Skip to Content

Danska statsministern Mette Fredriksen meddelar att hon stänger gränserna. Foto: Stillbild DR
UTRIKES

Danmark tar krafttag – stänger gränsen

Digital utgåva

Under en presskonferens gjorde den danska statsministern Mette Fredriksen klart att Danmark tar coronaspridningen på största allvar och meddelade att man ämnar stänga gränsen.

Publicerad: 14 mars, 2020, 13:17

 • Svenska

Läs även

Beslutet kritiseras av den svenska experten Anders Tegnell:

– Historiskt har det visat sig vara en fullständigt meningslös åtgärd.

Men att stänga gränsen är bara ett av flera kraftfulla tag som Danmark tar, vissa går så pass långt att de kritiseras för att inskränka på medborgarnas friheter även i deras egna hem.

Beslutet kommer efter att Danmark blivit hårt drabbat av coronaviruset med 127 nya fall under fredagen vilket innebär 801 smittade totalt. Man har beslutat att stoppa all passagerartrafik via färja till och från Danmark från klockan 12 på lördagen.

– Från och med imorgon klockan 12 stänger de danska gränserna tillfälligt. Det kommer fortfarande vara möjligt att transportera matvaror, medicin och andra nödvändiga varor till Danmark. Den fullständiga gränskontrollen kommer ta några dagar innan den är igång, sade den danska statsministern Mette Fredriksen.

– Alla turister och utländska medborgare som inte kan bevisa att de har ett syfte i Danmark får inte komma in i Danmark. Danskarna får alltid komma in.

Ansvaret för att vidmakthålla gränserna till Norge, Tyskland och Sverige kommer lämnas över från den nuvarande gränspolisen till den danska polisen och försvarsmakten. Beslutet har meddelats över diplomatiska kanaler med de berörda länderna under morgonen. Gränskontrollerna är planerade att vara en månad, till den 13 april. Alla som försöker ta sig in i Danmark utan att kunna uppge en giltig anledning kommer att avvisas vid gränsen. En av dessa är om man har anställning i Danmark och kan bevisa detta. För alla de som arbetar i Danmark och pendlar kommer det sannolikt räcka med att man kan uppge sitt danska personnummer vid gränskontrollen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Martin S

  Sicket jävla scam. Man lyckas alltså stänga ned hela samhällen för att man lurat i folk att det är nåt speciellt med årets influensa. Beklämmande.
  Som sagt. Man kommer få folket att själva be om polisstaten. Otroligt att folk inte genomskådar detta. Inte ens folk som annars aldrig litar på nånting alls som sprids via regimmedia.

  • belyst

   Nu tar corona över allt i all jävla press Både gammal och alternativ. Nu är det fritt fram att genomföra den sista nådastöten mot de vitas länder.

  • LookMoo

   Eftersom bara 50% får symptom ( Diamond Princes/Japan) så sprids detta Corona virus snabbare.. smittade stannar inte hemma i sängen

   Det är en stor skillnad på dödlighet mellan Tyskland och Italien. I Italien där man kramas, pussas och slickar varandra i ansiktet. Får de som blir smittade massiva doser av viruset och deras immunsystem hinner inte parera.

   I Tyskland där man lyfter på hatten blir de som blir smittade oftast symptomfria eller får en mildare symptom..

   • Martin S

    Hittills inte i närheten av vanlig influensa från vissa andra år. Vilket jag starkt misstänker att även detta virus är. Sedvanlig variation bara.

 • Martin S

  Komikern Owen Benjamin tycks ha tröttnat rejält på det här jävla scamet iaf: https://youtu.be/9kMpZ2NTZ-8?t=569

 • Nis Aachmann Weihrauch

  Grænsen bliver reelt ikke lukket. Hvis man bare stiller sig op og siger. “Mig flygtning, mig asyl!” så kommer man straks ind i Danmark.

 • samuelafugglas

  Även om allt vad Fredriksen står för är avskyvärt är hon den ende så kallade politiker med rätt att leda som får godkänt i sitt budskap till den danska befolkningen. Tack och lov lär hon ha tvingats att backa om att socialisterna skulle få lov att bryta hemfriden. Hur det gick till lär vi inte få veta.
  Konstigt att DF ställde upp många av tarvligheterna och kränkningarna.

 • Snövit

  ” Det är lagstiftning, som att man kan tvinga folk till att vaccinera
  sig, att uppge personliga uppgifter, till att gå in i deras hem. Några
  av de saker som vi tycker är de viktigaste rättigheterna för människor i
  Danmark i normala fall. Men idag är det inte normala fall, idag skall
  vi beskydda de människor som är mest sårbara”.

  Diktaturen är nu här. Oavsett vad en diktatur vill genomföra kan man alltid hänvisa till att “nu är det inte ett normalfall, nu är det ett nödläge, det är för folkets bästa”.

  “Ettårsklausul”? Vad spelar det för roll när de kan strunta i den genom att göra unadantag från klausulen? Förlänga den. Återinföra den. Utöka den till andra “nödvändiga” åtgärder?

  Om staten och deras självutnämnda våldsmonopol skulle tvångsvaccinera mig, skulle jag begå självmord, för det är den yttersta protesten mot ett samhälle som naket visar att jag inte har något mänskligt värde att min värdighet tagits ifrån mig. Jag skulle också försöka mörda närmast medskydlig till övergreppet, om det så är en hårt arbetsbelastad och underbetald sjuksköterska.

  Må Danmark som visar vägen till den yttersta diktaturen brinna ned till grunden.

Vad ligger bakom Vlaams Belangs framgångar i Belgien?

UTRIKESMätning efter mätning ligger Vlaams Belang, det flamländska invandringskritiska partiet, fortfarande högst upp i opinionsmätningarna i Flandern. Hur förklarar man framgången för Tom Van Griekens parti? Att ”Belgarna inte känner sig hemma längre”, kan vara en delförklaring.

Sydafrika slår ned på ”hatiskt språk”

SYDAFRIKAVita sydafrikaner får i allt högre grad böter eller döms till fängelse för anklagelser om ”rasism” eller för ”användande av rasistiskt språk”. Den 28 februari undkom en sydafrikan av grekisk härkomst, Adam Catzavelos, 41, med nöd och näppe fängelse när han fick en villkorlig dom på två år för att ha använt det så kal­la­de K-ordet (kaffir) om svarta. ”Brottet” begicks när han befann sig på en strand i Grekland tillsammans med sin familj.

Marine Le Pen till attack mot ”Europas självmordspakt”

FRANKRIKEVid en presskonferens gick franska Nationell samlings partiledare Marine Le Pen till skarp attack mot den migrationspakt som EU-kommissionen presenterade den 23 september. Hon menar att förslaget är ett sätt att bjuda in miljoner migranter till Europas nationer, vilket kommer att bli dödsstöten för hela vår civilisation.

Anonym kanadensisk visselblåsare varnar för radikala förändringar

KANADAEn visselblåsare som påstår sig tillhöra Kanadas regeringsparti och medlem i flera parlamentariska kommittéer, menar att pandemin används som svepskäl till omfattande drastiska förändringar av samhället. Han redogör för ett tidsschema som börjar med omfattande nedstängningar av samhället redan i november, för att övergå i en polisstat när Covid-21 slår till. Målet är en fullständig omdaning av det ekonomiska systemet.

Muslimsk man vägrade skaka hand med kvinna – får inte tyskt medborgarskap

UTRIKESEn muslimsk man från Libanon får inget tyskt medborgarskap, detta efter att han vägrade att skaka hand med den kvinnliga statstjänstemannen som skulle överlämna hans medborgarbevis. En administrativ domstol i Stuttgart meddelar nu att handskakning är en viktig del av den tyska kulturen, varför det alltså inte blir något tyskt medborgarskap för den muslimske araben.

Kanada: ”Interneringsläger” planeras ”från kust till kust” – Parlamentsledamot tystas då han söker klarhet

KANADAI Kanada skapar en anbudsförfrågan från regeringen om interneringsanläggningar med bevakning dygnet runt oro. ”Hur många anläggningar ska byggas? Vem ska spärras in där?” frågar parlamentarikern Randy Hillier i Ontarios parlament, men får inget svar. Samtidigt framkommer att Kanada beställer 36 000 tårgasgranater avsedda för upploppskontroll. Just nu cirkulerar också ett brev på internet från en anonym avsändare som uppger sig vara kanadensisk politiker, som sätter händelserna i ett skrämmande sammanhang. Nya Tider analyserar det anonyma brevet som fått stor spridning på nätet.

FBI:s hemliga dokument: Hillary bluffade om Trumps ryss-kopplingar

USATidigare hemliga uppgifter från FBI visar att Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton i valrörelsen 2016 godkände en plan för att svärta ned rivalen Donald Trump genom att beskylla honom för kontakt med ryska myndigheter. Dåvarande president Barack Obama ska ha känt till denna desinformationskampanj.

Nationell minneshögtid i Frankrike till minnet av den mördade läraren

UTRIKESUnder onsdagen hålls en högtidlig minnesceremoni för att hedra den mördade läraren. Samtidigt citeras den franske undervisningsministern Jean-Michel Blanquer, som klargör att den franska yttrandefriheten ger rätt att utan inskränkningar presentera fakta, inklusive karikatyrbilder på företrädare för olika religioner. Denna frihet garanteras i konstitutionen.

Gå till arkivet

Send this to a friend