Skip to Content

De flesta spanjorer skulle stödja ny lockdown i hemmet

Publicerad: 17 november, 2020, 10:55

  • Svenska

Enligt en opinionsundersökning från institutet 40dB skulle sex av tio spanjorer stödja en ny isolering i hemmet om det behövs för att bekämpa den andra vågen av coronasmittan. Under den första vågen införde den spanska regeringen en av världens striktaste nedstängningar, där invånarna endast fick lämna sina hem för nödvändiga ärenden.

Under hösten har flera regioner bett centralregeringen om tillstånd att återigen införa isolering i hemmen. Hälsoministeriet har hittills dock sagt nej, med motiveringen att nuvarande restriktioner, med nattligt utegångsförbud och begränsat resande mellan regioner, är tillräckliga för att bromsa smittspridningen.

Förutom att 61,2 procent skulle stödja isolering i hemmet, visar undersökningen också att 72 procent anser att åtgärder för att minska smittspridningen ska prioriteras även om de skadar ekonomin. De flesta uppgav också att de hade förändrat sitt beteende, som att begränsa sitt sociala umgänge.

Undersökningen omfattade 2 000 personer och genomfördes mellan den 30 oktober och den 6 november, då antalet rapporterade fall steg i de flesta regioner. Sedan den 9 november har smittspridningen visat tecken på att avta.

Svaren i undersökningen varierar stort utifrån politisk hemvist. 48 procent av de som röstar på nationalistiska Vox anser att ekonomin ska prioriteras, medan motsvarande siffra för anhängare av regeringspartierna Socialistpartiet och Unidas Podemos är 14,6 och 10,8 procent. På samma sätt var de flesta av regeringspartiernas väljare positiva till isolering i hemmet, medan de flesta av Vox väljare var negativa.

 

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Här godkänner Finland EU:s skuldpaket – med två rösters marginal

Publicerad: 18 maj, 2021, 13:15

Finlands riksdag godkände vid 13-tiden på tisdagen landets deltagande i EU:s gigantiska skuldpaket, officiellt kallat återhämtningsfonden Next Generation EU.

Till skillnad från i Sveriges riksdag, bedömde Finlands grundlagsutskott att frågan är så stor att minst två tredjedelar av riksdagen behövde rösta för förslaget för att det skulle kunna godkännas.

Så blev också blev fallet – med mycket liten marginal. Ja-sidan behövde 132 röster, och när omröstningen var klar visade det sig att man kommit undan med blotta förskräckelsen – 134 ledamöter röstade för paketet. Med två rösters marginal godkänns nu saken. 57 röstade nej, två röstade blankt och sex stycken avstod.

Maria Ohisalo, partiledare för De gröna (Miljöpartiet) samt inrikesminister, vänder sig om och drar en lättnadens suck sedan EU:s skuldpaket godkänts.

Källa: Yle

[email protected]

Singapore: Bar inte mask – misshandlades

Publicerad: 18 maj, 2021, 10:01

Singapores undantagslagar under covid-19 kräver obligatorisk mask, även utomhus. De som inte bär mask riskerar fängelse i upp till sex månader, eller böter på upp till 60 000 kronor, eller bådadera. Undantag ges dock för den som är utomhus och tränar. Nu skakas landet av en händelse där en 55-årig kvinna blivit nedsparkad och utsatt för rasistiska glåpord sedan hon inte bar mask.

Landets största tidning, Straits Times, rapporterar om ett fall där en kvinna blivit misshandlad på öppen gata sedan hon valt att inte bära mask. Även rasistiska motiv tros ligga bakom misshandeln, eftersom mannen ska ha skrikit glåpord mot kvinnan baserat på hennes härkomst. Kvinnan är singapore-indier, den mest marginaliserade av landets tre inhemska befolkningsgrupper. Övriga två är singapore-kineser och singapore-malajer.

Kvinnan menar att hon inte brutit mot några maskregler, utan att hon bara sänkt masken tillfälligt för att få mer syre eftersom hon var ute på en rask promenad. Hon hörde en man, som hade sällskap av en kvinna, ropa bakom henne. När hon vände sig om skrek han att hon skulle ta på sig masken. Hon förklarade då att hon var ute på träning och därför hade sänkt ned masken. Mannen skrek på nytt att hon skulle ta på masken, medan hon återigen försökte förklara att hon idrottade och därför inte behöver ha den på.

”Sedan började han attackera mig med rasistiska glåpord. Jag var i absolut chocktillstånd. Jag gillar inte konfrontation och försökte undvika att bråka med honom, så jag sade bara ”Gud välsigne dig” och beslutade mig för att gå därifrån”, berättar kvinnan för Straits Times. Hon säger att mannen då blev ännu mer provocerad, och plötsligt sprang emot henne, hoppade upp och sparkade ned henne.

”Det var en mycket hård spark som gjorde att jag föll till marken. Jag ropade ’han sparkade mig, han sparkade mig’. Det var helt overkligt”, berättar den 55-åriga kvinnan, som är 160 centimeter lång och väger 60 kilo.

Mannens kvinnliga sällskap ingrep inte för att stoppa honom. Istället sprang de iväg från brottsplatsen. Nu utreds båda av polis.

Singapore är ett av världens mest tätbefolkade länder med en befolkning på 5,5 miljoner på en yta som motsvarar ungefär halva Öland. Trots befolkningstätheten har man endast 31 bekräftade dödsfall i covid-19.

Källa: Straits Times

[email protected]

Ingen vaccineffekt märks av på IVA i Uppsala

Publicerad: 17 maj, 2021, 08:24

På intensivvårdsavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har man inte märkt av någon minskning av antalet inlagda den senaste tiden, trots att antalet vaccinationer ökat kraftigt. Dessutom läggs allt fler vaccinerade in på IVA. Det rapporterar Sveriges radio.

”Av dem som är över 65 och som läggs in nu, så är det en majoritet som fått sin första dos vaccin, dock inte alla”, säger avdelningsöverläkaren Magnus von Seth.

Sedan april är det 16 personer i Region Uppsala som hamnat på intensivvårdsavdelning trots att de fått första sprutan. Enligt von Seth beror det på att en dos inte ger fullt skydd, och han säger sig inte vara överraskad. Nu förväntar han sig rentav att ännu fler läggs in:

”Vi tror inte att det här är över på en vecka eller två. Vi förväntar oss att vi kommer att ha mycket patienter, avsevärt mer än normalt, ett par veckor eller månader framöver”, säger han.

Han är ändå optimistisk:

”Vi är väldigt övertygade om att det kommer att minska med tiden när vi fått en bredare vaccinationstäckning”.

Den 14 maj hade 3,2 miljoner (39 procent) fått första sprutan och knappt en miljon (12 procent) fått båda sprutor, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten.

Källa: Sveriges radio, Sveriges radio

[email protected]

Indien vaccinerar med Sputnik – kan få 850 miljoner doser

Publicerad: 15 maj, 2021, 08:17

Det ryska vaccinet Sputnik börjar användas i Indien. Sedan tidigare använder indierna ett inhemskt utvecklat vaccin som heter Covaxin, samt AstraZenecas vaccin Vaxzevria. Båda dessa vacciner har produktionsanläggningar i Indien. Sputnik blir nu det första vaccinet att komma till Indien från utlandet, och initialt har 150 000 doser tagits emot. Ryssland meddelar att deras ambition är att Sputnik ska kunna tillverkas på plats i Indien och att 850 miljoner doser ska ges varje år.

”Ryssland står redo att stötta våra samarbetspartner i Indien för en fullskalig utrullning av Sputnik V så snart så möjligt”, skriver Rysslands fond för direktinvesteringar (RFPI) i samband med att vaccinet lanseras.

Att vaccinera stora delar av den indiska befolkningen spås ta många år, om det överhuvudtaget är praktiskt möjligt. Bara omkring tre procent av Indiens gigantiska befolkning har fått minst en vaccinspruta idag.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström meddelade i april att Sputnik kan komma att användas även i Sverige, om EU ger grönt ljus för det.

Källa: DI.se

[email protected]

Biden ger ultimatum: Vaccinera dig eller bär mask

Publicerad: 14 maj, 2021, 10:27

USA:s smittskyddsmyndighet, CDC, meddelade igår att de ändrat sina riktlinjer, vilket ökar det indirekta tvånget att vaccinera sig.

”Fullt vaccinerade människor behöver inte längre bära mask eller distansera sig socialt på något sätt”, meddelade myndigheten.

På twitter ger nu USA:s president Joe Biden amerikanerna ett ultimatum:

”Regeln är enkel: vaccinera dig, eller bär mask tills du har gjort det. Valet är ditt.”

Källa: Hindustan Times

[email protected]

Ordbok utökar definition av ”antivaxxer”

Publicerad: 13 maj, 2021, 17:13

En av världens största ordböcker, Merriam-Webster, har ändrat definitionen av ”anti-vaxxer”, till att inte bara omfatta människor som är emot vaccination i allmänhet, utan också de som är emot tvångsvaccinationer.

Definitionen på Merriam-Websters webbplats säger numera att en anti-vaxxer är ”en person som motsätter sig vaccination eller lagar som föreskriver vaccination”.

Det är inte klart när formuleringen – som nu innebär att en allt större andel av världens befolkning kan räknas som ”antivaxxers” – tillkom, men informationen kom ut stort under onsdagen.

”Välkommen till 1984. Detta är sanningsministeriet”, twittrade rapparen och podcastern Zuby.

Källa: RT

[email protected]

Vaccinpasset utvecklat – Sverige testar tekniken

Publicerad: 13 maj, 2021, 15:10

Sveriges vaccinpass, formellt sett kallat Gröna beviset eller digital green certificate, testas nu tekniskt inför ikraftträdandet. Den 7 maj rapporterade ansvarig myndighet, E-hälsomyndigheten, att Myndigheten för Digital förvaltning (DIGG) nu genomför en pilot tillsammans med Estland och Luxemburg för att säkerställa att den tekniska lösningen fungerar.

”Syftet med testerna är att validera EU-ländernas lösningar för bevis. Den 12 maj kopplar Sverige upp mot den tekniska lösningen som är gemensam för EU”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Datum för när Gröna beviset öppnar för allmänheten är ännu inte bestämt eftersom arbete med regelverket för vaccinationsbevis pågår, men planen är att tekniken ska vara klar den 1 juni och därefter snabbt kunna lanseras när regeringen vill.

Källa: E-hälsomyndigheten

[email protected]

Över 200 dödsfall efter vaccinering – oklart i vilken utsträckning samband finns

Publicerad: 13 maj, 2021, 14:40

Läkemedelsverket presenterade den 11 maj uppdaterade siffror för antalet biverkningar kopplade till de tre vaccin som används i Sverige.

Totalt har 1,9 miljoner vaccinerats med Pfizers vaccin, 692 000 med Astra Zenecas vaccin, och 221 000 med Modernas vaccin.

Pfizer har drygt 10 000 rapporter om biverkningar, Astra Zeneca drygt 20 000, och Moderna drygt 2000. Den vanligaste rapporterade biverkningen för samtliga tre vacciner är feber, följt av huvudvärk.

I dagsläget har 180 dödsfall rapporterats efter Pfizers vaccin, 21 efter Astra Zeneca, och 13 efter Moderna.

Hur många av de rapporterade dödsfallen eller övriga biverkningar, som har direkt samband med vaccinet är dock inte möjligt att säga, enligt Läkemedelsverket. De uppmanar sjukvården att rapportera så fort det kan finnas ”misstanke” om att det rör sig om biverkning från läkemedlet. Först senare, efter att ha analyserat om flera liknande fall finns, kan Läkemedelsverket slå fast om dödsfallet skett naturligt eller varit orsakat av vaccinet. De allra flesta dödsfall inträffar hos de med hög ålder, vilket gör det särskilt svårt att slå fast i hur många fall det råder orsakssamband med vaccinet, och i hur många fall döden skett naturligt.

”Läkemedelsverket uppmanar hälso- och sjukvården att rapportera redan vid misstanke om en läkemedelsbiverkning. Det innebär att den som rapporterar in biverkningen inte behöver ha fastställt ett samband mellan läkemedlet och händelsen. I de flesta fall kan ett samband med läkemedlet bekräftas först efter analys av flera liknande rapporter samt med stöd från den samlade vetenskapen, där alla rapporter om misstänkta biverkningar är ett viktigt tillskott till det större pusslet”, skriver Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.

Totalt har 37,4 procent av den vuxna befolkningen i Sverige fått minst en spruta. 11 procent har fått två sprutor.

Källa: Läkemedelsverket

[email protected]

Kvinna i riskgrupp avböjde vaccin – insjuknade i covid-19 och dog

Publicerad: 13 maj, 2021, 14:15

En kvinna som tillhörde riskgrupp tackade nej till att vaccineras. En tid senare smittades hon av coronaviruset och avled. Enligt en artikel i Sydsvenskan är hon inte ensam – flera liknande fall har inträffat. Exakt antal är dock okänt.

”Kvinnan är ett av flera fall där personer insjuknat efter att ha nekat vaccin”, säger infektionsläkaren och professorn Per Björkman till tidningen.

Han menar att de som är skeptiska till vaccinen, på grund av de biverkningar och dödsfall som rapporterats, även utsätter sig för risk om de inte tar vaccinet. Han varnar nu för allmän vaccinskepsis.

”Det finns en del människor som tänker: jag kommer ändå inte bli sjuk. Men det kan man inte veta. Det är faktiskt en risk att avstå från vaccinet”, säger han, och menar att det för riskgrupper kan vara särskilt farligt att inte vaccinera sig, eftersom de riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom eller död av coronaviruset.

”För vissa grupper är det däremot hög risk att bli allvarligt sjuk och till och med avlida”, säger han.

Källa: Sydsvenskan

[email protected]

Löfven: ”Ta ditt ansvar!”

Publicerad: 12 maj, 2021, 13:32

I dagens presskonferens uppmanar Stefan Löfven alla svenskar att vaccinera sig, med befallningen: ”Ta ditt vaccin. Ta ditt ansvar!”

Han uppmanar också alla svenskar som redan fått en dos, att även ta den andra dosen, eftersom det ”är först då som vaccinet ger fullgott skydd”.

Detta under den presskonferens som regeringen kallat till idag onsdag. Nya Tider följer presskonferensen i realtid.

Löfven meddelar också att regeringen beslutat att från och med 1 juni justera restriktionerna för allmänna sammankomster.

Lena Hallengren tog till orda och menade, precis som Löfven, att smittspridningen är för hög för att lätta i restriktionerna för allmänna sammankomster, som idag har ett tak på åtta personer för samtliga sammankomster oavsett slag.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten hade planerat för en uppluckring av de hårda reglerna den 17 maj, där vissa sammankomster skulle tillåtas högre deltagarantal beroende på evenemangets karaktär, men så blir det inte.

”Efter avstämning med regionerna kan vi konstatera att: vi är inte där idag”, sade Stefan Löfven.

Nu är planen att två veckor senare än planerat, den 1 juni, genomföra lättnaderna. Det skulle innebära att evenemang utomhus tillåts samla 100 åhörare om de inte har anvisad sittplats, eller 500 åhörare om de har anvisad sittplats.

Alla deltagarantal är under förutsättning att Folkhälsomyndighetens allmänna föreskrifter följs.

”Håll avstånd till andra människor. Handla ensam. Jobba hemifrån om du kan. Tillsammans kan vi pressa ned smittan till sommaren”, sade Lena Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson fick sedan ordet. Han menade att smittläget är allvarligt men att det går i rätt riktning.

”Vi kan inte ta bort alla åtgärder samtidigt, och inte just nu. I den rapport som vi lämnar till regeringen idag beskriver vi hur anpassningen kan ske”.

Myndigheten tittar främst på fyra parametrar när de rekommenderar regeringen att ta bort restriktioner:

”Smittspridningen, stabiliteten i utvecklingen, belastningen på sjukvården, och vaccinationstäckningen”, enligt Carlson.

”Om alla fortsätter att följa regler och restriktioner, och om vaccinationerna löper som de ska, så kan vi sannolikt återgå till en mer normal tillvaro i september”, sade Stefan Löfven.

Källa: SVT

[email protected]

Kanadensisk pastor fängslad – organiserade gudstjänst

Publicerad: 12 maj, 2021, 09:08

Pastor Artur Pawlowski, från Calgary i den kanadensiska delstaten Alberta, uppmärksammades förra månaden efter att han protesterat när polisen stormade in för att stänga en påskgudstjänst. Polisen hänvisade till att den stred mot restriktionerna för offentliga sammankomster. I en video, som blivit viral, hörs hur Pawlowski skäller ut poliserna och ber ”nazistiska Gestapo”-tjänstemän att ”lämna omedelbart” inte återvända.

Polisen retirerade, men myndigheterna tycks sedan dess ha varit fast beslutna att stoppa pastorn från att hålla gudstjänster. Tidigare i veckan fattade Alberta Health Services ett beslut som tillåter polisen att utfärda böter och i vissa fall gripa personer, om det krävs för att upprätthålla folkhälsoregler. Beslutet gäller även arrangörer av allmänna sammankomster. Calgary-polisen använde sedan den nya regeln för att kunna gripa den stridbare pastorn. Polisen meddelar att pastorn ignorerat ”krav på social distansering, mask och minskade kapacitetsgränser för deltagare” när han fortsatt att hålla religiösa sammankomster.

I lördags färdades Pawlowski och hans bror Dawid i bil, när de plötsligt blev stannade av polisen. Bilens förare filmade händelsen. En polis förklarar att Artur och Dawid är arresterade för att ha brutit mot reglerna, och ber de två bröderna att gå ur bilen.

Pawlowski gör inget fysiskt motstånd vid ingripandet. Polisen för ut honom knästående mitt på vägen, med hans händer placerade bakom huvudet. Pastorn börjar då att skrika mot ”Gestapo-psykopaterna” och ”nazisterna” medan han arresteras och förs in i en polisbil. Brodern förs till en annan polisbil.

Insatsen att gripa de två bröderna omfattade minst fem polisbilar och omkring ett dussin poliser. Bröderna har nu delgivits misstanke för att ha organiserat och närvarat vid en olaglig sammankomst.

Den konservativa kanadensiska nättidningen Rebel News rapporterar att det redan lanserats en omfattande kampanj för att samla in pengar till de två åtalade bröderna.

I ett uttalande meddelar Calgary-polisen att de visserligen respekterar människors vilja att delta i gudstjänster, och rätten att protestera, men att alla måste följa de allmänna folkhälsoreglerna för att ”säkerställa allas säkerhet och välmående”.

Se filmen där pastorn protesterar mot polisens ingripande mot gudstjänsten och kräver att de lämnar:

Se filmen när pastorn några veckor senare blir arresterad:

Källa: RT

[email protected]

Kritiserade Folkhälsomyndigheten – rapporterades till MSB som utländsk agent

Publicerad: 11 maj, 2021, 10:43

Mira Aksoy, fristående invandringskritisk debattör, rapporterade för tidningen Samnytt under januari 2020 att svenske Mickael skulle resa hem till Sverige från smittohärden i Wuhan, när coronaviruset brutit ut i den kinesiska staden men fortfarande inte nått Sverige. Aksoy gjorde en intervju med Mickael, som bekräftade att han varit i kontakt med Folkhälsomyndigheten inför hemresa, och att de uppmanat honom att komma hem utan några restriktioner eller karantän. Mickael var starkt kritisk mot det han beskrev som en total avsaknad av smittskydd.

Nu avslöjar Samnytt att Folkhälsomyndigheten tagit så illa vid sig av Aksoys kritiska reportage, att de misstänkte att hon och Mickael var utländska agenter.

Presschefen på Folkhälsomyndighetenn, Christer Janson, kontaktade omedelbart Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. I ett mejl till deras adress [email protected], skrev han att det handlar om ”rörelser på sociala medier med kritik mot smittskyddsmyndigheter”. Janson menar att det kan vara ”främmande makt” som vill ”spä på oro via informationspåverkan”. Som exempel skickade han med länk till Aksoys reportage.

Källa: Samnytt

 

[email protected]

Spännande in i det sista då Finland beslutar om EU:s skuldpaket

Publicerad: 10 maj, 2021, 14:13

Som Nya Tider tidigare rapporterat, krävs två tredjedelars stöd i Finlands riksdag för att EU:s coronafond på 750 miljarder euro ska godkännas.

Nyligen pekade också allt på att fonden skulle godkännas, sedan Samlingspartiet meddelat att de tänker lägga ned sina röster. Deras nej-röster skulle behövas för att fälla fonden.

Men frågan har tagit en oväntad vändning, sedan Samlingspartiet plötsligt ändrat sig och sagt att var och en i partiets riksdagsgrupp får rösta utifrån egen åsikt. I Helsingfors har det tillfälliga lugnet nu återigen förbytts i stor politisk oro, och det är in i det sista oklart om fonden kommer att nå de två tredjedelars stöd som krävs.

Sannfinländarna och Kristdemokraterna har redan meddelat att de kommer att rösta nej, och hoppas nu på stöd från enskilda ledamöter i Centerpartiet och Samlingspartiet för att kunna fälla hela paketet. En majoritet av de sistnämnda partiernas väljare säger sig vara emot återhämtningsfonden. Det är ännu oklart om några av partiernas ledamöter kommer att följa medlemmarnas vilja.

Samtidigt görs försök att öka pressen på kritiska eller osäkra ledamöter. Nyligen läckte det ut till media att en högt uppsatt tjänsteman i finska staten varnat för att en fällande röst skulle vara ”en aldrig tidigare skådad skada på Finlands rykte”. Sannfinländarnas Jussi Halla-aho menar att läckan kommer avsiktligt från regeringen för att utpressa riksdagsledamöter att rösta ja.

Det historiska beslutet tas på onsdag i Finlands riksdag. Nya Tider följer utvecklingen.

Uppdatering 12 maj: Debatten i riksdagens plenisal hade så många anmälda talare att riksdagen inte hann slutföra debatten, inför den planerade omröstningen idag onsdag. Beslutet är därför uppskjutet, troligen till nästa vecka.

Källa: Hufvudstadsbladet, Svenska Yle

[email protected]

Läkemedelsbolag planerar för återkommande tilläggsvaccinationer

Publicerad: 10 maj, 2021, 09:33

Läs även

Läkemedelsjättarna Pfizer och BioNTech har ansökt om fullständigt FDA-godkännande för sitt covid-vaccin. Bolagen blir de första som gör det i USA, med motiveringen att det kan behövas regelbundna vacciner för att avvärja ”problematiska” virusmutationer.

De två företagen lämnade in sin ansökan till USA:s läkemedelsmyndighet FDA i fredags, ​​och begärde fullständigt tillstånd för användning av vaccinet hos personer i åldern 16 år och äldre.

FDA utfärdade ett nödgodkännande av Pfizer/BioNTechs vaccin i december. Ett fullständigt godkännande skulle istället innebära att vaccinet kan administreras även efter att myndigheter säger att covid-19-krisen är över.

Företagen begär också att FDA snabbutreder processen, och hoppas på ett beslut inom sex månader snarare än normala tio.

Pfizer och BioNTech kan snart få sällskap av AstraZeneca, som nu överväger om man ska kringgå nödgodkännandeprocessen och söka fullständigt tillstånd istället, enligt en nyhet i fredags i Wall Street Journal.

Ansökningarna om fullständigt tillstånd kommer samtidigt som läkemedelsbolagen flaggat för att vaccineringen kan bli återkommande. I ett samtal i torsdags sade Modernas VD Stephane Bancel att ”nya mutationer” kan göra ”tilläggsvaccinationer” (booster shots) en nödvändighet.

”Under de kommande sex månaderna, när södra halvklotet får hösten och vinter, kan vi komma att se fler problematiska varianter framträda”, sade han och tillade: ”Vi tror att tilläggsvaccinationer kommer att behövas, eftersom vi inte tror att viruset kommer att försvinna.”

Pfizers VD Albert Bourla har sagt ungefär samma sak, och föreslog förra månaden att tilläggsdoser ”troligen” kommer att behövas inom ett år efter mottagarens första spruta och eventuellt varje år därefter. Tidigare i veckan förutspådde VD:n också att företagets vaccin kommer att ha ”stabil efterfrågan” under överskådlig framtid, jämfört med årliga influensavaccinationer.

Både Pfizer och Moderna har skördat stora ekonomiska vinster av sina vacciner. Tidigare denna vecka redovisade Moderna att första kvartalet 2021 blev deras mest lönsamma kvartal någonsin sedan bolaget grundades 2010. Intäkterna från coronavaccinet är 1,7 miljarder dollar. Pfizer meddelade i tisdags att deras vaccin genererat 3,5 miljarder dollar för första kvartalet och därmed är bolagets mest lönsamma produkt.

Eftersom företagen tjänar storvinster på pandemin, har ledande politiska aktörer föreslagit att bolagen ska avstå sina patent på covid-vacciner globalt. Det föreslogs först av Världshandelsorganisationen som fick stöd av Joe Bidens regering i Washington den här veckan. Den internationella federationen för läkemedelsproducenter, ett organ som representerar världens största läkemedelsföretag, protesterade snabbt genom ett uttalande som uppmanade amerikanska tjänstemän att förkasta konceptet. Läkemedelslobbyn vill inte dela med sig av sina immateriella rättigheter (patent), utan insisterade på att det är ”fel svar” på ett ”komplext problem”.

Källa: RT

[email protected]

Tysk säkerhetstjänst spionerar på coronakritiker

Publicerad: 8 maj, 2021, 13:23

Tyska inrikesministeriet meddelade i onsdags att landets säkerhetstjänst börjar övervaka den rörelse som är kritisk mot landets coronahantering. Detta eftersom gruppen med sin existens anses riskera att förtroendet för staten undergrävs.

”Rörelsen – som delvis innehåller vilda konspirationsteorier – har vuxit från att kritisera nedstängningsåtgärder och hygienregler, till att rikta kritik mot staten själv, dess ledare, företag, pressen och globalismen, för att nämna några”, skriver New York Times i sin rapportering om tyska statens övervakning av gruppen.

Det tyska inrikesministeriet menar att staten ”ställts inför flera attacker” av coronakritikerna:

”Vår grundläggande demokratiska ordning, liksom statliga institutioner som parlament och regeringar, har ställts inför flera attacker sedan vi inledde åtgärderna för att begränsa covid-19-pandemin,” skriver inrikesministeriet i ett uttalande som även bekräftade att delar av ”förnekarrörelsen” är under övervakning. De tyska säkerhetstjänsterna, som övervakar oppositionella, lyder under just inrikesministeriet.

Nu inrättar myndigheterna en ny, egen avdelning som har till uppgift att hantera grupper vars syfte är att ”delegitimera staten”, alltså den coronakritiska rörelsen.

I mars i år meddelade Tyskland även att säkerhetstjänster börjar övervaka landets nationalistiska parti, Alternative für Deutschland. Tidigare har partiets högerkonservativa så kallade ”flygel” varit stämplad som högerextrem av Tysklands författningsskydd och övervakats i bundesländer (delstater) i forna Östtyskland, där flygeln verkar.

Från och med i mars kan istället hela partiet övervakas över hela Tyskland.

Källa: New York Times

[email protected]

Ingen rusning efter vaccin när 18-59-åringar erbjuds sprutan

Publicerad: 7 maj, 2021, 22:24

Läs även

– Vi har vaccin och sjuksköterskor som står och väntar, men inga patienter, säger Maria Christoffersson, vaccinationssamordnare vid Kry, som vaccinerar i Bredbyskolan i Rinkeby, till tidningen Mitti.

Eftersom det fanns många lediga tider beslutade Region Stockholm i början av veckan att gå över till Fas 4, alltså att erbjuda vaccin till personer i åldrarna 18-59 år. Men resultatet blev inte den rusning som man väntat sig, intresset för vaccinet var ganska svalt.

– I morse var bara fem procent av veckans tider bokade, säger Christoffersson.

I den invandrartäta Stockholmsstadsdelen Rinkeby-Kista är intresset minst, och här finns också lägst andel som tagit vaccinet sedan tidigare. Bredbyskolan hade 70 lediga tider i måndags, flest i regionen.

Av totalt 14 vaccinationsställen i regionen fanns lediga hos 8 tider i början av veckan, trots att den bild som förmedlats av media är att ”många otåligt väntade” på att få sprutan och till och med försökte tränga sig före i kön. Helt fullbokat var det endast på fem mottagningar.

Maria Christoffersson berättar att det är tredje veckan som hennes mottagningsställe på Bredbyskolan är igång. Det har varit glest från start, men nu har det blivit ännu mer tomt.

Totalt har över 80 procent av dem som är över 65 år fått sin första dos av vaccinet. I åldergruppen 60-64 år är det dock bara drygt varannan som accepterat att bli vaccinerad.

Källa:
mitti.se

[email protected]

Löfven: ”Kanske måste vi ha vaccin varje år?”

Publicerad: 6 maj, 2021, 16:03

I söndagens partiledardebatt debatterades bland annat pandemilagen och coronarestriktionerna. Stefan Löfven menade då att nya mutationer kan göra att fler vacciner måste tas i framtiden.

Camilla Kvartoft, debattledare för SVT, kommenterade Lena Hallengrens utspel om ”nytt normalläge”.

”Vad händer efter pandemin? I veckan gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att redovisa när och hur vi ska se en återstart av samhället. Samtidigt har socialminister Lena Hallengren sagt att det är Folkhälsomyndigheten som måste bedöma vilka restriktioner som eventuellt ska finnas kvar i det som hon kallade ett nytt normalläge. Nyamko Sabuni, det här reagerade du på och var kritisk till?”

”Regeringen har fått väldigt stora befogenheter att begränsa människors liv, och det har varit relevant i en pandemi när det måste hanteras. Men vi har också sagt att när vi utvecklat vaccin, och fler blir vaccinerade, så ska det då också vara möjligt att öppna upp samhället igen”, sade Nyamko Sabuni (L).

Hon hänvisade till Lena Hallengren själv sagt att 80 procent av den vuxna befolkningen ska ha erbjudits vaccinet i september. Ändå, säger Sabuni, vill regeringen förlänga pandemilagen efter september, då den egentligen skulle upphöra.

”Då menar jag att i höst bör vi öppna upp, för det blir väldigt märkligt att regeringen samtidigt vill att vi ska förlänga en pandemilag som ska fortsätta ge regeringen befogenhet att begränsa våra fri- och rättigheter, till exempel demonstrationsrätt, mötesrätt, och rätten att utöva sin religion. Det kommer vi i Liberalerna aldrig att medverka till, och jag menar att varenda restriktion måste bort då”, sade Sabuni. 

Jimmie Åkesson (SD) menade att med det smittläge Sverige har, som är “riktigt illa”, så är det ”inte det mest ansvarsfulla att från politiskt håll börja signalera exit-strategier”. Han tillade dock att det är ett politiskt slut, inte något som Folkhälsomyndigheten ska besluta.

“Det är vi här som måste bestämma det. Jag blir också orolig när jag hör att man vill behålla vissa restriktioner som ett normalläge. Det är klart att vi inte ska göra det. Sannolikt kommer det här att återkomma. Jag tror på att lägga mer ansvar på det regionala smittskyddet”, sade Åkesson, som anser att en enhetlig nationell restriktionspolitik inte tar i hänsyn regionala skillnader. “Det är helt olika förutsättningar för krogar i Stockholm och Sölvesborg”, sade Åkesson.

”Stefan Löfven, ska restriktionerna bort eller inte?”, frågade SVT:s programledare, varpå Löfven svarade att situationen är för osäker och att det kan bli aktuellt med återkommande vaccinering. 

”Det är klart att alla vill ha bort restriktionerna. Det här är inget som lättvindigt har beslutats. Det är klart att vi vill ha bort dem, men om det är någonting som coronapandemin har lärt oss är det att vi inte alltid kan förutse hur den agerar, vad som händer. Är det nya mutationer? Hur påverkar det vaccineringen? Måste vi ha extra vaccin i höst? Kanske måste vi ha varje år? Vet vi då att det inte finns några mutationer kvar? Alla de där frågorna måste vi faktiskt vara beredda att svara på. Det är mer, Nyamko, en fråga om att vi har koll så vi inte ställer oss själva i en situation där vi är tillbaka i något nytt vi inte känner till. Bort med restriktionerna så fort som möjligt.”

Nyamko Sabuni kritiserade rådande restriktioner för restauranger, där en familj på sex personer inte kan sitta vid samma bord utan måste dela upp sig.

“Varför? De bor ju i samma hem. Varför ska de inte kunna sitta vid samma bord? Det är sådant som stör människor. Vi måste se till att de restriktioner som finns är så pass väl utformade att det går att leva efter dem.”

Stefan Löfvens uttalande kan ses 26:30 in i debatten.

[email protected]

Stockholms affischnamn för vaccinering på sjukhus för corona – efter vaccinering

Publicerad: 6 maj, 2021, 00:02

Läs även

Region Stockholm fick nyligen utstå skratt och hån på internet, sedan människor uppmärksammat att deras affischnamn för vaccineringen i själva verket är en världsberömd meme, känd som ”Hide the Pain”-Harold. Den gamle mannen Harold används skämtsamt på internet för situationer där någon ler trots att han eller hon mår dåligt. Harolds speciella leende ser i själva verket ut som att han försöker dölja smärta.

”Hans leende i kombination med blicken gör att han ser ut att lida”, beskrev SVT memen.

Efter att Region Stockholm uppmärksammats på att bilden i själva verket är en meme som kan sända ut signaler om att vaccinering är problematisk, bytte man snabbt ut den.

Men historien slutar inte där. Nu rapporterar nämligen ungerska medier att Harold, som är ungersk medborgare, vårdats på sjukhus. Han smittades av corona efter att ha tagit första vaccinsprutan.

”Pensionären Harold blev sjuk en och en halv vecka efter att ha fått den första dosen av det kinesiska vaccinet, eftersom han inte utvecklat antikroppar under tiden”, skriver Hungary Today.

Harold säger till medier att han blev så dålig att han skrev testamente innan han sökte sjukhusvård. Idag är han friskförklarad.

Ungern är ett av de länder i Europa som vaccinerat störst andel av sin befolkning. Landet är på tredje plats med 62 doser per 100 invånare, efter Malta (77) och Storbritannien (73). Ungern har vaccinerat dubbelt så många som Sverige, som ligger på 32 doser per 100 invånare. Siffrorna avser första sprutan.

Premiärminister Viktor Orbán försökte in i det sista att inte stänga ned landet, men valde ända i våras att införa en hård lockdown sedan antalet döda steg i höjden och sjukvårdssystemet utsattes för stora påfrestningar. Sedan dess har landet gradvis öppnat upp.

Källa: Statista, Hungary Today

[email protected]

Florida: Dryga böter för företag som kräver att få se vaccinationsintyg

Publicerad: 5 maj, 2021, 16:41

Delstaten Florida kommer att bötfälla företag och skolor upp till 5 000 dollar, för varje tillfälle som de kräver att personer uppvisar vaccinationsintyg.

En klar majoritet i Floridas senat röstade i slutet av april för att godkänna en lag där åtgärden föreslås.

”Man har rätt att delta i samhället, besöka restauranger, biografer, sportevenemang – alla möjliga saker, utan att behöva visa upp den typen av information”, sade Floridas guvernör Ron DeSantis på en presskonferens där han meddelade att han skrivit under lagen.

Dessutom föreslås andra åtgärder som syftar till att minska delstatens möjlighet till nedstängningar, bland annat att restriktioner inte får gälla längre än 30 dagar innan de måste förlängas genom nytt beslut.

DeSantis har under pandemin profilerat sig som en kritiker mot så kallade ”lockdown states”, ofta delstater som styrs av Demokraterna med normalt sett mycket mer långtgående restriktioner än i republikanska delstater.

”Jag kommer också att skriva under en order som upplöser all kvarvarande undantagslagstiftning, vilket gäller från och med 1 juli”, sade DeSantis, som även framhöll att nästan alla restriktioner redan upphört i Florida. Han menar att de som ännu inte vaccinerat sig i Florida, är ovaccinerade utifrån egen vilja och inte utifrån vaccinbrist och att delstaten därför nått en punkt där vaccinationsprocessen inte kommer längre. Därför behöver också livet nu återgå till det normala.

Den populäre DeSantis tros bli en av republikanernas presidentkandidater i nästa val, 2024.

Flera andra delstater, som New York, planerar att vara ”helt öppet” från och med den 1 juli.

Källa: Washington Examiner,  Ystads allehanda

[email protected]

Texas lagstadgar mot vaccinpass

Publicerad: 5 maj, 2021, 14:43

I ett dokument från Texas guvernör daterat den 5 april 2021 slås fast att hälsoinformation är en privatsak och att delstatens myndigheter inte får efterfråga dessa till exempel i form av ”vaccinpass”:

”En individs status avseende vaccinering mot Covid-19 utgör privat hälsoinformation och ingen delstatlig myndighet får kräva att få ta del av denna information genom att kräva så kallade ’vaccinpass’ avseende Covid-19 eller på annat sätt villkora erbjudande av tjänster till individen baserat på dennes vaccinationsstatus mot Covid-19.”

Vidare meddelar man att delstaten aldrig kommer att kräva att någon låter vaccinera sig mot Covid-19:

”Att motta ett av vaccinen mot Covid-19 som erhållit auktorisering för nödanvändning uppmuntras starkt, men kommer alltid att vara frivilligt i Texas och delstatsregeringen kommer aldrig att göra detta obligatoriskt.”

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Send this to a friend