De kriminella gängens narkotikahandel är större äv vad man tidigare trott. Foto: Pixabay/Thomas Rüdesheim

Coronaviruset: Förbered er!

För en månad sedan, i Nya Tider v. 6/2020, publicerade vi en bild på tomma mathyllor och skrev att den som regelbundet läser Nya Tider har goda förutsättningar att stå rustad – och att göra det i tid. I dag ser vi tomma hyllor i flera europeiska länder, då befolkningen får panik, och i Sverige är skyddsmasker redan slut överallt, även hos leverantörerna.

Som läsare av Nya Tider får Du ofta relevant information långt före and­ra. I skrivande stund är ansiktsmasker med skyddsklass FFP3, som filtrerar bort virus, redan slut i alla butiker och leverantörerna väntar på nya sändningar – från Kina. I det hårt virusdrabbade landet står dock många verksamheter stilla och det man tillverkar används i första hand för Kinas egna behov. För den som följt vår löpande rapportering borde dock inte detta komma som en överraskning.

Situationen eskalerar dock snabbt nu. Under veckan visade läckta dokument att brittiska myndigheter förbereder sig för ett värsta fall-scenario där en halv miljon människor avlider i sjukdomen Covid-19, som orsakas av det nya coronaviruset.

Det innebär inte nödvändigtvis att det kommer att bli så illa. Men det kan bli det. Och det är skäl nog att i god tid förbereda sig på det värsta.

Inte förberedda. Sverige har det lägsta antalet sjukhussängar i hela EU. Tyskland har över tre gånger fler i relation till befolkningsmängden. Källa: Eurostat

 

Sverige som nation har ingen beredskap att tala om för epidemier, vilket vi förklarar i detalj på sidan 7 i detta nummer. Och nu finns alltså viruset, vars riktiga namn är SARS-CoV-2, på flera håll i Sverige. Anledningen till att man valde namnet ”corona­virus” i media, trots att det finns många olika sorters coronavirus, är för att inte påminna om det skräckinjagande utbrottet av SARS för snart 20 år sedan. Sjukdomen SARS orsakas av ett virus som forskarna kal­lar SARS-CoV, och detta är genetiskt mycket snarlikt det nya, som forskarna följaktligen kal­lar SARS-CoV-2. Skillnaden är att det nya viruset är mycket farligare.

I Italien har viruset på en vecka, mellan den 21 och 29 februari, gått från två insjuk­nade till 1 128 och från noll döda till 29. Exakt hur snabb den fortsatta spridningen blir beror på många olika faktorer och är svårt att förutsäga. Man kan dock utgå ifrån att de rapporterade fallen bara är toppen av ett isberg och att smittan förmodligen fanns i Italien i flera veckor innan den upptäcktes. I Sverige kan det vara samma sak.

Företrädare för Folkhälsomyndigheten och regeringen har i media påstått att Sverige är ”väl förberett”, men när de pressats lite har det visat sig att förberedelserna handlar om att det finns ett regelverk som säger att regioner ska vara beredda på att frigöra sjukhussängar vid epidemier. När man sammanställt hur många sjukhussängar som faktiskt kan frigöras, har det visat sig att Sverige har det lägsta antalet sjukhussängar i hela EU.

Amerikanska myndigheter har ett annat tonläge än sina svenska motsvarigheter. Vid en presskonferens den 25 februari uppmanade företrädare för CDC, den amerikanska smittskyddsmyndigheten, amerikanerna att börja förbereda sig.

– Vi ber den amerikanska allmänheten att arbeta med oss för att förbereda oss på att detta kan bli illa, sade en CDC-tjänsteman till journalisterna.

Nancy Messonnier, chef för CDC:s rikscentrum för immunisering och respiratoriska sjukdomar, uppmanade skolor att dela in eleverna i mindre grupper eller att stänga helt och använda ”internetbaserad tele-undervisning”.

Ja, du läste rätt. Amerikanska myndigheter uppmanade redan den 25 februari skolorna att göra så att eleverna kan undervisas från hemmet. I Japan stängdes alla skolor den 28 februari. Samtidigt vägrar svenska myndigheter att ens införa obligatoriska tester av resenärer från smittade områden. Allt ska istället ske frivilligt, eftersom människovärde och värdegrund anses viktigare än risken att tusentals svenskar dör.

Sverige är inte förberett. Desto viktigare blir det då att du själv gör dig förberedd.

Inom kort finns det en överhängande risk att vi når en punkt där människor börjar få panik. De kommer att vilja isolera sig i sina hem för att undvika kontakt med and­ra människor som kan smitta dem. Och då kan det bli brist på mer än bara handsprit.

Därför uppmanar jag våra läsare att börja förbereda sig innan paniken inträffar. Innan hyllorna gapar tomma i affärerna därför att and­ra redan tänkt samma sak. Den som läste min artikel för en månad sedan har förhoppningsvis redan börjat.

Hur långt du vill gå beror förstås på hur mycket ”prepper” du är och hur du själv bedömer riskerna. Men det finns helt enkelt inga rimliga skäl att inte bygga upp ett litet lager av saker som du ändå kommer att förbruka.

Ta pasta, till exempel. Det håller i minst två år om det förvaras torrt. Genomsnittssvensken äter ungefär åtta kilo pasta om året. Du kan alltså i princip ha sexton kilo pasta i lager per person i ditt hushåll. Om ingenting händer förlorar du inget på det, men om något händer kan det vara skillnaden mellan liv och död. Är du en rationell människa och inte har akut brist på pengar eller utrymme, köper du med and­ra ord in så mycket pasta och liknande varor – sådant som du kommer att ha användning för även om ingenting alls händer – som du har utrymme för och har råd med.

Vill man ”preppa” lite mer avancerat så kommer följande lista från vår utrikesredaktör Christer Eriksson, som först kommer med uppmaningen: ”Köp inte mer än du och din familj behöver, andra svenskar måste också kunna förbereda sig”.

Listan: ”Torrvaror som pasta, havregryn, ris, nudlar, bönor, pulversoppor, nötter, mjöl, torrjäst mm. Konserver med fokus på protein; kött, bönor, sardiner, tonfisk (måttligt pga Fukushima) mm. Masker (kirurgisk och FFP3), goggles (t ex skid­glasögon), plasthandskar, medicin (ev. nuvarande behov samt antibiotika och chloroquine), hygienartiklar (tvål, tandkräm mm), toapapper, soppåsar, tvätt-, rengö­ringsmedel, blek­medel/Klorin (för desinficering), batterier (inventera behovet), batteriradio samt välling och blöjor för de med baby. Glöm inte heller att tanka bilen full och gär­na ha några extra dunkar.”

Nej, jag tror inte att samhällskollapsen står för dörren. Men det finns massor av saker som kan inträffa. Det räcker att paniken sprider sig – utan att särskilt många nödvändigtvis smittats, men oron sprids – för att butikernas hyllor ska tömmas på nolltid. Kom ihåg att de varor som butiken har är de som syns på hyllorna, det finns knappt några lager längre.

Redan nu har en logistikcentral i Uppsala stängt och skickat hem sina anställda på grund av att en av dem befaras vara smittad. Distributionskedjan har brutits, varor kommer inte vidare dit de ska som tidigare.

Tänk även på att Du som medborgare har en skyldighet att vara förberedd. Enligt svenska myndigheter skall varje svensk ha ett eget lager av mat och vatten som räcker i minst en vecka.

Vad händer om vi får det första dödsfallet i Sverige? Arbetsplatser kommer att stänga, samhället stannar upp och viktiga förnödenheter kommer bli svåra att få tag på.

Som sagt, det finns åtminstone ingen ursäkt för att inte bygga upp ett litet lager av sådant du ändå kommer att använda. Du förlorar inte en krona på det – utan tvärtom, med hela tiden stigande priser.

Förbered er på det värsta, även om det inte inträffar.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

🟠 Apple har fått backa och meddelar att man avvaktar med att söka igenom användarnas filer och krypterade chattar i jakt på barnporr. Kritikstormen som blåst upp mot företaget blev för stor och Apples argument för genomskinligt. Det är dock tydligt att tanken på att snoka i användarnas privata bilder finns kvar. Det är viktigt att inte tillåta kontrollsamhället ta detta kliv framåt. Den som tror att det skulle sluta där begår ett stort misstag.

(S)taten omyndigförklarar föräldrar alltmer – för att föräldrar tillåtit det i årtionden

(S)taten omyndigförklarar föräldrar alltmer – för att föräldrar tillåtit det i årtionden

🟠 OPINION: Susanne Nyman Furugård Många har reagerat emot att Folkhälsomyndigheten nu tillåter att barn från tolv års ålder injiceras med de experimentella covidsprutorna utan föräldrarnas samtycke. Men få har upprörts över det nya S-förslaget om att barn från två års ålder automatiskt ska skrivas in i förskolan utan föräldrarnas samtycke. Tystnaden i det senare fallet beror på att de flesta föräldrar sedan länge har accepterat en familjepolitik som går ut på att de ska lämna ifrån sig makten över och ansvaret för sina barn från cirka ett års ålder. Detta har banat väg för de senaste två framryckningarna mot ett totalt omyndigförklarande av alla föräldrar.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

På väg mot en dystopi: IT-bolag vill söka igenom dina privata filer

🟠 Apple har fått backa och meddelar att man avvaktar med att söka igenom användarnas filer och krypterade chattar i jakt på barnporr. Kritikstormen som blåst upp mot företaget blev för stor och Apples argument för genomskinligt. Det är dock tydligt att tanken på att snoka i användarnas privata bilder finns kvar. Det är viktigt att inte tillåta kontrollsamhället ta detta kliv framåt. Den som tror att det skulle sluta där begår ett stort misstag.

(S)taten omyndigförklarar föräldrar alltmer – för att föräldrar tillåtit det i årtionden

(S)taten omyndigförklarar föräldrar alltmer – för att föräldrar tillåtit det i årtionden

🟠 OPINION: Susanne Nyman Furugård Många har reagerat emot att Folkhälsomyndigheten nu tillåter att barn från tolv års ålder injiceras med de experimentella covidsprutorna utan föräldrarnas samtycke. Men få har upprörts över det nya S-förslaget om att barn från två års ålder automatiskt ska skrivas in i förskolan utan föräldrarnas samtycke. Tystnaden i det senare fallet beror på att de flesta föräldrar sedan länge har accepterat en familjepolitik som går ut på att de ska lämna ifrån sig makten över och ansvaret för sina barn från cirka ett års ålder. Detta har banat väg för de senaste två framryckningarna mot ett totalt omyndigförklarande av alla föräldrar.

Europa i dag – Frankrike, Polen och Österrike i fokus

Europa i dag – Frankrike, Polen och Österrike i fokus

🟠 KRÖNIKA Europeiska kommissionens gigantiska byggnad i Bryssel frontar med en lika gigantisk bild föreställande en ung kvinna på språng. Texten lyder Next generation EU. Det är den nya, plausibelt nog gröna generationen som ska ta över. Politiska debatter och demonstrationer avlöser varandra och ministerrockader äger förvånansvärt rum samtidigt.

Nyhetsdygnet

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

The Great Reset – en ”konspirationsteori” skriven av World Economic Forum

🟠 Begreppet ”The Great Reset” lanserades under förra årets nedstängningar av samhället och en bok med samma titel var mystiskt nog färdig att tryckas redan i juli 2020, knappt fyra månader efter att hela Europa förvandlades till ett ödelandskap, där folk fick sitta inlåsta i sina hem. Då BBC så sent som den 22 november 2020 kal­la­de begreppet ”The Great Reset” för en ”konspirationsteori” – trots att boken fysiskt finns och går att köpa – så är det värt att titta närmare på vad som planeras för framtiden av mer eller mind­re dolda personer som samverkar med världens mäktigaste globalister. Ett litet axplock av alla deras planer redovisas i denna recension.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.