Skip to Content

Foto: Nya Tider, Wikipedia
EPIDEMIN

Coronaviruset – uppdateras löpande

Här samlar vi senaste uppdateringar som berör epidemin av coronaviruset. Vi har inte värderat riktigheten i uppgifterna utan hänvisar läsaren till källan för att göra en egen bedömning.

Publicerad: 6 mars, 2020, 12:02

  • Svenska

Läs även

[email protected]

Hamburgs borgmästare: Coronaviruset är inget mördarvirus

Publicerad: 10 september, 2020, 16:56

Läs även

På bästa sändningstid uttalade sig Hamburgs socialdemokratiske borgmästare Peter Tschencher på ett sätt som bröt av mot den politiska kurs som gäller i Tyskland om hur coronapandemin ska tacklas. I public service-tv sade borgmästaren att coronaviruset ”inte är något mördarvirus”.

Det var torsdagen den 4 september som Tschencher fällde uttalandet i tv-kanalen ARD i samband med en diskussion om virusets farlighet i det populära talkshowprogrammet Lantz. Borgmästaren har tidigare arbetat många år som läkare vid universitetssjukhuset i Hamburg.

Kommunalpolitikern David Claudio Siber från De Gröna i staden Flensburg, uteslöts ur sitt partis stadsfullmäktigegrupp nyligen efter att ha kritiserat coronapolitiken med stränga restriktioner. Den 29 augusti hade han hållit tal vid den stora anti-lockdowndemonstrationen i Berlin. Några krav på Peter Tschencher avgång har dock ännu inte hörts.

I Tyskland har det blivit i det närmaste tabubelagt att ifrågasätta den hittillsvarande strategin med bland annat munskyddstvång och stränga restriktioner.

Källa:
https://deutsch.rt.com/inland/106456-hamburgs-erster-burgermeister-coronavirus-kein/

[email protected]

Afrikas låga coronatal förbryllar forskare

Publicerad: 10 september, 2020, 13:16

Läs även

Afrika rapporterar mycket låga antal smittade. Kenya, till exempel, med 54 miljoner invånare, rapporterar idag bara 607 döda och 13 296 aktiva fall i landet. Detta trots att trängseln i fattiga kåkstäder med dålig hygien förväntats förvärra smittspridningen drastiskt. I synnerhet som slum i Indien och Pakistan redan uppvisat högre siffror.

– De flesta afrikanska länder har ingen topp. Jag förstår inte varför. Jag är helt förbluffad, säger Salim Abdool Karim, chef för Sydafrikas Covid-19-hantering, till BBC.

Vissa forskare har framlagt hypotesen att befolkningen i de överfolkade slummen hela tiden utsätts för olika coronavirus och att man därigenom fått viss immunitet.

Kritiker menar dock att antalet registrerade smittade har ett direkt samband med antalet test man gör. Tanzania använde till exempel WHO:s Covid-19-test på papaya och getter, och fick tillbaka positiva svar. Efter det tackade man nej till WHO:s tester, och flera andra afrikanska länder har följt efter och slängt ut WHO.

Källa:
https://nypost.com/2020/09/04/scientists-cant-explain-puzzling-lack-of-coronavirus-outbreaks-in-africa/
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/1nL9KB/uppgifter-papaya-testade-positivt-for-corona

[email protected]

Polishelikopter bevakar Mallorcas badstränder

Publicerad: 7 september, 2020, 14:33

Läs även

Polisen på den populära solön Mallorca har bekräftat att man börjat patrullera badstränderna med helikopter och ropa varningar till de turister som bryter mot coronarestriktionerna för att ta sig ett dopp.

På sociala medier har insatserna väckt förvåning, då det inte bara är ett resursslöseri, utan också knappast bidrar till att minska smittspridningen. Badstränderna är närmast tomma, med tiotals meter mellan det fåtal badande. Dessutom är solens uv-ljus och det salta vattnet bakterie- och virusdödande och stärker immunförsvaret.

I ett inlägg ställer man sig frågan varför polisen måste trakassera folk med helikopter på i praktiken tomma badstränder, medan gatorna i Palma är fulla med människor som ”inte bär mask, röker och inte håller avstånd medan polisen inte gör något alls”.

En video som visar hur polisen ropar order från en helikopter över en badstrand har blivit viral på nätet.

pic.twitter.com/2DAVGRNrLw

 

[email protected]

Australisk polis grep mamma som på Facebook uppmanat till protester

Publicerad: 4 september, 2020, 13:12

Zoe-Lee Buhler, 28, greps i sitt hem i delstaten Victoria på onsdagen den 2 september på grund av att hon på Facebook uppmanat till fredliga protester mot karantänen och nedstängningen av samhället.

Gripandet skedde i hennes hem och hon är kritisk till att man satte på henne handfängsel inför hennes barn och inte heller lät henne besöka läkare för planerad ultraljudsundersökning. Zoe-Lee är nämligen gravid.

Myndigheterna har åtalat henne för anstiftan till protester mot virusnedstängning. Hon riskerar att straffas med upp till motsvarande 170 00 kronor i böter.

Polisledningen har uttalat sig om fallet och uppger: ”Vi är mycket nöjda med att poliserna uppträdde korrekt och i enlighet med våra riktlinjer.”

Flera liknande gripanden har rapporterats och invånarna börjar nu allt mer öppet tala om ”tankepolis”.

 

Källa:
https://www.rt.com/news/499668-australia-pregnant-woman-arrested-lockdown/

[email protected]

Australien kan förlänga lockdown med ett helt år

Publicerad: 27 augusti, 2020, 11:38

Läs även

Nya Tider har nyligen rapporterat om de drakoniska karantänåtgärderna som överraskande infördes i Australiens delstat Victoria. Bostadsområden i Melbourne och andra städer spärrades av så snabbt att många invånare inte ens hann hem. ”Där du sov i går kväll är där

du kommer att behöva stanna under de kommande sex veckorna”, var beskedet från myndigheterna.

Nu uppger delstatens premiärminister Dan Andrews att han vill förlänga undantagslagstiftningen med tolv månader.

– Vi kommer att förlänga undantagstillståndet inom ramen för lagen om folkhälsa i som mest ytterligare tolv månader.

Victoria har haft tuffa restriktioner sedan den 16 mars, men förstärktes alltså nyligen. De undantagslagar som gör detta möjligt har bara en giltighetstid på sex månader, till den 13 september, men den tidsfristen vill Andrews nu förlänga. Hans motivering är att viruset fortfarande är kvar, men även att det vore synd att skrota lagar som man mödosamt tagit fram:

– Vi kan helt enkelt inte tillåta att dessa viktiga regler, och den lagstiftning som de underbyggs med, att upphöra, sade han på ett pressmöte den 24 augusti.

Han hävdar att han inte eftersträvar en ”obegränsad” förlängning, men tillägger att om det inte finns ett vaccin inom dessa tolv månader, kan det bli nödvändigt att förlänga delstatens restriktioner ytterligare.

Förre premiärministern i delstaten, Jeff Kennett, anklagade Andrews för att försöka ”tillskansa sig diktatorisk makt”.

I delstaten Victoria uppge hittills 430 personer smittade med Covid-19 ha avlidit. Delstatens befolkning är 6,5 miljoner. I hela Australien har 517 personer avlidit i pandemin.

 

Dan Andrews, Vitorias premiärminister. Stillbild: News.com.au

Dan Andrews, Vitorias premiärminister. Stillbild: News.com.au

 

Källor:
https://www.abc.net.au/news/2020-08-24/victoria-records-116-new-coronavirus-cases-and-15-deaths/12588284
https://www.dailymail.co.uk/news/article-8657179/Dan-Andrews-says-Victorias-lockdown-extended-September-stay-place-YEAR.html
https://www.news.com.au/world/coronavirus/australia/coronavirus-victoria-plans-to-extend-state-of-emergency-for-12-months

 

[email protected]

Coronaskeptiska demonstrationer förbjuds i Berlin

Publicerad: 26 augusti, 2020, 23:23

Läs även

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Person smittad av coronaviruset en andra gång

Publicerad: 24 augusti, 2020, 20:51

Det är New York Times som rapporterar att forskare i Hongkong nu har bekräftat det första fallet där en person som fått coronaviruset sedan blivit sjuk ännu en gång 4,5 månader efter att först ha tillfrisknat. Det är något som oroväckande nog kan tyda på att immunitet efter att man blivit sjuk inte varar mer än några månader.

”En uppenbart ung och frisk patient i övrigt har blivit sjuk i Covid-19 igen, 4,5 månader efter den första sjukdomsepisoden”, skriver forskarna i ett uttalande. Upptäckten tyder på att immuniteten efter en Covid-19-infektion i så fall bara varar i ett par månader, och det kan visa att arbetet med vaccinframställning varken blir en lätt eller effektiv lösning på pandemin.

Det har tidigare rapporterats om fall där man misstänkt återinfektion av viruset, men inget sådant fall har bekräftats genom provtagning, skriver New York Times.

I det aktuella fallet har forskarna sekvensbestämt viruset vid båda sjukdomstillfällena och hittat markanta skillnader på de båda virusens uppbyggnad, vilket tyder på att patienten smittats en andra gång.

Vid det andra smittotillfället har personen inte haft några symptom utan det upptäcktes istället när personen skulle resa in i Hongkong och där testades efter att ha landat. De flesta andra coronavirus som orsakar vanliga förkylningar brukar även orsaka återinfektioner hos de som haft dem, men där brukar immuniteten vara i upp till ett års tid. När det gäller coronaviruset SARS-CoV-2, har många forskare varit hoppfulla om att viruset betedde sig mer som SARS och MERS, vilka båda två ger längre immunitet efter att insjuknade tillfrisknar. Det stora problemet med detta blir i fallet med SARS-CoV-2 att det kommer göra det praktiskt taget omöjligt att stoppa viruset från att spridas i omgångar år in och år ut eftersom även de som tror sig vara friska kan smittas igen.

[email protected]

USA kan fortsätta finansiera Wuhan-labbet – vill veta om SARS-CoV-2 fanns där innan december 2019

Publicerad: 22 augusti, 2020, 21:22

Amerikanska hälsomyndigheten National Institutes of Health (NIH) kan återuppta finansieringen av forskningen i det kinesiska biolabbet i Wuhan. Som villkor ställer man dock ett antal specifika krav.

Det var i april som president Donald Trump beslutade att stoppa finansieringen av forskningsorganisationen EcoHealth Alliance sedan det blivit allmänt känt att de bedrev forskning i Wuhan-labbet som gick ut på att samla coronavirus från fladdermöss och förändra viruset genetiskt. Se vår djuplodande artikel om detta.

Nu erbjuder NIH att återuppta finansieringen, förutsatt att EcoHealth Alliance uppfyller bland annat följande villkor:

  1. Överlämna ett prov av pandemiviruset som användes för att fastsälla dess gensekvens.
  2. En extern inspektion av Wuhan-labbet och dess arkiv måste tillåtas ”med särskild uppmärksamhet ägnad frågan om Wuhan-labbet hade SARS-CoV-2 i sin ägo före december 2019”.
  3. Man måste förklara de restriktioner Wuhan-labbet införde i oktober 2019, inklusive minskad teletrafik och eventuella vägspärrar runt anläggningen under denna tid.

EcoHealth Alliance menar att kraven är ”omöjliga och irrelevanta”.

Källor:
https://www.sciencemag.org/news/2020/08/nih-imposes-outrageous-conditions-resuming-coronavirus-grant-targeted-trump
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.01.22.914952v2.full.pdf
https://www.sciencemag.org/news/2020/04/nih-s-axing-bat-coronavirus-grant-horrible-precedent-and-might-break-rules-critics-say

 

[email protected]

För 70 procent av äldre coronasjuka som avlidit var inte Covid-19 direkta dödsorsaken

Publicerad: 19 augusti, 2020, 21:01

Region Östergötland gjort har gjort en undersökning som visar att endast en minoritet av de coronsamittade äldre som avlidit haft Covid-19 som direkt dödsorsak. I stället har de haft andra sjukdomar och hälsotillstånd som sjukdomen förvärrat, så att de avlidit i förtid.

I undersökningen har Regionen kartlagt alla fall där äldre personer avlidit i hemmet eller på särskilt boende och haft ett positivt Covid-19-test. Endast i 15 procent av fallen ansåg man att det var coronaviruset som var den direkta dödsorsaken. För 70 procent var Covid-19 mer en bidragande orsak än direkt. För 15 procent var dödsorsaken andra sjudomar.

Källor:
https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2020/08/covid-19-oftast-inte-ensam-orsak-vid-dodsfall-bland-aldre/
https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2020/augusti/omfattande-samsjuklighet-bland-avlidna-i-ostergotland/

[email protected]

Astra Zeneca skall leverera 400 miljoner doser Covid-19-vaccin

Publicerad: 14 augusti, 2020, 19:40

Läs även

Astra Zeneca har gjort upp med EU-kommissionen om leveranser av 400 miljoner doser av Covid-19-vaccinet AZD1222, skriver den svensk-brittiska läkemedelskoncernen i ett pressmeddelande.

Uppgörelsen gör det möjligt för alla medlemsländer att få tillgång till vaccinet till självkostnadspris under pandemin, enligt Astra Zeneca. Avtalet säkrar också möjligheten att omfördela vaccindoser till övriga länder inom Europa under krisen.

”Detta första vaccinavtal med EU-kommissionen kommer att säkra att miljontals européer har tillgång till AZD1222 när det har godkänts”, skriver Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot i en kommentar.

Han hoppas leveranser av de första doserna skall kunna ske mot slutet av 2020.

Avtalet som nu har träffats med EU-kommissionen bygger på ett avtal i juni med en allians av stora EU-länder ledd av Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna.

Tester av det potentiella vaccinet som publicerades i juli visade att det tolererades och producerade ett robust immunförsvar mot Covid-19 på alla deltagare. Fortsatta tester pågår ännu, bland annat i Storbritannien, Brasilien och Sydafrika, samtidigt som tester även planeras i USA, Japan och Ryssland.

AZD1222 har utvecklats i samarbete med University of Oxford och universitetsavknoppningen Vaccitech och avtal finns nu med länder runt om i världen för att bygga upp en leveranskapacitet på uppemot tre miljarder vaccindoser.

Ryssland har för bara några dagar sedan, den 11 augusti, meddelat att man registrerat världens första vaccin mot coronaviruset SARS-CoV-2, med namnet Sputnik 5.

Flera andra läkemedelsföretag och nationer tävlar om att få ut sina respektive vacciner mot coronaviruset men det är ännu oklart om dessa fungerar, vilka bieffekter de får eller hur länge de kan tänkas ge ett immunitetsskydd mot coronaviruset.

[email protected]

Ryssland först ut med nytt coronavaccin – ska heta Sputnik 5

Publicerad: 11 augusti, 2020, 15:26

Läs även

Rysslands president Putin meddelade morgonen den 11 augusti att landets hälsoministerium nu har registrerat världens allra första vaccin mot Covid-19. Presidenten berättade också att hans egen dotter har tagit vaccinet och efter några dagars tuffa biverkningar nu mår väl. Det nya vaccinet har enligt tv-kanalen RT också fått ett eget namn, Sputnik 5.

– Enligt tillförlitlig information som jag fått från vårt hälsoministerium har idag världens första coronavaccin registrerats, sade Putin till tv-kanalen RT. Han fortsatte:

– Detta är en god nyhet för hela världen och mänskligheten. Jag kan också berätta att min dotter nu är vaccinerad och mår bra. Vår samlade expertis har gjort ett fantastiskt arbete och jag vill tacka var och en för en god arbetsinsats i att få fram ett vaccin som uppfyller alla nödvändiga säkerhetskrav.

Genom att kalla vaccinet för ”Sputnik” vill man dra en parallell till att ryssarna även var först ut i rymden under 1950-talet med en obemannade rymdfarkost med samma namn.

Enligt Putin kommer vaccinet förmodligen att komma ut på den reguljära marknaden först i början av nästa år, alltså i januari eller februari. Först vill man vaccinera samhällsviktiga grupper, främst sjukvårdspersonal och anställda inom den ryska militären.

Till skillnad från hur tongångarna är i många andra länder slog Rysslands president fast att massvaccineringen skulle ske på frivillig basis och inte med tvångsmedel.

Experter som RT intervjuat säger att detta vaccin, precis som alla andra vaccin, har sina biverkningar. Bland annat nämndes att man under några dagar kan få hög feber, något som inte är riskfritt för de som redan har andra sjukdomar. Som ett ändå lyckat exempel nämndes ändå Vladimir Putins dotter, som alltså ska ha vaccinerats, fått hög feber under några dagar men nu enligt uppgifter mår bra.

Eftersom vaccinet inte har testats under lång tid kan man inte heller säkert veta hur bra den skyddande effekten är och hur länge den varar.

Ryska medier skriver att många ögonbryn nu förmodligen höjs av förvåning i västvärlden. Det antas allmänt att ett vaccin tar runt 18 månader att ta fram, eftersom många tester måste göras. I EU, Storbritannien och USA är man inte särskilt benägna att ge ryssarna beröm för det nyutvecklade och registrerade vaccinet. Man pekar bland annat på att ett vaccin som stressats fram kan ha biverkningar som man ännu inte känner till.

Flera andra länder arbetar på ett vaccin. I USA finns också Microsofts grundare Bill Gates med sin mäktiga stiftelse Bill Gates Foundation, som satsar på ett egenutvecklat vaccin. Mycket pengar och inflytande står på spel för den som lyckas ta fram ett fungerande vaccin först.

Källa:
https://www.rt.com/russia/497671-putin-covid-19-vaccine-first/

[email protected]

Israel byter strategi – stänger inte ned

Publicerad: 8 augusti, 2020, 12:52

Israels särskilda coronaviruskansli godkände efter långa förhandlingar sent på kvällen den 5 augusti rekommendationerna från professor Ronni Gamzu. Mot premiärministerns nationella rådgivares invändningar att en nedstängning av samhället är det enda effektiva sättet att snabbt få ned antalet nya smittade, beslutades att det inte blir någon landsomfattande nedstängning mer. I stället kommer varje distrikt och stad som markerats som ”röda” på grund av högt antal smittade att lokalt stänga ned, inklusive att stänga skolor.

Det är bara en vecka sedan Ronni Gamzu utnämnts till ny ansvarig för Israel coronahantering i en vecka, och har utarbetat en plan som följer en ny strategi. Den nye epidemiansvarige argumenterade att ekonomin inte får skadas mer och påpekade att ingen följer helgernas nedstängningar ändå. Hälso-, transport- och utrikesministrarna ombads även att påbörja återöppnandet av landets luftrum från och med den 16 augusti. Tio länder är under övervägande för bilaterala turismavtal.

Premiärminister Benjamin Netanyahu menar att om det dagliga antalet nya fall inte sjunker under 400 inom två veckor, så kommer en ny fullständig nedstängning att övervägas igen. Det viktigaste nu är att bära munskydd, sade han.

Dagen efter noterade hälsomyndigheterna en svag minskning av nya fall. 1 726 fall registrerades under den gångna dagen, men samtidigt beror antalet upptäckta fall på hur många tester man gör. Israel har i dag 561 döda i Covid-19, att jämföra med Sveriges närmare 6 000.

Gamzu gav samtidigt en hoppfull framtidsbedömning och sade i en intervju att ”vi är mycket nära ett trendbrott och nedgång”. Han tillade att det värsta bör vara över inom två månader.

Israel hade en topp i mars då runt 700 personer per dag bekräftades smittade, varefter antalet nya fall sjönk till nästan noll under hela maj. Sedan juni har antalet smittade börjat öka igen och nådde i slutet av juli över 2 000 per dag.

Den gångna veckan utbetalades också de länge utlovade stöden till tre miljoner barn, uppgående till cirka 1 200 kronor per barn och max 5 000 kronor per familj. Också egenföretagare fick stöd med upp till 27 000 kronor per företag.

Källa:
https://www.timesofisrael.com/nis-500-government-payout-per-child-to-be-deposited-in-families-accounts-sunday/

 

 

 

[email protected]

Studie: Européer och amerikaner tror att flera procent av befolkningen avlidit av Covid-19

Publicerad: 6 augusti, 2020, 21:15

En studie från det ledande PR-konsultbolaget Kekst CNC visar att många medborgare i europeiska länder och USA har en groteskt överdriven syn på hur farlig Covid-19-pandemin egentligen är. Genomsnittssvensken tror exempelvis att 6 procent av befolkningen avlidit i sjukdomen, vilket skulle motsvara över 600 000 dödsoffer bara i Sverige.

Kekst CNC släppte sin rapport ”Covid-19 Opinion Tracker” den 27 juli, men den har inte rönt någon större uppmärksamhet trots sitt häpnadsväckande innehåll.

Underlaget för rapporten utgjordes av ett representativt urval av 1 000 vuxna i vart och ett av länderna Storbritannien, Sverige, Tyskland, Frankrike, USA och Japan.

Det verkligt uppseendeväckande i rapporten är att allmänheten visar sig ha en helt hysterisk syn på hur farlig Covid-19-pandemin egentligen är. Allra mest felinformerade är amerikaner, som i genomsnitt tror att 9 procent av befolkningen avlidit i Covid-19. Det hade motsvarat nästan 30 miljoner döda amerikaner, mer än 200 gånger det verkliga antalet. Svenskarna är dock inte mycket bättre – genomsnittssvensken tror att 6 procent av befolkningen redan har avlidit i Covid, vilket är över 100 gånger fler än de 5 800 som i skrivande stund sägs ha avlidit enligt officiell statistik.

 

En annan rapport som släpptes i juli, från National Bureau of Economic Research, visade även att det i USA är yngre människor som oroar sig mest över Covid-19 och tror att de löper störst risk att dö, trots att verkligheten är den rakt motsatta. När forskarna ställde frågan hur många som skulle dö av Covid-19 inom de närmaste nio veckorna i en grupp av ”1000 personer som är mycket lika dig själv” var den genomsnittliga gissningen hos människor i åldern 18-34 att 20 skulle dö, eller 2 procent. I verkligheten är risken minst 3 000 gånger mindre. Respondenter som var 70 år eller äldre svarade däremot att bara 10 av deras likar (1 procent) skulle dö inom nio veckor, vilket ”bara” är en överdrift med ungefär 100 gånger jämfört med verkligheten.

[email protected]

Tre av fyra coronasmittade i danska Århus är somalier

Publicerad: 6 augusti, 2020, 11:31

Under den sista veckan har 78 nya fall av coronasmittade konstaterats i staden Århus på danska Jylland. Av dessa är hela 61 från Somalia, rapporterar Ekstrabladet.

I den danska staden Århus har det under den senaste veckan synts en ökning av personer som konstaterats vara smittade med Covid-19. Något som danska hälsomyndigheter har kunnat fastslå är att det tycks vara en stor koncentration just bland invandrade somalier när det handlar om nya coronafall. Och siffrorna talar sitt tydliga språk. Av de 78 personer som under veckan konstaterades smittade av coronaviruset var hela 61 somalier. Till Ekstrabladet säger talespersoner för den danska patientsäkerhetsstyrelsen att man nu därför kommer att sätta igång aktiv smittspårning och informationsinsatser specifikt i bostadsområden där man vet att det bor somaliska, ofta stora familjer.

– Situationen i Århus är sådan att det just nu pågår små mikroutbrott runtom i kommunen, utan att det finns tecken på att de har något som helst samband med varandra, säger Charlotte Hjort, överläkare vid Århus sjukhus till Ekstrabladet.

Hon säger även att hon delar bilden av att de små mikroutbrotten främst kan härledas till grupper av somalier.

[email protected]

Trump: Lockdown gör mer skada än nytta

Publicerad: 5 augusti, 2020, 18:52

USA:s president Donald Trump menar att nationen bör lyfta karantänåtgärderna för ekonomins skull och att skolorna bör öppna.

Vid ett pressmöte i Vita huset den 3 augusti sade han:
− Det är viktigt att alla amerikaner inser att en permanent nedstängning inte är en framkomlig väg som skulle få det resultat man vill, och att den i slutändan skulle orsaka mer skada än nytta.

Trump menade också att USA:s nedstängning under epidemins inledning infördes för att sjukhusen inte skulle överbelastas och ge hälsomyndigheter och forskare tid att lära sig mer om viruset, men att sådana åtgärder inte kommer att förhindra smitta i framtiden. Han sade vidare:
− Under denna fas måste vi fokusera på att skydda riskgrupper, samtidigt som vi låter yngre och friskare amerikaner återgå till arbete och skolor, med försiktighetsåtgärder.

Beslutsfattare på delstatsnivå har på sina håll infört hårda restriktioner och stängt ned både företag och skolor, men Trump har länge krävt att landet ska öppnas för att hjälpa ekonomin på fötter igen.

Det finns dock andra viljor i Vita huset än Trumps. Samtidigt som han gått ut med beskedet att han ”inte kommer att stänga ned USA” och uppmanat lokala myndigheter att ”öppna samhället igen”, har Vita husets hälsorådgivare Anthony Fauci tvärtom förordat att delstater rullar tillbaka sina återöppnanden om smittspridningen tilltar.

Faucis uttalande kommer efter att en ökning kunnat konstateras i stater som Ohio, Tennessee, Kentucky och Indiana, en utveckling han jämförde med en tidigare våg i USA:s södra delstater. I en intervju med Journal of the American Medical Association riktade han sig till de nu drabbade delstaterna:
− Ni kan vara tvungna att pausa, ni kan vara tvungna att dra tillbaka [åtgärderna] lite. Jag tror inte att ni nödvändigtvis måste gå tillbaka hela vägen till en nedstängning.

Källa:
https://www.cnbc.com/2020/08/03/trump-says-nationwide-lockdown-would-ultimately-inflict-more-harm-than-it-would-prevent.html

[email protected]

4-6 veckors ”hård lockdown” för att ”rädda ekonomin”

Publicerad: 4 augusti, 2020, 12:30

Läs även

Federals Reserves ledamot Neel Kashkari, som också är ordförande och vd för Federal Reserve Bank of Minneapolis, sade i en intervju med tv-kanalen CBS att USA behöver en ”riktigt hård lockdown” som varar i ”fyra till sex veckor”. Detta för att ”rädda amerikanska jobb och företag”.

Han medger att människor är frustrerade över situationen och skulle inte gilla att återgå till en nedstängning av samhället som är ännu hårdare än tidigare, men anser att det vore bra för ekonomin.

– Men om vi skulle kunna stänga ned hårt i en månad eller sex veckor, skulle vi kunna få ner antalet smittade så att vår testning och vår kontaktspårning skulle klara att få kontroll över spridning, så som just nu sker i Nordöst, sade han.

Antalet smittade i USA stiger och har nu passerat 4,6 miljoner smittade och 154 000 döda. På flera håll har man sett nya utbrott och myndigheterna har infört nya restriktioner i vad man befarar är en andra våg. Kashkari menar att återhämtningen kommer att vara mycket långsammare utan en kraftfull åtgärd och att många företag under tiden hinner gå i konkurs.

Kritiker menar i stället att restriktionerna är överdrivna och inte i proportion till skadan som viruset gör. Redan nu har många företag ruinerats och en ny nedstängning kan få katastrofala följder. De pekar på att bara under förra veckan blev ytterligare 1,43 miljoner amerikaner arbetslösa. Från februari i år ökade arbetslösheten snabbt, från 6,2 miljoner till 20,4 miljoner i maj. Det motsvarar en ökning från 3,8 procent arbetslösa till 13,0 procent.

Källor:
https://www.the-sun.com/news/1245555/top-fed-reserve-official-lockdown-save-economy/
https://www.pewresearch.org/fact-tank/2020/06/11/unemployment-rose-higher-in-three-months-of-covid-19-than-it-did-in-two-years-of-the-great-recession/

[email protected]

Lockdown kan döda fler än viruset

Publicerad: 29 juli, 2020, 10:35

Läs även

Barn far troligen mer illa av att sitta inlåsta hemma än om de utsattes för viruset. Det framkommer i en ny studie som citeras av både FN och WHO.

– Åtgärderna för att stoppa pandemin skadar barn mer än själva sjukdomen, sade UNICEFs direktör Henrietta H Fore, rapporterar organisationens hemsida.

Uttalandet grundar sig i en studie som nyligen publicerades i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet. I studien har forskargrupper från International Food Policy Research Institute (IFPRI) och Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health medverkat.

Man har analyserat 118 länder i den fattigare delen av skalan och varnar nu för att effekterna av karantänen kan hota miljoner familjer. Barn upp till fem års ålder är bland de värst drabbade.

Man skriver att lockdown kan orsaka ”livslång påverkan på utbildning, risk för kroniska sjukdomar och övergripande bildande av humankapital”, samt ”konsekvenser för barns uppväxt och utveckling”. Man varnar för att situationen kan bli värre ju längre karantänen upprätthålls.

WHO och FN uttryckte också oro över karantänens negativa effekter för samhället och speciellt barn. Tillsammans skrev cheferna för WHO, FN:s mat- och lantbruksorganisation samt Världsmatprogrammet under en uppmaning till handling för att minska påverkan från karantänen. Handlingsplanen har fem punkter och publicerades också i The Lancet. De fem punkterna är:

1. En av hörnstenarna i åtgärderna mot Covid-19 måste vara att säkra tillgången till näringsriktig mat till överkomligt pris. Matproducenter och distributörer måste skyddas. Detta kan göras genom förbud mot handelshinder.

2. Investera i förbättringar av näring till mödrar och spädbarn.

3. Förnyade ansträngningar att upptäcka när barn blir undernärda och erbjuda olika kosttillskott, inte minst vitamin A.

4. Ordna skolmat för utsatta barn genom hemleverans när skolor är stängda.

5. Socialt skydd för att säkerställa näringsriktig kost för de fattigaste familjerna.

WHO och FN befarar att antalet undernärda barn kommer att öka med flera miljoner i världen och att man kommer att få se över 10 000 dödsfall varje månad på grund av detta.

Källor:
https://www.unicef.org/press-releases/unicef-additional-67-million-children-under-5-could-suffer-wasting-year-due-covid-19
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31648-2/fulltext#%20
https://www.rt.com/news/496482-study-covid-hunger-children-lancet/

 

 

[email protected]

Ryssland planerar massvaccinationer i början av 2021, trots osäkra sidoeffekter

Publicerad: 28 juli, 2020, 16:33

Läs även

Ryssland påstår att man utvecklat ett eget vaccin mot Covid-19 och att det kan masstillverkas för befolkningen redan i början av nästa år. Många frågor kvarstår dock.

– Att utveckla vaccin tar lång tid. Om man vill säkerställa att kandidatvaccinet som man utvecklat verkligen skapar immunitet i säg, sex månader, så måste kliniska tester pågå under lång tid, sade Alexander Sergejev, ordförande för Ryska vetenskapsakademin, till kanalen nyhetsbyrån TASS.

Redan den 21 juni påstod den ryska militären att ett vaccin var ”klart”, men att det inte genomgått alla testfaser. Ett antal frivilliga soldater som man testat vaccinet på hade då ”utan undantag” utvecklat immunitet, meddelade försvarsministeriet.

Hälsoministeriet påpekade dock att många tester återstår innan vaccinet kan betraktas som färdigt för marknaden. En andra fas i utprovningen med ett hundra personer förväntas bli klar den 3 augusti.

Vaccinet är baserat på mänskligt adenovirus, vanlig förkylning.

Många, i synnerhet i Väst, varnar dock för att vaccin kan medföra avsevärda hälsorisker. I Sverige orsakade vaccinet Pandemrix, som togs fram mot svininfluensan 2009, sjukdomen narkolepsi bland barn och unga. Vaccin ger generellt sett hundraprocentigt skydd och kan även leda till att man insjuknar i den sjukdom de ska skydda emot.

Källa:
https://www.themoscowtimes.com/2020/07/21/russias-coronavirus-vaccine-ready-military-says-a70941
https://www.rt.com/russia/496196-russia-mass-vaccination-against-covid19/

 

[email protected]

Vi kanske aldrig får ett vaccin mot Covid-19

Publicerad: 20 juli, 2020, 20:56

Läs även

Kate Bingham, som leder Storbritanniens arbete med att ta fram ett vaccin mot SARS-CoV-2, menar att det kan bli svårt att ta fram ett sådant vaccin. ”Det har aldrig funnits ett vaccin mot ett coronavirus, och det kanske aldrig kommer att finnas något”, sade hon i en intervju med Ske News.

Hon påpekar att trots ansträngningar från många länder har man aldrig lyckats ta fram ett fungerande vaccin mot SARS.

”Det finns inget vaccin mot malaria, mot HIV, och dessa är sjukdomar vi känner till väl”, sade hon vidare. Hon tillade att ”det finns inga förväntningar på att detta med säkerhet kan låta sig göras” och det är ”osannolikt” att ett enda vaccin mot Covid-19 kommer att fungera för alla.

 

[email protected]

Hongkong befarar ”tredje våg”

Publicerad: 20 juli, 2020, 11:05

Torsdagen den 16 juli registrerade Hongkong 67 nya fall av Covid-19, det högsta antalet någonsin på en dag. (Den 27 mars registrerades 65 fall.) De flesta var dessutom omöjliga att spåra och det är okänt hur de blivit smittade. Ökningen i antalet fall räknar myndigheterna som en eventuell början på en tredje våg, då antalet fall gått upp och ned ett par gånger nu.

Regeringen funderar på att beordra statliga tjänstemän att arbeta hemifrån, någon bland annat facken kräver.

Under veckan återinfördes restriktioner för social distansering och en restaurangägare har rapporterats ha fått böter då polisen upptäckte att över ett dussin gäster samtidigt åt i dennes restaurang efter klockan 18, då bara hämtmat tillåts. Masker är återigen obligatoriska i kollektivtrafiken och man får inte samlas fler än fyra personer på allmän plats. Barer och gym har återigen stängt.

Resande från högriskområden som Indien, Pakistan och Bangladesh sätts i 14 dagars obligatorisk karantän. Det sker i hotellrum som regeringen hyr och inte i några speciella inrättningar.

För att få kontroll över situationen planerar hälsomyndigheterna att genomföra 400 000 nya coronatest på befolkningen.

Totalt har Hongkong sedan utbrottets början registrerat 1 655 fall och tio döda. Staden har 7,5 miljoner invånare, att jämföra med Sveriges 10 miljoner invånare och över 5 600 döda i Covid-19.

Också Israel aviserar återgång till stärkta restriktioner. Första veckan i juli beordrades barer, klubbar, teatrar, biosalonger och simhallar återigen att stänga, sedan antalet nya fall skjutit upp till över ett tusen per dygn. Badstränder och parker förblir öppna men bara under vissa tider. Synagogorna får ta emot maximalt 20 bedjande åt gången. Dessutom dubblas böterna för de som blir påkomna utan mask på allmän plats; 500 shekel, motsvarande cirka 1 300 kronor. Regeringen varnar nu att man bara är ett steg ifrån att återinföra full nedstängning av samhället.

Israel har 425 dödsfall i Covid-19 i en befolkning på cirka 9,2 miljoner.

Källa:
https://www.scmp.com/news/hong-kong/health-environment/article/3093409/hong-kong-third-wave-about-50-new-cases

[email protected]

Send this to a friend