Skip to Content

Simon Emil Ammitzböll i Liberal Alliance föreslår att Danmark under två år skall ”suspendera” FN-konventionen och bara ta emot 4 000 kvotflyktingar och inga andra asylsökande. Foto: Liberal Alliance
Danmark

Danska liberaler för asylstopp

Med 70 procents majoritet röstade Folketinget den 25 januari igenom en kraftig åtstramning av asylpolitiken, trots protester från EU. Danmark har alltid haft en nykter invandringspolitik i jämförelse med Sverige som internationellt setts som extremt, och den senaste månaden har röster höjts för allt ifrån stängd EU-gräns och av EU inrättade läger för asylsökande, till en suspendering av FN-konventionen.

Publicerad: 10 februari, 2016, 21:29

  • Svenska

Läs även

I mitten på januari lade Henrik Sass Larsen, Socialdemokraterna (S), fram ett förslag om att man skall stänga EU:s yttre gränser och upprätta asylläger i närområdena. Sedan skall varje EU-land själv bestämma hur många kvotflyktingar man vill ta emot. De som ändå söker asyl i Danmark skickas tillbaka till lägren, eftersom allt flyktingmottagande skall ske från dem. En stor fördel med detta arrangemang är att man har kontroll på hur många som kommer och att man motverkar människosmugglingen, argumenterar Sass Larsen.

Konservative Folkeparti (KF) har tidigare lagt fram ett liknande förslag och stödjer nu Socialdemokraterna, samtidigt som även Dansk Folkeparti (DF) är positiva till förslaget. Det finns alltså majoritet i Folketinget för det, men det är för den skull inte säkert att förslaget kommer att gå igenom. Invandrarminister Inger Stöjberg i det konservativliberala regeringspartiet Venstre, kallar förslaget ”ett slag i luften” och det socialliberala Radikale Venstre säger att det är ”udenfor skiven” (orealistiskt).

Suspendera FN-konventionen

Några dagar senare kom ett utspel från Simon Emil Ammitzböll i Liberal Alliance, som föreslår att Danmark under två år skall ”suspendera” FN-konventionen och bara ta emot 4 000 kvotflyktingar och inga andra asylsökande. Det förutsätter fortsatta gränskontroller. Samtidigt anser han att Danmark skall satsa sex miljarder danska kronor (motsvarande 7,5 miljarder svenska kronor) i Syriens närområde. Han ser detta som en nödvändig akutåtgärd, för Danmark klarar inte av de ytterligare 25 000 som väntas komma under året – år 2015 hamnade slutsumman på 21 000 asylsökande. På längre sikt vill han precis som många andra danska politiker ändra FN-konventionen. Liberal Alliance är inget litet obskyrt parti, utan fick 7,5 procent av rösterna i senaste Folketingsvalet.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Militär kan sättas in mot raskravallerna i USA

UTRIKESAntalet städer i USA som nu drabbats av raskravaller, upplopp och plundring har nått hela 140 till antalet. Totalt har 28 av de 50 staterna nu kallat in nationalgardet och fler åtgärder planeras för att försöka stävja de allt fler våldsamma upploppen. Än så länge har man kallat in över 25 000 nationalgardister, men Trump vill gå längre och har åberopat en 200 år gammal lag som ger honom rätt att kalla in militären. De senaste dagarnas eskalerande våldsamheter inkluderar händelser där ett flertal poliser blivit skjutna, påkörda och misshandlade. Efter att utegångsförbud införts och beväpnad militär synts på gatorna har situationen lugnat ner sig något i flera städer.

Ryska Norra flottan tillkännager flottmanöver utanför Norge

UTRIKESMed kort varsel meddelar den ryska Norra flottan via egna kanaler att en storskalig övning skall ske senare denna månad i Barents hav och Norska havet med 30 ytfartyg, ett antal ubåtar, stödfartyg och mer än 20 flygplan. Detta kommer som ett troligt svar på Natos övningar i området nyligen, den första gången sedan 80-talet som USA:s flotta har haft närvaro där.

Den slutliga officiella obduktionsrapporten släppt

UTRIKESUnder måndagsnatten svensk tid släpptes den slutliga obduktionsrapporten från Hennepin County gällande den avlidna George Floyd, 46, som avled under ett starkt kritiserat polisingripande i Minneapolis.

Framstående mongolisk politiker arresteras inför valet

Sedan kommunismens fall 1989 har Mongoliet utvecklats till en välfungerande demokrati, men alarmerande tecken på motsatta tendenser börjar nu synas. Den framstående politikern Nomtoibayar Nyamtaishir arresterades, trots att han enligt mongolisk lag i egenskap av kandidat åtnjuter immunitet till valet den 24 juni.

Militärparaden i Moskva kommer att hållas trots coronapandemin

UTRIKESExakt 75 år efter segerparaden i Moskva, den 24 juni 1945, blir det som tidigare planerat en militär parad i den ryska huvudstaden. Coronavirusets spridning är uppenbarligen under kontroll och president Vladimir Putin har gett försvarsministern Sergej Shojgu order om att vidta de nödvändiga förberedelserna. En skriftlig ukas (ryskt ord för förordning), talar om militärparader och artillerisalut på flera platser i landet.

Rättsläkaren: George Floyd dog inte av kvävning

UTRIKESI den preliminära rapporten som rättsläkaren gjort efter det uppmärksammade polisingripandet mot den svarte amerikanen George Floyd, som ledde till mannens död, skriver rättsläkaren att man inte hittat tecken att han skall ha kvävts – istället menar man att hans underliggande hälsoproblem, inklusive en hjärtsjukdom och möjliga kemiska substanser i hans kropp tillsammans med polisingripandet kan ha orsakat hans död. Svenska massmedier har än så länge inte uppmärksammat den viktiga rapporten.

Är de amerikanska ”bevisen” för ryska jaktplan i Libyen sanna eller falska?

LIBYENEtt antal medier rapporterade att ryska MiG-29 och Su-24 hade skickats till fronten till Libyen från flygbasen Khmeimim i Syrien. Bevisen är dock högst vaga och många pekar nu på orimligheter i dessa beskyllningar.

Raskravaller i USA

UTRIKESEfter att en svart man, George Floyd, dött vid ett polisingripande har stora protester utbrutit i flera städer i USA. I samband med protesterna, som anklagar polisen för rasism, har svarta börjat plundra affärer, sätta bilar och en polisstation i brand och misshandlat vita som försökt få dem att sluta. Nu tvingas nationalgardet kallas in för att återställa ordningen och förhindra fortsatt eskalering av våldsamheterna.

Gå till arkivet

Send this to a friend