Skip to Content

Foto: Nya Tider, Wikipedia
EPIDEMIN

Coronaviruset – uppdateras löpande

Här samlar vi senaste uppdateringar som berör epidemin av coronaviruset. Vi har inte värderat riktigheten i uppgifterna utan hänvisar läsaren till källan för att göra en egen bedömning.

Publicerad: 1 februari, 2020, 10:17

  • Svenska

Läs även

2020-02-24: Italienare länsar butikerna

Butikshyllorna gapar tomma i Norditalien sedan invånarna börjat hamstra proviant, mediciner, hygienartiklar och andra förnödenheter. Vissa liknar det vid scener ur en apokalyps-film.

https://twitter.com/ldv_ldv/status/1231651102296363009

Källa: https://www.rt.com/news/481542-milan-zombie-apocalypse-coronavirus/

 

2020-02-23: Italien drabbat av Coronaviruset – 132 smittade

Italien har på kort tid blivit det värst drabbade landet i Europa när det kommer till spridningen av det dödliga coronaviruset Covid-19. Från tre bekräftade fall på fredagsmorgonen har man nu nått 132 bekräftade fall på söndagsmorgonen skriver tidningen Corriere della Sera.

 

2020-02-22: Äldre man avlider av coronavirus i Italien

En 78-årig man är det första dödsoffret för smittan i Italien, bekräftar hälsominister Roberto Speranza. Åldringen togs in på sjukhus för två veckor sedan i den norditalienska staden Padua.

Samtidigt meddelar myndigheterna att man konstaterat 15 nya fall i Lombardiet och två nya fall i Veneto, där Padua ligger. Det är de första konstaterade fallen av lokal smittöverföring i landet. Ingen av de smittade hade varit i Kina nyligen. Innan det hade landet bara rapporterat tre fall totalt, två kinesiska turister och en man som precis återvänt från Kina.

Källa: https://www.abc.net.au/news/2020-02-22/italian-tests-positive-for-coronavirus-two-more-cases-suspected/11990454

 

2020-02-22: Sydkorea rapporterar 87 nya fall

Sydkoreanska hälsomyndigheter rapporterade idag ytterligare 87 nya fall av coronavirus i landet. Totalt är nu 443 bekräftade smittade. De nya fallen har främst konstaterats i en liten kristen organisation samt på ett närliggande sjukhus.

Premiärminister Chung Sye-kyun sade i ett offentligt meddelande att det fortfarande finns hopp om att stoppa smittan om allmänheten hjälper till.

Källa: https://en.yna.co.kr/view/AEN20200222001157320?section=national/national

 

2020-02-21: I Wuhan planeras 19 nya sjukhus

Kinesiska myndigheter meddelar att man planerar att snabbygga ytterligare 19 nya sjukhus i Wuhan. Redan den 25 februari ska alla akutsjukhus tillsammans erbjuda totalt 30 000 bäddar. Hittills har 13 anläggningar byggs om till temporära sjukhus med totalt 13 348 bäddar. Det totala antalet smittade i Wuhan är 45 346.

Källa: https://www.globaltimes.cn/content/1180377.shtml

 

2020-02-20: Två smittade av coronaviruset har avlidit i Iran

Det iranska hälsoministeriet bekräftar att två personer har avlidit kort efter att deras testresultat bekräftade att de var smittade med coronaviruset. Det är de första bekräftade dödsfallen i Mellanöstern där än så länge bara ett fåtal bekräftats smittade med det dödliga viruset Covid-19 rapporterar BBC.

Hälsoministeriets talesman Kianush Jahanpour twittrade att personerna som avlidit under behandlingen vid ett sjukhus i staden Qom gjort så på grund av sin ”höga ålder och försvagade immunförsvar”. De skall ha varit iranska medborgare vilket innebär att Covid-19 som nu tagit livet av över 2 000 människor fått sina två första icke-asiatiska offer.

Det har även bekräftats att 25 personer är satta i karantän på samma sjukhus i Qom med misstanke om att även dessa blivit smittade av viruset enligt BBC Persian.

Enligt de senaste uppdateringarna under onsdagen hade 75 236 blivit smittade, 15 090 tillfrisknat och 2 016 dött.

 

2020-02-18: Sex misstänkta fall av coronavirus i Stockholm

Totalt sex personer har först till sjukhus i Stockholm under morgonen för provtagning då man misstänker att de kan ha drabbats av coronaviruset. Samtliga av personerna har varit i Kina och efter att de kommit hem har de uppvisat symptom rapporterar Aftonbladet.

Enligt uppgifter uppfyller samtliga sex personer de kriterier som krävs för att de skall tas in för provtagning. Bland annat att de har befunnit sig på fastlandet i Kina, och efter hemkomst uppvisat symptom.

– De har förts till infektionskliniken på Karolinska sjukhuset i Huddinge, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm till Aftonbladet. Han har i övrigt inte några uppgifter om vilka personerna är.

Hittills har 54 personer i Stockholmsregionen testats för Covid-19 som coronaviruset heter – men ingen av dessa har varit smittade. Till Expressen säger Per Follin att det inte finns någon anledning till oro eftersom han menar på att smittan som spritts till ett 20-tal länder, varav ett flertal i Europa, än så länge bara funnits hos en kvinna i Sverige.

– Det här är ju en smitta i Kina och vi har bara haft ett fall i Sverige. Det finns ingen anledning till oro.

I hela Sverige har 170 personer testats, enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Fram till förra veckan gjorde Folkhälsomyndigheten alla provanalyser av Covid-19 centralt, men i Göteborgsområdet har man nu börjat göra egna analyser.

Provsvaren på de sex personerna väntas komma under eftermiddagen.

Covid-19 har enligt de senaste siffrorna på tisdagen smittat 73 437 personer. 13 137 har tillfrisknat och 1 875 har dött.

 

2020-02-17: Kina förbjuder medborgarna att lämna sina hem

I ett försök att minska spridningen av det dödliga coronaviruset som fått namnet Covid-19 inför nu de kinesiska myndigheterna hårda åtgärder i flera städer i Hubei-provinsen. Den mest påtagliga är att man nu inför förbud för medborgarna att lämna sina hem, rapporterar South China Morning Post.

Efter ett par dagar med fallande antal av nyinfekterade i det kinesiska viruset har antalet smittade åter börjat stiga, med drygt 2 000 nya smittade i Kina under måndagen. Som en följd av detta har de kinesiska myndigheterna beslutat sig för att införa ännu hårdare åtgärder i ett försök att begränsa spridningen av viruset. De nya reglerna innebär att bara en medlem i hushållet ges tillåtelse att gå ut ur hemmet en gång var tredje dag för att köpa förnödenheter. Behöver man lämna sitt hem, även vid nödfall eller graviditet, måste man ansöka om tillstånd av de lokala myndigheterna. Brott mot de nya och hårda reglerna innebär att man sätts i påtvingad karantän i tio dagar.

Den nytillsatta provinsledaren i Hubei-provinsen, Ying Yong, som även är det kinesiska kommunistpartiets högsta lokala representant, menar att detta, tillsammans med flera andra ”krigstidsåtgärder”, är nödvändiga för att motverka spridningen av viruset, enligt ett offentligt pressmeddelande. Man erkände att trots de extrema åtgärderna så är kampen fylld med motgångar, bland annat har sex städer i regionen nu över 1 000 fall av viruset och trots alla åtgärder tillkommer det hela tiden nya fall.

”Vi måste förstå allvaret och komplexiteten i smittspridningskontrollen, som står vid ett kritiskt ögonblick. Andra städer och områden är också viktiga slagfält. De är också nödvändiga”, sade Ying enligt Hubei Daily.

Totalt har 71 442 smittats, 11 390 blivit friskförklarade och 1 775 dött till följd av Covid-19 fram till i måndags, enligt officiell statistik.

 

2020-02-15: Första dödsfallet av coronaviruset i Europa

En 80-årig kinesisk turist har avlidit på sjukhus i Frankrike den 15 februari. Det är det första dödsfallet utanför i Europa, uppger den franska hälsoministern Agnès Buzyn i ett pressmöte.

Den kinesiske turisten har varit inlagd på sjukhus i Frankrike sedan slutet av januari efter att ha konstaterats bära på viruset. Endast tre tidigare dödsfall har konstaterats utanför Kina: På Filippinerna, i Hong Kong och i Japan.

Ministern sade att hälsoläget för patienten på Bichat-sjukhuset i Paris hade ”kraftigt försämrats och han hade varit i ett kritiskt tillstånd sedan flera dagar” och tillade att hon fick beskedet i fredags.

Totalt har elva fall konstaterats i Frankrike, av dessa är sex patienter fortfarande inlagda. Fyra personer är numera friska och har skrivits ut från sjukhuset. De återstående fallen uppges vara utom fara, huvuddelen är fem brittiska turister som påträffades i de franska Alperna.

https://www.lemonde.fr/planete/article/2020/02/15/un-touriste-chinois-de-80-ans-infecte-par-le-coronavirus-et-hospitalise-en-france-est-mort_6029696_3244.html

 

2020-02-14: Första bekräftade fallet av coronaviruset i Afrika

Enligt nyhetsbyrån CNA har en person i Egypten bekräftats bära på coronaviruset. Den smittade är inte egyptisk medborgare, men myndigheterna har inte velat berätta från vilket land den smittade kommer. Ett stort problem är dock att antalet laboratorier i Afrika som har förmåga att testa efter dödliga viruset är mycket begränsat. I början av förra veckan fanns det bara två laboratorier i Afrika som hade möjlighet att analysera prover på det dödliga viruset – i Senegal och i Sydafrika. Men en vecka senare var laboratorier i gång i även i Ghana, Madagaskar, Nigeria och Sierra Leone och Egypten tack vare internationellt bistånd. Afrikas bristande sjukvårdskontroller, informationsspridning och korruption tillsammans med en stor mängd kinesiska gästarbetare innebär dock att risken för att viruset redan fått fäste samt sprids utan upptäckt är stor.

 

2020-02-14: Tusentals kinesiska sjukvårdare smittade – sex döda

De kinesiska myndigheterna har bekräftat att ett stort antal av deras sjukvårdspersonal, inklusive läkare, sjuksköterskor och ambulanspersonal, blivit smittade av coronaviruset – trots att de använder skyddsutrustning skriver CNN.

1 716 sjukvårdare har bekräftats smittade och sex av dessa har dessutom avlidit till följd av virusinfektion. Nästan 90 procent av de smittade och döda sjukvårdarna kommer från den värst drabbade provinsen, Hubei. Detta innebär även att provinsens förmåga att hantera utbrottet förminskas. På ett av de större sjukhusen i Wuhan har 130 i personalstyrkan på 500 smittats.

Under lördagen hade 64 466 bekräftade fall av smittade personer påträffats. 1 491 har avlidit och 7 171 har återhämtat sig.

 

2020-02-13: Även sjuka kan ge negativa provsvar i flera dagar

Kinesiska tidningar rapporterar om en kvinna i Tianjin, som började uppvisa sjukdomssymtom den 25 januari. Hon testades för coronavirus den 5, 8 och 10 februari, men alla provsvaren var negativa. Först den 12 februari bekräftade ett prov att det var coronoavirus hon smittats av.

 

2020-02-13: Dödligheten kan vara uppåt 18 procent

Det är svårt att beräkna dödligheten då de allra flesta av de totalt 60 347 kända fallen (13 februari) fortfarande är sjuka. Man vet alltså inte om de kommer att tillfriskna eller dö. Av de 7 431 fallen globalt där utgången nu är känd har 1 369 avlidit och 6 122 frisknat. Det ger en dödlighet på 18 procent.

Malaysias hälsominister, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad, kallar andelen av de som tillfrisknat i relation till antalet smittade ”hög”.

Officiella uppgifter gör gällande att dödligheten är 2,3 procent, avsevärt lägre än till exempel 9,6 procent för SARS.

Vissa uppskattningar av dödligheten som cirkulerar bygger på antalet dödsfall i relation till antalet smittade. Swiss Medical Weekly varnar för att detta sätt kan vara missvisande ”med flera storleksordningar”:
At present, it is tempting to estimate the case fatality rate by dividing the number of known deaths by the number of confirmed cases. The resulting number, however, does not represent the true case fatality rate and might be off by orders of magnitude.

https://smw.ch/article/doi/smw.2020.20203
https://www.nst.com.my/news/nation/2020/02/564841/minister-coronavirus-recovery-rate-high
https://eu.usatoday.com/story/news/nation/2020/02/12/coronavirus-cases-being-counted-differently-china-and-death-tolls-have-spiked/4744905002/
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

 

2020-02-11: Coronaviruset farligare för kineser och särskilt män

En kontroversiell kinesisk studie lägger fram teorin om att coronaviruset är farligare för asiater och speciellt asiatiska män än för andra befolkningsgrupper som européer och afrikaner.

https://www.nyatider.nu/coronaviruset-farligare-for-asiater-an-for-europeer/

 

2020-02-11: 60-80 procent av världens befolkning kan smittas

Hongkongs ledande epidemiolog, professor Gabriel Leung, uppskattar att 60-80 procent av världens befolkning kan komma att smittas med coronaviruset. Uppskattningen bygger på en annan gissning, nämligen att varje infekterad person i sin tur smittar i genomsnitt 2,5 andra. Även med en dödlighet på 2 procent, som är WHO uppskattning från den 29 januari, skulle det betyda 156 miljoner döda.

WHO tonar ner risken med smittan, vilket resulterat i att det på sociala medier spridits teorier om att man på ledande nivå redan vet att karantänåtgärder är meningslösa då smittan är alltför spridd bland befolkningen. Man fokuserar i stället på att minska den skada smittan får på världsekonomin och som förvärras av meningslös karantän av hela städer och nedstängning av fabriker – de som kommer att dö kommer dö ändå.

https://www.theguardian.com/world/2020/feb/11/coronavirus-expert-warns-infection-could-reach-60-of-worlds-population
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/transcripts/who-audio-script-ncov-rresser-unog-29jan2020.pdf?sfvrsn=a7158807_4

 

2020-02-08: Hälften av alla smittas från personer utan symtom

En japansk studie visar att minst varannan smittöverföring person till person sker utan att den som smittar ännu börjat uppvisa några symptom på sjukdom.

https://english.kyodonews.net/news/2020/02/255501851d48-half-of-secondary-virus-infections-occur-in-incubation-period-study.html

WHO hävdar i sin rapport från den 1 februari att ”Asymptomatic #2019nCoV infection may be rare” och ”transmission from asymptomatic cases is likely not a major driver of transmission”.

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200201-sitrep-12-ncov.pdf?sfvrsn=273c5d35_2

 

2020-02-08: Andra sjukhuset byggt i Wuhan

Det andra akutsjukhuset står klart i Wuhan, det byggdes mellan den 27 januari och 6 februari. Det har 1600 bäddar och ett speciellt filter för ventilationen som ska stoppa viruset från att spridas. Oro finns för att det blir av en interneringsanläggning med soldater utanför än ett faktiskt sjukhus.

 

2020-02-07: Läkaren som varnade för viruset avlider

Doktor Li Wenliang, 34, dör av smittan  på ett sjukhus i Wuhan. Detta fem veckor efter att ha straffats av kinesiska myndigheter för att ha varnat för utbrottet.

 

2020-02-04: Sjukhuset färdigbyggt

Kina färdigställer ett akutsjukhus för smittade på bara nio dagar. Det började byggas den 25 januari och stod klart för att ta emot patienter den 2 februari.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Föredrag om hälsofaror med mobilstrålning

VIDEOOlle Johansson berättar om farorna med elektromagnetisk strålning (mobiler, Wi-Fi och annan trådlös kommunikation) på ett föredrag i Stockholm, oktober 2019.

Världsvida demonstrationer mot ökad mikrovågsstrålning

Lördagen den 25 januari arrangerades på flera håll i världen demonstrationer mot utbyggnaden av 5G-teknik. Dagen kallades Global 5G Protest Day och manifestationer var planerade på 264 platser i 32 länder. Bakom arrangemanget stod den frivilliga organisationen Stop 5G International som kallar införandet av 5G för ”ett otestat biologiskt experiment på allt levande”.

Ogräs och annat nyttigt

HÄLSADet är populärt med närproducerat i dag. Vill man göra skillnad ska man satsa på närproducerad mat, sägs det. Ännu större skillnad borde man emellertid göra om man satsar på egenproducerad mat runt husknuten. Mycket längre än så behöver man nämligen inte gå för att hitta ekologisk och näringsriktig föda. Vid denna tid på året finns det ett överflöd av maskrosor, kirskål och brännässlor, för att nämna några. Så slå ett slag för närproducerade ”grönsaker” och plocka själv! De vilda växterna innehåller ofta mer vitaminer och mineraler än sina odlade, tama släktingar.

Rosmarin – minnets och trofasthetens ört

ÖRTERRosmarin är en vanlig ört i våra örtagårdar. Med sina karaktäristiska blågröna, barrliknande blad och sin kryddiga doft är den lätt att känna igen. Tack vare sina vintergröna blad och sin hållbara doft har den kommit att symbolisera trofasthet och varaktighet. Men framför allt har den i alla tider använts som en minnesstärkande ört.

Medicinera eller inte medicinera – det är frågan

HÄLSAPeter Gøtzsche, den obekväme sanningssägaren, visselblåsaren, professorn och specialistläkaren, fortsätter att trampa på ömma tår i den medicinska världen. Hans ibland bergsäkra och ofta kontroversiella påståenden om medicin kan överraska, men hans råd, att alltid själv läsa på och ta reda på fakta om mediciner och behandlingar, är väl värt att begrunda.

Timjan – en välgörande ört som flitigt användes förr

HÄLSA & LIVSSTILDen lilla halvbusken timjan kanske ser anspråkslös ut till det yttre, men har en kombination av unika egenskaper i sina blad. Den används som en mycket populär och uppskattad krydda, och har gjort så i tusentals år, men i lika många år har den haft ett stort användningsområde inom naturmedicin. Till Sverige kom den tack vare munkarna under medeltiden, och den är fortfarande populär att odla i våra kryddträdgårdar.

Ingefära, citron och honung – beprövade ingredienser i huskurer vid förkylning

HÄLSA & LIVSSTILNu går vi mot ljusare tider, och det känns hoppfullt. Allt känns lite lättare att övervinna när ljuset börjar få överhand. Förkylningar som så lätt drabbar oss under den mörka årstiden har inte lika lätt att slå ner oss när dagarna blir ljusare och ljusare. Men visst behöver vi lite hjälp på traven. Det finns gamla beprövade huskurer som skänker lindring och i vissa fall till och med förhindrar att virus och bakterier får fäste i oss. Huskurer som har tillämpats sedan gammalt börjar nu gå mot en renässans.

Förbättra minnet!

HÄLSA OCH LIVSSTILI dag behöver vi inte lita till våra minnen i samma utsträckning som förr. Vi klarar oss utan att traggla på multiplikationstabellen, det sköter våra miniräknare. Telefonnummer är det numera helt onödigt att lägga på minnet, det gör våra mobiler åt oss. Tyvärr bidrar detta till att vi får sämre minne. Minnet behöver nämligen tränas regelbundet för att vara effektivt. Lägger man där till stress, dålig kost och livsstil överlag, så är det kanske inte så konstigt att många i dag lider av dåligt minne.

Gå till arkivet

Send this to a friend