljöpartiet: Vita kvinnor ska flytta på sig

INRIKESMiljöpartiets språkrör Märta Stenevi menar att svenska kvinnor måste lämna sina positioner för att utlandsfödda kvinnor i stället ska inta dessa. Nya Tider får dock inga svar från hennes pressekreterare på hur Miljöpartiet och dess språkrör tänker sig att detta ska gå till eller varför man anser det rättvist att kvinnor som uppnått en position med makt nu ska lämna den.

SVT hyllar Hallengren – trots att Åkesson har högre förtroende

INRIKESI början av april presenterades två olika förtroendemätningar för svenska politiker, den ena avseende partiledare och den andra avseende regeringens ministrar. SVT:s hantering av de två undersökningarna väcker frågor om det finns en politisk agenda där fakta fulvinklas för att framställa folkets förtroende för regeringen som högre än det i själva verket är.

Sveriges Televisions strålande tolkning av påskens traditioner och påskharen

KRÖNIKAI påskaftonens digitala sändning presenterade SVT en egen ny tolkning av påskens huvudgestalter. Det blev en hare eller kanin. Det skall tilläggas att inom bildtolkning i religionshistoria görs väldigt liten åtskillnad mellan en hare och en kanin. Den av SVT framförda presentationen förvånade dock och kanske till och med sårade många kristna. Det uppenbara och pinsamma är framför allt de många faktafelen.

Icke-vita tillverkare ska gynnas med ny hyllmärkning – Del av globalistisk agenda där World Economic Forum återigen figurerar i bakgrunden

UTRIKES En stor livsmedelskedja i USA ansluter till Woke-rörelsen, som rullar över den falnande supermakten som en ostoppbar ångvält, och märker nu sina varor som ”svartägda”, ”latinoägda”, ”HBTQ-ägda” och så vidare. Man vill uppmuntra kunderna att köpa dessa på bekostnad av ”vitägda” företag. Nya Tider granskar hur det kommer sig att idéer med mycket lite stöd utanför en liten grupp högljudda miljardärer och vänsteraktivister kan ha sådan enorm framgång i det en gång så konservativa USA och västvärlden i övrigt. Vid granskningen finner vi ett globalistiskt nätverk av mäktiga storföretag, där World Economic Forum (WEF) är spindel i nätet, som ska leda omdaningen av hela den globala arbetsmarknaden och ”utrota rasismen” en gång för alla.

Gå till arkivet

Send this to a friend