Skip to Content

CORONAVIRUSET

Coronaviruset – uppdateras löpande

Här samlar vi senaste uppdateringar som berör epidemin av coronaviruset. Vi har inte värderat riktigheten i uppgifterna utan hänvisar läsaren till källan för att göra en egen bedömning.

Publicerad: 1 februari, 2020, 10:17

  • Svenska

Läs även

2020-02-15: Första dödsfallet av coronaviruset i Europa

En 80-årig kinesisk turist har avlidit på sjukhus i Frankrike den 15 februari. Det är det första dödsfallet utanför i Europa, uppger den franska hälsoministern Agnès Buzyn i ett pressmöte.

Den kinesiske turisten har varit inlagd på sjukhus i Frankrike sedan slutet av januari efter att ha konstaterats bära på viruset. Endast tre tidigare dödsfall har konstaterats utanför Kina: På Filippinerna, i Hong Kong och i Japan.

Ministern sade att hälsoläget för patienten på Bichat-sjukhuset i Paris hade ”kraftigt försämrats och han hade varit i ett kritiskt tillstånd sedan flera dagar” och tillade att hon fick beskedet i fredags.

Totalt har elva fall konstaterats i Frankrike, av dessa är sex patienter fortfarande inlagda. Fyra personer är numera friska och har skrivits ut från sjukhuset. De återstående fallen uppges vara utom fara, huvuddelen är fem brittiska turister som påträffades i de franska Alperna.

https://www.lemonde.fr/planete/article/2020/02/15/un-touriste-chinois-de-80-ans-infecte-par-le-coronavirus-et-hospitalise-en-france-est-mort_6029696_3244.html

 

2020-02-14: Första bekräftade fallet av coronaviruset i Afrika

Enligt nyhetsbyrån CNA har en person i Egypten bekräftats bära på coronaviruset. Den smittade är inte egyptisk medborgare, men myndigheterna har inte velat berätta från vilket land den smittade kommer. Ett stort problem är dock att antalet laboratorier i Afrika som har förmåga att testa efter dödliga viruset är mycket begränsat. I början av förra veckan fanns det bara två laboratorier i Afrika som hade möjlighet att analysera prover på det dödliga viruset – i Senegal och i Sydafrika. Men en vecka senare var laboratorier i gång i även i Ghana, Madagaskar, Nigeria och Sierra Leone och Egypten tack vare internationellt bistånd. Afrikas bristande sjukvårdskontroller, informationsspridning och korruption tillsammans med en stor mängd kinesiska gästarbetare innebär dock att risken för att viruset redan fått fäste samt sprids utan upptäckt är stor.

 

2020-02-14: Tusentals kinesiska sjukvårdare smittade – sex döda

De kinesiska myndigheterna har bekräftat att ett stort antal av deras sjukvårdspersonal, inklusive läkare, sjuksköterskor och ambulanspersonal, blivit smittade av coronaviruset – trots att de använder skyddsutrustning skriver CNN.

1 716 sjukvårdare har bekräftats smittade och sex av dessa har dessutom avlidit till följd av virusinfektion. Nästan 90 procent av de smittade och döda sjukvårdarna kommer från den värst drabbade provinsen, Hubei. Detta innebär även att provinsens förmåga att hantera utbrottet förminskas. På ett av de större sjukhusen i Wuhan har 130 i personalstyrkan på 500 smittats.

Under lördagen hade 64 466 bekräftade fall av smittade personer påträffats. 1 491 har avlidit och 7 171 har återhämtat sig.

 

2020-02-13: Även sjuka kan ge negativa provsvar i flera dagar

Kinesiska tidningar rapporterar om en kvinna i Tianjin, som började uppvisa sjukdomssymtom den 25 januari. Hon testades för coronavirus den 5, 8 och 10 februari, men alla provsvaren var negativa. Först den 12 februari bekräftade ett prov att det var coronoavirus hon smittats av.

 

2020-02-13: Dödligheten kan vara uppåt 18 procent

Det är svårt att beräkna dödligheten då de allra flesta av de totalt 60 347 kända fallen (13 februari) fortfarande är sjuka. Man vet alltså inte om de kommer att tillfriskna eller dö. Av de 7 431 fallen globalt där utgången nu är känd har 1 369 avlidit och 6 122 frisknat. Det ger en dödlighet på 18 procent.

Malaysias hälsominister, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, kallar andelen av de som tillfrisknat i relation till antalet smittade ”hög”.

Officiella uppgifter gör gällande att dödligheten är 2,3 procent, avsevärt lägre än till exempel 9,6 procent för SARS.

Vissa uppskattningar av dödligheten som cirkulerar bygger på antalet dödsfall i relation till antalet smittade. Swiss Medical Weekly varnar för att detta sätt kan vara missvisande ”med flera storleksordningar”:
At present, it is tempting to estimate the case fatality rate by dividing the number of known deaths by the number of confirmed cases. The resulting number, however, does not represent the true case fatality rate and might be off by orders of magnitude.

https://smw.ch/article/doi/smw.2020.20203
https://www.nst.com.my/news/nation/2020/02/564841/minister-coronavirus-recovery-rate-high
https://eu.usatoday.com/story/news/nation/2020/02/12/coronavirus-cases-being-counted-differently-china-and-death-tolls-have-spiked/4744905002/
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

 

2020-02-11: Coronaviruset farligare för kineser och särskilt män

En kontroversiell kinesisk studie lägger fram teorin om att coronaviruset är farligare för asiater och speciellt asiatiska män än för andra befolkningsgrupper som européer och afrikaner.

https://www.nyatider.nu/coronaviruset-farligare-for-asiater-an-for-europeer/

 

2020-02-11: 60-80 procent av världens befolkning kan smittas

Hongkongs ledande epidemiolog, professor Gabriel Leung, uppskattar att 60-80 procent av världens befolkning kan komma att smittas med coronaviruset. Uppskattningen bygger på en annan gissning, nämligen att varje infekterad person i sin tur smittar i genomsnitt 2,5 andra. Även med en dödlighet på 2 procent, som är WHO uppskattning från den 29 januari, skulle det betyda 156 miljoner döda.

WHO tonar ner risken med smittan, vilket resulterat i att det på sociala medier spridits teorier om att man på ledande nivå redan vet att karantänåtgärder är meningslösa då smittan är alltför spridd bland befolkningen. Man fokuserar i stället på att minska den skada smittan får på världsekonomin och som förvärras av meningslös karantän av hela städer och nedstängning av fabriker – de som kommer att dö kommer dö ändå.

https://www.theguardian.com/world/2020/feb/11/coronavirus-expert-warns-infection-could-reach-60-of-worlds-population
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/transcripts/who-audio-script-ncov-rresser-unog-29jan2020.pdf?sfvrsn=a7158807_4

 

2020-02-08: Hälften av alla smittas från personer utan symtom

En japansk studie visar att minst varannan smittöverföring person till person sker utan att den som smittar ännu börjat uppvisa några symptom på sjukdom.

https://english.kyodonews.net/news/2020/02/255501851d48-half-of-secondary-virus-infections-occur-in-incubation-period-study.html

WHO hävdar i sin rapport från den 1 februari att ”Asymptomatic #2019nCoV infection may be rare” och ”transmission from asymptomatic cases is likely not a major driver of transmission”.

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200201-sitrep-12-ncov.pdf?sfvrsn=273c5d35_2

 

2020-02-08: Andra sjukhuset byggt i Wuhan

Det andra akutsjukhuset står klart i Wuhan, det byggdes mellan den 27 januari och 6 februari. Det har 1600 bäddar och ett speciellt filter för ventilationen som ska stoppa viruset från att spridas. Oro finns för att det blir av en interneringsanläggning med soldater utanför än ett faktiskt sjukhus.

 

2020-02-07: Läkaren som varnade för viruset avlider

Doktor Li Wenliang, 34, dör av smittan  på ett sjukhus i Wuhan. Detta fem veckor efter att ha straffats av kinesiska myndigheter för att ha varnat för utbrottet.

 

2020-02-04: Sjukhuset färdigbyggt

Kina färdigställer ett akutsjukhus för smittade på bara nio dagar. Det började byggas den 25 januari och stod klart för att ta emot patienter den 2 februari.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Göte

    WOW. Vilken fart. I en demokrati, så hade det fortfarande bråkats. Kineserna handlar. Snabbt.
    10 dagar, för att bygga ett större sjukhus. Det du Stockholmen, Karolinska…

Föredrag om hälsofaror med mobilstrålning

VIDEOOlle Johansson berättar om farorna med elektromagnetisk strålning (mobiler, Wi-Fi och annan trådlös kommunikation) på ett föredrag i Stockholm, oktober 2019.

Världsvida demonstrationer mot ökad mikrovågsstrålning

Lördagen den 25 januari arrangerades på flera håll i världen demonstrationer mot utbyggnaden av 5G-teknik. Dagen kallades Global 5G Protest Day och manifestationer var planerade på 264 platser i 32 länder. Bakom arrangemanget stod den frivilliga organisationen Stop 5G International som kallar införandet av 5G för ”ett otestat biologiskt experiment på allt levande”.

Ogräs och annat nyttigt

HÄLSADet är populärt med närproducerat i dag. Vill man göra skillnad ska man satsa på närproducerad mat, sägs det. Ännu större skillnad borde man emellertid göra om man satsar på egenproducerad mat runt husknuten. Mycket längre än så behöver man nämligen inte gå för att hitta ekologisk och näringsriktig föda. Vid denna tid på året finns det ett överflöd av maskrosor, kirskål och brännässlor, för att nämna några. Så slå ett slag för närproducerade ”grönsaker” och plocka själv! De vilda växterna innehåller ofta mer vitaminer och mineraler än sina odlade, tama släktingar.

Rosmarin – minnets och trofasthetens ört

ÖRTERRosmarin är en vanlig ört i våra örtagårdar. Med sina karaktäristiska blågröna, barrliknande blad och sin kryddiga doft är den lätt att känna igen. Tack vare sina vintergröna blad och sin hållbara doft har den kommit att symbolisera trofasthet och varaktighet. Men framför allt har den i alla tider använts som en minnesstärkande ört.

Medicinera eller inte medicinera – det är frågan

HÄLSAPeter Gøtzsche, den obekväme sanningssägaren, visselblåsaren, professorn och specialistläkaren, fortsätter att trampa på ömma tår i den medicinska världen. Hans ibland bergsäkra och ofta kontroversiella påståenden om medicin kan överraska, men hans råd, att alltid själv läsa på och ta reda på fakta om mediciner och behandlingar, är väl värt att begrunda.

Timjan – en välgörande ört som flitigt användes förr

HÄLSA & LIVSSTILDen lilla halvbusken timjan kanske ser anspråkslös ut till det yttre, men har en kombination av unika egenskaper i sina blad. Den används som en mycket populär och uppskattad krydda, och har gjort så i tusentals år, men i lika många år har den haft ett stort användningsområde inom naturmedicin. Till Sverige kom den tack vare munkarna under medeltiden, och den är fortfarande populär att odla i våra kryddträdgårdar.

Ingefära, citron och honung – beprövade ingredienser i huskurer vid förkylning

HÄLSA & LIVSSTILNu går vi mot ljusare tider, och det känns hoppfullt. Allt känns lite lättare att övervinna när ljuset börjar få överhand. Förkylningar som så lätt drabbar oss under den mörka årstiden har inte lika lätt att slå ner oss när dagarna blir ljusare och ljusare. Men visst behöver vi lite hjälp på traven. Det finns gamla beprövade huskurer som skänker lindring och i vissa fall till och med förhindrar att virus och bakterier får fäste i oss. Huskurer som har tillämpats sedan gammalt börjar nu gå mot en renässans.

Förbättra minnet!

HÄLSA OCH LIVSSTILI dag behöver vi inte lita till våra minnen i samma utsträckning som förr. Vi klarar oss utan att traggla på multiplikationstabellen, det sköter våra miniräknare. Telefonnummer är det numera helt onödigt att lägga på minnet, det gör våra mobiler åt oss. Tyvärr bidrar detta till att vi får sämre minne. Minnet behöver nämligen tränas regelbundet för att vara effektivt. Lägger man där till stress, dålig kost och livsstil överlag, så är det kanske inte så konstigt att många i dag lider av dåligt minne.

Gå till arkivet

Send this to a friend