Skip to Content

I SVT:s miniserie ”De första svenskarna” valde man att låta östafrikanska skådespelare gestalta Sveriges tidigaste invånare, vilket fick många att reagera i kommentarsfälten. Programmets producent skyller emellertid på att han uppmanats att göra så av Mattias Jakobsson, professor i genetik.
HISTORIA

De första svenskarna var somalier? – Starka reaktioner på SVT:s programserie

PappersupplaganNya Tider v. 11

I SVT:s miniserie ”De första svenskarna” valde man att låta östafrikanska skådespelare gestalta Sveriges tidigaste invånare, vilket fick många att reagera i kommentarsfälten. Programmets producent skyller emellertid på att han uppmanats att göra så av Mattias Jakobsson, professor i genetik.

Publicerad: 11 mars, 2019, 18:16

 • Svenska

Läs även

När SVT offentliggjorde vinjetten för sin dokumentär ”De första svenskarna” i två delar var det många som reagerade mot deras bildval. Den mest framträdande av individerna som skulle illustrera dessa första svenskar var nämligen en östafrikansk man med blå kontaktlinser. Många menade att han hade ett typiskt somaliskt utseende. Skådespelare med likartat utseende spelade även dessa jägare-samlare i filmsekvenser i dokumentären.

Det var många som drog slutsatsen att SVT försöker ta ifrån svenskarna deras historia för att rättfärdiga att man tar ifrån dem deras framtid. ”Undertexten är också rätt obehaglig: om de ljusa svenskarna utrotas gör det inget, för de bruna var först här”, kommenterar en användare på Flashback, och liknande kommentarer dök upp på SVT:s Facebooksida.

Nekar till uppsåt

Nya Tider ringer upp Anna Schytt, chef för SVT:s vetenskapsredaktion, och får beskedet att det är programmets producent Benny Eriksson som fattat beslutet att använda en östafrikan som ”den förste svensken”, men att hon litar på hans omdöme som vetenskapsjournalist.

Benny Eriksson i sin tur nekar till att ha haft några baktankar med beslutet.

– Absolut inte. Jag har sett att vi fått kritik från många i sociala medier, men det kommer ju även från andra hållet så att säga, framförallt att vi inte tog upp samerna. Enligt vad forskningen vet i dag kom de ju inte till Sverige förrän under järnåldern, men det är ju inte helt okontroversiellt, säger Benny Eriksson till Nya Tider.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • plexgear

  Känns som den här Benny Eriksson helt missat att det mesta (allt) tyder på att den vita hyn, blont och rött hår kan spåras till gener vi europeer fått från Neanderthalmänniskan som blandade sig med invandrarna från Afrika och Asien.Detta hände långt innan det som kallas Sverige idag blev isfritt. Men så blir det när man irrar ner i PK-träsket! Likadant med klimatdårarna inga fakta biter på dessa PK-fantaster…Benny Eriksson håller inte på med vetenskap utan fria fantasier om hur han vill det ska vara…Helt oseriöst!

  • Knutkalas

   det är så korkat så jag orkar inte läsa flosklerna

 • Dacke

  Var det bara svenskarna som var “solbrända”? Hur är förhållandet med norrmän och danskar? Det är tydligen bara svenskarna som härstammar från Afrika? För än hur det är måste de ha passerat en mängd länder på vägen upp till Sverige och det kan väl knappast vara generösa “bidrag” som bidrog att de inte stannade i de länder dom måste passerat upp mot vårt land?

  • Knutkalas

   lika dant som nu då men nu har vi ju bidragen som lockar men vad kan det varit då klimatet KANSKE?

 • Nima

  “men jag är övertygad om att det är ganska lätt att vara opolitisk som vetenskapsman.” Jag skulle nog påstå att det är nästan omöjligt. Stämmer inte forskningen med förväntningarna från sanningsministeriet så blir det inga nya anslag.

  • Förmodligen korrekt. Richard Horton är chefredaktör för The Lancet, en tidskrift som är en
   kamratgranskad ( s.k. ”peer review”) veckojournal. The Lancet är en av världens äldsta och mest kända allmänna medicinska tidskrifter. Vad har Richard Horton att säga om vetenskapens tillstånd mitt upp i den
   monopolkapitalism som pågår?

   ”Fallet mot vetenskapen är rakt på sak: mycket av den vetenskapliga
   litteraturen, kanske hälften, kan helt enkelt vara osann. Drabbad av
   studier med små urvalsstorlekar, små effekter, ogiltiga undersökande
   analyser och flagranta intressekonflikter, tillsammans med en besatthet
   att driva modetrender av tvivelaktig betydelse, så har vetenskapen gjort
   en sväng mot mörkret. ”
   /Richard Horton (Källa: En kommentar ”offline” i The Lancet: What is medicine’s 5 sigma?)

   “The case against science is straightforward: much of the scientific
   literature, perhaps half, may simply be untrue. Afflicted by studies
   with small sample sizes, tiny effects, invalid exploratory analyses, and
   flagrant conflicts of interest, together with an obsession for pursuing
   fashionable trends of dubious importance, science has taken a turn
   towards darkness.”
   /Richard Horton (Source: A comment ”offline” in The Lancet: What is medicine’s 5 sigma?)

   Har själv upplevt den mörka sidans tryck från projektledning i ett privatägt amerikaniserat företag. Viljan att få resultat för att sälja in något är så stor att de vill få sina ingenjörer att manipulera sina rapporter.

   Ingenjörer med karaktär, som inte ljuger, är naturligtvis inte populära hos projektledningen och gallras bort, men de amerikaniserade lurar sig själva. Man kan inte tänka som en ormoljeförsäjlare när det handlar om långsiktiga relationer. Då måste man tänka långsiktigt, annars förlorar man sitt rykte.

   Smma sak för ett land. När medborgarna inte väljer politiker som tänker långsiktigt på landets väl så går det givetvis åt skogen. Min förhoppning är att folk kommer välja bättre medier som är noggranna med källhänvisningar och undviker lögnaktighet.

   • Lasse Andersson

    “Ormoljeförsäjlare” är inget etablerat ord eller begrepp i Sverige.

  • Knutkalas

   samma sak gäller med klimatet tror du inte på larmen så stryps anslagen

 • xmaverickx

  “Programmets producent skyller …”!?
  “Vi visste inget, vi lydde bara order.”
  Drönare/nyttiga idioter lider eliten aldrig någon brist på .

 • SefastTronde

  Det är direkt löjeväckande. Och bevisar tydligt att de som står bakom det här inte är det minsta bevandrade i historia. Det finns nämligen god och mycket tydlig dokumentation i de historiska källor vi har hur folkvandringarna gått till och var de nordiska folken härstammar ifrån.

 • Sverigepartist

  Vi härstammat inte från aftrikaner. När dessa påstås komma till Europa fanns det redan vita MÄNNISKOR i Asien och Europa.

 • Sverigepartist

  Jag har testat mina DNA två gånger för att vara säker. Det fanns inte tillstymmelse till afrikanskt-DNA.
  Mattias Jakobsson, professor i genetik vid Uppsala universitet har säkert fått nya anslag för att han presenterat “Fake news”. Snart påstår väl pk-professorer att vi alla är svarta och att vitheten är rasistiskt synfel.

 • ab

  man vill legitimera afrikaners närvaro i europa.
  därav denna historieförfalskning.
  europeer och afrikaner gick skilda vägar genetiskt redan för drygt 100000 år sedan.
  sanningen är att afrikaner och europeer är oerhört separerade genetiskt.

 • Peter Dalin

  inom en generation kommer det att vara en fastställd sanning och att vikingarna var muslimer

 • Svend Östergaard

  Man kan då undra över om även eskimåerna härstammar från Afrika om man skall tolka programmets agenda. Dom är ju också brunhyade.
  Man kan nog med fog påstå att man gör en bedömning på ett alltför litet urval. Rekonstruktionen av EN persons DNA!

Anders Tegnell i internt mejl – undrar hur flockimmunitet fungerar

INRIKESI ett internt mejl mellan statsepidemiologen Anders Tegnell och hans numera pensionerade föregångare Johan Giesecke ställer Tegnell ett par extremt grundläggande frågor om hur flockimmunitet fungerar. Konversationen väcker stor uppmärksamhet hos andra experter som inte kan förstå hur Tegnell tycks sakna flera för sitt yrke totalt grundläggande kunskaper.

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

EUROPEISKA UNIONENDet svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Barn och ungdomar stenar änder i stadspark – föräldrarna tittar på

INRIKESUnder sommaren har det kommit återkommande rapporter om djurplågeri mot vilda änder i en stadspark i Fagersta. Enligt det lokala Facebook-kontot ”Fagersta nyheter” skall det röra sig om barn och ungdomar med invandrarbakgrund från muslimska länder som plågar djuren. Fagerstas kultur- och fritidschef förnekar inte att problemet står att finna främst bland migrantungdomar, även om hon inte rakt ut vill peka ut några grupper. Hon tror istället på mer information till allmänheten om vad som är rätt och fel när det gäller djuretik.

Bussmordet i Kiruna: ”Hinder föreligger”

INRIKESÄr du är muslim och har begått brott i Sverige? Påstå att du konverterat så får du bo kvar! Afghanske medborgaren Ahmadi sitter häktad, misstänkt för mord. Migrationsverket ombeds lämna yttrande huruvida en utvisning till Afghanistan kan verkställas. Här är yttrandet.

Den svenska statsskulden – på väg uppåt, men hur mycket?

ANALYSAlla åtgärder som vidtagits under coronapandemin, så här långt, har kännetecknats av en sällan skådad miljardrullning. Flera hundra miljarder i olika stöd och lån har lanserats under de hektiska månaderna efter det att pandemin invaderat det svenska samhället. De svenska åtgärderna mot pandemins verkningar finns uttaxerade i en prognos hos Riksgälden, men de åtaganden som statsminister Stefan Löfven skrivit under för svensk räkning i EU kan bli en, ännu okalkylerad, mardröm.

Kommunpolis kallar 12-åriga Adrianas mördare för ”offer”

”Jag ville väcka känslor”, menar lokalpolisen Martin Lazar, när Nya Tider frågar honom om debattartikeln där han skrev att de som skjuter också är offer. Det var efter dödsskjutningen av 12-åriga Adriana från Norsborg som kommunpolisen skrev en debattartikel i Expressen, där han menar att det gäng som besköt ett annat kriminellt gäng ”ville dämpa sin ångest genom våld och maktspel”.

Bibliska gräshoppssvärmar hotar nu jordbruksnationen Brasilien – Ödelägger redan skördar på fyra kontinenter

LIVSMEDELSFÖRSÖRJNINGDe gigantiska gräshoppssvärmarna som ödelagt jordbruk i Paraguay och Argentina befaras nu komma att ta sig över gränsen till Brasilien, en av väldens största jordbruksnationer, och vintergrödorna där. Det skulle skapa än mer tryck på den redan svårt ansatta globala matproduktionen som drabbats hårt av virusnedstängningar, ovanligt kyligt väder på många platser och stora översvämningar i länder som Kina. Samtidigt rapporteras gräshoppor redan ha dykt upp i Centralamerika. Experter befarar att Mexiko och kanske även USA står på tur. Gigantiska svärmar har redan ödelagt vidsträckta områden i Östafrika, Mellanöstern, Pakistan, Indien och har nu också dykt upp i södra Europa och västra Kina. Det är den värsta invasionen på minst 70 år och miljontals människor hotas nu av svält.

”Koranen skall brinna i Rosengård!”

INRIKESRasmus Paludan, partiledare för det danska invandringskritiska partiet Stram kurs, har meddelat att han tillsammans med den kontroversiella svenska konstnären Dan Park kommer hålla ett torgmöte i invandrarghettot Rosengård framför en moské och där bränna koranen.

Gå till arkivet

Send this to a friend