Skip to Content

Danskar nekas inträde till Storbritannien efter Covid-19 i minkar

Publicerad: 7 november, 2020, 16:00

  • Svenska

Läs även

Resor från Danmark till Storbritannien är inte längre tillåtna sedan ett utbrott av coronaviruset, som sägs vara en ny mutation, har kopplats till minkar i det skandinaviska landet. Beslutet gäller i första hand i en vecka, för att därefter ses över.

En två veckors karantän för resenärer från Danmark var redan på plats, men den brittiska regeringen beslöt på fredagseftermiddagen den 6 november att helt neka inresa. Exkluderade från förbudet är brittiska medborgare, eller de som är bosatta i landet, samt fraktföretag.

Beslutet tillkännagavs natten till lördag, två timmar innan det skulle börja gälla, i ett antal meddelanden på Twitter från Storbritanniens statssekreterare för transport Grant Shapps, som bland annat skrev:
”Beslutet att agera fort kommer efter att myndigheter i Danmark rapporterat omfattande utbrott av coronavirus på minkfarmar. Att hålla Storbritannien säkert är vår främsta prioritet.”

En talesperson för transportministeriet lät också meddela:
”Storbritanniens regering arbetar i nära samarbete med våra internationella partners för att förstå förändringar i viruset som har rapporterats i Danmark och vi genomför ett program med ytterligare undersökningar här i Storbritannien för att göra riskbedömningar.”

Danska regeringsexperter hävdar att de agerar med en mycket stor försiktighet genom att införa restriktioner i Jylland och avliva 17 miljoner minkar. Flera olika varianter av Covid-19 som har smittat minkar ska ha upptäckts i fler än 200 personer i Danmark, men särskild oro har ett kluster av 12 fall orsakat.

Premiärminister Mette Frederiksen (S) menar att åtgärderna vidtogs för att man befarade att mutationen skulle kunna påverka effektiviteten hos de vacciner som nu tas fram, medan WHO:s forskningschef Soumiya Swaminathan uttryckte sig mer avvaktande:
– Vi måste vänta och se vilka följderna blir, men jag tror inte vi ska dra några slutsatser om huruvida denna särskilda mutation kommer att påverka vacciners effektivitet. För närvarande har vi inga bevis för att den skulle göra det.

 

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Israel föreslår chippning av barn

Publicerad: 4 augusti, 2021, 13:57

Israel vill återgå till ”normalitet” genom en kontroversiell metod: chippning av barn. Det rapporterar RT i ett klipp från maj 2020, som nyligen fått förnyad spridning på sociala medier.

”Barns sociala distansering ska spåras genom chippning”, säger nyhetsankaret i RT.

Dåvarande premiärminister Benjamin Netanyahu säger i intervjun:

”Jag talade med teknologichefen för att identifera metoder som Israel är bra på, till exempel sensorer. Till exempel varje person, varje barn – jag vill ha det på barn först – skulle ha en sensor som utlöser ett alarm när du kommer för nära, som sensorer som sitter på bilar.”

Säkerhetsexperten Tal Pavel på Tel Avivs universitet ifrågasätter de långtgående metoderna och menar att de inkräktar på den personliga friheten. Andra menar att metoden skulle kunna missbrukas av kriminella, som kidnappare och pedofiler, som enklare skulle kunna identifiera barns geografiska position.

Regeringen slår ifrån sig kritiken och säger att ingen geografisk data skulle lagras i databaser. De säger även att det är frivilligt att chippa sig.

”Det är en frivillig metod för att hjälpa barn att hålla avstånd, som Mobileye gör med fordon. Det kommer inte att innebära någon integritetskränkning”, skriver premiärministerns stab i en kommentar.

Att det skulle förbli frivilligt är Tal Pavel skeptisk till.

”Det kanske är frivilligt idag, men obligatoriskt imorgon. Konsekvenserna är farliga. Vi ser så många fall av läckta databaser, informationen hittar ut. Vi lever i en digital era där gränsen för vår privata integritet blir trängre och trängre dag för dag”, säger han till RT.

Det är oklart i vilken utsträckning Israel gått vidare med förslaget sedan det först rapporterades i maj 2020. Netanyahu avgick som premiärminister i juni i år, och Naftali Bennett, ledare för det nationalistiska partiet Jamina, efterträdde honom.

Källa: RT

[email protected]

Politisk strid i Florida efter ökad smittspridning

Publicerad: 4 augusti, 2021, 07:25

Antalet personer som vårdas på sjukhus i Florida på grund av covid-19 är rekordhögt, enligt Florida Hospital Association. Det rapporterar Fox News.

Under måndagen var 10 389 personer inlagda på sjukhus för covid-19, vilket är det högsta dagliga antalet sedan pandemin började.

Under en intervju med MSNBC kallade Mary Mayhew, ordförande och VD för Florida Hospital Association, ökningen för ”dramatisk” och menade att sjukdomen ”angriper den yngre befolkningen och för in dem på sjukhuset.”

Mayhew säger att 50 % av de personer som är inlagda är mellan 25 och 55 år. Hon sade också att 96 % av de som var inlagda på sjukhus var ovaccinerad och att ökningen drivs på av den mycket smittsamma deltavarianten av coronaviruset.

Så sent som i fredags noterade Florida dessutom ett rekordhögt antal smittade per dag, med 21 683, enligt federal statistik.

I Florida är för närvarande knappt 50 % av den vuxna befolkningen vaccinerad, vilket är i linje med genomsnittet för hela USA. Delstatens republikanske guvernör Ron DeSantis har ändå profilerat sig som motståndare till de långtgående indirekta tvång – framför allt vaccinpass – samt nedstängningar som president Joe Biden är anhängare av. Den ökade smittspridningen i Florida har nu blivit en het potatis politiskt. Demokraterna påstår att DeSantis fört medborgarna bakom ljuset genom att inte ge dem dagliga rapporter om hur smittläget ser ut. DeSantis pressekreterare Christina Pushaw har slagit ifrån sig kritiken och menar att delstatens egen folkhälsomyndighet visst rapporterar det dagliga läget till CDC, USA:s nationella folkhälsomyndighet.

Kritiken mot den republikanskt styrda delstaten kommer inte bara från den demokratiska oppositionen, utan även från federal nivå. Vita husets pressekreterare Jen Psaki hävdar att 20 procent av alla nya fall i USA nu kommer från Florida, och har föreslagit att mask ska bäras på skolor i Florida och att vaccinationerna bör uppmuntras ännu mer. DeSantis svarade på kritiken genom att utfärda en exekutiv order som förbjuder skolorna att införa masktvång för elever. Hans order hotar med dryga böter för skolor som ändå inför masktvång. Huruvida en elev bär mask eller inte är elevens föräldrars ansvar, menar DeSantis.

”Jag har unga barn. Min fru och jag tänker inte sätta mask på barnen”, sade DeSantis i fredags. ”Vi har aldrig gjort det. Jag vill se mina barn le. Jag vill att de ska ha kul.”

DeSantis har regelbundet uppmuntrat människor att vaccinera sig, även om han också har avfärdat alla planer på vaccinpass i delstaten.

Källa: Fox News

[email protected]

Polacker brände ned vaccinationstält

Publicerad: 3 augusti, 2021, 13:25

Enligt lokal polis satte en okänd förövare eld på en mobil vaccinationsstation och startade därefter en till eldsvåda vid ett lokalt kontor för statens epidemiologer på söndagskvällen. Attacken skedde i staden Zamosc i den sydöstra delen av landet.

På en övervakningskamera ses en maskerad person slå sönder ett fönster till kontoret, hälla brännbar vätska genom fönstret och därefter fly på en cykel.

Protesten mot de påträngande vaccinationskampanjerna betecknas som ”terroristattack” av hälsominister Adam Niedzielski, som menar att den är ett resultat av desinformation på nätet. Han erbjuder en belöning till den som kan lämna uppgifter som leder till att den utförde attacken grips.

Polen har sett ökande protester mot vaccinationer, i synnerhet sedan Polens Vetenskapsakademi sagt att de borde göras obligatoriska för lärare, vårdpersonal och en lång rad andra yrken.

Niedzielski utsattes förra månaden för en protest genomförd av anhängare till den konservative parlamentarikern Grzegorz Braun, som mena att vaccinationsprogrammet är ”ett storskaligt medicinskt experiment på människor”.

Källa:
www.rt.com

[email protected]

Mexikos president: Vi får inte underkasta oss Big Pharma

Publicerad: 3 augusti, 2021, 08:41

Mexikos president Andres Manuel López Obrador avvisar vaccinering av barn och planer på en tilläggsdos för vuxna. Han säger att han ”inte kommer att hållas som gisslan” av Big Pharma.

”Vi måste vara försiktiga, eftersom det är uppenbart att läkemedelsföretag vill göra vinst och vill fortsätta att alltid sälja vacciner till alla”, säger presidenten i en uppmärksammad film.

Den mexikanska presidenten har avvisat alla försök att använda covid-19-vacciner på barn. Han har också uttryckt skepsis mot systemmedier och Big Pharmas ambitioner att alla vuxna ska ta en ”tilläggsdos” (booster shot), något som ska pågå i flera år in i framtiden.

”Vi måste vara försiktiga, eftersom det är uppenbart att läkemedelsföretag vill göra vinst”, sade Obrador den senaste helgen, ”och skulle vilja fortsätta att alltid sälja vacciner till alla. Men vi måste prioritera, vi måste veta om de behövs eller inte. Vi behöver inte vara underordnade Big Pharma som dikterar för oss: ’Vi behöver en tredje dos, vi behöver en fjärde, vi måste vaccinera barn.”

Även Mexikos hälsominister Hugo Lopez-Gatell Ramirez är på krigsstigen mot läkemedelsföretagen och menar att de bedriver en påverkanskampanj.

”Det pågår en omfattande opinionskampanj ledd av Big Pharma”, säger han, och exemplifierar med en koordinerad kampanj i nationella och internationella medier där rekommendationerna om barnvaccinering och tilläggsdoser i själva verket emanerar från läkemedelsföretagen, som utelämnat viktiga vetenskapliga fakta för att sälja in sitt budskap.

Se filmen nedan.

Källa: National File

[email protected]

Pfizer och Moderna höjer priset

Publicerad: 2 augusti, 2021, 11:01

De två vaccintillverkarna har höjt priset i den senaste upphandlingen med EU, i Pfizers fall med 25 procent. Detta sedan Fas-3-tester visat att de två mRNA-vaccinen ger ett bättre skydd än konkurrenterna AstraZeneca och Johnson & Johnson.

Kontraktet är på 2,1 miljarder doser för EU och sträcker sig till år 2023.

Priset för en dos av Pfizers vaccin hamnar nu på 19,50 euro, en kraftig prisökning från tidigare 15,50 euro. Från början kostade en dos från Pfizer 12 euro, enligt Financial Times.

Modernas vaccin har också ökat i pris, från 21,49 till 25,50 euro. Från början kostade en dos från Moderna cirka 19 euro.

Enligt tidningen Irish Times förväntas läkemedelsjättarna öka sina vinster med flera miljarder dollar i år när många länder tävlar om att säkra vaccin som är effektiva mot delta-varianten. I åtskilliga länder har vaccin gjorts obligatoriskt för vissa grupper, och Kanada har till exempel redan beställt 100 miljoner doser för tre år framöver. Landet förväntar sig att pandemin ska pågå åtminstone till år 2024.

Källa:
www.irishtimes.com

[email protected]

Israel vaccinerar barn

Publicerad: 2 augusti, 2021, 09:34

Israel blir det första landet i världen att vaccinera barn i åldern 5-11 år.

Landets hälsoministerium meddelade i tisdags att barn med underliggande sjukdomar ska uppmanas att ta vaccinet. Bland annat handlar det om barn med fetma, kronisk lungsjukdom, utvecklingsneurologiska störningar, extremt svagt immunförsvar samt hjärtsjukdom.

Källa: Debka

 

[email protected]

Israel först i världen att ge tredje dos

Publicerad: 31 juli, 2021, 06:51

Israel blir första landet i världen som erbjuder en tredje dos av Pfizer-Biontechs vaccin. Från och med imorgon söndag kan vaccinet börja ges till personer över 60 år. Israel har i mindre utsträckning redan givit en tredje dos, men då endast till omkring 4000 personer med särskilt nedsatt immunförsvar. Nu uppmanas alla över 60 år, som fått andra sprutan för mer än fem månader sedan, att ta en tredje dos.

Naftali Bennett, landets premiärminister, säger att tilläggsdosen ska bromsa den ökande smittspridningen i landet av deltavarianten.

Beslutet fattades av hälsodepartementet i torsdags, trots att WHO nyligen slagit fast att det inte finns behov av en tredje dos.

Uppgifter från hälsodepartementet gör gällande att Pfizervaccinets skydd mot deltavarianten bara är 16 procent för dem som vaccinerats för ett halvår sedan. Dessutom beräknas skyddet mot allvarlig sjukdom ha minskat från 97 till 81 procent för samma grupp, skriver Jerusalem Post.

”Eftersom risken för en 60-plussare att bli svårt sjuk tidigare var tre procent innebär det att risken nu är 19 procent, vilket är sex gånger högre”, skriver professor Eran Segal vid Weizmanninstitutet på Twitter.

Pfizer förbereder ansökan om nödgodkännande för tredje dos även i USA, men amerikanska myndigheter har sagt att det för tillfället inte är aktuellt. I Sverige har Stefan Löfven dryftat tanken att svenskarna kan behöva vaccinera sig varje år, något Nya Tider tidigare rapporterat om.

Källa: Ny teknik

[email protected]

Kaos i Italiens parlament – Ledamöter protesterade mot vaccinpass

Publicerad: 30 juli, 2021, 13:53

Läs även

Under torsdagen debatterades Italiens inhemska vaccinpass, vid namn Gröna passet, i italienska underhuset. Vaccinpasset villkorar tillträde till olika samhällstjänster och nöjen för endast vaccinerade, medan ovaccinerade stängs ute.

Under debatten om Gröna passet bryter plötsligt kaos ut, när en ledamot från nationalistiska Fratelli d’Italia reser sig och håller upp en skylt med texten ”NO GREEN PASS”. Han jagas ut ur kammaren av säkerhetspersonal, varpå en en större grupp ledamöter från hans parti rusar upp från sina stolar och kaoset eskalerar. Media rapporterar att ledamöter tillhörande vänsterpartiet Partito Democratico ska ha ropat ”skam! skam!” under den nationalistiska protesten.

Se den uppseendeväckande händelsen här:

Protester mot vaccinpasset pågår just nu över hela Italien, senast igår i Rom där en enorm folksamling visade sitt missnöje. Se film nedan:

Källa: Insider Paper

[email protected]

Vaccinerade ska bära mask – ”Kan ha högre virusnivåer och smitta andra”

Publicerad: 30 juli, 2021, 12:48

I maj beslutade USA:s nationella folkhälsomyndighet, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) att fullt vaccinerade personer inte längre skulle rekommenderas att bära mask. Nu har myndigheten ändrat sig och uppmanar istället samtliga – ovaccinerade som fullvaccinerade – att bära mask igen, i inomhusmiljöer i områden som har hög smittspridning.

Helomvändningen av rekommendationerna kommer bara dagar efter att Anthony Fauci, president Joe Bidens chefsmedicinska covid-19-rådgivare, sagt att ”Vi går i fel riktning”, i en intervju med CNN:s nyhetsankare Jake Tapper i söndags.

NBC News rapporterar att anonyma tjänstemän, med insyn i bakgrunden till beslutet, vittnat om att det kommit nya uppgifter som ”indikerar att vaccinerade individer kan ha högre virusnivåer och smitta andra” med deltavarianten av coronaviruset.

CDC medger att vaccinernas skydd mot deltavarianten är klart svagare än mot alfavarianten, men säger ändå att vaccinerna skyddar de flesta fullvaccinerade mot svår sjukdom eller död – även för deltavarianten.

Kort efter att nyheten om ökade maskkrav meddelats, meddelade president Joe Biden nya indirekta tvång i syfte att få ovaccinerade att ta sprutan. Bland annat vill han att alla offentliganställda i USA vaccinerar sig, och den som inte gör det ska beläggas med reseförbud i tjänsten. Dessutom ska ovaccinerade tvingas att avlägga PCR-test en till två gånger i veckan.

Hälften av USA:s vuxna befolkning har vaccinerats med två sprutor.

Källa: Savannahnow, Yle

[email protected]

Ännu ett franskt sjukhus strejkar mot vaccintvång

Publicerad: 29 juli, 2021, 07:10

Fackföreningen SUD Santé Social Union på sjukhuset Édouard-Herriot i Lyon kallade den 23 juli till strejk för att motsätta sig tvångsvaccinationen av vårdpersonal och villkorad vård för endast de patienter som vaccinerat sig. Strejken inleds idag den 29 juli 06:00 och pågår under obegränsad tid. Strejken avslutas bara om ”resultatet av förhandlingarna är gynnsamma”.

De strejkande motsätter sig Emmanuel Macrons tvångsvaccinationer av vårdpersonal som tillkännagavs den 12 juli, och som träder i kraft i september genom arbetsförbud och indragen lön för ovaccinerad personal.

I ett brev riktat till sjukhusledningen som publicerades på fackföreningens Facebook-sida krävde den strejkande personalen också att covid-19 ska erkännas som en arbetsolycka och uppmanade ledningen att offentlig vård ska ges till alla. Le Progrès har rapporterat att personalen inte vill diskriminera patienter på grund av deras vaccinationsstatus: ”Vi vägrar att klassificera dem vid entrén till vår offentliga vårdinrättning.” Hotet är auktoritärt och det infantiliserar, säger facket.

”Det är för brutalt”, menar Chaïbia Khaif-Janssen, fackets sekreterare, om tvångsvaccinationer av vårdpersonal på sjukhuset. ”Det stigmatiserar, det skuldbelägger, och det straffar sjukhusarbetarna som i mer än ett och ett halvt år har arbetat så hårt för att bekämpa denna pandemi, och detta är resultatet. Det faktum att de nu hotas, driver dem till en gräns. Vissa väntar på Sanofi-vaccinet, andra vill vänta tills de har lite perspektiv på budbärar-RNA-vacciner, och det finns många andra skäl också.”

Detta är den andra obegränsade strejken som nu inleds i Frankrike. På ett sjukhus i Montélimar i Drôme lämnade fackföreningen CGT nyligen in ett obegränsat strejkmeddelande för att motsätta sig tvångsvaccinationen av vårdpersonal.

”Vi vägrar vaccinationsskyldigheten, vi ber om mer öppenhet, vi saknar perspektiv kring vaccinet”, säger Elsa Ruillère, biträdande sekreterare för CGT till France Bleu. Dagen innan hade hon kommenterat detta beslut under en tv-sändning på RMC, i vilken hon bland annat fördömde ”diskriminerande” och ”sekteristiska” regeringsåtgärder.

CFDT, majoritetsförbundet, vägrar dock att följa strejken som CGT kallat till, men CGT menar att det kommer att finnas vårdarbetare i hela sjukhuset som följer deras strejkuppmaning.

För närvarande är cirka 300 till 400 personer redan vaccinerade, av en total arbetskraft på cirka 2000 vårdarbetare.

”Majoriteten av medlemmarna har gått med på att strejka, det kommer att finnas några i alla tjänster”, betonade CGT-fackföreningen. ”Vi har vårdpersonal som säger upp sig, beslutar sig för att omorientera, och som överger sitt kall. Jag ställer regeringen den här frågan: vad ska du göra om 40 procent av vårdpersonalen försvinner?”

Källa: FWM

[email protected]

Sverige lättar på inreseregler för e-spelare

Publicerad: 28 juli, 2021, 11:54

Sveriges regering har föreslagit ett nytt undantag från inträdesförbudet utanför EU, vilket skulle göra det lättare för spelare inom e-sport (”gamers”) att delta i tävlingar i Sverige.

Sverige har haft ett förbud mot resor från de flesta länder utanför EU/EES sedan mars förra året, vilket beslutades i linje med EU: s rekommendationer vid den tiden.

Det finns flera undantag från reglerna som gör att icke-EU/EES-resenärer ändå kan resa in i landet, bland annat om du reser för vissa ändamål, såsom brådskande familjeskäl och viktigt arbete, eller om du reser från vissa länder med låg infektion, som är grönmarkerade av EU.

Det finns också ett undantag för idrottsmän som reser till Sverige för att delta i eller utföra viktigt arbete vid internationella tävlingar på elitnivå. Regeringen vill nu utvidga undantaget till e-sportspelare. Sverige har en av världens största e-sport-scener, vilken utgör en miljardindustri. Världens största LAN, DreamHack, grundades i Sverige på 1990-talet.

”Jag är glad att vi nu kan ta ytterligare steg för att möjliggöra internationella e-sportsevenemang även under pandemitider. Sverige har länge varit en pionjär inom e-sport, något vi måste fortsätta att vara”, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind, i ett pressmeddelande.

Enligt justitieministeriet kommer lättnaden av inresereglerna för e-sportspelare att träda i kraft den 23 augusti.

Källa: TheLocal

[email protected]

OS utan publik – för första gången i historien

Publicerad: 27 juli, 2021, 17:42

Läs även

Olympiska spelen (OS) pågår för närvarande i Japans huvudstad Tokyo – inför tomma läktare. Detta med hänvisning till covid-19. Det är första gången sedan det moderna OS inleddes år 1896 som ingen publik finns på plats.

OS skulle egentligen ha gått av stapeln förra året, 2020, men ställdes då in helt och hållet, även då med hänvisning till risken för coronasmitta. Länge var det tänkt att endast japaner skulle få närvara, och planen var att omkring 20 000 skulle se ceremonin – men den japanska regeringen beslutade kort inför OS att portförbjuda även den japanska allmänheten.

Endast 950 specialinbjudna från det politiska etablissemanget fanns på plats när OS inleddes med den traditionsenliga ceremonin – bland andra Joe Bidens fru, First Lady Jill Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron och Japans kejsare Naruhito.

Även medaljeringen påverkas av de hårda restriktionerna. Idrottarna kommer för första gången i historien att själva få hänga på sig sina medaljer, även det med hänvisning till risk för smittspridning.

Det publiktomma OS i Japan går stick i stäv med det nyligen spelade fotbolls-EM, som tilläts äga rum inför relativt välfyllda arenor över hela Europa. Bland annat tillät England över 60 000 åskådare på Wembley under semifinalen och finalen, så länge åskådarna var permanent boende i Storbritannien. Andra länder hade hårdare restriktioner och tillät betydligt mindre publik. Allra minst restriktioner var det i Ungern, som tillät fulla läktare.

Källa: Bloomberg

[email protected]

Ovaccinerade spelare i amerikansk fotboll ska bära gult armband

Publicerad: 27 juli, 2021, 16:50

Den amerikanska ligan National Football League har gått ut med rekommendationen att lag bör märka ut vilka spelare som inte är vaccinerade med ett färgat armband. Regerande mästare, Tampa Bay Buccaneers, svarade snabbt med att de under träning kommer att märka ut vaccinerade spelare med ett rött armband och ovaccinerade med ett gult. Flera andra lag har därefter gått ut med liknande besked.

Gult armband för ovaccinerade. Foto: NFL

Gult armband för ovaccinerade. Foto: NFL

 

Fotbollsspelaren och ordföranden för fackföreningen NFL Players Association, J.C. Tretter, protesterade på fackets hemsida och förklarade att facket är emot att spelare märks ut med färgade armband:

”Vi har inte gått med på något av detta”, skrev Tretter under måndagen och fortsatte med att armbanden är ”onödiga”.

Torsdagen den 22 juli informerade kommissionär Roger Goodell alla 32 klubbar i ligan om stränga sanktioner mot ickevaccinerade. Varje klubb där man konstaterar positivt PCR-test bland ovaccinerade spelare eller personal kommer att tvingas ställa in matcher som inte kan flyttas fram. Spelare kommer att gå minste om lön för sådana inställda matcher. Ovaccinerade spelare kommer även att få böta 14 650 dollar per person, cirka 126 000 kronor, för varje brott mot coronarestriktioner, som att inte bära mask eller delta i ett inomhusevent där det tillåtna besöksantalet överskrids.

Flera kommentatorer påpekade att förfarandet är oetiskt och skrev bland annat: ”Man kunde ju lika gärna ha låtit dem nära en gul stjärna i stället”.

Fotbollsspelaren DeAndre Hopkins från Arizona Cardinals skrev på Twitter: ”Jag trodde aldrig att jag skulle säga det, men att bli satt i en position där jag skadar mitt lag bara för att jag inte vill delta i vaccinationen gör att jag börjar fundera över min framtid i NFL.”

Källa:
profootballtalk.nbcsports.com/2021/07/25/steelers-unvaccinated-players
profootballtalk.nbcsports.com/2021/07/25/buccaneers-say-theyre-using-red
forbes.com
steelerswire.usatoday.com

[email protected]

Vårdpersonal strejkar mot vaccintvång

Publicerad: 26 juli, 2021, 09:13

Läs även

Personalen på sjukhuset i Montelimar, i det franska departementet Drome, har inlett en strejk för att protestera mot de nya reglerna som kräver att de tar ett vaccin mot covid-19 senast i mitten av september, eller säger upp sig.

Strejken mot tvångsvaccination tillkännagavs på torsdagen av fackföreningen CGT-GHPP och berör cirka 200 läkare och 1 500 sjuksköterskor i den sydfranska staden. Hundratals av dem samlades utanför sjukhuset på fredagen, fördömde lockdowns och vaccintvång och ropade ”frihet!”.

Den franska regeringen håller på att förbereda ett lagförslag som kräver att alla läkare som är i kontakt med patienter måste vara fullständigt vaccinerade senast den 15 september – annars kommer de riskera att mista både lön och jobb.

”Vi är emot vaccinationstvång”, säger Elsa Ruillere, lokal fackföreningsrepresentant, till Sputnik France. ”Vi vill få göra ett val som resten av världen – vi vill inte ha obligatorisk vaccination.”

Ruillere säger att hennes fackförening stöder ”fritt och informerat samtycke” och är inte i princip negativa till vaccination, utan till tvång. Några av vårdarbetarna sade att de väntar på det fransktillverkade Sanofi-GSK-vaccinet, som börjar användas i december.

”Vi är väl medvetna om virusets utveckling. Vi tar inte lätt på det”, sade Ruillere. Emellertid påpekar hon och hennes kollegor att trots att fler testar positivt för delta-varianten, finns det ingen motsvarande ökning av sjukhusvistelser.

”När det gäller sjukhusvistelser är situationen bra just nu. Vi behövde inte öppna fler vårdplaster igen, vi har mycket färre sjukhusvistelser än tidigare och färre personer på intensivvård”, tillade hon.

En annat facklig kritik är bristen på offentlig debatt i frågan. Nationalförsamlingen har helt gått på Landets folkhälsomyndighets (HAS) linje, om att vaccinationstvånget är ”motiverat”.

Källa: RT

[email protected]

Australisk polis bildar ”insatsgrupp” för att spåra upp alla som demonstrerar

Publicerad: 25 juli, 2021, 12:05

Läs även

Efter de stora demonstrationerna mot coronarestriktioner har polisen i delstaten New South Wales satt upp en insatsgrupp med målet att spåra upp alla som deltog i protesterna. Polisministern i delstaten, David Elliott, meddelade idag att minst 22 ”veterandetektiver” har fått uppdraget att ingå i insatsgruppen.

New South Wales är Australiens folkrikaste delstat med bland annat staden Sydney.

https://twitter.com/ThuyOng/status/1418757932972347394

 

Lördagen den 24 juli demonstrerade tusentals människor i alla större städer i Australien mot de drakoniska restriktionerna. Polisen har lovat att bekämpa detta ”våldsamma, smutsiga, riskabla” beteende. Trots att alla manifestationer förbjudits av Sydneys myndigheter på grund av att hela delstaten är fullständigt nedstängd, trotsade 3 500 personer förbudet och gick ut på gatorna. De fredliga demonstranterna möttes av poliskavalleri, batonger och pepparsprej. Dussintals greps. Redan dagen efter hade man utfärdat 510 bötesförelägganden.

David Elliot varnar alla som tänker demonstrera igen nästa lördag:
– Till alla de som uppmanar till att upprepa detta nästa vecka, akta er, för dessa 400 poliser kan bli 4 000 om det behövs.

 

 

Liknande protester – och liknande polisvåld – rapporteras från Melbourne och Brisbane.

Polisen uppmanar nu allmänheten att skicka in foton och videor från demonstrationerna för att kunna identifiera fler deltagare i frihetsdemonstrationerna. Även New South Wales inrikesminister, Gladys Berejiklian, sade att hon var ”fullständigt äcklad” av frihetsdemonstrationerna och uppmanade alla som kände igen någon från demonstrationerna att utan dröjsmål ange dessa till polisen.

 

 

Sammanlagt tre delstater med över halva Australiens befolkning är nu totalt nedstängda, där alla människor beordrats att hålla sig hemma med hot om dryga böter. Man tillåts endast lämna hemmet för att köpa mat och andra nödvändigheter, för sjukvård, motion i max 90 minuter om dagen inom 2,5 kilometer från hemmet, samt för ”nödvändiga” jobb.

När New South Wales införde en total nedstängning av samhället i mitten av juni, då man registrerade några fall av den nya delta-varianten, meddelade delstatens hälsominister Brad Hazzard att de som bryter mot restriktionerna kommer att straffas med böter på 11 000 australiska dollar person, motsvarande 70 000 svenska kronor, eller sex månaders fängelse.

 

Under söndagen den 25 juli rapporterade myndigheterna ytterligare två dödsfall ”med” Covid-19, vilket gör att totalt 11 personer på hela kontinenten avlidit med sjukdomen sedan oktober förra året, de flesta den senaste månaden. En av de nedstängda delstaterna är Victoria, som rapporterat 0 döda sedan november förra året, men 11 nya positiva PCR-test under söndagen. Delstaten South Australia stängde ned sedan man registrerat 5 nya fall, varav fyra i samma kluster.

 

Källa:
www.rt.com
www.abc.net.au
www.news.com.au

[email protected]

Israel inför nya restriktioner – efter 11 döda

Publicerad: 24 juli, 2021, 11:08

I ett försök att förhindra spridning av coronaviruset vid stora evenemang har Israel nyligen implementerat ”Happy Badge”, vilket är ett program som reglerar hur folksamlingar ska hanteras.

De nya hårda restriktionerna infördes efter att totalt 11 personer avlidit med bekräftad covid-19 under juli (fram till den 11 juli). Antalet smittade uppgavs till ungefär 750 per dag, vilket var 1,4 procent av alla testade. Resterande 98,6 procent testade negativt.

I hela juni var antalet döda nio stycken. Den marginella ökningen av antalet döda föranleder nu drastiska åtgärder från regeringen.

Bröllop och liknande evenemang med mer än 100 gäster är nu endast tillåtet för de som är vaccinerade eller som kan uppvisa intyg över negativt PCR-test eller genomgången covidsjukdom, säger premiärminister Naftali Bennett, ekonomiminister Orna Barbivay och hälsovårdsminister Nitzan Horowitz i ett gemensamt uttalande. Trots att endast dessa grupper släpps in, måste de ändå bära mask.

”Vårt mål är inte att förhindra bröllop och andra fester”, sade Bennett. ”Detta skulle vara det enklaste och mest skadliga sättet, eftersom bröllop då skulle äga rum illegalt utan kontroll. Vårt mål är att ta reda på hur man tillåter dem vid tidpunkten för en pandemi, med minimal skada på evenemangsindustrin och maximalt skydd för israeliska medborgare.”

Källa: Jerusalem Post

[email protected]

75 procent av Sveriges vuxna befolkning vaccinerad

Publicerad: 23 juli, 2021, 08:32

Läs även

Enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten den 22 juli är det nu 75,1 procent (6 152 896 personer) av Sveriges vuxna befolkning som fått minst en vaccinspruta.

Andelen som fått två sprutor är 47,6 procent (3 899 023 personer).

”Alla regioner fortsätter med vaccinationer enligt fas 4 och är nu igång med att ge dos ett till åldersgrupperna 30-39 år och 18-29 år”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Det är än så länge oklart om, och i så fall när, de som vaccinerats måste ta en tredje dos, en så kallad ”booster shot” (tilläggsdos). Än så länge kallas dock den som fått två sprutor för ”färdigvaccinerad”.

Källa: Folkhälsomyndigheten

[email protected]

Thailand: Förbjudet att prata under tågresor

Publicerad: 21 juli, 2021, 12:48

Thailands statliga tågoperatör DRT kräver att passagerare inte längre ska prata under tågresor. Detta för att förhindra spridning av covid-19.

”Förutom att bära ansiktsmasker och se till att de är socialt distanserade, bör passagerarna inte prata med varandra eller i telefon”, säger DRT-chefen Kittiphan Panchan.

Passagerare måste också använda handdesinfektionsmedel i början och slutet av resan och ”checka in” med smittspårnings-appen Thai Chana.

De nya åtgärderna rörande tågresor kommer att vara på plats åtminstone till den 25 juli.

Thailand har nyligen beslutat att ändra vaccinpolicy sedan över 600 covidfall rapporterades bland omkring 600 000 färdigvaccinerade vårdanställda, som fått kinesiska Sinopharm. Istället har landet beslutat att den som vaccineras får första dosen Sinopharm och andra dosen av AstraZeneca.

Källa: Asean Now, BBC

[email protected]

Sydney: ”Prata inte med varandra!”

Publicerad: 21 juli, 2021, 10:23

För att minska smittspridningen vill hälsomyndigheterna i delstaten New South Wales, där Sydney ligger, att människor slutar prata med varandra.

– Det är förstå mänskligt att inleda en konversation med andra, att vara vänlig, men olyckligtvis är det inte rätt tid för detta, sade högste hälsochef Kerry Chant till media den 20 juli.

Hon sade att detta gäller även om båda parter bär mask.

Sydney har återinfört en hård nedstängning nyligen, med omfattande restriktioner för invånarna. Alla icke-nödvändiga affärer håller stängt.

Anledningen till oron är att man under ett dygn registrerat 105 nya positiva svar från 66 000 genomförda PCR-test i delstaten och ett (1) dödsfall – en kvinna i 90-årsåldern som avled på sjukhus.

Totalt under pandemin har New South Wales rapporterat 61 dödsfall i Covid-19, varav nästan alla för ett år sedan, enligt statistik från WHO och officiella siffror från delstaten.

Sedan oktober 2020 har totalt åtta personer rapporterats döda i Covid-19 på hela kontinenten, varav fem sedan början av juni då myndigheterna förklarat att Australien drabbats av en ny våg med den ”mycket farliga” delta-varianten. Siffrorna kontrollerades senast den 21 juli.

Aktuell statistik visar att New South Wales för närvarande har 95 personer inlagda på sjukhus med Covid-19, varav 27 på intensivvårdsavdelning. Hela kontinenten med över 25 miljoner invånare har 142 inlagda på sjukhus för sjukdomen.

 

Källor:
www.abc.net.au
www.rt.com
www.health.gov.au
covid19.who.int
www.covid19data.com.au

 

[email protected]

Fransmän brände ned vaccinationstält

Publicerad: 20 juli, 2021, 08:55

Läs även

Under natten till söndag den 18 juli brann ett vaccinationstält i staden Urrugne i sydvästra Frankrike.

”Alla har rätt att ha sin åsikt om vaccination men denna beklagliga handling skadar alla”, förklarade Danièle Bideondo-Baron, assistent för sociala åtgärder.

Enligt borgmästaren i Urrugne, Philippe Aramendi, är det ”otvivelaktigt” att branden var anlagd. ”Jag informerades klockan 03:00 och det visade sig att brännbar vätska hade spillts runt tältet. Lyckligtvis släckte brandmännen snabbt lågorna och tältet förstördes bara delvis”, berättade han för AFP. Han sade även att ”det är för tidigt att veta om vi har att göra med vaccinationsmotståndare, men i så fall är det sorgligt”.

Enligt en kommunal tjänsteman som intervjuats av Sud Ouest hoppas staden att återuppta vaccinationerna på onsdagen.

Omkring 40 procent av Frankrikes vuxna befolkning har fått två vaccindoser.

Källa: Le Figaro

[email protected]atider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend