Skip to Content

Danska partiet Stram Kurs har goda chanser till mandat

Digital utgåva

Det danska invandrings- och islamkritiska partiet Stram Kurs ligger kring spärren för att komma in i Folketinget i partiundersökningarna som gjorts inför det danska valet i dag. Men även om de precis faller utanför gränsen har partiet en mycket god chans till en plats i den danska rikspolitiken.

Publicerad: 5 juni, 2019, 23:14

  • Svenska

Läs även

I det danska valet i dag hade 4,2 miljoner röstberättigade danskar möjlighet att påverka sitt lands framtid. Samtidigt är det ett mycket spännande val där det nya partiet Stram Kurs, som är känt för sitt starka motstånd mot islam och mångkultur, har goda möjligheter att få mandat. Partiet som får kring 1,9-2,1 procent i de flesta valundersökningar ligger med andra ord väldigt nära spärren till Folketinget på 2 procent. Men även om Stram Kurs inte klarar spärren finns det fortfarande goda möjligheter för partiet att ändå komma in i Folketinget.

Kan komma in även om Stram Kurs inte klarar spärren

Enligt en prognos som professor Kasper Møller Hansen har gjort för det danska Altinget ser Stram Kurs ut att ha goda chanser till ett mandat i Folketinget. Detta eftersom Stram Kurs har ett mycket stort lokalt stöd i Själlands Storkrets, vilket kan ge ett extramandat. Anledningen är att man i Danmark har tilläggsmandat, vilka tillkommer de danska storvalskretsarna och som kan ge extramandat till Folketinget oavsett riksvalsresultatet för partierna.

– Precis på samma sätt som att Kristdemokraterna också kan få ett kretsmandat även om de bara ligger kring 1,6 procent (i partisympatiundersökningar) så tyder mycket på att Rasmus Paludan också har den räddningslinan.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Nis Aachmann Weihrauch

    Stram Kurs fik 1,8 % af stemmerne (”røsterne”), spærregrænsen er på 2 %. Det er dog meget interessant, at Rasmus Paludans personlige stemmetal var imponerende: 9959 stemmer. Det var betydeligt mere end. f.eks. den indvandringsgale Zenia Stampe fra Det Radikale Venstre, (De Radigale”, som mange siger her i Danmark.)

Argentina i konkurs – för nionde gången

UTRIKESI december 2019 tillträdde Alberto Fernández som ny president i Argentina. Hans nya vänstermittenregering har dock fått en tuff start, och nu meddelar landet att de inte kan betala räntor på 500 miljoner amerikanska dollar till utländska obligationsägare. Argentinas mål är att undvika en liknande ekonomisk härdsmälta som 2001, då landet noterades för historiens största statskonkurs då fordringsägare förlorade 80 miljarder dollar. Nya Tider reder ut vad de inställda betalningarna innebär för Argentina och vad en statskonkurs innebär.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Gå till arkivet

Send this to a friend