Skip to Content

Över 90 procent av migranterna är unga män. Organisationen kring transporterna är väloljad. Lämmeltåget lyckades med nästan militär disciplin borda tåget på mindre än 15 minuter. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider
Reportage

De glada flyktingarna

Migrationsverket räknar med att det kommer över 7 000 migranter och asylsökande per vecka till Sverige. De allra flesta är unga män. De är välvårdade, har trendiga frisyrer och bär på de senaste mobiltelefonerna. Det är en helt unik situation för Sverige och världen. Nya Tider besökte T-Centralen i Stockholm, där ett väljoljat maskineri hanterar hundratals migranter varje dag.

Publicerad: 9 oktober, 2015, 09:45

  • Svenska

Läs även

Ali Moneer, 23, från Bagdad. Han tror att många män lämnat sina kvinnor och barn i flyktingläger längs vägen och tänkt be dem komma efter när de hittat ett bra ställe att flytta till. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Ali Moneer, 23, från Bagdad. Han tror att många män lämnat sina kvinnor och barn i flyktingläger längs vägen och tänkt be dem komma efter när de hittat ett bra ställe att flytta till. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Ungefär ett tusen migranter om dagen kommer till Sverige. Enligt Migrationsverket är det den största flyktingkris vi stått inför. Hundratals av dessa människor på flykt tar sig till Stockholm. Där möts de upp av Migrationsverket, Stockholms socialtjänst, Röda Korset och många andra organisationer. Stockholms Central är även full av personer i rosa västar och armband. Dessa människor är frivilliga privatpersoner, ofta arabiskspråkiga, som hjälper till.

Nya Tider granskade under några dagar vad som pågår på Centralen i Stockholm. Vår utsände hade räknat med att få uppleva hjärtskärande scener med kvinnor och barn på flykt från krig och elände, vilket är den bild de etablerade medierna ger det svenska folket. Nya tider kan nu avslöja att de flesta som kommer är män, unga män. De är starka och friska. I märkeskläder, välansade skägg, trendiga frisyrer och med de senaste mobilerna. De utnyttjar varje tillfälle de får att ladda sina mobiler och pekplattor. Finns det ett ledigt eluttag så sitter där ett antal unga män och väntar på att apparaterna ska ladda.

Äventyrliga unga män

Utanför Centralen står det olika gäng med unga män, sammanlagt flera hundra. De kommer från olika delar av Mellanöstern, de flesta säger att de är från Syrien eller Irak.

Nya Tider får en chans att prata med ett gäng glada killar. De är alla unga, mellan 20-25 år. Det finns även ett par något äldre med i sällskapet. Vår utsände får inte riktigt koll på vilken funktion de äldre har, de håller sig i bakgrunden och pratar gärna inte med oss. De är ofta framme och viskar saker till de yngre männen och de stirrar misstänkt på vår utsände.

De yngre männen har dock inget emot att prata med oss och de ställer glatt upp på bild och poserar för vår fotograf. En ung man i sällskapet pratar tillräcklig bra engelska för att vi ska kunna växla några ord. Han heter Ali Moneer, är 23 år och kommer från Bagdad. Han har rest i elva dagar från Turkiet. Han berättar att han sålde sin bil för att kunna ha råd med resan från Irak. En resa som han säger kan kosta mellan 5 000 till 10 000 US dollar. Trots den långa resan och mycket strul med myndigheter i olika länder i Europa är han vid gott mod och skrattar mycket.

Vi frågar honom varför han lämnat Irak och vart han är på väg.

– Det är fattigt och social oro i många delar av Irak. Det är svårt att få jobb. Ibland finns det ingen el eller vatten. Man kan inte leva så. Alla bråkar med alla. Det är sunni och shia, ISIL och andra grupper i krig mot varandra, berättar Ali för Nya Tider.

NyT: Flydde du för ditt liv?

– Ingen av oss här har egentligen gjort det. Många var egna företagare hemma. De drev företag eller arbetade. På verkstäder, restauranger, caféer eller frisörsalonger, men de har fått sluta och många företag lägger ner. Ingen har pengar längre, samhället håller på att rasa sönder.

NyT: Du menar att gänget här inte är direkta krigsflyktingar, utan det är snarare av ekonomiska skäl ni lämnat Irak?

– Ja, men oron hemma spelar roll.

NyT: Ska ni stanna i Sverige eller kommer ni att åka vidare?

– Jag och några till kommer att ta oss vidare till Finland. Jag har redan en släkting som bor där. Han sa att det är enkelt för irakier och syrier att få papper.

NyT: Det är mest män här, varför är det så?

– De kanske har lämnat sin fru och barn i ett säkert flyktingläger längs vägen. Jag vet inte.

NyT: Vad ska du göra i Finland?

– Jag vill studera. Gärna samhällsvetenskap. Jag vill bara ha det bättre än vad det är i Bagdad, säger Ali Moneer.

De unga männen frågar Nya Tiders fotograf om han kan ta bilder på dem. De säger att de vill ha bilder till Facebook, för att visa upp för familj och släktingar. Vår fotograf frågar efteråt om det är något annat han kan hjälpa till med. Mat, kläder eller så. De skrattar och pekar på sina packningar.

– Vi har så det räcker av allt.

Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Det glada gänget poserar. De väntar på ett tåg som ska ta dem norrut till finska gränsen. De berättar att de alla drev frisörsalonger, restauranger eller hade annat arbetare i Irak, men att det är allt svårare att klara sig ekonomiskt. De har inte flytt från kriget, utan rest iväg av ekonomiska orsaker. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Det glada gänget poserar. De väntar på ett tåg som ska ta dem norrut till finska gränsen. De berättar att de alla drev frisörsalonger, restauranger eller hade annat arbetare i Irak, men att det är allt svårare att klara sig ekonomiskt.
De har inte flytt från kriget, utan rest iväg av ekonomiska orsaker. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Poliserna stod och tittade på och försökte se glada och trevliga ut. För Nya Tider ventilerade dock några av dem missnöje med att de fått order att se mellan fingrarna och inte göra några identitetskontroller. Alla icke EU-medborgare ska egentligen visa ID-handlingar vid inresa i riket och de som vill söka asyl ska göra det direkt. Lagarna har satts på undantag. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Poliserna stod och tittade på och försökte se glada och trevliga ut. För Nya Tider ventilerade dock några av dem missnöje med att de fått order att se mellan fingrarna och inte göra några identitetskontroller. Alla icke EU-medborgare ska egentligen visa ID-handlingar vid inresa i riket och de som vill söka asyl ska göra det direkt. Lagarna har satts på undantag. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Guiderna från frivilligorganisationer hade rosa västar. Det verkade mest vara arabiska män och svenska unga kvinnor. Männen ledde lämmeltågen ned till tågen och gav instruktioner, som mannen som står och gestikulerar. Den kvinnliga guiden hade varit iögonfallande i sällskapet även utan den rosa västen. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Guiderna från frivilligorganisationer hade rosa västar. Det verkade mest vara arabiska män och svenska unga kvinnor. Männen ledde lämmeltågen ned till tågen och gav instruktioner, som mannen som står och gestikulerar. Den kvinnliga guiden hade varit iögonfallande i sällskapet även utan den rosa västen. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Medaljer skickas ut till svenskar som åtalats för ”hets mot folkgrupp”

REPORTAGEMed början på torsdagen den 2 juli har medaljer börjat anlända med posten till svenskar som åtalats för brottet ”hets mot folkgrupp” under de senaste åren. Bakom projektet står en grupp patrioter som vill ta bort stigmatiseringen kring brottet och göra det till en hedersbetygelse – ett bevis för att man gjort motstånd mot den rådande situationen. Nya Tider har fått tag på en av initiativtagarna till projektet.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Den globala finanselitens stöd till Black Lives Matter

GRANSKNINGBlack Lives Matter, rörelsen som ställt till med demonstrationer och upplopp över hela USA och flera andra västländer under de senaste veckorna, utmålas gärna som en gräsrots­rörelse. I själva verket har den redan från början varit finansierad och understödd av mäktiga män med enorma finansiella tillgångar. En av dem är inte helt oväntat George Soros, men många andra medlemmar av den globala finanseliten bidrar också. Även presidentkandidaten Tom Steyer pekas nu ut som finansiär till BLM-kopplade Refuse Fascism.

SVT ljuger rakt ut när Nya Tider frågar om försvunnen enkät

REPORTAGEFör några år sedan gjordes en undersökning av journalistikprofessor Kent Asp som visade att SVT:s anställda är extremt vänstervridna. Statstelevisionen hade tänkt motbevisa detta i ett program med titeln ”Sant eller falskt” och skickade ut en enkät till sina anställda för att ta reda på hur det låg till. Resultatet pub­licerades aldrig, istället lades programmet ner. När Nya Tider ställer frågor om saken ljuger SVT rakt ut och säger att ingen enkät gjordes.

Nästan inga invand­rare som begår grova brott utvisas

GRANSKNINGInvand­rare som begått grova brott sitter oftast tryggt kvar i Sverige utan att riskera utvisning. Bara 19 procent av dem som begått våldtäkter dömdes till utvisning mellan 2000 och 2014 enligt BRÅ. Nya Tider kan i dag avslöja att många som trots allt döms till utvisning ändå är kvar i landet efter avtjänat straff – en statistik som inte finns i officiella källor.

Intervju med den kände Youtube-profilen: ”Arga blatten”: Svenska män är kuvade och fredsskadade

REPORTAGEDen invandringskritiska profilen som ironiskt kal­lar sig Arga blatten, även känd som Angry Foreigner, blev för en tid sedan borttagen från sin viktigaste plattform Youtube, men fick i slutändan tillbaka sin kanal. Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill fick en intervju med profilen om hans syn på Sverige och opinionsbildning.

Försvaret rustar upp – jägarregementet K 4 kan återupprättas

INRIKESNästa år fattas det stora Försvarsbeslut 2020. Arbetet har förberetts i flera år i Försvarsberedningen, som i våras överlämnade sin slutrapport till regeringen. Nu har även Försvarsmakten yttrat sig om rapporten. Allt pekar på att det blir en upprustning, vilket vore första gången på decennier. Bland annat föreslås Amfibieregementet i Göteborg och K 4 Arvidsjaur återetableras. Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Roger Richthoff (SD) och Mikael Jansson (AfS).

Förnedringsvåldet

REPORTAGEUnder hösten har flera fall av personrån haft inslag av till synes omotiverad förnedring – i de flesta fall med invandrare som gärningsmän och svenskar som offer. I mitten av november skedde två sådana fall med bara några timmars mellanrum i Göteborg och Uppsala. Forskning tyder på att sådana förnedringsbrott ofta har svenskfientliga motiv, men de berörda myndigheterna ignorerar problemet.

Gå till arkivet

Send this to a friend