Skip to Content

Grafik: Pixabay
OPINION

CRISPR Cas9 – rasbiologisk singularitet

PappersupplaganNya Tider v. 45

Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna har upptäckt ett av genteknikens skarpaste verktyg: gensaxen CRISPR/Cas9. Med hjälp av den kan forskare med hög precision förändra arvsmassan i djur, växter och mikroorganismer. Tekniken har revolutionerat de molekylära livs­vetenskaperna, bidrar till nya cancerterapier och kan göra verklighet av drömmen om att bota ärftliga sjukdomar. – Ur Nobelkommiténs pressmeddelande. Vi är nu mycket nära den ”nya sköna värld” som Aldous Huxley varnade för redan 1932, befarar skribenten Åke Blomdahl.

Publicerad: 7 november, 2020, 17:12

  • Svenska

Läs även

Nobelpriset i Kemi tilldelades i år två forskare för att ha utvecklat en metod för redigering av levande organismers arvsmassa (genom). Det är naturligtvis en fantastisk prestation som absolut är i nobelprisklass. Att upptäckten är ny och redan fått praktisk användning, samt gjord av två relativt unga forskare, är i det här sammanhanget ovanligt och extra ärofullt.

Från Darwin till Charpentier

Charles Darwin kunde 1859 förklara livets utveckling ”från mask till människa”, genom att ett naturligt urval sker bland slumpmässigt olika individer i övertaliga populationer. Det är de mest livsdugliga och bäst anpassade till omgivningen som har störst chans att överleva så länge de lyckas fortplanta sig, förklarade han.

Emmanuelle Marie Charpentier (född 1968), fransk professor och forskare i microbiologi, genetik and biokemi. Föreståndare för Max Planck Institute for Infection Biology, tidigare verksam vid Pierre och Marie Curie-universitetet, Pasteurinstitutet, Rockefeller University, Umeå universitet, Helmholz Centre for Infection Research.
Charpentiers forskargrupp vid Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS) vid Umeå universitet upptäckte 2009 hur bakterien Streptococcus pyogenes utnyttjar enzymet Cas9 i sitt försvar mot virusangrepp.
Foto: Wikipedia/Bianca Fioretti, Hallbauer & Fioretti

I början av 1900-talet upptäcktes de grundläggande ärftlighetslagarna. Egenskaper ärvs i diskreta paket som man kal­lar gener. Det är alltså inte så som man tidigare trodde att föräldrarna ”blandade blod” gradvis. Antingen ärvdes genen ”A” eller också genen ”a” på en viss plats i genomet.

Djupa tänkare och mänsklighetens välgörare förstod tidigt att denna kunskap öppnade fantastiska möjligheter att på ett planerat sätt förbättra gröda och husdjur till mänsklighetens försörjning. Tanken var inte långt borta att också förbättra kommande släkten av människor. Entusiasmen för ”rasbiologi” var enorm i hela Västvärlden under 1900-talets första hälft.

Sterilisering av funktions­hindrade, mentalt sjuka, socialt avvikande och på annat sätt oönskade individer var den grova metod man kunde föreställa sig för att minska dåliga geners spridning i folkstammen Det uppfattades av många människor som upprörande övergrepp och eugeniken föll i vanrykte. Fortfarande idag älskar journalister att hata och fördöma den tidens ”rasbiologi”, men de tycks vara totalt omedvetna om vad som händer idag.

CRISPR-Cas9-genredigering, schematisk bild. Den ofta artificiellt tillverkade gRNA-molekylen fäster nära målområdet vid en känd sekvens (PAM). Cas9 delar dsDNA-strängen vid sidan om PAM. En del av gRNA fungerar sedan som mall för en sekvens som ”reparerar” luckan i den avbrutna dsDNA-strängen. Wikipedia: CRISPR gene editing

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Vad är målet egentligen?

LEDAREI detta nummer berättar vi om de nya lagar som EU förbereder för att stoppa bilåkandet. Men det finns inte några alternativ. Hur föreställer man sig egentligen att samhället ska se ut, och kommer de som varnat för den totala samhällsomvälvning som skissas i Agenda 2030 att få rätt?

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

Jan Myrdal gick alltid sin egen väg

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETÄntligen slipper vänsteretablissemanget Jan Myrdal, denne kontroversielle skriftställare som de formellt bugade sig för, men samtidigt i själ och hjärta avskydde eftersom han stod upp för de principer som de för länge sedan svikit.

Spegel spegel på väggen där, säg vem som vackrast i världen är

KRÖNIKA

Kejsarens nya kläder

KRÖNIKAEU-byråkrater i Bryssel har lovat att dela ut miljarder euro till sina medlemsländer, vilka har drabbats av följderna av coronaepidemin. Detta under förutsättning att länderna uppfyller vissa av EU redan i förväg fastställda villkor. Villkoren för att få ta del av EU:s utlovade miljardpaket är redan klubbade, men EU:s kassakista är fortfarande tom, för EU har inga egna pengar att dela ut.

Lilla hjärtat – IVO skjuter på fel myndighet

KRÖNIKA

USA:s maktmedia har bestämt sig för Biden – men det hjälper inte

OPINION: STIG BERGLUNDJoe Biden är inte ”President Elect”, oavsett vad den tjattrande klassen påstår. I USA administreras nationella val av counties – ungefär som kommunerna – medan valresultaten sammanställs och fastställs av respektive delstats kongress. Medierna utser inga segrare, vilket Al Gore fick lära sig. År 2000 var han till och med President Elect på riktigt i 36 dagar, tills han förlorade kampen om tre valdistrikt i Florida till George W. Bush. Så kan det gå. Det skriver analytikern Stig Berglund i veckans debattartikel, där han redogör för det juridiska läget efter presidentvalet i USA.

Peter Wolodarski, chefredaktör på DN, skällde ut SVT, och nu fick mycket riktigt inte Vávra Suk vara med i debatten. Stillbild: SVT

Den djupa staten är inte osårbar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETPresidentvalet i USA har hamnat i fokus för kampen mellan folket och de ickevalda eliterna. Det avslöjar hur demokratins motståndare ser sig själva och hur långt de är beredda att gå för att klamra sig kvar vid makten. Men det visar också att de är långt ifrån osårbara.

Gå till arkivet

Send this to a friend