Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Därför förlamas vi av islams krav

PappersupplaganNya Tider v. 26-27

Publicerad: 29 juni, 2018, 17:37

  • Svenska

Läs även

Det är något som händer med västerländska människor när det kommer till muslimer och de krav de ställer när de kommer till Europa. Jag tror jag vet vad.

I början av juni publicerade Göteborgs-Posten en berömvärd artikelserie där man granskade hur förskolor förhåller sig till muslimska krav. Personalen går med på att filma barnen så att föräldrarna ska kunna kontrollera att deras fyraåring inte tar av sig slöjan. Fröknarna går med på att svälta treåringar under Ramadan.

För några år sen avslöjade Uppdrag granskning att vårdcentraler gör oskuldskontroller och nyligen gav Socialstyrelsen ut broschyren Information till dig som är gift med ett barn.

Vi både relativiserar och hjälper till att upprätthålla seder som inte hör hemma i vårt samhälle. Burkan och hijaben försvaras av feminister som ”kvinnans val”. Feminister som inte ens tror att svenska kvinnor själva kan välja om de ska vara mammalediga utan att vara offer för ”strukturer”, står i nästa andetag och predikar att kvinnor kanske faktiskt vill gå med ett svart lakan över huvudet. Det finns ju så många praktiska fördelar…

Varför reagerar vårt samhälle så här? Låt oss bortse från om det är bra eller dåligt med ett sekulärt, liberalt, feministiskt samhälle. Det fascinerande är hur lättvindigt sådant kastas ut genom fönstret så fort det krockar med muslimska krav. Är det för att de flesta här i landet struntar i muslimska flickor? Kanske, men inte mer än vad de struntar i sig själva.

De accepterar att inte skaka hand med vissa kollegor, att fläsk tas bort från exempelvis Gothia Cup, att skolavslutningen i kyrkan försvinner, att tvingas lyssna på böneutrop, inskränka sin rätt att måla vad de vill. De accepterar att våra seder tas bort för att de ”exkluderar” muslimer, men finansierar samtidigt muslimska seder för att de ”gynnar integrationen”.

Denna paradox exemplifieras inte minst av artikeln om Holjebadet i Olofström i detta nummer, där vår manlige reporter fått beskedet att han kan få duscha i kvinnornas omklädningsrum, bara han identifierar sig som kvinna. Detta är samma badhus som infört separata badtider för muslimska kvinnor, för att de inte ens kan vara i samma simbassäng som män, fast de bär burkini.
Så vad är det med islam som gör européer och svenskar i synnerhet så undfallande?

Jag tror att vi blir paralyserade av islam eftersom vi står med benen på vardera sidan i en historisk övergång. Vi hyllar vår egen sekularisering samtidigt som vi håller fast vid forntida respekt för religion.

Denna respekt står inskriven i grundlagen. Det är förbjudet att hetsa mot en religion eller diskriminera någons religion. Däremot inte en åsikt. Du kan hata moderater, till och med vägra att anställa dem. En moderat kan inte kräva att slippa få sin partisymbol skändad. Att kalla kommunister, kapitalister eller nationalsocialister för vedervärdiga är debatt. Att tycka samma sak om muslimer kallas intolerant och att säga det är olagligt.

Men den som bekänner sig till en religion har inte bara ett annat skydd än den som bekänner sig till en ideologi. Personen är också ansvarsbefriad. Du måste svara för din åsikt och dina medlemskap. Om du genom forskning kommit fram till åsikten att man inte borde ta kvinnor i hand kan du stämmas för diskriminering. Men tror du samma sak för att någon skrev så i en ökengrotta för ett tusen år sen, kan du stämma alla som inte respekterar din vilja.

Vi har alltså ett samhälle som blivit sekulärt, där majoriteten har åsikter istället för religiösa föreställningar, men fortfarande synen att religiösa föreställningar skulle vara mer värda än ”bara” åsikter. När svenska värderingar krockar med muslimska kan vi bara säga att vi ”tycker”, medan muslimerna kan säga att deras ”religion kräver”.

Vi tycker att småbarn inte ska tvingas hänga en slöja över huvudet och vi tycker att det är störande med böneutrop och vi tycker det är gott med fläsk och vi tycker det är trevligt med skolavslutning i kyrkan. Men muslimerna har en religiös övertygelse, och lagen säger att den är värd mer.

Det vore naturligtvis lika irrationellt oavsett vilken religion det handlar om. Men nu är det inte buddister som väller in i Europa, och det är inte mormoner som sagt att de ska ta över med vapen och barnvagnar, och det är inte katoliker som kräver att få klä sig som nunnor ovanpå polisuniformen eller hinduer som kräver specialmat och särskilda bönerum.

Det är dags för västvärlden att bestämma sig nu. Antingen fortsätter vi att respektera religion högre än åsikter. Då erkänner vi samtidigt en gudomlig makt och bör omedelbart bege oss ut på krigståg för att försvara vår gud.

Eller så blir vi sekulära på riktigt och börjar behandla religion som bara en åsikt bland andra. Då är det också rimligt att den som bekänner sig till muslimska åsikter också svarar för vad islam orsakar, precis som den som gör valet att kalla sig nationalsocialist får svara för vad nationalsocialism representerar och har orsakat.

Båda alternativen fungerar. Men att inte välja fungerar inte. Vi kan inte fortsätta vara sekulära och samtidigt se andras religion som något större än våra ”vanliga simpla åsikter”. Det är som att stå på ett järnvägsspår. Antingen tar vi kliven fullt ut till and­ra sidan eller så backar vi tillbaka. Men att stå kvar i mitten kommer oundvikligen leda till att vi blir överkörda.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Världen behöver mer koldioxid

KRÖNIKAKoldioxid är växternas livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Varma hav gasar ut, och kalla hav absorberar koldioxid. Mer värme och koldioxid gynnar växtlighet och grödor. Sedan Lilla istiden gasar varmare hav ut mer koldioxid. Trots detta handlar debatten i media om att man måste minska utsläppen.

Olympiska kommitténs märkliga prioriteringar

De Olympiska spelen var tänkta att främja fred i världen genom sport, så att rivalitet mellan länder kanaliserades på ett fredligt sätt. Denna tanke undermineras nu genom beslutet att förbjuda de ryska atleterna att tävla under sin nations flagga. I tider av ökade spänningar hotas de Olympiska spelens själva grundval, just när de behövs som mest.

Woke är för syltryggar

OPINION: JAN TULLBERGDen amerikanska termen ”Woke” dominerar allt mer i både samhället och näringslivet. Men det handlar inte om någon insikt eller ett uppvaknande, utan om att bli ”frälst”. Man lyder instruktionerna, godhetssignalerar genom att kritisera alla som inte är med i sekten, och får en klapp på axeln för att man är lydig. Woke är helt enkelt för syltryggar, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg.

Toyota släpper inte bensinbilarna

KRÖNIKANästan var tredje ny Toyota som säljs i USA kommer fortfarande att vara helt bensindriven år 2030. Runt hälften kommer att vara laddhybrider med både bensin- och eldrift. Var femte kommer att vara helt eldriven.

Efter polismordet: BLM tycker vi ska gråta över svarta kriminella som skjuter varand­ra

LEDAREKort efter att polismannen Andreas Danman skjutits till döds av en svart invandrare släpper Expressen fram Aysha Jones, ”entreprenör och grundare av Black Lives Matter Sweden”, för att på debattplats förklara att medan alla gråter över polisen så är verkligheten att ”de svarta liven i förorten räknas inte”.

Mats Loman

Får vi be om en ny överhet!

Det parasitära Malmö

OPINION: STEFAN TORSSELLFör 20 år sedan uppfattades Malmö som en hipp stad. Många inom kulturvänstern flyttade till det kulturella Malmö. Men det är inte kulturvänstern som har förstört Malmö. Det är Socialdemokraterna, menar veckans debattör Stefan Torssell.

Hur många dör ”med” vaccin?

LEDAREÄven i systemmedia får vi allt oftare läsa om friska medelålders människor som dör efter att ha tagit vaccin, ofta i hemska plågor. EU har en officiell databas där misstänkta biverkningar rapporteras, och enligt den har hittills (26 juni) 16 535 européer avlidit ”med” vaccin, medan hundratusentals fått svåra komplikationer.

Gå till arkivet

Send this to a friend