Skip to Content

Danska statsministern Mette Fredriksen meddelar att hon stänger gränserna. Foto: Stillbild DR
UTRIKES

Danmark tar krafttag – stänger gränsen

Digital utgåva

Under en presskonferens gjorde den danska statsministern Mette Fredriksen klart att Danmark tar coronaspridningen på största allvar och meddelade att man ämnar stänga gränsen.

Publicerad: 14 mars, 2020, 13:17

 • Svenska

Läs även

Beslutet kritiseras av den svenska experten Anders Tegnell:

– Historiskt har det visat sig vara en fullständigt meningslös åtgärd.

Men att stänga gränsen är bara ett av flera kraftfulla tag som Danmark tar, vissa går så pass långt att de kritiseras för att inskränka på medborgarnas friheter även i deras egna hem.

Beslutet kommer efter att Danmark blivit hårt drabbat av coronaviruset med 127 nya fall under fredagen vilket innebär 801 smittade totalt. Man har beslutat att stoppa all passagerartrafik via färja till och från Danmark från klockan 12 på lördagen.

– Från och med imorgon klockan 12 stänger de danska gränserna tillfälligt. Det kommer fortfarande vara möjligt att transportera matvaror, medicin och andra nödvändiga varor till Danmark. Den fullständiga gränskontrollen kommer ta några dagar innan den är igång, sade den danska statsministern Mette Fredriksen.

– Alla turister och utländska medborgare som inte kan bevisa att de har ett syfte i Danmark får inte komma in i Danmark. Danskarna får alltid komma in.

Ansvaret för att vidmakthålla gränserna till Norge, Tyskland och Sverige kommer lämnas över från den nuvarande gränspolisen till den danska polisen och försvarsmakten. Beslutet har meddelats över diplomatiska kanaler med de berörda länderna under morgonen. Gränskontrollerna är planerade att vara en månad, till den 13 april. Alla som försöker ta sig in i Danmark utan att kunna uppge en giltig anledning kommer att avvisas vid gränsen. En av dessa är om man har anställning i Danmark och kan bevisa detta. För alla de som arbetar i Danmark och pendlar kommer det sannolikt räcka med att man kan uppge sitt danska personnummer vid gränskontrollen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Martin S

  Sicket jävla scam. Man lyckas alltså stänga ned hela samhällen för att man lurat i folk att det är nåt speciellt med årets influensa. Beklämmande.
  Som sagt. Man kommer få folket att själva be om polisstaten. Otroligt att folk inte genomskådar detta. Inte ens folk som annars aldrig litar på nånting alls som sprids via regimmedia.

  • belyst

   Nu tar corona över allt i all jävla press Både gammal och alternativ. Nu är det fritt fram att genomföra den sista nådastöten mot de vitas länder.

  • LookMoo

   Eftersom bara 50% får symptom ( Diamond Princes/Japan) så sprids detta Corona virus snabbare.. smittade stannar inte hemma i sängen

   Det är en stor skillnad på dödlighet mellan Tyskland och Italien. I Italien där man kramas, pussas och slickar varandra i ansiktet. Får de som blir smittade massiva doser av viruset och deras immunsystem hinner inte parera.

   I Tyskland där man lyfter på hatten blir de som blir smittade oftast symptomfria eller får en mildare symptom..

   • Martin S

    Hittills inte i närheten av vanlig influensa från vissa andra år. Vilket jag starkt misstänker att även detta virus är. Sedvanlig variation bara.

 • Martin S

  Komikern Owen Benjamin tycks ha tröttnat rejält på det här jävla scamet iaf: https://youtu.be/9kMpZ2NTZ-8?t=569

 • Nis Aachmann Weihrauch

  Grænsen bliver reelt ikke lukket. Hvis man bare stiller sig op og siger. “Mig flygtning, mig asyl!” så kommer man straks ind i Danmark.

 • samuelafugglas

  Även om allt vad Fredriksen står för är avskyvärt är hon den ende så kallade politiker med rätt att leda som får godkänt i sitt budskap till den danska befolkningen. Tack och lov lär hon ha tvingats att backa om att socialisterna skulle få lov att bryta hemfriden. Hur det gick till lär vi inte få veta.
  Konstigt att DF ställde upp många av tarvligheterna och kränkningarna.

 • Snövit

  ” Det är lagstiftning, som att man kan tvinga folk till att vaccinera
  sig, att uppge personliga uppgifter, till att gå in i deras hem. Några
  av de saker som vi tycker är de viktigaste rättigheterna för människor i
  Danmark i normala fall. Men idag är det inte normala fall, idag skall
  vi beskydda de människor som är mest sårbara”.

  Diktaturen är nu här. Oavsett vad en diktatur vill genomföra kan man alltid hänvisa till att “nu är det inte ett normalfall, nu är det ett nödläge, det är för folkets bästa”.

  “Ettårsklausul”? Vad spelar det för roll när de kan strunta i den genom att göra unadantag från klausulen? Förlänga den. Återinföra den. Utöka den till andra “nödvändiga” åtgärder?

  Om staten och deras självutnämnda våldsmonopol skulle tvångsvaccinera mig, skulle jag begå självmord, för det är den yttersta protesten mot ett samhälle som naket visar att jag inte har något mänskligt värde att min värdighet tagits ifrån mig. Jag skulle också försöka mörda närmast medskydlig till övergreppet, om det så är en hårt arbetsbelastad och underbetald sjuksköterska.

  Må Danmark som visar vägen till den yttersta diktaturen brinna ned till grunden.

Knivattack i franska staden Romans-sur-Isère: Minst två döda, två gripna

UTRIKESEn ”papperslös” man från Sudan knivhögg flera personer i centrum av staden Romans-sur-Isère i regionen Drôme på lördagsmorgonen. För tillfället ligger dödssiffran på är två personer.

Alternative für Deutschland kräver ett slut på sanktionerna mot Ryssland på grund av coronakrisen

UTRIKESAfD har gjort ett utspel om att inte förlänga sanktionerna mot Ryssland ytterligare på grund av den svåra ekonomiska situationen som orsakats av coronakrisen. Tyskland bör motsätta sig en förlängning av sanktionerna vid det kommande mötet mellan Europeiska unionens stats- och regeringschefer.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Nordkorea avfyrar fler missiler än någonsin mitt i coronakrisen

UTRIKESNordkorea har avfyrat vad som beskrivs som två kortdistansmissiler i havet utanför sin östkust söndagen den 22 mars. Detta är den senaste incidenten i en aldrig tidigare skådad mängd av uppskjutningar, något som av Sydkorea betecknas som ”olämpligt” mitt i den globala coronaviruspandemin, rapporterar Reuters.

Hydroxiklorokin – en kontroversiell behandling mot coronaviruset

UTRIKESMirakelbehandling eller ett villospår? Debattens vågor går höga i Frankrike i frågan. Samtidigt har Ungern förbjudit exporten av ett parti på fyra ton klorokin. Nya Tider ger en kort beskrivning om vad som är känt om effekten av klorokin och dess derivat på coronavirus.

EU sviker Italien – Ryssland skickar massiv hjälp

UTRIKESRyssland har skickat tonvis med utrustning och hundratals militära läkare och experter för att bistå Italien i deras hårda kamp mot det dödliga coronaviruset. Även Kina har skickat viktig hjälp till Italien, som trots medlemskap i både EU och Nato knappt alls fått något stöd därifrån. Besvikna italienare har därför börjat hala EU-flaggan och i ren trots hissar de istället hjälpnationernas flaggor. Rom, som vädjat till USA om hjälp, upptäckte chockat att amerikanerna istället flugit ut livsnödvändig utrustning från Italien.

USA har nu flest smittade i världen

UTRIKESEfter flera dagar med omfattande och snabb ökning av antalet smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 i USA har man under torsdagen både passerat Italien, det värst drabbade landet i Europa, och Kina som länge varit det värst drabbade landet i världen. Under torsdagen rapporterade de amerikanska myndigheterna stora ökningar, totalt 13 121 nya fall vilket fick det totala antalet smittade att stiga till 81 332.

Gå till arkivet

Send this to a friend