Skip to Content

HAMSTRING. Foto: Duane-Tanouye
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Coronaviruset: Förbered er!

PappersupplaganNya Tider v. 10

För en månad sedan, i Nya Tider v. 6/2020, publicerade vi en bild på tomma mathyllor och skrev att den som regelbundet läser Nya Tider har goda förutsättningar att stå rustad – och att göra det i tid. I dag ser vi tomma hyllor i flera europeiska länder, då befolkningen får panik, och i Sverige är skyddsmasker redan slut överallt, även hos leverantörerna.

Publicerad: 2 mars, 2020, 13:09

  • Svenska

Läs även

Som läsare av Nya Tider får Du ofta relevant information långt före and­ra. I skrivande stund är ansiktsmasker med skyddsklass FFP3, som filtrerar bort virus, redan slut i alla butiker och leverantörerna väntar på nya sändningar – från Kina. I det hårt virusdrabbade landet står dock många verksamheter stilla och det man tillverkar används i första hand för Kinas egna behov. För den som följt vår löpande rapportering borde dock inte detta komma som en överraskning.

Situationen eskalerar dock snabbt nu. Under veckan visade läckta dokument att brittiska myndigheter förbereder sig för ett värsta fall-scenario där en halv miljon människor avlider i sjukdomen Covid-19, som orsakas av det nya coronaviruset.

Det innebär inte nödvändigtvis att det kommer att bli så illa. Men det kan bli det. Och det är skäl nog att i god tid förbereda sig på det värsta.

Inte förberedda. Sverige har det lägsta antalet sjukhussängar i hela EU. Tyskland har över tre gånger fler i relation till befolkningsmängden. Källa: Eurostat

 

Sverige som nation har ingen beredskap att tala om för epidemier, vilket vi förklarar i detalj på sidan 7 i detta nummer. Och nu finns alltså viruset, vars riktiga namn är SARS-CoV-2, på flera håll i Sverige. Anledningen till att man valde namnet ”corona­virus” i media, trots att det finns många olika sorters coronavirus, är för att inte påminna om det skräckinjagande utbrottet av SARS för snart 20 år sedan. Sjukdomen SARS orsakas av ett virus som forskarna kal­lar SARS-CoV, och detta är genetiskt mycket snarlikt det nya, som forskarna följaktligen kal­lar SARS-CoV-2. Skillnaden är att det nya viruset är mycket farligare.

I Italien har viruset på en vecka, mellan den 21 och 29 februari, gått från två insjuk­nade till 1 128 och från noll döda till 29. Exakt hur snabb den fortsatta spridningen blir beror på många olika faktorer och är svårt att förutsäga. Man kan dock utgå ifrån att de rapporterade fallen bara är toppen av ett isberg och att smittan förmodligen fanns i Italien i flera veckor innan den upptäcktes. I Sverige kan det vara samma sak.

Företrädare för Folkhälsomyndigheten och regeringen har i media påstått att Sverige är ”väl förberett”, men när de pressats lite har det visat sig att förberedelserna handlar om att det finns ett regelverk som säger att regioner ska vara beredda på att frigöra sjukhussängar vid epidemier. När man sammanställt hur många sjukhussängar som faktiskt kan frigöras, har det visat sig att Sverige har det lägsta antalet sjukhussängar i hela EU.

Amerikanska myndigheter har ett annat tonläge än sina svenska motsvarigheter. Vid en presskonferens den 25 februari uppmanade företrädare för CDC, den amerikanska smittskyddsmyndigheten, amerikanerna att börja förbereda sig.

– Vi ber den amerikanska allmänheten att arbeta med oss för att förbereda oss på att detta kan bli illa, sade en CDC-tjänsteman till journalisterna.

Nancy Messonnier, chef för CDC:s rikscentrum för immunisering och respiratoriska sjukdomar, uppmanade skolor att dela in eleverna i mindre grupper eller att stänga helt och använda ”internetbaserad tele-undervisning”.

Ja, du läste rätt. Amerikanska myndigheter uppmanade redan den 25 februari skolorna att göra så att eleverna kan undervisas från hemmet. I Japan stängdes alla skolor den 28 februari. Samtidigt vägrar svenska myndigheter att ens införa obligatoriska tester av resenärer från smittade områden. Allt ska istället ske frivilligt, eftersom människovärde och värdegrund anses viktigare än risken att tusentals svenskar dör.

Sverige är inte förberett. Desto viktigare blir det då att du själv gör dig förberedd.

Inom kort finns det en överhängande risk att vi når en punkt där människor börjar få panik. De kommer att vilja isolera sig i sina hem för att undvika kontakt med and­ra människor som kan smitta dem. Och då kan det bli brist på mer än bara handsprit.

Därför uppmanar jag våra läsare att börja förbereda sig innan paniken inträffar. Innan hyllorna gapar tomma i affärerna därför att and­ra redan tänkt samma sak. Den som läste min artikel för en månad sedan har förhoppningsvis redan börjat.

Hur långt du vill gå beror förstås på hur mycket ”prepper” du är och hur du själv bedömer riskerna. Men det finns helt enkelt inga rimliga skäl att inte bygga upp ett litet lager av saker som du ändå kommer att förbruka.

Ta pasta, till exempel. Det håller i minst två år om det förvaras torrt. Genomsnittssvensken äter ungefär åtta kilo pasta om året. Du kan alltså i princip ha sexton kilo pasta i lager per person i ditt hushåll. Om ingenting händer förlorar du inget på det, men om något händer kan det vara skillnaden mellan liv och död. Är du en rationell människa och inte har akut brist på pengar eller utrymme, köper du med and­ra ord in så mycket pasta och liknande varor – sådant som du kommer att ha användning för även om ingenting alls händer – som du har utrymme för och har råd med.

Vill man ”preppa” lite mer avancerat så kommer följande lista från vår utrikesredaktör Christer Eriksson, som först kommer med uppmaningen: ”Köp inte mer än du och din familj behöver, andra svenskar måste också kunna förbereda sig”.

Listan: ”Torrvaror som pasta, havregryn, ris, nudlar, bönor, pulversoppor, nötter, mjöl, torrjäst mm. Konserver med fokus på protein; kött, bönor, sardiner, tonfisk (måttligt pga Fukushima) mm. Masker (kirurgisk och FFP3), goggles (t ex skid­glasögon), plasthandskar, medicin (ev. nuvarande behov samt antibiotika och chloroquine), hygienartiklar (tvål, tandkräm mm), toapapper, soppåsar, tvätt-, rengö­ringsmedel, blek­medel/Klorin (för desinficering), batterier (inventera behovet), batteriradio samt välling och blöjor för de med baby. Glöm inte heller att tanka bilen full och gär­na ha några extra dunkar.”

Nej, jag tror inte att samhällskollapsen står för dörren. Men det finns massor av saker som kan inträffa. Det räcker att paniken sprider sig – utan att särskilt många nödvändigtvis smittats, men oron sprids – för att butikernas hyllor ska tömmas på nolltid. Kom ihåg att de varor som butiken har är de som syns på hyllorna, det finns knappt några lager längre.

Redan nu har en logistikcentral i Uppsala stängt och skickat hem sina anställda på grund av att en av dem befaras vara smittad. Distributionskedjan har brutits, varor kommer inte vidare dit de ska som tidigare.

Tänk även på att Du som medborgare har en skyldighet att vara förberedd. Enligt svenska myndigheter skall varje svensk ha ett eget lager av mat och vatten som räcker i minst en vecka.

Vad händer om vi får det första dödsfallet i Sverige? Arbetsplatser kommer att stänga, samhället stannar upp och viktiga förnödenheter kommer bli svåra att få tag på.

Som sagt, det finns åtminstone ingen ursäkt för att inte bygga upp ett litet lager av sådant du ändå kommer att använda. Du förlorar inte en krona på det – utan tvärtom, med hela tiden stigande priser.

Förbered er på det värsta, även om det inte inträffar.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    En gång när vi stod utanför EU och hävdade vår neutralitet, vi var självförsörjande på allt från mat, till mineraler, trävaror m.m. Nu är vi med i EU och är helt i händerna av vad som beslutas i Bryssel bl.a. jordbrukspolitiken. Numer klarar vi inte att hålla svenska folket med mat längre än ett par dagar? Diagrammet visar att Sverige är sämst inom EU vad gäller sjuksängar och det finns inget ljus i tunneln, utan nedmonteringen av det svenska samhället fortsätter i oförminskad takt. Nu har Stefan Löfven dragit till sig ännu en odugling som ”lyckats” få sparken från alla tidigare befattningar, nämligen Dan Eliasson? Sverige framstår idag som en gammal ”punch drunk”-boxare som inte har några vettiga lösningar på problem som kan uppstå i samhället?

Österrikes tidigare vicekansler: ”Vill återskapa frihetens sanna värden”

INTERVJU: Heinz-Christian StracheHeinz-Christian Strache, Österrikes tidigare vicekansler och under lång tid partiledare för Frihetspartiet (FPÖ), berättar om sina framtida planer i en exklusiv intervju. Hans nya parti kommer att börja med att ställa upp i lokalvalen i Wien som skulle ha hållits tidigare i år men skjutits upp.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Gå till arkivet

Send this to a friend