Skip to Content

Grafik: Pixabay
OPINION

CRISPR Cas9 – rasbiologisk singularitet

PappersupplaganNya Tider v. 45

Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna har upptäckt ett av genteknikens skarpaste verktyg: gensaxen CRISPR/Cas9. Med hjälp av den kan forskare med hög precision förändra arvsmassan i djur, växter och mikroorganismer. Tekniken har revolutionerat de molekylära livs­vetenskaperna, bidrar till nya cancerterapier och kan göra verklighet av drömmen om att bota ärftliga sjukdomar. – Ur Nobelkommiténs pressmeddelande. Vi är nu mycket nära den ”nya sköna värld” som Aldous Huxley varnade för redan 1932, befarar skribenten Åke Blomdahl.

Publicerad: 7 november, 2020, 17:12

  • Svenska

Läs även

Nobelpriset i Kemi tilldelades i år två forskare för att ha utvecklat en metod för redigering av levande organismers arvsmassa (genom). Det är naturligtvis en fantastisk prestation som absolut är i nobelprisklass. Att upptäckten är ny och redan fått praktisk användning, samt gjord av två relativt unga forskare, är i det här sammanhanget ovanligt och extra ärofullt.

Från Darwin till Charpentier

Charles Darwin kunde 1859 förklara livets utveckling ”från mask till människa”, genom att ett naturligt urval sker bland slumpmässigt olika individer i övertaliga populationer. Det är de mest livsdugliga och bäst anpassade till omgivningen som har störst chans att överleva så länge de lyckas fortplanta sig, förklarade han.

Emmanuelle Marie Charpentier (född 1968), fransk professor och forskare i microbiologi, genetik and biokemi. Föreståndare för Max Planck Institute for Infection Biology, tidigare verksam vid Pierre och Marie Curie-universitetet, Pasteurinstitutet, Rockefeller University, Umeå universitet, Helmholz Centre for Infection Research.
Charpentiers forskargrupp vid Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS) vid Umeå universitet upptäckte 2009 hur bakterien Streptococcus pyogenes utnyttjar enzymet Cas9 i sitt försvar mot virusangrepp.
Foto: Wikipedia/Bianca Fioretti, Hallbauer & Fioretti

I början av 1900-talet upptäcktes de grundläggande ärftlighetslagarna. Egenskaper ärvs i diskreta paket som man kal­lar gener. Det är alltså inte så som man tidigare trodde att föräldrarna ”blandade blod” gradvis. Antingen ärvdes genen ”A” eller också genen ”a” på en viss plats i genomet.

Djupa tänkare och mänsklighetens välgörare förstod tidigt att denna kunskap öppnade fantastiska möjligheter att på ett planerat sätt förbättra gröda och husdjur till mänsklighetens försörjning. Tanken var inte långt borta att också förbättra kommande släkten av människor. Entusiasmen för ”rasbiologi” var enorm i hela Västvärlden under 1900-talets första hälft.

Sterilisering av funktions­hindrade, mentalt sjuka, socialt avvikande och på annat sätt oönskade individer var den grova metod man kunde föreställa sig för att minska dåliga geners spridning i folkstammen Det uppfattades av många människor som upprörande övergrepp och eugeniken föll i vanrykte. Fortfarande idag älskar journalister att hata och fördöma den tidens ”rasbiologi”, men de tycks vara totalt omedvetna om vad som händer idag.

CRISPR-Cas9-genredigering, schematisk bild. Den ofta artificiellt tillverkade gRNA-molekylen fäster nära målområdet vid en känd sekvens (PAM). Cas9 delar dsDNA-strängen vid sidan om PAM. En del av gRNA fungerar sedan som mall för en sekvens som ”reparerar” luckan i den avbrutna dsDNA-strängen. Wikipedia: CRISPR gene editing

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

Reportern Jesper Johansson frias

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 2 september meddelade Stockholms tingsrätt att man friar Jesper Johansson, som stått åtalad för våldsamt motstånd i samband med att han rapporterade från polisens insats vid en demonstration mot coronarestriktioner den 1 maj i år.

Världen är verkligen upp och ner

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVi som följer nyheter hinner knappt med längre. Det är så mycket och så otroligt märkliga saker som händer varje dag numera. Det som tidigare skulle utgjort en huvudnyhet i tidningen förbigås knappt med en axelryckning numera, när allt mer bisarra saker inträffar runt omkring oss.

Så kan vi ta tillbaka Svenska kyrkan

OPINION: Axel W KarlssonAlternativ för Sverige ställer upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan den 19 september, bland annat under slagordet ”Ta tillbaka kyrkan!” Det kan behöva en förklaring. Vad är kyrkans stora problem idag, och hur kan kyrkan förändras till det bättre i framtiden? I veckans opinionsartikel förklarar partiets toppkandidat, prästen Axel W Karlsson, hur kyrkan måste förändras – från de politiska sär­intressenas kyrka, till en folkkyrka på kristen och patriotisk grund. ”Det land som ett folk har fått, dess språk och kultur är Guds gåvor till folket som skall vårda det framför allt annat”, skriver Karlsson.

Överdrivna klimatlarm hämmar samhället

KRÖNIKADebattörerna Johanna Mattsson och Juliana Salamone vill lyfta fram klimatet i svensk politik och debatt. Har de levt i en garderob de senaste åren?

Gå till arkivet

Send this to a friend