Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Därför förlamas vi av islams krav

PappersupplaganNya Tider v. 26-27

Publicerad: 29 juni, 2018, 17:37

 • Svenska

Läs även

Det är något som händer med västerländska människor när det kommer till muslimer och de krav de ställer när de kommer till Europa. Jag tror jag vet vad.

I början av juni publicerade Göteborgs-Posten en berömvärd artikelserie där man granskade hur förskolor förhåller sig till muslimska krav. Personalen går med på att filma barnen så att föräldrarna ska kunna kontrollera att deras fyraåring inte tar av sig slöjan. Fröknarna går med på att svälta treåringar under Ramadan.

För några år sen avslöjade Uppdrag granskning att vårdcentraler gör oskuldskontroller och nyligen gav Socialstyrelsen ut broschyren Information till dig som är gift med ett barn.

Vi både relativiserar och hjälper till att upprätthålla seder som inte hör hemma i vårt samhälle. Burkan och hijaben försvaras av feminister som ”kvinnans val”. Feminister som inte ens tror att svenska kvinnor själva kan välja om de ska vara mammalediga utan att vara offer för ”strukturer”, står i nästa andetag och predikar att kvinnor kanske faktiskt vill gå med ett svart lakan över huvudet. Det finns ju så många praktiska fördelar…

Varför reagerar vårt samhälle så här? Låt oss bortse från om det är bra eller dåligt med ett sekulärt, liberalt, feministiskt samhälle. Det fascinerande är hur lättvindigt sådant kastas ut genom fönstret så fort det krockar med muslimska krav. Är det för att de flesta här i landet struntar i muslimska flickor? Kanske, men inte mer än vad de struntar i sig själva.

De accepterar att inte skaka hand med vissa kollegor, att fläsk tas bort från exempelvis Gothia Cup, att skolavslutningen i kyrkan försvinner, att tvingas lyssna på böneutrop, inskränka sin rätt att måla vad de vill. De accepterar att våra seder tas bort för att de ”exkluderar” muslimer, men finansierar samtidigt muslimska seder för att de ”gynnar integrationen”.

Denna paradox exemplifieras inte minst av artikeln om Holjebadet i Olofström i detta nummer, där vår manlige reporter fått beskedet att han kan få duscha i kvinnornas omklädningsrum, bara han identifierar sig som kvinna. Detta är samma badhus som infört separata badtider för muslimska kvinnor, för att de inte ens kan vara i samma simbassäng som män, fast de bär burkini.
Så vad är det med islam som gör européer och svenskar i synnerhet så undfallande?

Jag tror att vi blir paralyserade av islam eftersom vi står med benen på vardera sidan i en historisk övergång. Vi hyllar vår egen sekularisering samtidigt som vi håller fast vid forntida respekt för religion.

Denna respekt står inskriven i grundlagen. Det är förbjudet att hetsa mot en religion eller diskriminera någons religion. Däremot inte en åsikt. Du kan hata moderater, till och med vägra att anställa dem. En moderat kan inte kräva att slippa få sin partisymbol skändad. Att kalla kommunister, kapitalister eller nationalsocialister för vedervärdiga är debatt. Att tycka samma sak om muslimer kallas intolerant och att säga det är olagligt.

Men den som bekänner sig till en religion har inte bara ett annat skydd än den som bekänner sig till en ideologi. Personen är också ansvarsbefriad. Du måste svara för din åsikt och dina medlemskap. Om du genom forskning kommit fram till åsikten att man inte borde ta kvinnor i hand kan du stämmas för diskriminering. Men tror du samma sak för att någon skrev så i en ökengrotta för ett tusen år sen, kan du stämma alla som inte respekterar din vilja.

Vi har alltså ett samhälle som blivit sekulärt, där majoriteten har åsikter istället för religiösa föreställningar, men fortfarande synen att religiösa föreställningar skulle vara mer värda än ”bara” åsikter. När svenska värderingar krockar med muslimska kan vi bara säga att vi ”tycker”, medan muslimerna kan säga att deras ”religion kräver”.

Vi tycker att småbarn inte ska tvingas hänga en slöja över huvudet och vi tycker att det är störande med böneutrop och vi tycker det är gott med fläsk och vi tycker det är trevligt med skolavslutning i kyrkan. Men muslimerna har en religiös övertygelse, och lagen säger att den är värd mer.

Det vore naturligtvis lika irrationellt oavsett vilken religion det handlar om. Men nu är det inte buddister som väller in i Europa, och det är inte mormoner som sagt att de ska ta över med vapen och barnvagnar, och det är inte katoliker som kräver att få klä sig som nunnor ovanpå polisuniformen eller hinduer som kräver specialmat och särskilda bönerum.

Det är dags för västvärlden att bestämma sig nu. Antingen fortsätter vi att respektera religion högre än åsikter. Då erkänner vi samtidigt en gudomlig makt och bör omedelbart bege oss ut på krigståg för att försvara vår gud.

Eller så blir vi sekulära på riktigt och börjar behandla religion som bara en åsikt bland andra. Då är det också rimligt att den som bekänner sig till muslimska åsikter också svarar för vad islam orsakar, precis som den som gör valet att kalla sig nationalsocialist får svara för vad nationalsocialism representerar och har orsakat.

Båda alternativen fungerar. Men att inte välja fungerar inte. Vi kan inte fortsätta vara sekulära och samtidigt se andras religion som något större än våra ”vanliga simpla åsikter”. Det är som att stå på ett järnvägsspår. Antingen tar vi kliven fullt ut till and­ra sidan eller så backar vi tillbaka. Men att stå kvar i mitten kommer oundvikligen leda till att vi blir överkörda.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Nog så sant! Tror de flesta av oss säger att den muslimska utbredningen i samhället gått för långt. Inte för att de blivit för många i förhållande till svenskarna i landet, utan att hänsynstagandet till Islam varit förödande för vårt samhälle. Vi tolererar att kors tas bort och att kyrkklockorna tystnar till förmån för böneutrop? Låt vara att det än så länge är i sin linda, men andra tongångar lär höras då muslimerna är i majoritet i många kommuner? Var finns då respekten för den kristna religionen? Talesättet, ”räcker man ett finger, tar de hela handen” visar sig snart där muslimerna brett ut sig, utan något som helst motstånd. Varför inte ta en titt hur många kristna som mist sina grundläggande rättigheter i muslimska länder?
  Vårt land styrs av okunniga politiker som inte förstår faran vi står inför? Dras den stegrande brottsligheten upp i dagen, ja, den var lika stor förr, brukar det heta. Detta trots att statistiken talar sitt tydliga språk, där våldtäkterna ökat med närmare 3000 % sedan 50 talet. Senast var det en forskare som inför SVT presenterade ny statistik, men blixtsnabbt svarade den kvinnliga intervjuaren, ”är du medveten om, att den här statistiken kan användas i valet”?
  Förresten varför pratas det numer arabiska i Malmö? Det går an att leva på svenskarnas pengar men, – inte att leva som en svensk.

 • BigMan

  Bra inlägg.
  Hur många gånger har jag inte hamnat i diskussioner med troende om varför de är troende och vad det baseras på.
  Deras inställning att det finns ett övernaturligt väsen kräver inga relevanta bevis eller realistiska förklaringar.
  När du själv uppger att du röstar på ett visst parti kan du avkrävas oerhörda bevis för att din åsikt är rätt.

  Håller med dig Vavra och anser att det finns en förlegad och överdriven respekt för religiösa känslor trots att religionen de flesta gånger stått på diktaturers sida. Men de religiösa företrädarna verkar ha nån form av tolkningsföreträde när det gäller livstolkning. Att helt okritiskt lobba för att vuxna män utan asylskäl ska släppas in är en farlig inställning, framför allt när man inte själv kan ställas till svars.
  Krig har i de flesta fall haft religiösa ursprung och har gillats av de religiösa institutionerna. Kyrkan i tyskland, och i många andra länder, stödde hitler oreserverat.

 • LIX

  Bra uttryckt av Vávra Suk, som i följande mening – Eller så blir vi sekulära på riktigt och börjar behandla religion som bara en åsikt bland andra.

 • latmask

  Varför inte påminna de svenska politikerna som sopar golvet för islam om: Ni får inte en gnutta respekt av muslimerna för ert tillmötesgående, bara förakt. De har själva sagt att ni knyter på det rep som muslimerna sedan ska hänga er i. En av de få kuffarer som muslimerna respekterar är Adölf Hitler. Hans bok Mein Kampf är den näst mest sålda boken (efter Koranen).
  Möjligen kan muslimerna känna litet respekt för personer som Djingis Khan och Jan Sobieski. Jag tror att många muslimer har svårt att skilja på respekt och fruktan.

 • sarah

  Då spelar det ingen roll vad som är en grupp, exempelvis är muslimer en folkgrupp, knappast! Den består utav allehanda bosnier, somalier etc. men ändå kan personer dömas som har åsikter om detta.

 • sarah

  Svenskar finns ju inte sägs det. Är vi en folkgrupp? Kan någon dömas för hets emot oss?

 • sarah

  Om en svensk kvinna blir gruppvåldtagen av personer med utländsk bakgrund ska det givetvis utdelas två straff: Ett för själva våldtäkten, och ett för hets mot folkgrupp. Självklart blir man hetsad utav att läsa om detta.

 • sarah

  Om en svensk inte tillåts att sjunga sin nationalsång på skolavslutningen av en rektor, så bör denne dömas för hets mot folkgrupp.

 • sarah

  OM EN DOMARE I FOTBOLLS-VM INTE TILLÅTER SVERIGE ATT SJUNGA SIN NATIONALSÅNG, SÅ BÖR DENNE DÖMAS FÖR HETS MOT FOLKGRUPP.

 • Bra skrivet, jag brukar dra en hypotetisk parallell. Antag att vi kunde låta våra förfäder med den tidens primitiva kristendom, flytta in i dagens samhälle. Skulle vi låta de bränna oliktänkande på bål och föra den tidens skrämsel och hets i religionens namn? För dagens Sverige finns en möjlig metod. Sluta med alla former av skattesubventioner av islam och tvinga alla muslimer att under videoinspelningar som ligger ut öppet på Internet uttala att svenska lag går före koranen och barn ska behandlas lika oavsett kön samt inte tvingas in i en religion. De som vägrar och inte kan/ vill sändas till ett muslimskt land skulle interneras, vilket givetvis snabbt skulle ge resultat för hur många vill leva internerat utan konsumtionskraft och få den standard som motsvarar deras arbete för att hålla lägret lugnt och i drift? Hur det än går så kommer svensk snällism på tvingad av folkföraktande politiker leda till brutalism. Kanske är det alltid så att svenskt politiskt system leder till folkförakt och därmed svänger 180 grader vart 60:onde år? Mins att först 1976 då Palme förlorade makten avskaffade Sverige tvångssterilisering med rashygieniska skäl. Kommer Sverige åter vara en fasciststat 2026? Då kan vi tacka de senaste årtiondenas politiker för det.

 • Typiskt för maktelitens folkförakt är Wolodarski när han påstår att SD bedriver en antisionistisk politik, men inte med ett ord belyser att det är fundamentalistiska muslimer som hetsar och hatar mot judar. Det största hotet mot fundamentalistiska muslimer är sekulära muslimer, vilket visades nyligen då en ung sekulär arabisk muslim bar Kippa i Tyskland för att visa att det inte var farligt, men blev snabbt nerslagen av djupare troende arabiska muslimer.

Dags att sluta smutskasta kolloidalt silver

KRÖNIKA

Public service ska vara till för folket

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Sverige – världens gossen Ruda

KRÖNIKA

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Solkraften räcker till en brödrost

KRÖNIKAMichael Moore sågar i sin nya film ”Planet of the Humans” klimatpolitiken jäms med fotknölarna och visar i filmen hur klimatsekten bedrar folk. Det börjar med en uthängning av Al Gore och hans avgörande roll för denna globala hjärntvätt. Det visar sig att Gore sålde sitt tv-bolag till Al Jazeera, som tjänar miljarder på att sälja fossilt bränsle över hela världen. Han lever lyxliv med eget jetplan och en jättevilla som drar mer el än 20 vanliga hushåll.

Åtgärderna farligare än Wuhanviruset – Sverige gör i det stora hela rätt

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan. Däremot tog Folkhälsomyndigheten rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige, som stora delar av omvärlden valt att göra med förödande konsekvenser som vi troligen bara sett början på.

Gå till arkivet

Send this to a friend