Daniel Friberg talar vid kongress i Hamburg 2016.

Daniel Friberg om manifestationen i Charlottesville

Daniel Friberg är vd för bokförlaget Arktos och deltog vid den uppmärksammade högermanifestationen i Charlottesville i Virginia i USA. För Nya Tider berättar han om sin syn på vad som utspelades.

NyT: Kan du berätta kort om dig själv och din roll i Alt-right rörelsen?
– Jag är grundare till bokförlaget Arktos, författare till boken ”Högern kommer tillbaka” och jag är medgrundare till Nordisk Alternativhöger och sidan Altright.com och europeisk redaktör för denna. Jag är 39 år gammal och varit engagerad nationellt i 23 år, vilket förmodligen får mig att klassas som veteran.

NyT: Vad var demonstrationens syfte?
– Kontexten till det hela är att Virginia är vänsterstyrt och staden Charlottesville har varit det under väldigt lång tid. Virginia är en stat som ingick i konfederationen, dvs. ”Sydstaterna” under inbördeskriget. Så därför har staden många statyer och monument över historiska figurer från den tiden som, t.ex. general Robert E. Lee. Stadens styre håller dock på att rensa ut denna viktiga del av dess historia som ett led i en process att ta ifrån amerikanerna deras identitet. Det är samma process som vi ser här, där vänstern bland annat försökt plocka bort Karl XII-statyer för att de menar att den hyllar en krigisk kung och en symbol för nationalism. Men detta händer på riktigt i USA, där de bannlyser sydstatsflaggan och där de tänkt ta bort statyn på Lee och där de redan bytt namn på Lee-parken till Emancipationsparken, dvs. en hyllning till slaveriets avskaffande och slavarnas integrerande i samhället. En hyllning till mångkulturen med andra ord. Det har varit ett flertal protestdemonstrationer mot detta från flera håll. Om man tittar på ”Unite the Right”-demonstrationen så var organisatören Jason Kessler t.ex. från konservativa kretsar och det var ju allt från kulturnationalister, Trump-supportrar, så kallade patrioter som struntar i rasfrågan men som bryr sig väldigt mycket om konstitutionen och den amerikanska historien. Det fanns även representanter från Identity Europa och Alt-right-rörelsen på plats och så en del ”Hollywood-nazister” med hakkorsfanor, inte jättemånga men några stycken och det var rätt surrealistiskt. Givetvis väljer medier att fokusera på detta fåtal som var illa klädda och hade hakkorsfanor och försöker göra denna minoritet till representanter för hela evenemanget.

NyT: Det var en brokig skara som deltog menar du?
– Ja, givetvis blir det ju så när man har ett öppet arrangemang likt detta, vilket jag tycker är ett bra initiativ, något som skall ena ”högern”. Däremot så borde man ha någon sorts grundläggande kvalitetskrav. Man kan inte låta vem som helst närvara då en del ger ett väldigt oseriöst intryck.

 

På väg till manifestationen. Foto: Privat

 

NyT: Anser du att den nuvarande Alt-right-rörelsen kommer att enas eller splittras mer efter ”Unite the Right”-demonstrationen pga. händelserna, just eftersom du nämner att det finns grupper och subkulturer som inte alltid drar jämt?
– Grejen är ju att de inte är en del av Alt-right, även om en del av dem försöker åka snålskjuts på den popularitet som Alt-right-rörelsen skaffat sig. De identifierar sig inte som Alt-right heller. Så Alt-right-rörelsen kommer inte att splittras. Det är rent önsketänkande från vänsterjournalisterna som önskar se en sådan splittring. ”Åhh nu är det kört för Alt-right”, säger de. Haha, nej precis som när ”Hailgate” inträffade (En händelse där Richard Spencer, förgrundsgestalt för Alt-right, hyllat Donald Trump genom att säga skämtsamt säga ”Hail Trump” och ett fåtal individer på plats gjort romerska hälsningar vid detta.) Folk har ett kort minne. Det är ingen som talar om ”Hailgate” i dag bortom massmediakontoren. När massmedierna körde sina kampanjer precis så som mot Trump så hörde man hela tiden att ”nu är det kört för honom” pga. diverse saker som massmedierna dragit fram om uttalanden etc. men, massmediahetsen till trots, nu är han president.

NyT: Hur var du engagerad i demonstrationen?
– Vi organiserade inte demonstrationen, men jag var tänkt att vara en av talarna. Det var i den kapaciteten jag åkte dit. Jag åkte dit med Richard Spencer tillsammans med VIP-gruppen och vi hade en egen livvaktsstyrka. Där har vi mycket att lära av amerikanarna som har mycket mer militär erfarenhet. Om jag talar om vår egen organisation, Alt Right Corporation, som består av ca 50 man, så har vi ca 20 man i vår säkerhetsstyrka. Människor som har varit marinsoldater, poliser och specialister inom fältet. Vi körde till och med lite övningar innan, t.ex. hur vi gör om vi blir beskjutna och vi fick ha skottsäkra västar, även om jag valde bort min då den var lite otymplig för skjortan. Jag upplevde säkerheten för vår del som väldigt proffsig och vi utgjorde tillsammans med Identity Europa kanske 20 procent av uppskattningsvis 1500 deltagare totalt.

NyT: Hur upplevde du att stadens och de ansvarigas initiala respons var på demonstrationsansökan? Försökte de motarbeta demonstrationen i förväg?
– De har försökt motarbeta oss hela vägen. Först beviljade de oss tillstånd, vilket de måste enligt amerikansk lagstiftning. Sedan ändrade de vårt tillstånd så att vi bara hade tillstånd till att vara i en park långt utanför staden. Den opolitiska organisationen ACLU, som bara driver yttrandefrihetsmål, backade upp oss och tog upp det till den federala domstolen som drev igenom, på överstatlig nivå, att vi fick tillstånd till demonstrationen dagen innan den var planerad att genomföras. Detta mot den uttalade viljan hos stadens borgmästare och delstatens guvernör, samt den extremt rasistiska svarta viceborgmästaren, som gjort sig känd för att bland annat ha kallat vita kvinnor för ”horor” och för att han sagt att han ”hatar alla vita” samt att han njuter av ”att små vita män måste se upp till honom”. Det är en väldigt vänstervriden delstat, så det var ett starkt motstånd mot oss. När de då tvingades till att tillåta oss att hålla demonstrationen av federal domstol, så kontrade de genom att instruera polisen att inte ingripa mot AFA, utan att låta dem härja fritt i förhoppningen att det skulle urarta.

NyT: Kan du berätta om händelseförloppet? Såg du motdemonstranterna bruka våld och kan du ge något exempel på detta?
– Det första som hände när vi kom till platsen var att vi mötte en hel hop med AFA-aktivister, så vi blev mer eller mindre tvingade oss att slå oss igenom denna för att ens kunna komma till parken, som då var omringad. Själv blev jag pepparsprejad rätt rejält redan där, vilket väckte mig och var rätt uppfriskande då jag inte hunnit dricka kaffe ännu. Haha. Vi kom in i parken till kl 10.00, vilket var då vårt tillstånd startade. Precis kl 10.00 utfärdades ett undantagstillstånd, då vanliga lagar upphör att gälla och de har rätt att gripa folk som samlas i grupper om fler än fem och där alla som har vapen på sig, även de som har licens för detta, kan gripas på plats och få flera års fängelse. Vi var tvungna att uppmana alla som hade vapenlicens och hade med sig dessa vapen, t.ex. säkerhetsstyrkor, att lämna platsen. Polisen mobiliserade kravallpolis och det var något man kunde se på dem att de inte gillade alls, då de tydligt instruerats att helt ignorera de kriminella och våldsamma samt beväpnade AFA-medlemmarna. Dessa hade allt från baseballträ, flaskor, stenar, vattenflaskor med fryst vatten, stora behållare med pepparsprej och till och med syra, vilket de bland annat använt mot en känd nationalist på YouTube som kallas för Baked Alaska, och som fick syra sprejat i ögonen så att han förmodligen blivit permanent blind. Jag såg minst tio personer i vår demonstration som hade blödande sår i huvudet från kastade stenar och flaskor.

NyT: Så den här ordern som borgmästaren utfärdat, kom den innan eller efter de här våldsamma handlingarna?
– Den hade han förberett sig på i förväg i och med att han beordrade polisen att låta de våldsamma motdemonstranterna att hållas. Fram till att undantagstillståndet utfärdades, något som i princip bara skall göras vid totalt kaos eller inbördeskrig.

NyT: Så polisen var stillastående och avvaktande mot allt våld som genomfördes av AFA och stod i princip bara och väntade på ordern att upplösa er demonstration?
– Vi såg att de ansamlade kravallpolis och förberedde sig och sedan informerades vi om att demonstrationen upplösts. Då skickade de in kravallpolisen som med dragna batonger och pepparsprej angrep demonstrationen. Då började många av demonstrationsdeltagarna att försöka ta sig från platsen. Bland annat pratade jag med polisen om ett team med journalister som vi försökte ordna säker led åt så att de skulle kunna ta sig tillbaka till sina bilar på andra sidan avspärrningen utan att behöva ta sig igenom horden av våldsamma motdemonstranter. Polisen totalvägrade.

NyT: Hur arbetade polisen? Det har från flera håll kommit rapporter om att polisen tryckte in demonstranterna i motdemonstranternas led och sedan inte gjorde något för att stävja våldet som uppstod. Är det något du kan bekräfta och berätta mer om?
– Det var planerat från början. Detta var en ondskefull och genomtänkt plan från guvernören och borgmästaren. De såg till att det skulle ske våldsamheter så att de skulle kunna upplösa demonstrationen, samtidigt som de skulle se till att polisen inte stoppade AFA så att ännu mer våld skulle kunna ske, och använda det som förevändning för att neka framtida demonstrationer i staden. Den våldssituation de medvetet skapat. De hade kunnat släppa ut oss hur lätt som helst på säkra platser i parken, men valde att bara öppna upp en smal passage i ett hörn precis ut mot AFA-horden. Så de föste ut folk ur en smal passage, där man bara kunde gå två-tre personer i bredd och där väntade hundratals motdemonstranter med påkar, pepparsprej, gatstenar, syra. Fullt beväpnade.

NyT: Så om jag förstår det hela korrekt så avbröt polisen alla former av skydd där? Så de hade blockerat alla andra vägar ut och öppnat upp en liten gång, och den gången dick rakt in i den mest våldsamma delen av motdemonstrationen, och där tar polislinjerna slut?
– Precis, när de tryckt ut allihopa stänger de kravallstängslet bakom oss och så går de tillbaka. Jag ifrågasatte det och sade att de var tvungna att rensa upp gatan så att folk kan ta sig till sina bilar i säkerhet. Då fick jag svaret att de tyvärr fått direkta order att inte ingripa mot något våld, vilket är helt sinnessjukt. Det är ju polisens arbete att förhindra brott. De gjorde motsatsen till vad de skulle. De skapade en extremt våldsam situation istället för att förhindra den. Jag såg inte en enda polisman på den gatan. Vi som kom ut där möttes direkt av grovt våld. Som tur var, var det många som hade kroppsskydd, men det var många som skadades. Mitt kamerateam, som följde med mig, blev angripna och fick uppsöka sjukvård. Allt det här blodet är på de lokala styrandes händer. Inklusive bilattacken som skedde sedan.

 

Kravallpolisen gör sig redo. Foto: Privat

 

NyT: Det här är ju en punkt som uppmärksammats mycket, inte vänstervåldet, utan just bilattacken. Är det något du vet mer om? Var föraren organiserad i någon speciell organisation?
– Ja, det har bekräftats att han är medlem i Traditionalist Workers Party. Det har de själva gått ut med och försvarar honom helt. Personen i fråga är tjugo år gammal och har historik enligt media om att han har tagit antipsykotisk medicin. Själva attacken skedde flera timmar efter att alla utom ett fåtal lämnat demonstrationen. Dessa hade suttit ned och gjort passivt motstånd mot polisen och gripits för detta. När dessa två-tre personer släpptes senare från polisstationen var AFA utanför och väntade på dem. Vi fick skicka in ett gäng marinsoldater för att se till att kunna eskortera dem säkert därifrån, så att de inte skulle bli ihjälslagna. Men den här 20-åringen som körde bilen, körde in på samma gata där AFA stod. Om man tittar på den fullständiga filmen och inte de klippta snuttarna som visas av vänstern, så ser man att han kör in lugnt på gatan men blir snabbt omringad av AFA. Minst en av dessa angriper bilen med ett basebollträ och slår sönder baklyktan, något som syns tydligt om man tittar på filmerna (något även Trump anmärkt på). Bilen omringas av skränande AFA-medlemmar och det har till och med en journalist på plats twittrat ut att killen i bilen såg ut att ha panik. En 20-åring som dessutom har en historik av psykiska problem omringas av ett gäng vildsinta och beväpnade antifa, som mycket väl kunnat döda honom om han stannat kvar. Det är ju inte helt otippat att han får panik. Han kanske till och med försökte trycka på bromsen för att kunna lägga in backen för att kunna komma därifrån, men att han råkade trycka på gaspedalen och då körde in i bilen framför, där kvinnan som avled stått och försökt hindra dessa bilar från att lämna platsen. Då blir han anfallen igen och han backar därifrån. Det är i alla fall knappast ett överlagt mord. Faktum är att det finns en lag i USA som ger en rätt att om man blir omringad av en aggressiv mobb att köra igenom den för att freda sig själv. Vilket är vad som skett här med. Det han gjorde var med andra ord helt lagligt, men det hypas så mycket i media av andra anledningar, så han kanske helt frias i rättegången. Men det hela är helt polisens fel. De kunde ha spärrat av de enkelriktade vägarna så att bilister inte hamnat i samma situation som han, dvs. rakt inne i den våldsamma vänstermobben.

NyT: Hur ser du på Alt-right-rörelsen i USA och dess samarbete med de svenska aktörerna i samband med den här demonstrationen?
– Ja, alltså, Unite the Right var inte en Alt-right-demonstration, men massmedierna försöker använda det som ett slagträ för att krossa Alt-right-rörelsen genom att kalla alla som deltog som medlemmar i den rörelsen. Det är en medveten strategi. Det är bra då att Trump inte spelar med helt, utan påpekar att vänstermotdemonstranterna betett sig riktigt illa i samband med denna. Han vet ju att alla som deltog i demonstrationen röstade på honom i valet, så han skjuter sig lite i foten om han skyddar den våldsamma vänstern som är exakt samma vänster som angripit hans egna väljare och kampanjdeltagare under valet. Det är skönt att han fattar det och står på sig och dessutom går hårt åt massmedia och kallar dem för ”fake news”, vilket även jag själv gör när jag tvingas handskas med svensk lögnmedia.

NyT: Hur ser du på framtiden för den amerikanska Alt-right-rörelsen? Var det en seger eller ett misslyckande med den här sortens samling?
– Varken eller. Det var inte en utpräglad Alt-right-samling. Det var inte heller vi som organiserade det. Hade vi varit det hade vi organiserat det på ett bättre sätt och inte tillåtit alla att delta och sett till att en kvalitetssäkring skett så att inte just de mest subkulturella elementen skulle kunna användas som fokus av media. Men däremot, precis så som massmedia försökt att fälla Trump sex miljoner gånger under hans valkampanj utan att lyckas, kommer de inte heller kunna lyckas mot oss. De lever inte i samma verklighet som vi och de ägnar sig åt önsketänkande när de försöker påskina att det skulle drabba oss efter demonstrationen. Vi har Identiy Europa, som på kort tid samlat över ett tusen medlemmar, välklädda, starka, målmedvetna och som växer explosivt. Ju mer de skriver om oss, desto mer växer vi. När vi växer kommer dessa människor i kontakt med våra egna medier och där får de sanningen. Vi vinner helt enkelt på uppmärksamheten eftersom uppmärksamheten leder till fler medlemmar och en växande rörelse.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

No Content Available
Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Australisk hälsochef hotar vaccinfria: ”Ditt liv kommer att vara eländigt”

Australisk hälsochef hotar vaccinfria: ”Ditt liv kommer att vara eländigt”

🟠 COVID-19 Australiska läkarförbundets ordförande i Queensland hotar både läkare och patienter i en tv-intervju. Läkare som försökt slå larm om vaccinskador drabbas av myndighets­räder. Den tidigare omhuldade ursprungsbefolkningen, som är skeptisk till vaccin, utpekas nu av myndigheterna för att ha ”konstiga konspirationsteorier” och tas sedan med tvång av militären till karantänsläger. En rasande chefsminister förklarar att alla som är emot tvångsvaccineringar är ”anti-vaxxare”. Både en australisk organisation och en sammanslutning av aboriginernas stammar vädjar nu om hjälp från om­världen. Protester sker redan utanför ambassader.

Labb-anställd i USA slår larm: Hittade ampuller med dödliga ”smittkoppor” hos Merck

Labb-anställd i USA slår larm: Hittade ampuller med dödliga ”smittkoppor” hos Merck

🟠 Bill Gates förutspår terrorattack med smittkoppor Smittkoppor är ett av världens mest smittsamma och dödliga virus, med potential att döda en stor del av jordens befolkning om det släpps ut. Innehav regleras hårt av internationella avtal och det får bara förvaras på två platser på jorden. Ändå upptäcktes nyligen av en slump flera små flaskor märkta ”smallpox” (smittkoppor) i en frys hos läkemedels- och vaccingiganten Merck i USA. Det sensationella och farliga fyndet gjorde att säkerhetsmyndigheterna DHS och FBI omedelbart kopplades in. Den amerikanska folkhälsomyndigheten CDC utreder nu händelsen. Upptäckten kommer mindre än två veckor efter att globalisten Bill Gates varnat för en biovapenattack med just smittkoppor. Men den och ”nästa pandemi”, som han också tror kommer snart, kan stoppas om världens regeringar hostar upp miljardbelopp för hans nödvändiga planer.

Nyhetsdygnet

Mörk inblick i ett land i förfall

🟠 BOKRECENSION I debattboken Sverige: De subversivas paradis – Konsten att totalförstöra världens bästa land fortsätter före detta kommundirektören Tommy Ulmnäs sin analys av dagens Sverige. Här tar han upp allt från svenska skolan till en politisk adel som har varken Sveriges eller svenska folkets väl för ögonen och ger en mörk och oförglömlig inblick i det destruktiva samhället.

Om idiotins förutsägbara konsekvenser

🟠 I sin senaste bok, med titeln Konsekvenserna, knyter etnologen och författaren Karl-Olov Arnstberg an till sina tidigare böcker om bland annat PK-folket, och ger en bakgrund till dessa personers agerande, samt redogör för de konsekvenser vi redan ser och kommer att få se. Läsaren blir inte bara mer övertygad om att utvecklingen är mycket allvarlig, utan får sannolikt också en större inblick i varför Västvärlden frivilligt försöker utplåna sig själv, skriver Nya Tiders recensent Tobias Svensson.

Dante Alighieri och hans författarskap

🟠 Genom historien har människan haft en tro på evigt liv i någon form. Livet kan beskrivas som en vandring på en stig som ibland går genom svårtillgängliga skogar och ibland över blomstrande ängar. 1300-talsförfattaren Dante beskriver denna livets stig när den går över dödens gräns. Hur människan har levt sitt liv på jorden lägger grunden för hur livet efter detta blir. Vi får komma ihåg att Dante var präglad av dåtidens tro och förkunnelse.

Stratosfären militariseras

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Nya långdistansvapen från USA kommer att kunna träffa taktiska mål som missilbaser och luftförsvarsradar flera hundra mil eller mer bort, men bara om de har flygspaning för att fastställa målen. Den amerikanska militären har hittills använt drönare med stealth-teknik för att lösa denna uppgift, men nu börjar experimentella stratosfäriska ballonger som kan förbli oupptäckta av fiendens luftförsvar bli fullvärdiga alternativ.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Att skapa en vampyr

🟠 HISTORIA Den fjärde maj 1932 hittades den frånskilda, prostituerade Lilly Lindeström ihjälslagen på sin ottoman i lägenheten på Sankt Eriksplan i Stockholm. Brottsplatsen var ordentligt städad, pengar och bankbok låg orörda i hennes handväska, men en såsslev med rödbruna fläckar hittades och detta fynd gav upphovet till teorin om att mördaren skulle ha druckit Lilly Lindeströms blod ur den. Ingen misstänktes för mordet och än idag är det olöst.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.