Skip to Content

I SVT:s miniserie ”De första svenskarna” valde man att låta östafrikanska skådespelare gestalta Sveriges tidigaste invånare, vilket fick många att reagera i kommentarsfälten. Programmets producent skyller emellertid på att han uppmanats att göra så av Mattias Jakobsson, professor i genetik.
HISTORIA

De första svenskarna var somalier? – Starka reaktioner på SVT:s programserie

PappersupplaganNya Tider v. 11

I SVT:s miniserie ”De första svenskarna” valde man att låta östafrikanska skådespelare gestalta Sveriges tidigaste invånare, vilket fick många att reagera i kommentarsfälten. Programmets producent skyller emellertid på att han uppmanats att göra så av Mattias Jakobsson, professor i genetik.

Publicerad: 11 mars, 2019, 18:16

 • Svenska

Läs även

När SVT offentliggjorde vinjetten för sin dokumentär ”De första svenskarna” i två delar var det många som reagerade mot deras bildval. Den mest framträdande av individerna som skulle illustrera dessa första svenskar var nämligen en östafrikansk man med blå kontaktlinser. Många menade att han hade ett typiskt somaliskt utseende. Skådespelare med likartat utseende spelade även dessa jägare-samlare i filmsekvenser i dokumentären.

Det var många som drog slutsatsen att SVT försöker ta ifrån svenskarna deras historia för att rättfärdiga att man tar ifrån dem deras framtid. ”Undertexten är också rätt obehaglig: om de ljusa svenskarna utrotas gör det inget, för de bruna var först här”, kommenterar en användare på Flashback, och liknande kommentarer dök upp på SVT:s Facebooksida.

Nekar till uppsåt

Nya Tider ringer upp Anna Schytt, chef för SVT:s vetenskapsredaktion, och får beskedet att det är programmets producent Benny Eriksson som fattat beslutet att använda en östafrikan som ”den förste svensken”, men att hon litar på hans omdöme som vetenskapsjournalist.

Benny Eriksson i sin tur nekar till att ha haft några baktankar med beslutet.

– Absolut inte. Jag har sett att vi fått kritik från många i sociala medier, men det kommer ju även från andra hållet så att säga, framförallt att vi inte tog upp samerna. Enligt vad forskningen vet i dag kom de ju inte till Sverige förrän under järnåldern, men det är ju inte helt okontroversiellt, säger Benny Eriksson till Nya Tider.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • plexgear

  Känns som den här Benny Eriksson helt missat att det mesta (allt) tyder på att den vita hyn, blont och rött hår kan spåras till gener vi europeer fått från Neanderthalmänniskan som blandade sig med invandrarna från Afrika och Asien.Detta hände långt innan det som kallas Sverige idag blev isfritt. Men så blir det när man irrar ner i PK-träsket! Likadant med klimatdårarna inga fakta biter på dessa PK-fantaster…Benny Eriksson håller inte på med vetenskap utan fria fantasier om hur han vill det ska vara…Helt oseriöst!

  • Knutkalas

   det är så korkat så jag orkar inte läsa flosklerna

 • Dacke

  Var det bara svenskarna som var “solbrända”? Hur är förhållandet med norrmän och danskar? Det är tydligen bara svenskarna som härstammar från Afrika? För än hur det är måste de ha passerat en mängd länder på vägen upp till Sverige och det kan väl knappast vara generösa “bidrag” som bidrog att de inte stannade i de länder dom måste passerat upp mot vårt land?

  • Knutkalas

   lika dant som nu då men nu har vi ju bidragen som lockar men vad kan det varit då klimatet KANSKE?

 • Nima

  “men jag är övertygad om att det är ganska lätt att vara opolitisk som vetenskapsman.” Jag skulle nog påstå att det är nästan omöjligt. Stämmer inte forskningen med förväntningarna från sanningsministeriet så blir det inga nya anslag.

  • Förmodligen korrekt. Richard Horton är chefredaktör för The Lancet, en tidskrift som är en
   kamratgranskad ( s.k. ”peer review”) veckojournal. The Lancet är en av världens äldsta och mest kända allmänna medicinska tidskrifter. Vad har Richard Horton att säga om vetenskapens tillstånd mitt upp i den
   monopolkapitalism som pågår?

   ”Fallet mot vetenskapen är rakt på sak: mycket av den vetenskapliga
   litteraturen, kanske hälften, kan helt enkelt vara osann. Drabbad av
   studier med små urvalsstorlekar, små effekter, ogiltiga undersökande
   analyser och flagranta intressekonflikter, tillsammans med en besatthet
   att driva modetrender av tvivelaktig betydelse, så har vetenskapen gjort
   en sväng mot mörkret. ”
   /Richard Horton (Källa: En kommentar ”offline” i The Lancet: What is medicine’s 5 sigma?)

   “The case against science is straightforward: much of the scientific
   literature, perhaps half, may simply be untrue. Afflicted by studies
   with small sample sizes, tiny effects, invalid exploratory analyses, and
   flagrant conflicts of interest, together with an obsession for pursuing
   fashionable trends of dubious importance, science has taken a turn
   towards darkness.”
   /Richard Horton (Source: A comment ”offline” in The Lancet: What is medicine’s 5 sigma?)

   Har själv upplevt den mörka sidans tryck från projektledning i ett privatägt amerikaniserat företag. Viljan att få resultat för att sälja in något är så stor att de vill få sina ingenjörer att manipulera sina rapporter.

   Ingenjörer med karaktär, som inte ljuger, är naturligtvis inte populära hos projektledningen och gallras bort, men de amerikaniserade lurar sig själva. Man kan inte tänka som en ormoljeförsäjlare när det handlar om långsiktiga relationer. Då måste man tänka långsiktigt, annars förlorar man sitt rykte.

   Smma sak för ett land. När medborgarna inte väljer politiker som tänker långsiktigt på landets väl så går det givetvis åt skogen. Min förhoppning är att folk kommer välja bättre medier som är noggranna med källhänvisningar och undviker lögnaktighet.

   • Lasse Andersson

    “Ormoljeförsäjlare” är inget etablerat ord eller begrepp i Sverige.

  • Knutkalas

   samma sak gäller med klimatet tror du inte på larmen så stryps anslagen

 • xmaverickx

  “Programmets producent skyller …”!?
  “Vi visste inget, vi lydde bara order.”
  Drönare/nyttiga idioter lider eliten aldrig någon brist på .

 • SefastTronde

  Det är direkt löjeväckande. Och bevisar tydligt att de som står bakom det här inte är det minsta bevandrade i historia. Det finns nämligen god och mycket tydlig dokumentation i de historiska källor vi har hur folkvandringarna gått till och var de nordiska folken härstammar ifrån.

 • Sverigepartist

  Vi härstammat inte från aftrikaner. När dessa påstås komma till Europa fanns det redan vita MÄNNISKOR i Asien och Europa.

 • Sverigepartist

  Jag har testat mina DNA två gånger för att vara säker. Det fanns inte tillstymmelse till afrikanskt-DNA.
  Mattias Jakobsson, professor i genetik vid Uppsala universitet har säkert fått nya anslag för att han presenterat “Fake news”. Snart påstår väl pk-professorer att vi alla är svarta och att vitheten är rasistiskt synfel.

 • ab

  man vill legitimera afrikaners närvaro i europa.
  därav denna historieförfalskning.
  europeer och afrikaner gick skilda vägar genetiskt redan för drygt 100000 år sedan.
  sanningen är att afrikaner och europeer är oerhört separerade genetiskt.

 • Peter Dalin

  inom en generation kommer det att vara en fastställd sanning och att vikingarna var muslimer

 • Svend Östergaard

  Man kan då undra över om även eskimåerna härstammar från Afrika om man skall tolka programmets agenda. Dom är ju också brunhyade.
  Man kan nog med fog påstå att man gör en bedömning på ett alltför litet urval. Rekonstruktionen av EN persons DNA!

Nikola Ristic – utvisningskaos för två grova våldtäkter och grov misshandel

Den 15-17 april 2019 kommer en nagelbitare att gå av stapeln i Göta hovrätt. Enligt hovrättsassessor Emma Widman har kammaråklagare Eva Kokkonen begärt att Ristic skall få mer än åtta år i fängelse, men något yrkande om utvisning finns inte. Rätten är förtegen om man ändå kommer att avhandla utvisningsfrågan ”ex officio”.

Svensk pappa fixade jobb åt dottern – hon och två kompisar blev sexuellt ofredade

En person från Kurdistan som driver två restauranger i Umeå-trakten fick under 2018 hjälp av en svensk pappa att iordningsställa verksamheterna och i samband med detta sökte han jobb för dottern. Även två av dotterns tjejkompisar drogs in i restaurangens verksamhet och alla blev sexuellt ofredade.

Känd homolobbyist till Sveriges Radio: Nationell sammanhållning gör finska folket till världens lyckligaste

Den 20 mars släpptes FN-rapporten World Happiness Report, där man utifrån många olika faktorer och omständigheter rankar och gallrar ut de länder där folk är mest lyckliga respektive motsatsen. För andra gången i rad hamnar Finland på en solklar förstaplats där folket överlag är mest lyckliga. Nu säger den kände homolobbyisten Mark Levengood, finlandssvensk, i en intervju med Sveriges Radio att en viktig orsak till finländarnas topplacering beror på bland annat en nationell sammanhållning, gemensam identitet och ett nära förhållande till naturen.

Juridikfronten försöker hitta ny väg att angripa nationalistiska poddar – opolitiska poddar kan drabbas

Ingrid Carlqvist och Daniel Frändelöv som tidigare tillsammans drev den omtyckta nationalistiska podcasten ”Ingrid och Conrad” stod inför rätten i Helsingborgs tingsrätt under torsdagseftermiddagen. Deras ”brott” skulle vara att de i egenskap av att ha en schemalagd pod skulle tvingas ha en ansvarig utgivare som om de drev journalistisk verksamhet eller radio. Detta efter en anmälan från det vänsterextrema nätverket Juridikfronten som vill försöka pröva om nationalistiska poddar skall anses omfattas av grundlagens bestämmelse om att utse ansvarig utgivare.

Efter “Trolljägarna”: Fjällings 11-åriga dotter fick hatiskt sms

ALTERNATIVMEDIADet senaste avsnittet av TV3:s program "Trolljägarna" handlade bland annat om medborgarinitiativet Granskning Sverige, som sedan 2014 har ringt upp journalister, politiker och andra av etablissemangets aktörer för att ställa kritiska frågor. I programmet riktas fokus mot främst Fabian Fjälling, vilket nu har lett till konsekvenser för även hans familj. 

Garantipensionen höjs med ynka 200 kronor – men kostnaderna skenar ändå

INRIKESTrots att alla partier säger sig värna om fattigpensionärerna, blev höjningen av garantipensionen ungefär 200 kronor i månaden. Garantipension är till för dem som haft väldigt låga inkomster genom livet. Trots det väntas statens kostnader för garantipensioner skena de kommande åren, beroende på att allt fler invandare går i pension utan några större inkomster att redovisa under sina liv i Sverige.

Bonnie, 19, dömd för att ha hotat våldtagen 13-åring – fick skyddstillsyn

INRIKES19-åriga Bonnies sambo Ammar Krewi från Syrien anmäldes för våldtäkt av en 13-årig flicka. Då hotade Bonnie och hennes vänner 13-åringen att ta tillbaka sin polisanmälan. Bonnie har nu dömts för två fall av övergrepp i rättssak.

”Ensamkommande” får gratis olycksfallsförsäkring – men inte fattiga svenskar

INRIKESMånga svenska kommuner har under de senaste åren valt att utöka sina kollektiva olycksfallsförsäkringar för att täcka ”ensamkommande flyktingbarn” – dygnet runt och oavsett om de ingår i någon kommunal verksamhet eller inte. Vissa försäkrar till och med samtliga asylsökande oberoende av ålder och övriga omständigheter. Samtidigt ökar antalet sjuk- och fattigpensionärer som inte har råd med egna försäkringar explosionsartat.

Gå till arkivet