Skip to Content

Över 90 procent av migranterna är unga män. Organisationen kring transporterna är väloljad. Lämmeltåget lyckades med nästan militär disciplin borda tåget på mindre än 15 minuter. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider
Reportage

De glada flyktingarna

Migrationsverket räknar med att det kommer över 7 000 migranter och asylsökande per vecka till Sverige. De allra flesta är unga män. De är välvårdade, har trendiga frisyrer och bär på de senaste mobiltelefonerna. Det är en helt unik situation för Sverige och världen. Nya Tider besökte T-Centralen i Stockholm, där ett väljoljat maskineri hanterar hundratals migranter varje dag.

Publicerad: 9 oktober, 2015, 09:45

  • Svenska

Läs även

Ali Moneer, 23, från Bagdad. Han tror att många män lämnat sina kvinnor och barn i flyktingläger längs vägen och tänkt be dem komma efter när de hittat ett bra ställe att flytta till. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Ali Moneer, 23, från Bagdad. Han tror att många män lämnat sina kvinnor och barn i flyktingläger längs vägen och tänkt be dem komma efter när de hittat ett bra ställe att flytta till. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Ungefär ett tusen migranter om dagen kommer till Sverige. Enligt Migrationsverket är det den största flyktingkris vi stått inför. Hundratals av dessa människor på flykt tar sig till Stockholm. Där möts de upp av Migrationsverket, Stockholms socialtjänst, Röda Korset och många andra organisationer. Stockholms Central är även full av personer i rosa västar och armband. Dessa människor är frivilliga privatpersoner, ofta arabiskspråkiga, som hjälper till.

Nya Tider granskade under några dagar vad som pågår på Centralen i Stockholm. Vår utsände hade räknat med att få uppleva hjärtskärande scener med kvinnor och barn på flykt från krig och elände, vilket är den bild de etablerade medierna ger det svenska folket. Nya tider kan nu avslöja att de flesta som kommer är män, unga män. De är starka och friska. I märkeskläder, välansade skägg, trendiga frisyrer och med de senaste mobilerna. De utnyttjar varje tillfälle de får att ladda sina mobiler och pekplattor. Finns det ett ledigt eluttag så sitter där ett antal unga män och väntar på att apparaterna ska ladda.

Äventyrliga unga män

Utanför Centralen står det olika gäng med unga män, sammanlagt flera hundra. De kommer från olika delar av Mellanöstern, de flesta säger att de är från Syrien eller Irak.

Nya Tider får en chans att prata med ett gäng glada killar. De är alla unga, mellan 20-25 år. Det finns även ett par något äldre med i sällskapet. Vår utsände får inte riktigt koll på vilken funktion de äldre har, de håller sig i bakgrunden och pratar gärna inte med oss. De är ofta framme och viskar saker till de yngre männen och de stirrar misstänkt på vår utsände.

De yngre männen har dock inget emot att prata med oss och de ställer glatt upp på bild och poserar för vår fotograf. En ung man i sällskapet pratar tillräcklig bra engelska för att vi ska kunna växla några ord. Han heter Ali Moneer, är 23 år och kommer från Bagdad. Han har rest i elva dagar från Turkiet. Han berättar att han sålde sin bil för att kunna ha råd med resan från Irak. En resa som han säger kan kosta mellan 5 000 till 10 000 US dollar. Trots den långa resan och mycket strul med myndigheter i olika länder i Europa är han vid gott mod och skrattar mycket.

Vi frågar honom varför han lämnat Irak och vart han är på väg.

– Det är fattigt och social oro i många delar av Irak. Det är svårt att få jobb. Ibland finns det ingen el eller vatten. Man kan inte leva så. Alla bråkar med alla. Det är sunni och shia, ISIL och andra grupper i krig mot varandra, berättar Ali för Nya Tider.

NyT: Flydde du för ditt liv?

– Ingen av oss här har egentligen gjort det. Många var egna företagare hemma. De drev företag eller arbetade. På verkstäder, restauranger, caféer eller frisörsalonger, men de har fått sluta och många företag lägger ner. Ingen har pengar längre, samhället håller på att rasa sönder.

NyT: Du menar att gänget här inte är direkta krigsflyktingar, utan det är snarare av ekonomiska skäl ni lämnat Irak?

– Ja, men oron hemma spelar roll.

NyT: Ska ni stanna i Sverige eller kommer ni att åka vidare?

– Jag och några till kommer att ta oss vidare till Finland. Jag har redan en släkting som bor där. Han sa att det är enkelt för irakier och syrier att få papper.

NyT: Det är mest män här, varför är det så?

– De kanske har lämnat sin fru och barn i ett säkert flyktingläger längs vägen. Jag vet inte.

NyT: Vad ska du göra i Finland?

– Jag vill studera. Gärna samhällsvetenskap. Jag vill bara ha det bättre än vad det är i Bagdad, säger Ali Moneer.

De unga männen frågar Nya Tiders fotograf om han kan ta bilder på dem. De säger att de vill ha bilder till Facebook, för att visa upp för familj och släktingar. Vår fotograf frågar efteråt om det är något annat han kan hjälpa till med. Mat, kläder eller så. De skrattar och pekar på sina packningar.

– Vi har så det räcker av allt.

Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Det glada gänget poserar. De väntar på ett tåg som ska ta dem norrut till finska gränsen. De berättar att de alla drev frisörsalonger, restauranger eller hade annat arbetare i Irak, men att det är allt svårare att klara sig ekonomiskt. De har inte flytt från kriget, utan rest iväg av ekonomiska orsaker. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Det glada gänget poserar. De väntar på ett tåg som ska ta dem norrut till finska gränsen. De berättar att de alla drev frisörsalonger, restauranger eller hade annat arbetare i Irak, men att det är allt svårare att klara sig ekonomiskt.
De har inte flytt från kriget, utan rest iväg av ekonomiska orsaker. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Poliserna stod och tittade på och försökte se glada och trevliga ut. För Nya Tider ventilerade dock några av dem missnöje med att de fått order att se mellan fingrarna och inte göra några identitetskontroller. Alla icke EU-medborgare ska egentligen visa ID-handlingar vid inresa i riket och de som vill söka asyl ska göra det direkt. Lagarna har satts på undantag. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Poliserna stod och tittade på och försökte se glada och trevliga ut. För Nya Tider ventilerade dock några av dem missnöje med att de fått order att se mellan fingrarna och inte göra några identitetskontroller. Alla icke EU-medborgare ska egentligen visa ID-handlingar vid inresa i riket och de som vill söka asyl ska göra det direkt. Lagarna har satts på undantag. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Guiderna från frivilligorganisationer hade rosa västar. Det verkade mest vara arabiska män och svenska unga kvinnor. Männen ledde lämmeltågen ned till tågen och gav instruktioner, som mannen som står och gestikulerar. Den kvinnliga guiden hade varit iögonfallande i sällskapet även utan den rosa västen. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Guiderna från frivilligorganisationer hade rosa västar. Det verkade mest vara arabiska män och svenska unga kvinnor. Männen ledde lämmeltågen ned till tågen och gav instruktioner, som mannen som står och gestikulerar. Den kvinnliga guiden hade varit iögonfallande i sällskapet även utan den rosa västen. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Repatrieringshjälp i stället för flyktingyoga

REPORTAGEDen lite annorlunda organisationen ”Alternativa Hjälpföreningen”, AHA!, stödjer syriska krigsflyktingar i närområdet. Nya Tider återger här den intervju som identitären Sebastian Zeilinger gav den tyska tidskriften Zuerst! om sitt arbete för AHA!

Avslöjande dokumentär: HVB-hem innanför väggarna – personalen talar ut

Integrationshandledare talar ut om våldet, hoten och de sexuella relationerna mellan personal och de ensamkommande barnen. Vad sker innanför väggarna på landets HVB-hem? Nya Tider har talat med två kommunala integrationshandledare samt en ensamkommande tonåring som blivit vittnen till hur en kvinnlig anställd inledde och skaffade barn med ett av "barnen" på det kommunala boendet. Trots att personalen tog upp fallet med kommunledningen skedde ingenting. När det kom till våldet vidtogs det inte heller några åtgärder. Integrationshandledaren Samer Kassem blev både hotad med kniv och slagen under sina år som anställd på ett kommunalt HVB-hem. Vi har ringt upp de ansvariga.

Ebbas pappa: Tillsätt haverikommission om utvisningar

REPORTAGEDen terrormördade Ebbas pappa är besviken på Sverige. Inget stöd har han fått, endast ett maskinskrivet brev. Värre är dock att ingen myndighet vill ta ansvar för att stoppa gravskändningarna, trots att han tagit gravskändare på bar gärning. Inte heller media har behandlat honom rättvist. När han intervjuats har de konsekvent valt att plocka bort hans kritik: varför fanns terroristen Akilov kvar i Sverige trots ett utvisningsbeslut? Nu vill han att en haverikommission kring utvisningar tillsätts.

Video: Tony slogs mot IS – nu varnar han Sverige för faran med “återvändare”

VIDEOSvenske Tony Ekman stred mot Islamiska Staten i norra Irak tillsammans med kurdiska Peshmerga. I denna intervju varnar Tony om faran med att släppa in så kallade "IS-resenärer" i Sverige, och säger att våra politiker och vår media är oerhört naiva. Nya Tider har träffat Tony för en intervju.

Sveriges övergångsregering tänker skriva på FN:s migrationsavtal

REPORTAGEDet stormar kring FN:s migrationsavtal Global Compact. Ett tiotal länder har redan förkastat det, men Sveriges regering tänker ställa sig bakom det när det avhandlas vid en internationell konferens den 10-11 december i Marrakech, Marocko. Juridikprofessor Anne Peters påpekar att regeringar gillar gråzonen med sådana ”mjuka lagar”, eftersom de då slipper diskussion och omröstning i parlamentet, men att avtalet ändå kommer att ha inverkan på Sveriges politik.

”En återvandring är nödvändig för Tyskland” – Nya Tider träffar Jan Nolte, parlamentariker för Alternativ för Tyskland

UTRIKESJan Nolte är en av de yngsta parlamentarikerna för Alternativ för Tyskland med sina 29 år. Han är soldat till yrket och har därför ett stort försvarsintresse. Tyskland brottas med många problem i dag, menar politikern, och ett ökat politikerförakt gör att de etablerade partierna blir mindre, medan Alternativ för Tyskland växer. Nya Tider träffade Nolte i det tyska parlamentet – Landsdagen – i Berlin.

SD får makt i kommunerna med stöd av övriga partier

INRIKESNågra veckor efter valet börjar SD:s framgångar nu att resultera i verkligt inflytande och framflyttade positioner. I skånska Hörby, där partiet är avgjort störst, ser ordförandeposterna i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen ut att gå till sverigedemokrater. I andra kommuner har SD i stället utövat inflytande genom att släppa fram och samarbeta med främst moderater, men även med liberaler och kristdemokrater.

Mikaela efter det grova våldtäktsförsöket: “Polis och media vägrade gå ut med signalement”

INTERVJUMikaela Blixt utsattes för ett våldtäktsförsök i det lilla värmländska brukssamhället Deje i Forshaga kommun. När hon chockad ringde polisen vägrade de skicka en patrull eftersom brottet inte var pågående. Hon hänvisades istället till 114 14 där hon hamnade i timslånga telefonköer. Både polis och media har vägrat gå ut med signalement på gärningsmannen. När Dejeborna anordnade en stödmanifestation för Mikaela kom 80 personer till torget – men inte en enda lokalpolitiker. Istället blev manifestationen polisanmäld för brott mot ordningslagen. Nya Tider har träffat Mikaela, som berättar om frustrationen över hur polis, media och politiker agerat – men också om det stöd hon fått av lokalbefolkningen som gemensamt slutit upp bakom henne.

Gå till arkivet

Send this to a friend