Skip to Content

I SVT:s miniserie ”De första svenskarna” valde man att låta östafrikanska skådespelare gestalta Sveriges tidigaste invånare, vilket fick många att reagera i kommentarsfälten. Programmets producent skyller emellertid på att han uppmanats att göra så av Mattias Jakobsson, professor i genetik.
HISTORIA

De första svenskarna var somalier? – Starka reaktioner på SVT:s programserie

PappersupplaganNya Tider v. 11

I SVT:s miniserie ”De första svenskarna” valde man att låta östafrikanska skådespelare gestalta Sveriges tidigaste invånare, vilket fick många att reagera i kommentarsfälten. Programmets producent skyller emellertid på att han uppmanats att göra så av Mattias Jakobsson, professor i genetik.

Publicerad: 11 mars, 2019, 18:16

 • Svenska

Läs även

När SVT offentliggjorde vinjetten för sin dokumentär ”De första svenskarna” i två delar var det många som reagerade mot deras bildval. Den mest framträdande av individerna som skulle illustrera dessa första svenskar var nämligen en östafrikansk man med blå kontaktlinser. Många menade att han hade ett typiskt somaliskt utseende. Skådespelare med likartat utseende spelade även dessa jägare-samlare i filmsekvenser i dokumentären.

Det var många som drog slutsatsen att SVT försöker ta ifrån svenskarna deras historia för att rättfärdiga att man tar ifrån dem deras framtid. ”Undertexten är också rätt obehaglig: om de ljusa svenskarna utrotas gör det inget, för de bruna var först här”, kommenterar en användare på Flashback, och liknande kommentarer dök upp på SVT:s Facebooksida.

Nekar till uppsåt

Nya Tider ringer upp Anna Schytt, chef för SVT:s vetenskapsredaktion, och får beskedet att det är programmets producent Benny Eriksson som fattat beslutet att använda en östafrikan som ”den förste svensken”, men att hon litar på hans omdöme som vetenskapsjournalist.

Benny Eriksson i sin tur nekar till att ha haft några baktankar med beslutet.

– Absolut inte. Jag har sett att vi fått kritik från många i sociala medier, men det kommer ju även från andra hållet så att säga, framförallt att vi inte tog upp samerna. Enligt vad forskningen vet i dag kom de ju inte till Sverige förrän under järnåldern, men det är ju inte helt okontroversiellt, säger Benny Eriksson till Nya Tider.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • plexgear

  Känns som den här Benny Eriksson helt missat att det mesta (allt) tyder på att den vita hyn, blont och rött hår kan spåras till gener vi europeer fått från Neanderthalmänniskan som blandade sig med invandrarna från Afrika och Asien.Detta hände långt innan det som kallas Sverige idag blev isfritt. Men så blir det när man irrar ner i PK-träsket! Likadant med klimatdårarna inga fakta biter på dessa PK-fantaster…Benny Eriksson håller inte på med vetenskap utan fria fantasier om hur han vill det ska vara…Helt oseriöst!

  • Knutkalas

   det är så korkat så jag orkar inte läsa flosklerna

 • Dacke

  Var det bara svenskarna som var “solbrända”? Hur är förhållandet med norrmän och danskar? Det är tydligen bara svenskarna som härstammar från Afrika? För än hur det är måste de ha passerat en mängd länder på vägen upp till Sverige och det kan väl knappast vara generösa “bidrag” som bidrog att de inte stannade i de länder dom måste passerat upp mot vårt land?

  • Knutkalas

   lika dant som nu då men nu har vi ju bidragen som lockar men vad kan det varit då klimatet KANSKE?

 • Nima

  “men jag är övertygad om att det är ganska lätt att vara opolitisk som vetenskapsman.” Jag skulle nog påstå att det är nästan omöjligt. Stämmer inte forskningen med förväntningarna från sanningsministeriet så blir det inga nya anslag.

  • Förmodligen korrekt. Richard Horton är chefredaktör för The Lancet, en tidskrift som är en
   kamratgranskad ( s.k. ”peer review”) veckojournal. The Lancet är en av världens äldsta och mest kända allmänna medicinska tidskrifter. Vad har Richard Horton att säga om vetenskapens tillstånd mitt upp i den
   monopolkapitalism som pågår?

   ”Fallet mot vetenskapen är rakt på sak: mycket av den vetenskapliga
   litteraturen, kanske hälften, kan helt enkelt vara osann. Drabbad av
   studier med små urvalsstorlekar, små effekter, ogiltiga undersökande
   analyser och flagranta intressekonflikter, tillsammans med en besatthet
   att driva modetrender av tvivelaktig betydelse, så har vetenskapen gjort
   en sväng mot mörkret. ”
   /Richard Horton (Källa: En kommentar ”offline” i The Lancet: What is medicine’s 5 sigma?)

   “The case against science is straightforward: much of the scientific
   literature, perhaps half, may simply be untrue. Afflicted by studies
   with small sample sizes, tiny effects, invalid exploratory analyses, and
   flagrant conflicts of interest, together with an obsession for pursuing
   fashionable trends of dubious importance, science has taken a turn
   towards darkness.”
   /Richard Horton (Source: A comment ”offline” in The Lancet: What is medicine’s 5 sigma?)

   Har själv upplevt den mörka sidans tryck från projektledning i ett privatägt amerikaniserat företag. Viljan att få resultat för att sälja in något är så stor att de vill få sina ingenjörer att manipulera sina rapporter.

   Ingenjörer med karaktär, som inte ljuger, är naturligtvis inte populära hos projektledningen och gallras bort, men de amerikaniserade lurar sig själva. Man kan inte tänka som en ormoljeförsäjlare när det handlar om långsiktiga relationer. Då måste man tänka långsiktigt, annars förlorar man sitt rykte.

   Smma sak för ett land. När medborgarna inte väljer politiker som tänker långsiktigt på landets väl så går det givetvis åt skogen. Min förhoppning är att folk kommer välja bättre medier som är noggranna med källhänvisningar och undviker lögnaktighet.

   • Lasse Andersson

    “Ormoljeförsäjlare” är inget etablerat ord eller begrepp i Sverige.

  • Knutkalas

   samma sak gäller med klimatet tror du inte på larmen så stryps anslagen

 • xmaverickx

  “Programmets producent skyller …”!?
  “Vi visste inget, vi lydde bara order.”
  Drönare/nyttiga idioter lider eliten aldrig någon brist på .

 • SefastTronde

  Det är direkt löjeväckande. Och bevisar tydligt att de som står bakom det här inte är det minsta bevandrade i historia. Det finns nämligen god och mycket tydlig dokumentation i de historiska källor vi har hur folkvandringarna gått till och var de nordiska folken härstammar ifrån.

 • Sverigepartist

  Vi härstammat inte från aftrikaner. När dessa påstås komma till Europa fanns det redan vita MÄNNISKOR i Asien och Europa.

 • Sverigepartist

  Jag har testat mina DNA två gånger för att vara säker. Det fanns inte tillstymmelse till afrikanskt-DNA.
  Mattias Jakobsson, professor i genetik vid Uppsala universitet har säkert fått nya anslag för att han presenterat “Fake news”. Snart påstår väl pk-professorer att vi alla är svarta och att vitheten är rasistiskt synfel.

 • ab

  man vill legitimera afrikaners närvaro i europa.
  därav denna historieförfalskning.
  europeer och afrikaner gick skilda vägar genetiskt redan för drygt 100000 år sedan.
  sanningen är att afrikaner och europeer är oerhört separerade genetiskt.

 • Peter Dalin

  inom en generation kommer det att vara en fastställd sanning och att vikingarna var muslimer

 • Svend Östergaard

  Man kan då undra över om även eskimåerna härstammar från Afrika om man skall tolka programmets agenda. Dom är ju också brunhyade.
  Man kan nog med fog påstå att man gör en bedömning på ett alltför litet urval. Rekonstruktionen av EN persons DNA!

Utvisad kom tillbaka – nu misstänkt för terroristbrott

INRIKESMannen som gripits i Östersund misstänkt för att ha försökt köra in en bil i en folksamling, vilket nu utreds av säkerhetspolisen som ett misslyckat terrorattentat är en muslimsk asylsökare från Kazakstan och heter Dilshod. Han har dessutom redan utvisats från Sverige förut – men enkelt återvänt och nu försökt mörda svenskar.

New York Times visar varför de kommer att förlora

LEDAREVarför är människor i Europa så arga och vänder de etablerade partierna ryggen? Det måste bero på … Ryssland! Det är i alla fall vad New York Times hävdar i en artikel den 10 augusti, som bär slående likheter med etablissemangets bortförklaringar till att Donald Trump vann presidentvalet. Med en sådan verklighetsuppfattning att navigera efter är det inte konstigt att systemmedierna havererar.

Misstänkt terrorförsök i Östersund

INRIKESDen man som greps av polisen i Östersund på onsdagen efter att han krockat med sin bil har nu anhållits på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott. Mannen försökte både köra över människor och in i en folkmassa enligt uppgifter till Aftonbladet. Enligt uppgifter till Ekot är mannen från Uzbekistan.

Afghan våldtog 13-åring – utvisas ej

INRIKESRohullah Ahmadi, en 21-årig man från Afghanistan som behöver tolk på persiska, har dömts till två år och två månaders fängelse för att ha våldtagit en 13-årig flicka vid Björkestaskolan i Nykvarn, söder om Stockholm. Han utvisas inte.

Lärare avskedad för att han spred artikel om pedofiler

INRIKESLäraren och prästen Franciskus Urban Sylvan delade den kristna tidningen Världen Idags granskning av dömda pedofiler inom Pride-rörelsen. Att dela en artikel som avslöjar pedofiler menar dock skolans ledning vara ett ”brott mot värdegrunden” och läraren, som helt saknade anmärkningar, fick sparken.

Helsingborg får stora summor för att motverka segregation

INRIKESRegeringen har bestämt sig för att försöka förhindra att människor segregerar sig i städer allteftersom demografin förändras i takt med ökad massinvandring. Helsingborg får nu 13 miljoner kronor till att börja med – men det kan bli upp till 69 miljoner kronor. Pengarna skall bland annat användas till att få etniska svenskar att flytta ut till de kriminellt belastade invandrarområdena.

Världshandelns svåra pussel skapar många problem

ANALYSDen 1 augusti meddelade USA:s president Donald Trump att han avser att införa ytterligare strafftullar på kinesiska varor. Strax därefter rasade den kinesiska valutan gentemot dollarn till den lägsta nivån på elva år, och Trump twittrade genast att Kina är ”valutamanipulatör”. Den 5 augusti förde USA officiellt in Kina på listan över ”valutamanipulerande” länder. Åtgärden är exceptionell och innebär bland annat att USA bett IMF att agera mot Kina. Det upptrappade handelskriget mellan de ekonomiska giganterna kommer att påverka också oss i Sverige.

Haitier skulle utvisas – våldtog fängelsepräst och får stanna ytterligare tre år i Sverige

INRIKESFritz Pierre har dömts för återkommande brottslighet i Sverige och avtjänar för tillfället ett fängelsestraff för grov narkotikasmuggling och grov misshandel. Efter avtjänat straff skulle han utvisas till sitt hemland Haiti, ett av världens mest dysfunktionella länder – men nu förlängs vistelsen i Sverige. Han döms till ytterligare tre års fängelse efter att ha tvingat en fängelsepräst till oralsex.

Gå till arkivet

Send this to a friend