Skip to Content

Simon Emil Ammitzböll i Liberal Alliance föreslår att Danmark under två år skall ”suspendera” FN-konventionen och bara ta emot 4 000 kvotflyktingar och inga andra asylsökande. Foto: Liberal Alliance
Danmark

Danska liberaler för asylstopp

Med 70 procents majoritet röstade Folketinget den 25 januari igenom en kraftig åtstramning av asylpolitiken, trots protester från EU. Danmark har alltid haft en nykter invandringspolitik i jämförelse med Sverige som internationellt setts som extremt, och den senaste månaden har röster höjts för allt ifrån stängd EU-gräns och av EU inrättade läger för asylsökande, till en suspendering av FN-konventionen.

Publicerad: 10 februari, 2016, 21:29

  • Svenska

Läs även

I mitten på januari lade Henrik Sass Larsen, Socialdemokraterna (S), fram ett förslag om att man skall stänga EU:s yttre gränser och upprätta asylläger i närområdena. Sedan skall varje EU-land själv bestämma hur många kvotflyktingar man vill ta emot. De som ändå söker asyl i Danmark skickas tillbaka till lägren, eftersom allt flyktingmottagande skall ske från dem. En stor fördel med detta arrangemang är att man har kontroll på hur många som kommer och att man motverkar människosmugglingen, argumenterar Sass Larsen.

Konservative Folkeparti (KF) har tidigare lagt fram ett liknande förslag och stödjer nu Socialdemokraterna, samtidigt som även Dansk Folkeparti (DF) är positiva till förslaget. Det finns alltså majoritet i Folketinget för det, men det är för den skull inte säkert att förslaget kommer att gå igenom. Invandrarminister Inger Stöjberg i det konservativliberala regeringspartiet Venstre, kallar förslaget ”ett slag i luften” och det socialliberala Radikale Venstre säger att det är ”udenfor skiven” (orealistiskt).

Suspendera FN-konventionen

Några dagar senare kom ett utspel från Simon Emil Ammitzböll i Liberal Alliance, som föreslår att Danmark under två år skall ”suspendera” FN-konventionen och bara ta emot 4 000 kvotflyktingar och inga andra asylsökande. Det förutsätter fortsatta gränskontroller. Samtidigt anser han att Danmark skall satsa sex miljarder danska kronor (motsvarande 7,5 miljarder svenska kronor) i Syriens närområde. Han ser detta som en nödvändig akutåtgärd, för Danmark klarar inte av de ytterligare 25 000 som väntas komma under året – år 2015 hamnade slutsumman på 21 000 asylsökande. På längre sikt vill han precis som många andra danska politiker ändra FN-konventionen. Liberal Alliance är inget litet obskyrt parti, utan fick 7,5 procent av rösterna i senaste Folketingsvalet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Covid-19 dödar fler män än kvinnor

HÄLSAForskare kan inte säga säkert varför coronapandemin gör skillnad på kön, men det beror sannolikt på biologi, livsstil och beteende.

Salvini om EU: ”Ett näste för ormar och sjakaler – vid behov säger vi adjö”

UTRIKESSprickan mellan Italien och EU växer. Italien får ingen hjälp, trots över 11 000 döda i coronaepidemin. I stället bötfällde EU-domstolen landet med över 7,5 miljoner euro mitt under pågående coronakris för att landet givit subventioner till hotellnäringen på Sardinien för 20 år sedan. Nu har konflikten förvärrats ytterligare sedan Italiens förslag om coronaobligationer avvisats. Nationalistledaren Matteo Salvini kallar EU ”ett näste för ormar och sjakaler” och hotar med att Italien kan komma att lämna unionen.

I USA har coronaviruset nu skördat fler dödsoffer än 9/11

USADen 1 april passerade USA 200 000 coronasmittade, vilket gör landet till det mest drabbade i världen. Den 30 mars passerade dödstalet 2 996, vilket är antalet döda i terrorattacken den 11 september 2001. Militären ställer upp fältsjukhus och i New York har ett sjukhusskepp från den amerikanska flottan placerats för att avlasta stadens sjukhus. Samtidigt har frivilliga börjat sy skyddsmasker, då sådana inte har levererats i den omfattning som krävs.

Huawei varnar för att Kina kommer att slå tillbaka mot nya amerikanska restriktioner

UTRIKESHuawei varnade på tisdagen den 31 mars för att 2020 skulle bli deras svåraste år hittills på grund av de amerikanska handelsrestriktionerna och förutspådde att den kinesiska regeringen skulle slå tillbaka mot USA.

Knivattack i franska staden Romans-sur-Isère: Minst två döda, två gripna

UTRIKESEn ”papperslös” man från Sudan knivhögg flera personer i centrum av staden Romans-sur-Isère i regionen Drôme på lördagsmorgonen. För tillfället ligger dödssiffran på är två personer.

Alternative für Deutschland kräver ett slut på sanktionerna mot Ryssland på grund av coronakrisen

UTRIKESAfD har gjort ett utspel om att inte förlänga sanktionerna mot Ryssland ytterligare på grund av den svåra ekonomiska situationen som orsakats av coronakrisen. Tyskland bör motsätta sig en förlängning av sanktionerna vid det kommande mötet mellan Europeiska unionens stats- och regeringschefer.

EU inleder nytt marint uppdrag för att övervaka vapenembargot mot Libyen

UTRIKESEuropeiska unionen meddelade i tisdags att ett nytt marint uppdrag i Medelhavet som syftar till att genomdriva FN: s vapenembargo mot Libyen skall inledas. Detta efter att Italien stoppade en tidigare operation och hävdade att krigsfartygen lockade migranter till Europas stränder.

Har Ungern blivit en diktatur?

UTRIKESMånga medier i västvärlden hävdar att Ungerns undantagstillstånd är ett slags statskupp och att Orbán använder coronakrisen för att skaffa sig oinskränkt makt på obestämd tid. Det är alltså av intresse att undersöka vad som verkligen har hänt.

Gå till arkivet

Send this to a friend