Skip to Content

Grafik: Pixabay
OPINION

CRISPR Cas9 – rasbiologisk singularitet

PappersupplaganNya Tider v. 45

Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna har upptäckt ett av genteknikens skarpaste verktyg: gensaxen CRISPR/Cas9. Med hjälp av den kan forskare med hög precision förändra arvsmassan i djur, växter och mikroorganismer. Tekniken har revolutionerat de molekylära livs­vetenskaperna, bidrar till nya cancerterapier och kan göra verklighet av drömmen om att bota ärftliga sjukdomar. – Ur Nobelkommiténs pressmeddelande. Vi är nu mycket nära den ”nya sköna värld” som Aldous Huxley varnade för redan 1932, befarar skribenten Åke Blomdahl.

Publicerad: 7 november, 2020, 17:12

  • Svenska

Läs även

Nobelpriset i Kemi tilldelades i år två forskare för att ha utvecklat en metod för redigering av levande organismers arvsmassa (genom). Det är naturligtvis en fantastisk prestation som absolut är i nobelprisklass. Att upptäckten är ny och redan fått praktisk användning, samt gjord av två relativt unga forskare, är i det här sammanhanget ovanligt och extra ärofullt.

Från Darwin till Charpentier

Charles Darwin kunde 1859 förklara livets utveckling ”från mask till människa”, genom att ett naturligt urval sker bland slumpmässigt olika individer i övertaliga populationer. Det är de mest livsdugliga och bäst anpassade till omgivningen som har störst chans att överleva så länge de lyckas fortplanta sig, förklarade han.

Emmanuelle Marie Charpentier (född 1968), fransk professor och forskare i microbiologi, genetik and biokemi. Föreståndare för Max Planck Institute for Infection Biology, tidigare verksam vid Pierre och Marie Curie-universitetet, Pasteurinstitutet, Rockefeller University, Umeå universitet, Helmholz Centre for Infection Research.
Charpentiers forskargrupp vid Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS) vid Umeå universitet upptäckte 2009 hur bakterien Streptococcus pyogenes utnyttjar enzymet Cas9 i sitt försvar mot virusangrepp.
Foto: Wikipedia/Bianca Fioretti, Hallbauer & Fioretti

I början av 1900-talet upptäcktes de grundläggande ärftlighetslagarna. Egenskaper ärvs i diskreta paket som man kal­lar gener. Det är alltså inte så som man tidigare trodde att föräldrarna ”blandade blod” gradvis. Antingen ärvdes genen ”A” eller också genen ”a” på en viss plats i genomet.

Djupa tänkare och mänsklighetens välgörare förstod tidigt att denna kunskap öppnade fantastiska möjligheter att på ett planerat sätt förbättra gröda och husdjur till mänsklighetens försörjning. Tanken var inte långt borta att också förbättra kommande släkten av människor. Entusiasmen för ”rasbiologi” var enorm i hela Västvärlden under 1900-talets första hälft.

Sterilisering av funktions­hindrade, mentalt sjuka, socialt avvikande och på annat sätt oönskade individer var den grova metod man kunde föreställa sig för att minska dåliga geners spridning i folkstammen Det uppfattades av många människor som upprörande övergrepp och eugeniken föll i vanrykte. Fortfarande idag älskar journalister att hata och fördöma den tidens ”rasbiologi”, men de tycks vara totalt omedvetna om vad som händer idag.

CRISPR-Cas9-genredigering, schematisk bild. Den ofta artificiellt tillverkade gRNA-molekylen fäster nära målområdet vid en känd sekvens (PAM). Cas9 delar dsDNA-strängen vid sidan om PAM. En del av gRNA fungerar sedan som mall för en sekvens som ”reparerar” luckan i den avbrutna dsDNA-strängen. Wikipedia: CRISPR gene editing

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Varför dras pedofiler till Centern?

KRÖNIKA

Är det antalet posthumanister i Jägarförbundet som räknas?

OPINION: MAGNUS STENLUNDÅtalet och den segdragna processen mot skogsägaren Karl Hedin är bara toppen på ett isberg. Det menar veckans debattör, författaren och programledaren Magnus Stenlund, som ger exempel på flera absurda insatser mot just jägare. Det han finner mest motbjudande är dock att politisk korrekthet nästlat sig in i ledning på själva den organisation som ska företräda Sveriges jägare, som tycks agera i någon form av feg förhoppning att de ska kunna blidka sina mobbare.

Alternativmedia knappar in på etablissemanget

LEDAREEnligt en rapport från Reuters har Sverige den största alternativmedian i Europa. Och den förklarar också systemmedias växande oro - flera av alternativ­medierna har redan vuxit om etablissemangets systemtrogna medier. Nya Tiders nätutgåva når hela 6 procent av befolkningen per vecka, trots att vi främst är en papperstidning.

Många elbilsägare byter till bränslebil

KRÖNIKAVar femte ägare av elbil eller laddhybrid i Kalifornien har bytt eller vill byta tillbaka till bensin- eller dieselbil. Orsaken är främst problem med att ladda bilarna.

Tysta dem!

KULTURDEBATTJag tror på den ensamma människan På henne som vandrar ensam Som inte hundlikt löper till sin vittring Som inte varglikt flyr för människovittring: På en gång människa och anti-människa

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Jämlikhet i skolan uppnås inte genom att avskaffa ”rasistisk” matematik

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVirginia har beslutat att avskaffa högre kurser i matematik – för att bekämpa rasism. Precis som kommunisterna uppnådde ekonomisk jämlikhet genom att göra alla lika fattiga, vill vänsterliberalerna uppnå raslig jämlikhet genom att göra alla lika obildade.

Gå till arkivet

Send this to a friend