Skip to Content

Rasmus Paludan demonstrerar genom att 'förolämpa' en Koranbok. Foto: Stillbild Youtube
NOTIS

Dansk partiledare dömd till fängelse för rasism och förtal

Ledaren för det danska partiet Stram Kurs, advokaten Rasmus Paludan, dömdes på torsdagen till tre månaders fängelse och fick yrkesförbud efter att ha befunnits skyldig till rasism.

Publicerad: 27 juni, 2020, 11:33

  • Svenska

Läs även

Stram Kurs var nära att komma in i parlamentet i det senaste valet i Danmark med en politik som bygger på att förbjuda islam och deportera hundratusentals muslimer. De fick 1,8 procent, vilket var nära spärren på 2 procent.

Paludan uppmärksammades första gången 2017 när han började göra antimuslimska Youtube-videor. Hans framträdanden har inkluderat att offentligt bränna Koranen, ibland insvept i bacon, i vad han kallar en hyllning till yttrandefriheten.

Paludan dömdes 2019 till två månaders villkorligt fängelse för ”hets mot folkgrupp”. Han kommer nu att dömas till ytterligare en månads fängelse efter att ha fällts på 14 olika åtalspunkter om hets mot folkgrupp, förtal och vårdslöshet i trafik.

Dessutom, som en del av straffet, blev Paludan förbjuden att verka som advokat under tre år, fick sitt körkort indraget i ett år och bötfälldes runt 40 000 danska kronor sade domstolen i ett uttalande.

Paludan nekade till alla anklagelser och var inte närvarande i domstolen i Naestved när domen föll.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    När får vi domar om den omvända rasismen? Det går alldeles utmärkt att säga, ”död åt alla vita” och ”black power” men inte, ”vit makt”? Givetvis är det fritt fram för att kalla vita för grisar, eller apor? Men inte svarta? Det går förträffligt bra att riva statyer, förutsatt att dessa föreställer vita? Om en staty över en svart vräks omkull kallas det rasism? Var finns logiken? vad blir nästa steg i denna vansinniga uppgående spiral i vit förnedring? Kanske det blir straffbart att kalla alla som aldrig någonsin sökt ett arbete för – socialbidragstagare? Vi håller successivt
    på att städa ut all brottsstatistik från rullorna som pekar ut vem/vilka som är överrepresenterade i fängelserna? Snart gäller det även arbetslöshetssiffror? Vi har redan friserat PISA-resultaten genom att plocka bort alla som ligger under normal bildningsnivå, så att i praktiken är det snart enbart svenskar? Men att påpeka något av de här påståendena stämplas som ren rasism, med kraftiga böter. Den senaste tiden har vi hört några svarta som vill avlägsna både Gustaf III och Carl von Linne? Antar att det finns en mängd invandrare från jordens alla hörn som inget hellre vill än att slakta svensk historia? Det kanske är hög tid att sätta knappen på rockslaget med texten; ”Rör inte min Historia”?

There has been an error.

We apologize for any inconvenience, please hit back on your browser or use the search form below.

Gå till arkivet

Send this to a friend