Skip to Content

I SVT:s miniserie ”De första svenskarna” valde man att låta östafrikanska skådespelare gestalta Sveriges tidigaste invånare, vilket fick många att reagera i kommentarsfälten. Programmets producent skyller emellertid på att han uppmanats att göra så av Mattias Jakobsson, professor i genetik.
HISTORIA

De första svenskarna var somalier? – Starka reaktioner på SVT:s programserie

PappersupplaganNya Tider v. 11

I SVT:s miniserie ”De första svenskarna” valde man att låta östafrikanska skådespelare gestalta Sveriges tidigaste invånare, vilket fick många att reagera i kommentarsfälten. Programmets producent skyller emellertid på att han uppmanats att göra så av Mattias Jakobsson, professor i genetik.

Publicerad: 11 mars, 2019, 18:16

 • Svenska

Läs även

När SVT offentliggjorde vinjetten för sin dokumentär ”De första svenskarna” i två delar var det många som reagerade mot deras bildval. Den mest framträdande av individerna som skulle illustrera dessa första svenskar var nämligen en östafrikansk man med blå kontaktlinser. Många menade att han hade ett typiskt somaliskt utseende. Skådespelare med likartat utseende spelade även dessa jägare-samlare i filmsekvenser i dokumentären.

Det var många som drog slutsatsen att SVT försöker ta ifrån svenskarna deras historia för att rättfärdiga att man tar ifrån dem deras framtid. ”Undertexten är också rätt obehaglig: om de ljusa svenskarna utrotas gör det inget, för de bruna var först här”, kommenterar en användare på Flashback, och liknande kommentarer dök upp på SVT:s Facebooksida.

Nekar till uppsåt

Nya Tider ringer upp Anna Schytt, chef för SVT:s vetenskapsredaktion, och får beskedet att det är programmets producent Benny Eriksson som fattat beslutet att använda en östafrikan som ”den förste svensken”, men att hon litar på hans omdöme som vetenskapsjournalist.

Benny Eriksson i sin tur nekar till att ha haft några baktankar med beslutet.

– Absolut inte. Jag har sett att vi fått kritik från många i sociala medier, men det kommer ju även från andra hållet så att säga, framförallt att vi inte tog upp samerna. Enligt vad forskningen vet i dag kom de ju inte till Sverige förrän under järnåldern, men det är ju inte helt okontroversiellt, säger Benny Eriksson till Nya Tider.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • plexgear

  Känns som den här Benny Eriksson helt missat att det mesta (allt) tyder på att den vita hyn, blont och rött hår kan spåras till gener vi europeer fått från Neanderthalmänniskan som blandade sig med invandrarna från Afrika och Asien.Detta hände långt innan det som kallas Sverige idag blev isfritt. Men så blir det när man irrar ner i PK-träsket! Likadant med klimatdårarna inga fakta biter på dessa PK-fantaster…Benny Eriksson håller inte på med vetenskap utan fria fantasier om hur han vill det ska vara…Helt oseriöst!

  • Knutkalas

   det är så korkat så jag orkar inte läsa flosklerna

 • Dacke

  Var det bara svenskarna som var “solbrända”? Hur är förhållandet med norrmän och danskar? Det är tydligen bara svenskarna som härstammar från Afrika? För än hur det är måste de ha passerat en mängd länder på vägen upp till Sverige och det kan väl knappast vara generösa “bidrag” som bidrog att de inte stannade i de länder dom måste passerat upp mot vårt land?

  • Knutkalas

   lika dant som nu då men nu har vi ju bidragen som lockar men vad kan det varit då klimatet KANSKE?

 • Nima

  “men jag är övertygad om att det är ganska lätt att vara opolitisk som vetenskapsman.” Jag skulle nog påstå att det är nästan omöjligt. Stämmer inte forskningen med förväntningarna från sanningsministeriet så blir det inga nya anslag.

  • Förmodligen korrekt. Richard Horton är chefredaktör för The Lancet, en tidskrift som är en
   kamratgranskad ( s.k. ”peer review”) veckojournal. The Lancet är en av världens äldsta och mest kända allmänna medicinska tidskrifter. Vad har Richard Horton att säga om vetenskapens tillstånd mitt upp i den
   monopolkapitalism som pågår?

   ”Fallet mot vetenskapen är rakt på sak: mycket av den vetenskapliga
   litteraturen, kanske hälften, kan helt enkelt vara osann. Drabbad av
   studier med små urvalsstorlekar, små effekter, ogiltiga undersökande
   analyser och flagranta intressekonflikter, tillsammans med en besatthet
   att driva modetrender av tvivelaktig betydelse, så har vetenskapen gjort
   en sväng mot mörkret. ”
   /Richard Horton (Källa: En kommentar ”offline” i The Lancet: What is medicine’s 5 sigma?)

   “The case against science is straightforward: much of the scientific
   literature, perhaps half, may simply be untrue. Afflicted by studies
   with small sample sizes, tiny effects, invalid exploratory analyses, and
   flagrant conflicts of interest, together with an obsession for pursuing
   fashionable trends of dubious importance, science has taken a turn
   towards darkness.”
   /Richard Horton (Source: A comment ”offline” in The Lancet: What is medicine’s 5 sigma?)

   Har själv upplevt den mörka sidans tryck från projektledning i ett privatägt amerikaniserat företag. Viljan att få resultat för att sälja in något är så stor att de vill få sina ingenjörer att manipulera sina rapporter.

   Ingenjörer med karaktär, som inte ljuger, är naturligtvis inte populära hos projektledningen och gallras bort, men de amerikaniserade lurar sig själva. Man kan inte tänka som en ormoljeförsäjlare när det handlar om långsiktiga relationer. Då måste man tänka långsiktigt, annars förlorar man sitt rykte.

   Smma sak för ett land. När medborgarna inte väljer politiker som tänker långsiktigt på landets väl så går det givetvis åt skogen. Min förhoppning är att folk kommer välja bättre medier som är noggranna med källhänvisningar och undviker lögnaktighet.

   • Lasse Andersson

    “Ormoljeförsäjlare” är inget etablerat ord eller begrepp i Sverige.

  • Knutkalas

   samma sak gäller med klimatet tror du inte på larmen så stryps anslagen

 • xmaverickx

  “Programmets producent skyller …”!?
  “Vi visste inget, vi lydde bara order.”
  Drönare/nyttiga idioter lider eliten aldrig någon brist på .

 • SefastTronde

  Det är direkt löjeväckande. Och bevisar tydligt att de som står bakom det här inte är det minsta bevandrade i historia. Det finns nämligen god och mycket tydlig dokumentation i de historiska källor vi har hur folkvandringarna gått till och var de nordiska folken härstammar ifrån.

 • Sverigepartist

  Vi härstammat inte från aftrikaner. När dessa påstås komma till Europa fanns det redan vita MÄNNISKOR i Asien och Europa.

 • Sverigepartist

  Jag har testat mina DNA två gånger för att vara säker. Det fanns inte tillstymmelse till afrikanskt-DNA.
  Mattias Jakobsson, professor i genetik vid Uppsala universitet har säkert fått nya anslag för att han presenterat “Fake news”. Snart påstår väl pk-professorer att vi alla är svarta och att vitheten är rasistiskt synfel.

 • ab

  man vill legitimera afrikaners närvaro i europa.
  därav denna historieförfalskning.
  europeer och afrikaner gick skilda vägar genetiskt redan för drygt 100000 år sedan.
  sanningen är att afrikaner och europeer är oerhört separerade genetiskt.

 • Peter Dalin

  inom en generation kommer det att vara en fastställd sanning och att vikingarna var muslimer

 • Svend Östergaard

  Man kan då undra över om även eskimåerna härstammar från Afrika om man skall tolka programmets agenda. Dom är ju också brunhyade.
  Man kan nog med fog påstå att man gör en bedömning på ett alltför litet urval. Rekonstruktionen av EN persons DNA!

Sveriges avgift till EU kommer öka med hela 55 procent

ANALYSEU:s nya långtidsbudget för perioden 2021-2027 presenteras av Kommissionen som ”modernare, tydligare och enklare”. Att det kommer att bli väsentligt dyrare för Sverige är dock klarlagt. Vi riskerar också att få ett minskat stöd tillbaka, genom ”moderniseringen”. Kort sagt, Sverige ser ut att förlora både på gungorna och karusellen.

Fyra MENA-kvinnor i Linköping döms för grov mordbrand

PÅ PLATSDen 9 maj meddelade Linköpings tingsrätt dom i målet mot ”MENA-ligan”, bestående av nio stycken kvinnor från Mellanöstern och Afrika i åldern 19 till 25 år. Domen är ett svårt bakslag för åklagaren, men fyra kvinnor döms i alla fall för grov mordbrand till kännbara fängelsestraff. Rättsprocessen har kostat skattebetalarna mångmiljonbelopp. Nya Tider var på plats i Linköping.

Terrordebatt i riksdagen

RIKSDAGENAdam Marttinen (SD) anklagade i en riksdagsdebatt om terrorism den sittande regeringen för att agera passivt när IS-terrorister återvänder från slagfältet i Syrien och Irak. Han krävde att utländska terrorister ska kunna utvisas på livstid från Sverige. Under debatten ifrågasatte Marttinen också Vänsterpartiets kopplingar till vänsterns terrororganisation AFA, en grupp som han tycker att det borde vara kriminellt att engagera sig i.

Afrikansk hemtjänstmedarbetare misstänks ha våldtagit 80-årig svensk kvinna – lokal pensionärsföreningsordförande vill se fler invandrarmän inom äldreomsorgen

INRIKESEn svensk 80-årig kvinna misstänks ha blivit våldtagen av en afrikansk manlig hemtjänstarbetare i Stockholmsförorten Bromma den 8 maj. Mannen i fråga är nu anhållen. När Nya Tider kontaktar Lena Hedquist, ordförande för den lokala pensionärsföreningen SPF Seniorerna i Bromma, säger hon sig inte ha hört talas om händelsen, trots att den rapporterats i såväl Aftonbladet som Expressen. När hon får veta att mannen som misstänks för våldtäkten är eritrean försvarar hon i förstone inte den utsatta 80-åriga kvinnan, utan hon vill tvärtom se fler exotiska män inom hemtjänsten.

Eurovision 2019: Sverige kom sexa och blev omsprunget av Ryssland

TEL AVIVOmröstningen i samband med Eurovision Song Contest i Israel under natten den 19 maj blev dramatisk och fick en snöplig avslutning för Sveriges musik- och medieelit. De hade nämligen kallt räknat med att John Lundvik med sitt bidrag ”To late to love” skulle vinna hela tävlingen med en promenadseger. Så blev det inte. Sverige slutade på en 6:e plats då de europeiska Tv-tittarna fått säga sitt, och fick dessutom se sig omsprunget av Sveriges absoluta hatobjekt, nämligen Ryssland som visserligen inte vann men likväl slutade på en tredje plats.

Salafister demonstrerar mot Säpos insats mot radikala imamer

INRIKESPå Norrmalmstorg i Stockholm 18 maj samlades de mest radikala muslimerna från Gävle, Västerås, Umeå och Göteborg till demonstration mot att fem av deras imamer tagit in i Migrationsverkets förvar. Mötet inleddes med kollektiv bön, sedan tågade man under tystnad till Gustav Adolfs torg och lämnade en petition till Regeringen.

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

FÖRSVARETFörsvarsberedningen presenterade sin rapport den 14 maj. Förslagen innebär omfattande organisationsförändringar och målsättningar som definitivt bryter med det tidigare utdömda insatsförsvaret. Detta är de första stegen till att återupprätta invasionsförsvaret. Försvarsberedningen är däremot till skillnad från förra gången oenig och det gäller ett infekterat bråk om skrivningar avseende finansiering där åsikterna går isär vad som gäller.

Jordbruksverket lobbar för miljöförstöring och fortsatt användning av farlig ogräskemikalie – på grund av påstått klimathot

INRIKESDen mycket giftiga kemikalien glyfosat, som används i det mycket vanliga ogräsbekämpningsmedlet Roundup, kan komma att förbjudas inom EU år 2022, om EU-parlamentet beslutar om detta. Nu vill dock det svenska jordbruksverket se en fortsatt användning av den farliga kemikalien genom att hänvisa till det påstådda klimathotet. Jordbruksverket sällar sig nu alltså till klimatlobbyn och vill offra reella miljöfördelar som ett mer varierat växt- och djurliv invid åkermarkerna till förmån för en just nu rådande klimattrend.

Gå till arkivet

Send this to a friend