Skip to Content

Foto: Nya Tider, Wikipedia
EPIDEMIN

Coronaviruset – uppdateras löpande

Här samlar vi senaste uppdateringar som berör epidemin av coronaviruset. Vi har inte värderat riktigheten i uppgifterna utan hänvisar läsaren till källan för att göra en egen bedömning.

Publicerad: 6 mars, 2020, 12:02

  • Svenska

[email protected]

WHO: Nya virusstammen i Storbritannien inte farligare än tidigare

Publicerad: 22 december, 2020, 14:13

I världens medier har det talats om en ny, och särskilt farlig, stam av Covid-19 som härjar i Storbritannien, och flera länder har stängt sina gränser för resenärer därifrån. Världshälsoorganisationen (WHO) går nu ut med budskapet att denna stam inte är särskilt annorlunda mot andra varianter av Covid-19. Vid en presskonferens måndagen den 21 december sade WHO:s chef för hälsokriser Mike Ryan:
– Det finns noll bevis för att den nya varianten av coronaviruset förvärrar sjukdomen.

Enligt WHO är riskerna för personer som smittas av denna virusstam ungefär lika stora som för andra personer som drabbats av Covid-19, och den är varken mer aggressiv eller mer dödlig än de övriga. Stammen förefaller sprida sig något lättare, men smittsamheten avviker inte på ett avgörande sätt, och även denna variant är mycket mindre smittsam än exempelvis påssjuka.

Enligt WHO:s forskningschef Soumya Swaminathan påverkar denna virusstam inte heller effektiviteten hos nya vaccin:
– Även om vi har sett ett antal förändringar, ett antal mutationer, har ingen hittills haft en betydande påverkan på…virusets mottaglighet för någon av de behandlingar eller mediciner som nu används, eller de vacciner som är under utveckling.

WHO menar också att inreseförbuden för resenärer från Storbritannien hade införts med ett stort mått av försiktighet. Mike Ryan sade vid presskonferensen:
– Vi måste hitta en balans. Det är mycket viktigt att vara transparenta, det är mycket viktigt att berätta för allmänheten hur det är, men det är också viktigt att klargöra att detta är en normal del av ett virus utveckling.

Även Tysklands ledande virolog Christian Drosten har sagt att paniken i samband med upptäckten av den nya virusstammen uppenbarligen var förhastad, eftersom det inte finns några bevis för att denna stam är extremt smittsam, eller har orsakat ökningen av det totala antalet fall i Storbritannien.

Källa:

https://www.rt.com/news/510376-who-uk-new-covid-strain/

 

[email protected]

Skjutning väcker frågor om registrering av coronafall

Publicerad: 21 december, 2020, 10:11

I Grand County i Colorado registrerades fem döda i Covid-19, men av dessa visade sig två ha dött i en skottlossning, där den ene sköt den andra och sedan sig själv. Rättsläkare Brenda Bock berättade för nyhetsbolaget CBS:
– Dessa två personer hade testat positivt för Covid, men det är inte vad som dödade dem. Skottskadorna dödade dem och det är väldigt vilseledande att uppge att dessa personer dog av Covid när det inte är vad de dog av.

Bock höll fortfarande på med den rättsmedicinska undersökningen när delstaten räknade dem som coronadödsfall:
– Jag förstår att man försöker hålla räkningen, men man måste göra det på rätt sätt.

Delstaten genomför ofta registreringen innan dödsattesten har undertecknats, eftersom det är en process som kan ta flera veckor. Den snabba registreringen ska ge epidemiologer en bättre och mer aktuell bild av hur smittspridningen ser ut och hur den påverkar befolkningen.

Richard Cimino, medlem av kommunstyret, säger till CBS om hur dödsfall klassificeras:
– I dag har Colorado 4 156 coviddöda, alltså döda bland smittofallen. Samtidigt uppger man 3 230 döda på grund av Covid, så man gör en åtskillnad, men jag tror att det kanske kan göras lite djupare och jag tror att riktlinjerna kan ändras.

Cimino hävdar att staten gör ett hyfsat arbete med åtskillnaden, men tycker att det kan göras bättre, och säger:
– Om de kunde låta rättsläkarna säga sitt och låta det ta lite tid för att göra klassificeringen tidigt, då får man inte dessa stora svängningar i antal som verkligen oroar vår befolkning.

Problemet är dock inte begränsat till Grand County. Brenda Bock berättar att hon har kontaktat andra rättsläkare i delstaten:
– Jag fick svar från 80 procent av delstatens rättsläkare och alla säger samma sak. De har alla haft samma problem, och det är i små counties där det är lätt att hålla räkningen.

Källa:

https://denver.cbslocal.com/2020/12/17/grand-county-coronavirus-deaths-covid/

 

[email protected]

Flera länder stänger gränsen för resande från Storbritannien

Publicerad: 20 december, 2020, 15:06

Efter Nederländerna, stänger nu också Belgien och Italien sina gränser för alla resande till och från Storbritannien, på grund av vad som sägs vara en ny stam av SARS-CoV-2 som sprids i södra England. Denna variant ska vara betydligt mer smittsam än tidigare. Storbritanniens hälsominister Matt Hancock sade i tv-programmet Sophy Ridge on Sunday:
– Denna nya variant kan man få lättare, från en mindre mängd virus. Vi behöver mer av alla de olika åtgärder som vi nu tillämpar för att få kontroll över spridningen av den nya varianten.

Belgiens reseförbud gäller från och med midnatt i dag, den 20 december, och kommer att gälla både flyg- och tågtrafik. Landets premiärminister Alexander De Croo meddelade i tv-programmet De Zevende Dag att förbudet i första hand kommer att gälla i 24 timmar. De Croo sade också att hans regering för samtal med forskare och kommer att förlänga förbudet ”om det visar sig vara nödvändigt”, och fortsatte:
– Det finns fortfarande många frågor, om själva mutationen och huruvida den redan har nått det europeiska fastlandet. Vi har inget slutgiltigt svar än.

Belgien klassificerar redan Storbritannien som en ”röd zon”, vilket innebär att alla resande därifrån måste självisolera sig i upp till sju dagar efter ankomst och genomgå ett Covid-19-test. Även före dagens besked hade Belgien planerat att skärpa reglerna för internationell trafik och eventuellt förbjuda inträde för brittiska medborgare från och med den 1 januari nästa år. Det beslutet hänger ihop med att övergångsperioden för Storbritanniens utträde ur EU löper ut i slutet av december.

Strax efter Belgiens besked tillkännagav också Italien att man förbjuder inresa från Storbritannien, vilket utrikesminister Luigi Di Maio förklarade med en strävan att skydda det egna folket. Under julen råder lockdown i hela Italien, då affärer hålls stängda, restauranger endast får lämna ut hämtmat och det finns restriktioner för hur människor får träffas socialt.

Enligt nyhetsbyrån AFP överväger även Tyskland att införa ett liknande reseförbud.

Källa:

https://www.rt.com/news/510245-belgium-bans-travel-uk/

 

[email protected]

USA godkänner även Modernas vaccin

Publicerad: 19 december, 2020, 16:56

Läs även

Efter att ha godkänt Pfizer/BioNTechs vaccin, ger den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA nu också klartecken för det vaccin som har utvecklats av företaget Moderna. FDA:s chef Stephen Hahn sade i samband med beslutet:
– Genom tillgången på två vaccin för att förebygga Covid-19 har FDA tagit ytterligare ett viktigt steg i kampen mot denna globala pandemi, som orsakar ett stort antal sjukhusinläggningar och dödsfall i USA varje dag.

I ett uttalande skrev USA:s hälsominister Alex Azar:
”Godkännandet av Modernas vaccin innebär att vi kan öka takten på vaccination av vårdpersonal i frontlinjen och amerikaner på äldreboenden, och slutligen få ett slut på denna pandemi.”

Moderna kommer nu påbörja distributionen av 5,9 miljoner doser från kylrum utanför städerna Memphis och Louisville. Därifrån kommer de att transporteras i samarbete med transportföretagen FedEx och UPS till olika delar av landet.

Modernas vaccin sägs vara mindre känsligt vid förvaring än Pfizer/BioNTechs, då det kan förvaras vid normala kylskåpstemperaturer, vilket ska göra det användbart på mer svåråtkomliga platser.

Den amerikanska regeringen har köpt 200 miljoner doser av Moderna, vilket ska räcka för att vaccinera 100 miljoner människor. Företaget uppger att det kommer att leverera ungefär 20 miljoner doser redan i år. Under första kvartalet nästa år ska det kunna distribuera mellan 100 och 125 miljoner doser, varav 80 miljoner hamnar i USA. De resterande doserna ska vara levereras före juli.

Källa:

https://www.dw.com/en/us-authorizes-modernas-covid-19-vaccine-for-emergency-use/a-55994541

 

[email protected]

Spanien börjar vaccinera den 27 december

Publicerad: 18 december, 2020, 17:26

Läs även

Spanien kommer att påbörja utdelningen av Pfizer-BioNTechs vaccin den 27 december, meddelade hälsominister Salvador Illa i dag, den 18 december. Vaccinering ska ske samtidigt i de olika regionerna, som tilldelats tillräckligt med doser för att täcka de prioriterade grupperna. Vid en presskonferens sade Illa:
– Doserna kommer att nå alla regioner lördagen den 26 eller söndagen den 27, vilket är koordinerat med övriga Europa, som kommer att dela ut dem den 26. Alla regioner kommer att få den mängd de tilldelats proportionerligt, så att de kan påbörja sin vaccinationsprocess.

Han kunde dock inte berätta hur många doser Spanien skulle få:
– Regeringen har gått ut med all information som den nu har. Vi kommer att ge detaljer när vi har tillförlitlig information. Vi vet att vi ska ta emot en ansenlig mängd, men vi vet fortfarande inte hur mycket. Vi kommer att få doser varje vecka.

Spanien skulle ursprungligen börja vaccineringen den 4 januari, men tidigarelade starten efter att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen den 17 december meddelat att vaccineringen kunde börja rullas ut tidigare. Vaccinet ska enligt plan godkännas den 21 december och få officiellt klartecken redan den 23 december, trots att denna process vanligen tar 67 dagar.

De prioriterade grupperna, som ska vaccineras först, är boende och personal på äldreboenden, andra som arbetar inom vården och personer med allvarliga funktionsnedsättningar som inte bor på särskilda boenden. Totalt uppgår dessa grupper till 2,5 miljoner människor. Regionerna kommer att tilldelas doser baserat på antalet som ingår i de prioriterade grupperna, och inte på den totala folkmängden.

Hälsoministeriet siktar på att avsluta vaccinationsprogrammets första fas i mars. Fas 2 ska pågå under april till maj, och Fas 3 mellan juli och september. Befolkningen har delats in i 15 grupper som ska få vaccinet vid olika tillfällen, men det är ännu oklart vilka som ingår i de två sista faserna.

Källa:

https://english.elpais.com/society/2020-12-18/spains-coronavirus-vaccine-drive-set-to-start-on-december-27.html

 

[email protected]

FHM påpekar att PCR-test inte avgör personers smittsamhet

Publicerad: 17 december, 2020, 13:22

Nättidningen Nya Dagbladet uppmärksammar i dag en uppdatering som gjorts på Folkhälsomyndighetens hemsida, där de påpekar att de mycket vanliga PCR-testerna inte är tillförlitliga när det gäller att avgöra huruvida en person smittar eller ej. Dessa tester har trots sin opålitlighet använts i stor utsträckning världen över, och många länder har till exempel krävt ett negativt PCR-test vid inresa.

Folkhälsomyndigheten skrev den 30 november:
”PCR-tekniken som används i test för att påvisa virus kan inte skilja på virus med förmåga att infektera celler och virus som oskadliggjorts av immunförsvaret och därför kan man inte använda dessa test för att avgöra om någon är smittsam eller inte. RNA från virus kan ofta påvisas i veckor efter insjuknandet men innebär inte att man fortfarande är smittsam. Det finns också flera vetenskapliga studier som talar för att smittsamheten vid covid-19 är som störst i början av sjukdomsperioden.”

De framhåller därför bättre sätt att bedöma en persons smittsamhet:
”De rekommenderade kriterierna för bedömning av smittfrihet grundar sig därför på stabil klinisk förbättring med feberfrihet i minst två dygn och att det gått minst sju dagar sedan symtomen började. För de som haft mera uttalade symtom gäller minst 14 dagar sedan insjuknandet och för de allra sjukaste, individuell bedömning av behandlande läkare.”

Enligt myndigheten togs kriterierna fram i samarbete med företrädare för specialitetsföreningarna inom infektionsmedicin, klinisk mikrobiologi, hygien och smittskydd.

Källor:

https://nyadagbladet.se/inrikes/folkhalsomyndigheten-backar-pcr-test-kan-inte-avgora-om-nagon-ar-smittsam/

https://www.folkhalsomyndigheten.se/publicerat-material/publikationsarkiv/v/vagledning-om-kriterier-for-bedomning-av-smittfrihet-vid-covid-19

 

[email protected]

EU ska ta ställning till Pfizers vaccin den 21 december

Publicerad: 16 december, 2020, 15:10

Läs även

European Medicines Agency (EMA) har tidigarelagt sitt möte för expertgranskning av Pfizer-BioNTechs vaccin, från den 29 till den 21 december. Tysklands hälsominister Jens Spahn sade till journalister:
– Det här är goda nyheter för EU. Målet är att få ett europeiskt godkännande av vaccinet och börja vaccinera personer i Tyskland före årets slut.

USA, Storbritannien och Kanada har redan börjat dela ut vaccinet, och EU har satt politiskt tryck på EMA för att snabba på processen. Påtryckningarna har kritiserats av bland andra European Public Health Alliance, en organisation som ingår i EMA:s styrelse. Organisationens Yannis Natsis sade enligt det tyska mediebolaget Deutsche Welle:
– Politiker bör vara väldigt försiktiga med vad de säger offentligt och de förväntningar de skapar när det gäller vacciner. Framför allt måste vi behålla allmänhetens förtroende för vacciner och skydda den allmänna hälsan och säkerheten.

Peter Liese, från gruppen EPP i Europaparlamentet, menade att ”EMA:s noggranna granskningsprocess har fördelar”, och fortsatte:
– I befolkningen finns en stor skepsis om huruvida ett vaccin verkligen kan sättas på marknaden så snabbt. Man måste ta dessa skeptiker på allvar, och man måste möta deras argument genom att genomföra de bästa möjliga testerna av vaccinets effektivitet och eventuella biverkningar.

Enligt Liese tar EU:s process för godkännande längre tid för att mer data används och granskningen går djupare. Han uppmanar EU att följa sin nuvarande linje och inte göra som Storbritannien och USA, och godkänna ett vaccin omedelbart. Liese menar att några veckor hit eller dit inte gör någon större skillnad, medan Natsis påminner om att vacciner ”inte kommer att bli de mirakelkurer som politiker förväntar sig”.

Källa:

https://www.dw.com/en/coronavirus-eu-regulator-set-to-approve-vaccine-by-christmas/a-55951091

 

[email protected]

Brittiska regeringen hävdar att vaccination inte kommer att bli obligatorisk

Publicerad: 15 december, 2020, 15:54

Läs även

I samband med en debatt i parlamentet, om ett upprop mot att införa restriktioner för de som vägrar att vaccinera sig, försäkrar den brittiska regeringen att man för närvarande inte har någon sådan avsikt.

Uppropet har hittills undertecknats av 324 000 medborgare, och består av texten:
”Jag vill att regeringen förhindrar att restriktioner införs för de som vägrar att ta emot ett eventuellt Covid-19-vaccin. Det inkluderar restriktioner för resor och sociala sammankomster, som konserter eller sportevenemang. Inga restriktioner alls.”

Nadhim Zahawi, med titeln ”parlamentarisk undersekreterare för utrullning av Covid-19-vaccin”, hävdade under debatten att man inte kommer att införa ett ID-kort där det framgår huruvida en person har tagit emot vaccinet. Enligt Zahawi diskuterar man inte heller att införa straff för de som väljer att inte vaccinera sig, och han sade bland annat:
– Jag anser att obligatoriska vaccinationer är diskriminering och helt fel…och jag vill uppmana företag som lyssnar på debatten i dag att inte ens fundera på det.

Den brittiska organisationen för medborgerliga rättigheter Big Brother Watch kallade Zahawis kommentarer ”en välkommen återgång till rationalitet”, men tillade att de kommer att följa regeringens agerande för att se till att de inte byter hållning i frågan. Hans formulering att regeringen ”för närvarande inte har några planer” på riktade restriktioner tolkades av vissa som oroväckande vag.

Samtidigt skriver det brittiska hälsodepartementet att vaccination är ”den mest effektiva och avgörande åtgärden för folkhälsan”, efter rent vatten, och att det är ”allas ansvar att göra det rätta för sin egen hälsa, och för samhällets skull.” De skrev också att ”regeringen kommer att noggrant begrunda alla möjligheter för att förbättra antalet vaccinationer om det skulle bli nödvändigt”.

Pfizers vaccin började delas ut till allmänheten i Storbritannien förra veckan, vilket gav hopp till vissa om ett slut på pandemin, medan andra oroades av att injektionerna skulle kunna bli obligatoriska.

Källa:

https://www.rt.com/uk/509690-vaccine-covid-restrictions-passport-petition/

 

[email protected]

Danmark inför strikta restriktioner

Publicerad: 15 december, 2020, 15:04

Danmark kommer att införa striktare restriktioner erfar BT. Det som inleddes förra veckan, då Danmarks statsminister Mette Frederiksen gick ut med strikta nya restriktioner i landet, kommer nu att utökas. I förra veckan stängdes barer, restauranger, kaféer, teatrar, biografer, simhallar och gym i 69 kommuner, däribland Köpenhamn. Elever i årskurs fem och högre skulle också skickas hem. Men trots restriktionerna har smittspridningen fortsatt att öka i Danmark. De senaste sju dagarna har det konstaterats Covid-19-smitta hos 786 av 100 000 invånare i Danmarks huvudstad Köpenhamn, vilket är en fördubbling jämfört med hur det såg ut för fyra veckor sedan.

De nya restriktionerna skall införas över hela landet enligt uppgifter till BT, men dess exakta utformning är ännu oklart.

[email protected]

Tyskland skärper restriktionerna över jul

Publicerad: 14 december, 2020, 18:21

Läs även

Från och med den 16 december kommer nya restriktioner att gälla i Tyskland till åtminstone den 10 januari, med ett kort uppehåll för själva julen. Landet har redan ett antal restriktioner, men enligt förbundskansler Angela Merkel är de ”inte tillräckliga”, och nu införs en ”total lockdown”.

Affärer som inte bedöms vara nödvändiga kommer att få stänga, eftersom den tyska regeringen menar att shopping har bidragit till smittspridningen. Undantag kommer göras för försäljning av mat, medicin och bensin. Enligt den brittiska tv-kanalen Sky News sade Merkel:
– Jag skulle gärna ha sett mildare åtgärder. Men på grund av julhandeln har antalet sociala kontakter ökat avsevärt. Det är bråttom att agera nu.

Nedstängningen av affärer inför julhelgen, som normalt sett är de mest lönsamma dagarna, kommer att slå hårt mot näringsidkarna. Man tror att de stora kedjorna som erbjuder näthandel kommer att gynnas. En talesperson för Bayerns handelsförbund sade att delstaternas handlare räknade med att tjäna 14 miljarder euro, ungefär 140 miljarder kronor, under dagarna fram till jul. Nu kommer förbundets medlemmar att förlora 150 miljoner euro per dag.

Även skolorna kommer att stängas och eleverna ska fortsätta sina lektioner hemifrån. Kyrkobesök kommer endast tillåtas om social distansering upprätthålls, och tyskarna uppmanas att i stället följa gudstjänster på nätet.

Barer är redan stängda enligt de tidigare restriktionerna, men nu kommer även utomhusservering att förbjudas, vilket huvudsakligen betyder glögg. Som skäl angav Merkel att folk inte bär mask eller respekterar social distansering när de dricker glögg utomhus. Försäljning av fyrverkeripjäser förbjuds, vilket man befarar kommer leda till att folk i stället kommer att försöka få tag på hemmagjorda eller illegalt importerade sådana.

Källa:

https://www.breitbart.com/europe/2020/12/14/dont-go-to-church-dont-buy-christmas-presents-german-governments-festive-covid-lockdown/

 

[email protected]

Dubbelt så många invandrare som etniska svenskar blir allvarligt sjuka i Covid-19

Publicerad: 13 december, 2020, 22:39

En granskning av Socialstyrelsens senaste siffror genomförd av SVT visar att dubbelt så många invandrare dör av Covid-19 som etniska svenskar. Trenden i Sverige följer samma mönster som i andra länder som pekar på att vissa etniska grupper blir hårdare drabbade av Covid-19 än andra.

Det är i en granskning av Socialstyrelsens senaste siffror över offren för Covid-19 i Sverige som SVT har kunnat visa på stora skillnader mellan grupper. Siffrorna man granskat bygger på socioekonomiska data på riksnivå fram till den 30 november, då totalt 7 354 dött och 3 574 intensivvårdats på grund av Covid-19. Socialstyrelsen har räknat på alla i Sverige över 17 år och totalt har 27 956 personer behövt slutenvård för Covid-19, vilket motsvarar 3 av 1 000 svenskar.

Invandrare oftare allvarligt sjuka i Covid-19

Ålderskategorin 65 eller högre utgör 94 procent av alla som avlidit med Covid-19 och 52 procent av alla som slutenvårdats. Mellan etniska svenskar och svenska medborgare med utländsk bakgrund har granskningen dock kunnat visat på stora skillnader. Bland etniska svenskar över 64 har 7 av 1 000 insjuknade behövt slutenvård. Bland de som är över 64 och har utländsk bakgrund har siffran istället varit nära det dubbla, 13 av 1 000.

Granskningen visar även att andra riskfaktorer är låg inkomst och låg utbildning, vilket även är vanligare hos invandrare än hos etniska svenskar. Hos svenska medborgare som går på ekonomiskt bidrag behövde 7 av 1 000 slutenvård. I gruppen förtidspensionärer, vilka oftare är drabbade av andra sjukdomar, behövde 6 av 1 000 slutenvård. För den del av befolkningen som förvärvsarbetar ligger siffran dock avsevärt lägre, 2 av 1 000.

[email protected]

Spaniens smittotal på nedgång

Publicerad: 13 december, 2020, 18:08

Enligt Fernando Simón, chef för Hälsoministeriets koordineringscenter för hälsolarm, är smittotalen i Spanien nu ”i en nedgångsfas”. Det kumulativa talet för två veckor sjönk till 193
per 100 000 invånare den 9 december, vilket är den första gången under hösten som siffran ligger under 200. Enligt den senaste rapporten är antalet nu 189, en nivå som inte har setts sedan slutet av augusti.

Trots de sjunkande talen sade Simón vid en presskonferens den 10 december:
– Vi ska inte låta det lura oss. Detta är inte en bra situation. Vi kan inte tillåta oss att slappna av.

Landet ligger också långt ifrån de 50 smittade per 100 000 invånare som regeringen har satt som mål, och man befarar att juldagarna kan få smittan att öka på nytt. Enligt hälsoministeriet är det totala antalet smittade sedan pandemins början 1,7 miljoner och den officiella dödssiffran 47 344. Dödsfallen diagnostiserades genom PCR-tester, som många menar inte är tillförlitliga och ofta ger falskt positiva resultat. Samtidigt menar myndigheterna att en brist på test vid pandemins början ledde till att människor dog av Covid-19 utan att det registrerades.

Den nu nedgående trenden kan betyda att belastningen på Spaniens sjukhus och intensivvårdsenheter minskar, om än långsamt. För närvarande upptar Covid-19-patienter 22 procent av alla intensivvårdsbäddar, vilket kan jämföras med 30 procent för två veckor sedan. Simón menar att det inte innebär att situationen är positiv:
– Att 22 procent av bäddarna upptas av en enda sjukdom är fortfarande en enorm andel.

Självtester för antikroppar, som visar om en person har haft smittan, kommer snart godkännas för försäljning på apotek, medan många regioner hellre skulle se tester som kan visa aktiv smitta. Även Simón är skeptisk:
– De får säljas, men personligen är varken jag eller andra läkare positiva till dem. Vetenskapliga organisationer har redan identifierat de risker som uppstår om testning för antikroppar blir vanligt.

Han ser också problem med tester för aktiv smitta på apotek:
– Det är möjligt att symptomatiska personer går och testar sig. Apoteket måste ha en särskild del för andra kunder personalen behöver ha tillräcklig skyddsutrustning, och om en person får ett positivt resultat kan de inte bara gå hem, utan hälsomyndigheterna måste informeras och det måste följas upp.

Enligt Simón kan testerna visa falskt negativa resultat, eftersom ”känsligheten är väldigt låg hos människor som har haft symptom i fem dagar eller som inte har några symptom alls”.

Källa:

https://english.elpais.com/society/2020-12-11/coronavirus-incidence-rate-in-spain-drops-to-levels-not-seen-since-end-of-august.html

 

[email protected]

FDA godkänner Pfizers vaccin

Publicerad: 12 december, 2020, 16:52

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt Pfizer/BioNTechs vaccin för nödanvändning, vilket gör det till det första vaccinet mot Covid-19 som godkänns i USA. I ett pressmeddelande skriver chefen för FDA, Stephen Hahn:
”FDA:s godkännande av det första Covid-19-vaccinet för nödanvändning är en viktig milstolpe i kampen mot denna förödande pandemi, som har drabbat så många familjer i USA och i övriga världen.”

Vaccinet ska enligt planen distribueras från Pfizers främsta tillverkningsenhet i Michigan inom timmar efter godkännandet och delas ut till de första och högprioriterade mottagarna måndagen den 14 december. Den första sändningen omfattar 2,9 miljoner doser, som ska ges till vårdanställda och boende på äldreboenden, följt av ytterligare 2,9 miljoner doser som ges till samma mottagare en andra gång, vilket sägs vara nödvändigt för att vaccinet ska uppnå maximal effektivitet. De amerikanska myndigheterna har som mål att vaccinera 20 miljoner personer i dessa grupper före årets slut.

Trots att vaccinet sägs vara effektivt till 95 procent, och kommer delas ut i snabb takt, säger ”experter” att det inte innebär en omedelbar återgång till det normala. Man hävdar att amerikaner, trots vaccinet, kommer behöva fortsätta att bära ansiktsskydd, iaktta social distansering, tvätta händerna noggrant och undvika folksamlingar. Samma experter menar att USA behöver vaccinera åtminstone 80 procent av den vuxna befolkningen för att uppnå flockimmunitet, en exceptionellt hög grad av vaccination som aldrig har uppnåtts vid exempelvis vanlig vinterinfluensa.

Många experter har också kritiserat hur myndigheterna skyndat på processen, då de menar att FDA skulle rädda fler liv om man väntat, eftersom befolkningen skulle bli mindre skeptisk om framtagningen var mindre forcerad.

Pfizers vaccin har redan godkänts i bland annat Storbritannien, Kanada och Mexiko.

Källa:

https://www.theguardian.com/world/2020/dec/11/fda-approves-pfizer-biontech-covid-19-coronavirus-vaccine-for-use-in-us

 

[email protected]

Över 7 500 döda i Sverige

Publicerad: 11 december, 2020, 18:02

Antalet döda svenskar i Covid-19 passerade 7 500 på fredagen. Totalt har Folkhälsomyndigheten registrerat 7 514 döda, en ökning med 160 nya fall sedan torsdag. Man har även konstaterat ytterligare 7 370 bekräftade smittade av coronaviruset SARS-CoV-2 vilket får den totala siffran att nå 320 098 smittade. Just nu vårdas 258 personer med Covid-19 på intensivvårdsavdelningar i Sverige, en minskning med två belagda platser sedan gårdagen enligt Svenska intensivvårdsregistret. Det är oklart om det är för att personerna avlidit eller fått lämna intensivvården för återgång till vanlig vård.

[email protected]

Två deltagare i Pfizers vaccinförsök avled

Publicerad: 11 december, 2020, 10:51

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA går nu igenom resultaten från Pfizers vaccin mot Covid-19. Samtidigt framkommer att två personer som deltog i försöken har avlidit, varav den ene ska ha haft nedsatt immunförsvar. FDA har meddelat att den information de har fått är tillräcklig för att vaccinet ska kunna användas i denna situation, men säger samtidigt att det för närvarande inte finns tillräckligt mycket forskning för att garantera att vaccinet är säkert för personer med nedsatt immunförsvar, gravida kvinnor och barn.

FDA tillkännagav också att fyra personer som deltagit i försöken drabbats av tillfällig ansiktsförlamning, av den typ som kallas Bells pares. De hävdar att det inte finns några tydliga bevis för att vaccinet i sig orsakade förlamningen, men säger samtidigt att läkare ska vara uppmärksamma på denna biverkan. De fyra fallen av ansiktsförlamning var enligt FDA den enda biverkan som förekom i högre grad i försöksgruppen som fick vaccinet än i placebogruppen.

Bells pares innebär oftast en förlamning av ansiktets ena sida, och symptomen varierar mellan milda och allvarliga. Vanligen kan en förbättring ses inom 14 dagar, med total återhämtning inom ett halvår. I 15 procent av fallen kvarstår dock förlamningen. Den drabbade kan också uppleva förlust av smaksinne, överkänslighet mot ljud och värk i huvud eller käke.

En av Pfizers deltagare drabbades av förlamning tre dagar efter injektionen, för att sedan tillfriskna efter ytterligare tre dagar. En annan uppvisade symptomen efter nio dagar, och de två återstående efter 37 och 48 dagar, och de tre återhämtade sig inom 10 till 21 dagar.

Varje år drabbas runt 40 000 personer i USA av Bells pares, vilket man menar är en tillräckligt hög förekomst för att försökspersonernas förlamning inte nödvändigtvis är ett direkt resultat av injektionen. FDA antydde dock att om myndigheten godkänner vaccinet, kan man komma att kräva av Pfizer att de noga följer upp huruvida fler försökspersoner drabbas.

Källor:

https://www.jpost.com/breaking-news/two-individuals-die-from-pfizer-vaccine-651488

https://www.dailymail.co.uk/health/article-9030943/Four-volunteers-got-Pfizers-vaccine-developed-Bells-palsy.html

 

[email protected]

Privata företag ska utföra snabbtester i Danmark

Publicerad: 10 december, 2020, 17:34

Läs även

Vid en presskonferens i dag, den 10 december, meddelade hälsominister Magnus Heunicke att man i samarbete med privata företag ska öppna upp för så kallade ”snabba tester” för Covid-19.

Företaget Falck testar redan mellan 3 000 och 5 000 danskar i 12 testcentra, och uppger att de nu tar fram planer för att fördubbla antalet dagliga tester. Till dagstidningen Finans säger Falcks vd Jakob Riis:
– Vi kan nu hjälpa både med tekniken kring antigentestning, så att vi kan få igång den, och med den kapacitet som vi kan bidra med som operatör. Vi säger detta med den tydliga avsikten att stärka ansträngningarna ganska kraftigt för att upptäcka infektioner och bryta infektionskedjor. Det är här vi kan göra en stor insats.

Riis menar också att dessa antigentester kan spela en viktig roll för att skapa säkerhet för anställda och skydda produktionen från kostsamma avstängningar. Förutom de 12 fasta testinstallationerna, har Falck också ett antal mobila enheter, som besöker arbetsplatser och utbildningsinstitutioner. Riis berättar att kapaciteten ska utökas:
– Vi ska titta på nya platser. Vi har byggt det runt Falck-stationerna hittills, men jag tror att vi kommer att titta på möjligheterna att testa från större platser, där vi kan få igenom fler människor på ett bra och tryggt sätt.

Den andra leverantören som är redo är SOS International, som säljer tester till företag och privatpersoner, bland annat på flera flygplatser. Avdelningschef Karin Tranberg är nöjd med regeringens besked om snabbtester:
– Men jag är ledsen att de inte har lyssnat på oss tidigare, eftersom insatsen kunde ha varit mycket större genom att använda snabba tester lite tidigare.

Även Jakob Riis har bråttom:
– Om vi vill öka insatsen och göra något åt detta, kan vi inte spendera tiden på att diskutera det så länge. Jag förväntar mig att, nu när avsikten har meddelats, följer man upp för att få avtalen på plats inom 24 timmar. Jag är åtminstone redo.

Källa:

https://finans.dk/erhverv/ECE12620285/myndighederne-indfoerer-hurtigtest-i-kampen-mod-corona-private-virksomheder-staar-klar-til-hjaelpe/

 

[email protected]

Katalonien lättar inte på restriktionerna trots vädjan från näringslivet

Publicerad: 9 december, 2020, 18:44

Affärsgallerior kommer inte att få öppna, och kulturella komplex som operahuset Liceu i Barcelona kommer inte att få utöka antalet gäster. Trots vädjan från olika ekonomiska aktörer, väljer den katalanska regeringen att inte lätta på restriktionerna. Även om kurvan har stabiliserats, menar hälsodepartementet att smittotalen fortfarande är mycket höga.

Denna vecka skulle Katalonien egentligen övergå till Fas 2 i sin utfasningsplan, med fler tillåtna gäster på hotell, i affärer och vid kulturella evenemang, men den övergången har nu skjutits fram. Ledningen för Liceu säger att det tillåtna maxantalet 500 gäster gör att verksamheten blir ohållbar, och om situationen inte förändras kommer de att tvingas ställa in föreställningar.

Företagarföreningarna Forment Comerc och PIMEComerc har vädjat till regeringen att tillåta återöppnande av deras affärsgallerior, men säger att de fortfarande inte fått något svar från myndigheterna. De uppger vidare att 35 000 personer är beroende av deras verksamheter, och att dessa ”inte har kunnat arbeta 17 veckor i år och är dömda att stänga för gott”.

Det så kallade R-talet ligger just nu strax under 1, då varje smittad i genomsnitt smittar en annan person, och om det skulle stiga över denna gräns kommer smittospridningen att öka. Till dagstidningen El Pais säger Marc Ramental, generalsekreterare för Kataloniens hälsodepartement:
– Denna pandemi har visat oss att den svänger åt olika håll. Vi arbetade med flera scenarier i början av förra veckan och vid mitten av veckan fick vi ändra dem. Vår uttalade intention är att väga en nystart för ekonomiska och sociala aktiviteter mot att begränsa pandemin.

Källa:

https://english.elpais.com/society/2020-12-09/catalonia-rejects-relaxation-of-coronavirus-measures-despite-pressure-from-business-culture-sectors.html

 

[email protected]

Lättnader i South Australia

Publicerad: 8 december, 2020, 17:20

Den australiensiska delstaten South Australia kommer från och med den 14 december lätta på vissa av de restriktioner som har införts i samband med coronasmittan. Hädanefter ska restauranger ha rätt att servera stående gäster inomhus, och antalet gäster man får ta emot i det egna hemmet höjs från 10 till 50.

Antalet besökare höjs för vissa verksamheter. Gym får nu ha en person per två kvadratmeter, medan nöjesinrättningar som teatrar och biografer sannolikt kommer att få fylla 75 procent av kapaciteten, mot tidigare 50.

Delstatens premiärminister Steven Marshall sade vid ett pressmöte:
– Förhoppningsvis blir det inga förändringar när det gäller smittotalen i South Australia och inget behov av att ändra något av det vi meddelat i dag. Vi slutar också uppmana till hemarbete där det är möjligt från måndag nästa vecka, och även restriktionerna för äldreboenden kommer att lyftas.

Lättnaderna kommer samtidigt som delstaten den 8 december inte registrerat ett enda nytt fall, och det totala antalet smittade uppgår till 562. South Australias högste hälsoansvariga Nicola Spurrier, sade dock att kravet på att bära mask i kontakt med sårbara personer kvarstår. Däremot blir det frivilligt att bära mask i exempelvis varuhus. Till reportrar sade hon:
– Jag är glad att vi ändrar restriktionerna från och med måndag nästa vecka. Jag vet att gränsen på 20 personer har påverkat många människor personligen och jag är glad att kunna stödja detta.

Källa:

https://www.news.com.au/lifestyle/health/health-problems/coronavirus-restrictions-to-ease-again-in-sa/news-story/eb04470e99f79cef365e8a2e50a650fb

 

[email protected]nu

Italien skärper restriktioner över jul

Publicerad: 7 december, 2020, 18:31

Läs även

Flera länder inför lättnader i sina restriktioner under juldagarna, men Italien väljer att i stället skärpa dem. Resor mellan olika regioner kommer att förbjudas mellan den 21 december och den 6 januari, och ett utegångsförbud mellan 22.00 och 05.00 införs. Undantag görs för att besöka släktingar som är ensamma eller sjuka, och för par som bor i olika regioner.

I vissa regioner kommer restauranger att få hålla öppet till 18.00, medan de i andra endast får erbjuda hämtmat. Hotell kan vara öppna, men gästerna kan endast få mat till rummet. Skidbackar ska också hållas stängda till den 7 januari. För att minimera risken för trängsel får affärer hålla öppet till 21.00, medan gallerior kommer stängas över helgdagarna. Restriktionerna kommer att vara särskilt hårda på julafton, juldagen och nyår, då italienarna inte får lämna sina egna orter. De avråds från att bjuda hem andra människor.

Vid en presskonferens den 4 december sade premiärminister Giuseppe Conte:
– Vi kan inte slappna av. Vi måste eliminera risken för en tredje våg, som skulle kunna komma i januari och inte bli mindre allvarlig än den första och andra.

De nya åtgärderna har kritiserats i ett gemensamt uttalande från de regionala myndigheterna, som menar att de inte tillfrågats av centralregeringen. De skriver bland annat:
”Bristen på diskussion har gjort det omöjligt att väga restriktionerna mot familjernas behov.”

Från och med den 21 december kommer alla som anländer från utlandet tillbringa 10 dagar i karantän. Från den 10 december måste resenärer från EU-länder uppvisa ett negativt coronatest från de senaste 48 timmarna.

Källor:

https://www.bbc.com/news/world-europe-55175735

https://www.politico.eu/article/italy-christmas-travel-ban-coronavirus-restrictions/

 

[email protected]

En majoritet av britterna misstror myndigheternas förmåga att hantera smittspridning

Publicerad: 6 december, 2020, 17:52

Läs även

Majoriteten av Storbritanniens befolkning litar inte på regeringen när det gäller att begränsa spridningen av Covid-19, och menar att myndigheterna inte har lyckats förbereda sig inför en andra våg. Det visar en opinionsundersökning från King’s College London och Ipsos MORI, som bygger på 2 244 intervjuer med personer i åldern 16 – 75 och utfördes mellan den 20 och den 24 november.

Enligt undersökningen litar 57 procent inte på regeringens förmåga att förhindra smittspridning, medan hela 64 procent anser att myndigheterna hade misslyckats med förberedelser inför en andra våg. Misstroendet har fördubblats sedan pandemins början för åtta månader sedan.

Bobby Duffy, chef för Policy Institute vid King’s College London, sade i samband med presentationen av undersökningen:
– Storbritanniens regering hade i början av krisen stöd av 7 av 10 personer, som hade förtroende för deras hantering av pandemin, men allmänhetens förtroende har sipprat bort sedan dess. För första gången säger nu en majoritet att de misstror deras hantering av krisen.

68 procent av de svarande instämde med påståendet att regeringens hantering av Covid-19 var ”förvirrad och inkonsekvent”, och 51 procent med att den innebar en ”nationell förnedring”. Hälften sade sig vara arga över regeringens agerande.

44 procent uppgav dock att de stödde regeringens nuvarande åtgärder, medan 25 procent sade att de motsatte sig dem. Dessa siffror är relativt oförändrade sedan juli, då frågan ställdes förra gången.

Sedan pandemins början har premiärminister Boris Johnson och hans regering fått utstå skarp kritik för bland annat höga dödstal på äldreboenden och olika budskap om hur allmänheten skulle bete sig under krisen. Många har också varnat för att systemet med tre risknivåer, som avgör vilka restriktioner som ska gälla i de olika regionerna, har skadat ekonomin.

Källa:

https://www.rt.com/uk/508831-uk-ntional-humiliation-survey/

 

[email protected]

Send this to a friend