Skip to Content

”Nya” Socialdemokraterna. Socialdemokraterna, med Mette Fredriksen i spetsen, vill strama åt asylreglerna, ställa fler krav på invandrare och se till att de som kommer till Danmark arbetar.

Danska socialdemokrater närmar sig Dansk Folkeparti

Socialdemokraterna i Danmark har tappat väljare i rasande takt till Dansk Folkeparti, något de försökt att stävja genom att kopiera några av DF:s invandringskritiska punkter. Även om de lockat tillbaka några har de genom denna manöver tappat ännu fler än de vunnit. Tillsammans har S och DF pressat den blå regeringen att införa gränskontroller och andra åtgärder för att stävja massmigrationen.

Publicerad: 5 augusti, 2016, 15:14

  • Svenska

Läs även

Efter det danska valet den 18 juni förra året avgick Socialdemokraternas (S) dåvarande ordförande Helle Thorning Schmidt och efterträddes som väntat av Mette Frederiksen. S hade i de tre föregående valen förlorat väljare till Dansk Folkeparti (DF) och gick till val på en stramare asylpolitik än någonsin i S historia. Även om S ökade med 1,5 procentenheter, så räckte det inte riktigt hela vägen, utan det blåa blocket vann valet med ett enda mandat.

Mette Frederiksen har fortsatt att strama åt asylpolitiken och har efterlyst politiskt ledarskap i invandringspolitiken och tidvis drivit Venstre-regeringen (ung. moderater) framför sig mot en allt stramare politik på området. Exempelvis så ville hon, precis som DF, ha gränskontroller innan regeringen omsider införde sådana. Ofta så tycker S och DF lika i asylfrågor och eftersom de tillsammans har 84 mandat av 179 så måste regeringen med sina 34 mandat lyssna noga på dem.

Hennes uppstramade politik har gått hem hos en del före detta S-väljare, som nu har återvänt från DF. Dessvärre för Mette Frederiksen så har S tappat betydligt fler väljare till övriga i röda blocket än de har vunnit från det blåa blocket sedan valet. Detta redovisar valforskaren Kasper Möller Hansen på den danska politiksajten Altinget.dk. Den 8 juni visar han att S tillbakagång på 1,5 procentenheter mer än väl uppvägs av en större uppgång för övriga röda partier. Detta bekräftas av Norstat i en undersökning ungefär samtidigt, där det röda blocket skulle få 95 mandat mot 84 för det blåa blocket om det vore val just då.

Frederiksen kan dock glädja sig åt att S är största parti bland unga kvinnor i åldrarna 18-29 år och att hon vid en mätning hos Norstat i juni leder ligan som bästa statsminister med 34 procent, medan nuvarande statsministern Lars Lökke Rasmussen bara har 23 procent.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Caspar Nilsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Argentina i konkurs – för nionde gången

UTRIKESI december 2019 tillträdde Alberto Fernández som ny president i Argentina. Hans nya vänstermittenregering har dock fått en tuff start, och nu meddelar landet att de inte kan betala räntor på 500 miljoner amerikanska dollar till utländska obligationsägare. Argentinas mål är att undvika en liknande ekonomisk härdsmälta som 2001, då landet noterades för historiens största statskonkurs då fordringsägare förlorade 80 miljarder dollar. Nya Tider reder ut vad de inställda betalningarna innebär för Argentina och vad en statskonkurs innebär.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Gå till arkivet

Send this to a friend