Skip to Content

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.
Över 90 procent av migranterna är unga män. Organisationen kring transporterna är väloljad. Lämmeltåget lyckades med nästan militär disciplin borda tåget på mindre än 15 minuter. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider
Reportage

De glada flyktingarna

Migrationsverket räknar med att det kommer över 7 000 migranter och asylsökande per vecka till Sverige. De allra flesta är unga män. De är välvårdade, har trendiga frisyrer och bär på de senaste mobiltelefonerna. Det är en helt unik situation för Sverige och världen. Nya Tider besökte T-Centralen i Stockholm, där ett väljoljat maskineri hanterar hundratals migranter varje dag.

Publicerad: 9 oktober, 2015, 09:45

  • Svenska

Läs även

Ali Moneer, 23, från Bagdad. Han tror att många män lämnat sina kvinnor och barn i flyktingläger längs vägen och tänkt be dem komma efter när de hittat ett bra ställe att flytta till. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Ali Moneer, 23, från Bagdad. Han tror att många män lämnat sina kvinnor och barn i flyktingläger längs vägen och tänkt be dem komma efter när de hittat ett bra ställe att flytta till. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Ungefär ett tusen migranter om dagen kommer till Sverige. Enligt Migrationsverket är det den största flyktingkris vi stått inför. Hundratals av dessa människor på flykt tar sig till Stockholm. Där möts de upp av Migrationsverket, Stockholms socialtjänst, Röda Korset och många andra organisationer. Stockholms Central är även full av personer i rosa västar och armband. Dessa människor är frivilliga privatpersoner, ofta arabiskspråkiga, som hjälper till.

Nya Tider granskade under några dagar vad som pågår på Centralen i Stockholm. Vår utsände hade räknat med att få uppleva hjärtskärande scener med kvinnor och barn på flykt från krig och elände, vilket är den bild de etablerade medierna ger det svenska folket. Nya tider kan nu avslöja att de flesta som kommer är män, unga män. De är starka och friska. I märkeskläder, välansade skägg, trendiga frisyrer och med de senaste mobilerna. De utnyttjar varje tillfälle de får att ladda sina mobiler och pekplattor. Finns det ett ledigt eluttag så sitter där ett antal unga män och väntar på att apparaterna ska ladda.

Äventyrliga unga män

Utanför Centralen står det olika gäng med unga män, sammanlagt flera hundra. De kommer från olika delar av Mellanöstern, de flesta säger att de är från Syrien eller Irak.

Nya Tider får en chans att prata med ett gäng glada killar. De är alla unga, mellan 20-25 år. Det finns även ett par något äldre med i sällskapet. Vår utsände får inte riktigt koll på vilken funktion de äldre har, de håller sig i bakgrunden och pratar gärna inte med oss. De är ofta framme och viskar saker till de yngre männen och de stirrar misstänkt på vår utsände.

De yngre männen har dock inget emot att prata med oss och de ställer glatt upp på bild och poserar för vår fotograf. En ung man i sällskapet pratar tillräcklig bra engelska för att vi ska kunna växla några ord. Han heter Ali Moneer, är 23 år och kommer från Bagdad. Han har rest i elva dagar från Turkiet. Han berättar att han sålde sin bil för att kunna ha råd med resan från Irak. En resa som han säger kan kosta mellan 5 000 till 10 000 US dollar. Trots den långa resan och mycket strul med myndigheter i olika länder i Europa är han vid gott mod och skrattar mycket.

Vi frågar honom varför han lämnat Irak och vart han är på väg.

– Det är fattigt och social oro i många delar av Irak. Det är svårt att få jobb. Ibland finns det ingen el eller vatten. Man kan inte leva så. Alla bråkar med alla. Det är sunni och shia, ISIL och andra grupper i krig mot varandra, berättar Ali för Nya Tider.

NyT: Flydde du för ditt liv?

– Ingen av oss här har egentligen gjort det. Många var egna företagare hemma. De drev företag eller arbetade. På verkstäder, restauranger, caféer eller frisörsalonger, men de har fått sluta och många företag lägger ner. Ingen har pengar längre, samhället håller på att rasa sönder.

NyT: Du menar att gänget här inte är direkta krigsflyktingar, utan det är snarare av ekonomiska skäl ni lämnat Irak?

– Ja, men oron hemma spelar roll.

NyT: Ska ni stanna i Sverige eller kommer ni att åka vidare?

– Jag och några till kommer att ta oss vidare till Finland. Jag har redan en släkting som bor där. Han sa att det är enkelt för irakier och syrier att få papper.

NyT: Det är mest män här, varför är det så?

– De kanske har lämnat sin fru och barn i ett säkert flyktingläger längs vägen. Jag vet inte.

NyT: Vad ska du göra i Finland?

– Jag vill studera. Gärna samhällsvetenskap. Jag vill bara ha det bättre än vad det är i Bagdad, säger Ali Moneer.

De unga männen frågar Nya Tiders fotograf om han kan ta bilder på dem. De säger att de vill ha bilder till Facebook, för att visa upp för familj och släktingar. Vår fotograf frågar efteråt om det är något annat han kan hjälpa till med. Mat, kläder eller så. De skrattar och pekar på sina packningar.

– Vi har så det räcker av allt.

Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Det glada gänget poserar. De väntar på ett tåg som ska ta dem norrut till finska gränsen. De berättar att de alla drev frisörsalonger, restauranger eller hade annat arbetare i Irak, men att det är allt svårare att klara sig ekonomiskt. De har inte flytt från kriget, utan rest iväg av ekonomiska orsaker. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Det glada gänget poserar. De väntar på ett tåg som ska ta dem norrut till finska gränsen. De berättar att de alla drev frisörsalonger, restauranger eller hade annat arbetare i Irak, men att det är allt svårare att klara sig ekonomiskt.
De har inte flytt från kriget, utan rest iväg av ekonomiska orsaker. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Poliserna stod och tittade på och försökte se glada och trevliga ut. För Nya Tider ventilerade dock några av dem missnöje med att de fått order att se mellan fingrarna och inte göra några identitetskontroller. Alla icke EU-medborgare ska egentligen visa ID-handlingar vid inresa i riket och de som vill söka asyl ska göra det direkt. Lagarna har satts på undantag. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Poliserna stod och tittade på och försökte se glada och trevliga ut. För Nya Tider ventilerade dock några av dem missnöje med att de fått order att se mellan fingrarna och inte göra några identitetskontroller. Alla icke EU-medborgare ska egentligen visa ID-handlingar vid inresa i riket och de som vill söka asyl ska göra det direkt. Lagarna har satts på undantag. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Guiderna från frivilligorganisationer hade rosa västar. Det verkade mest vara arabiska män och svenska unga kvinnor. Männen ledde lämmeltågen ned till tågen och gav instruktioner, som mannen som står och gestikulerar. Den kvinnliga guiden hade varit iögonfallande i sällskapet även utan den rosa västen. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Guiderna från frivilligorganisationer hade rosa västar. Det verkade mest vara arabiska män och svenska unga kvinnor. Männen ledde lämmeltågen ned till tågen och gav instruktioner, som mannen som står och gestikulerar. Den kvinnliga guiden hade varit iögonfallande i sällskapet även utan den rosa västen. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

“Då ska vi avsätta Stefan Löfven!” – direkt från Åkessons sommartal

SölvesborgNya Tider är på plats och rapporterar live från Sverigedemokraternas årliga sommarfestival.

Nationalsocialist får inte fortsätta som präst

INRIKESEn präst i Linköpings stift har avsatts från prästämbetet av Svenska kyrkan. Detta sedan han kal­lat sig ”sann präst, sann kristen och sann nationalsocialist”. Han har även uttryckt sympati för Nordiska motståndsrörelsen. Någon liknande obehörigförklaring har aldrig tidigare förekommit i någon svensk kyrka, trots att det till exempel fanns nationalsocialistiska präster i Sverige under 1930-talet.

Dan Park nekas prövningstillstånd – sitter av fyra månader i fängelse

INRIKESGatukonstnären Dan Park dömdes i slutet av april till fyra månaders fängelse av Hovrätten för Skåne och Blekinge för ”hets mot folkgrupp” på grund av sina satiriska konstverk. Han överklagade till Högsta domstolen som nu meddelar att de inte tänker pröva fallet. Nya Tider ringde upp konstnären som därmed dömts till fängelse för tredje gången.

Storsatsning på svensk sjukvård – i Afghanistan

REPORTAGEHemma i Sverige har den tilltagande vårdkrisen blivit en av de största politiska frågorna. Flera instanser larmar om kaos i sjukvården, avdelningar läggs ned över hela landet. Samtidigt satsar regeringen allt mer pengar på att driva sjukvård i Afghanistan, bland annat i talibanstyrda Wardakprovinsen. Sverige driver hela 135 kliniker och flera sjukhus, något som kostat miljardbelopp. Nya Tider har granskat Svenska Afghanistankommittén som driver sjukvård i Afghanistan för svenska skattemedel.

Ett nytt Ungern växer fram

I FOKUSEfter nio år vid makten sitter Ungerns premiärminister Viktor Orbán säkrare än någonsin. Hans samhällsprojekt, som har burits upp av en ”högerns marsch genom institutionerna”, har efter några initiala år av investeringar nu gett flera år av mycket goda resultat. Orbáns samhällsbygge kan jämföras med de svenska socialdemokraternas folkhem. Men aldrig i den svenska socialdemokratins historia har man kunnat bilda egen majoritetsregering tre val i rad, likt Orbáns parti Fidesz. Och av allt att döma kommer tre snart att bli fyra i Ungern…

Partierna gav sig själva 30 miljoner för att få invandrare att rösta

REPORTAGERegeringen delade ut närmare 30 miljoner extra kronor till riksdagspartierna under valrörelsen 2018. Detta för att öka valdeltagandet hos grupper med lågt valdeltagande. När Nya Tider granskar redovisningen av bidraget visar det sig att bidraget bekostat olika mångkulturella satsningar, som partiernas deltagande på Järvaveckan, valsedelsutskick till Rinkeby samt översättningar av valmaterial till arabiska och andra främmande språk. Nya Tiders granskning visar dessutom att partierna inte kan redovisa vad en stor del av pengarna gått till.

Miljöpartiets kovändning i synen på kärnvapen sågas av före detta tung partiveteran

Den 12 juli meddelade den svenska regeringen, beståendes av socialdemokrater och miljöpartister, att Sverige inte skriver på FN:s konvention om förbud mot kärnvapen. För många var regeringens beslut en svår chock, men för inflytelserika delar av det socialdemokratiska partiet samt borgerliga partiledare var beslutet mer än välkommet. Dock är detta ännu en i raden av eftergifter som Miljöpartiet har fått göra genom åren för att hålla Socialdemokraterna på gott humör, och det före detta språkröret, tillika en av partigrundarna, Birger Schlaug, skräder inte orden utan ser regeringens beslut som Rysslandsfientligt och ett sätt att ytterligare smyga in Sverige i Nato.

ID – en nationalistisk storgrupp i EU

REPORTAGE– Vår analys är att vi behöver samla nationalkonservativa krafter i Europa. Om vi inte samlas så vinner federalisterna, säger Dansk Folkepartis toppnamn Anders Vistisen till Nya Tider. – Detta är ett historiskt ögonblick som vi väntat länge på. Ett ögonblick när vi går samman över hela Europa i ett motståndets, hoppets och återerövringens tecken, menar franska Nationell samlings Marine Le Pen. Sedan valet företräder de båda den nya nationalkonservativa EU-gruppen Identitet och Demokrati – den hittills största nationalistiska gruppen i unionen.

Gå till arkivet

Send this to a friend