Skip to Content

Antifa skapar en ”autonom zon” i Portland, utanför borgmästarens hem. Tidigare har man även skapat en liknande i Seattle. I protesterna kring Black Lives Matter ser man i dag många fler organiserade vita människor än vid tidigare liknande demonstrationer och upplopp. Stillbild: Youtube
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

De låga förväntningarnas rasism, ny kulturrevolution och framtiden för Trump

PappersupplaganNya Tider v. 26

Upploppen i Förenta staterna växer sig allt större, men vad vill egentligen Black Lives Matter? Som vår reporter Dan Malmqvist redogör för i detta nummer så är det en omfattande kravlista som rörelsen presenterat, en lista på olika förmåner som man kräver åt alla svarta. Allt fler påpekar nu att kvotering, öronmärkta bidrag och andra etniska förmåner inte är annat än rasism.

Publicerad: 23 juni, 2020, 15:08

  • Svenska

Läs även

Black Lives Matter (BLM) är rasister. Det finns ingen tvekan om det. Man gömmer sig bakom paroller som att stoppa våld mot svarta, i synnerhet polisvåld – och det är väl bekant att USA har ett problem med polisvåld – men kravlistan omfattar en lång lista med olika etniska förmåner och särbehandlingar svarta ska förlänas av andra folkgrupper.

Redan i dag klagar intresseorganisationer som ”hispanics”, det vill säga invandrare från Latin- och Sydamerika samt Mexiko, på att svarta åtnjuter en rad fördelar, bland annat extra bidrag och mer resurser till skolan. Varför får inte hispanics samma fördelar, undrar de.

BLM vill alltså utöka den listan ytterligare. Jag kan fråga dig som läsare, hur skulle du känna om du hela livet skulle erbjudas jobb, högre utbildning och position bara för att fylla en etnisk kvot, inte på grund av dina meriter? Skulle du tycka att det var angenämt att bli erbjuden bidrag eftersom ingen skulle förvänta sig att du är kapabel att utföra ett vettigt jobb?

Allt fler pekar nu på att dagens amerikanska samhälle inte bara är rasistiskt mot minoritetsgrupper som inte är svarta och i synnerhet mot den vita gruppen, utan även – och kanske mest av allt – mot den grupp det påstår sig värna.

Det är de låga förväntningarnas rasism, där kriminella ursäktas med att de kommer från en ”segregerad” bakgrund, där i förlängningen slaveriet och kolonierna bär skulden. Där bidrag delas ut frikostigt för att man inte tror att individen ska kunna ordna en egen förläning eller ens skapa sig en ordnad tillvaro på egen hand.

Vi ser detta också från Sverige, där ”utsatta” grupper med låg läs- och skrivkunnighet får förtur till socialbidrag och där ungdomsgäng som rånar ”svennar” ursäktas med att deras föräldrar kommit från krig.

Visst, det är säkert många som tycker att det är förträffligt att få bidrag. En del känner sig så omhuldade och premierade att de börjar tro att de förtjänar det helt enkelt för att de är förmer än andra. Vi har sett skrämmande exempel på detta när migrantfamiljer kommer till socialen och skriker ”Var är min lön!?” när bidragsutbetalningen uteblivit. Detta leder dock till att dessa grupper hålls kvar i ett beroende, det bygger ingen framtid åt dem.

Faktum är att hela BLM-rörelsen utnyttjas för helt andra syften. De svarta får agera murbräcka för att riva ett samhällssystem som olika särintressen finner förhatligt. Av skilda anledningar men sällan för att de bryr sig om de svarta.

Jag är inte den förste att påpeka att BLM-rörelsen bär skrämmande likheter med andra samhällsomstörtningar i historien. Kommunisterna krävde ”bara” rättigheter åt arbetarna och jämlikhet. Men kravlistan var mycket längre. De började störta statyer av förhatliga personer som vittnade om det gamla, den ”förtryckande klassen” skulle be om förlåtelse, prygla sig själv och gladeligen låta sig förnedras på allehanda sätt för att botgöra sin synd. Traditioner och förfäders minne skulle dras i smutsen, gärna skulle man tvinga de som värnade dessa minnen högst att själva skymfa dem.

Allt som var heligt för det gamla, alla symboler, personer, gatunamn – allt som kunde påminna om den tidigare ordningen – väckte ett otyglat hat. Alla som inte var med revolutionärerna var emot dem. Vi vet hur det slutade med de socialistiska experimenten i Sovjet, Kina och Kambodja, men det är precis dessa metoder vi kan se i dag runt BLM.

Och det är samma krafter bakom denna omstörtning nu som då. Det är i dag välbelagt att den bolsjevikiska revolutionen finansierades av kapitalistiska krafter i USA och Europa. På samma sätt ser vi att skrupellösa miljardärer som George Soros nu finansierar BLM och liknande samhällsomstörtande rörelser som ska skapa ännu mer makt och förmögenhet åt de redan superrika.

Omvälvningar innebär möjligheter att berika sig. Jag blev själv förvånad när jag såg rubriker som ”Amerikanska miljardärer blev 434 miljarder dollar rikare under pandemin” på amerikanska CNBC, men så är det. Genom kaos skapas förutsättningar för de redan stora att äta upp de mindre. Detta under samma period som tiotals miljoner amerikaner gick utan jobb.

När det kommer till BLM och kravallerna i USA handlar det dock inte bara om vilken samhällsomstörtning som helst. Här finns det tydliga ideologiska motiv.
Som Dan Malmqvist redogör för i veckans artikel om BLM är rörelsen inte bara uppbackad av enorma resurser, där återfinns även extremister som globalisterna använt många gånger tidigare. Det är så kallade militanta antifascister, ofta vita människor som lurats eller betalats till att attackera den traditionella medelklassen och deras konservativa värden. De spelar nu en nyckelroll i att organisera upploppen i stad efter stad, alltid efter samma mönster. Målet är hela tiden att flytta fram den vänsterliberala agendan.

USA kommer allt närmare en öppen intern konflikt. Jag tänker inte bara på gatuprotesterna, utan på det som händer inom politiken och myndigheterna. President Donald Trump blir motarbetad nästan vad han än gör. När han försöker ta hem amerikanska soldater blir plötsligt den ”fredsälskande” vänstern de värsta krigshetsarna. Och nu när Trump vill ta i med hårdhandskarna för att få stopp på upploppen går myndigheter i stället ut med order om att poliser ska gå ned på knä och göra svart makt-tecken eller bokstavligen lägga sig platt på marken. Det är nog ingen slump att när en butik som tvingats hålla stängt i månader på grund av pandemin försiktigt släpper in en enskild kund som verkligen behöver köpa något, så slår polisen till och griper affärsinnehavaren, samtidigt som upplopp med massor med människor utan skyddsmask eller en pöbel som plundrar butiker inte möter något motstånd.

Genom protesterna vädrar Demokraterna morgonluft och hoppas att vid nästa val bli av med Trump. Så enkelt blir det nog inte. Jag kan tänka mig att det nu kokar i medelklassen. Många kanske inte är helt nöjda med Trump, men nu ser de vad alternativet innebär. Jag tror att det blir en rejäl kalldusch för vänsterliberalerna i USA nästa höst. Frågan är bara om Trump har viljan och kraften att i längden stå emot dem och Den djupa staten.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Ungas psykiska ohälsa skylls på skolan och finanskrisen

DEBATTÅterigen försöker statliga forskare utse en politiskt korrekt orsak till den ökade psykiska ohälsan bland unga. Denna gång pekas betygsstress och finanskrisen ut, men underlaget håller inte nu heller. Precis som tidigare är deras egentliga syfte att begrava misstankarna om att införandet av förskola för alla barn har bidragit till ohälsan. Något som ingen velat undersöka, trots att det finns ett klart tidssamband.

Nu kommer kraven på ”ansvarstagande nyhetsförmedling” för att få statliga pengar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSkriv inte om problem med vacciner eller något klimatskeptiskt, då förlorar ni stödet. Det är innebörden av det nya förslaget för mediestöd som ska träda i kraft den 15 april. Detta riktar sig inte i första hand mot Nya Tider, som har ett annat typ av stöd; presstöd, men drabbar ett stort antal alternativmedier som för första gången förra året kunde ta del av statligt stöd.

Den familjeförstörande politiken

KRÖNIKA

Ogenomtänkt och farligt angrepp på ”allas lika värde”

KRÖNIKAAlf Ronnby publicerade en debattkrönika i Nya Tider förra sommaren, NyT v.25/2020, med överskriften ”Tydligt att människor inte har samma värde”. Den ledande tanken är att ”pratet om alla människors lika värde bara är tro, ideologi, önskemål och fagert tal. I det verkliga livet håller inte uppfattningen att alla människor har samma värde och bemöts därefter.”

Public Pravdas general-repetition inför valet 2022

OPINION: KATERINA JANOUCHStatsradion ”avslöjar” och svartmålar en sluten grupp som diskuterar regeringens arbete och dessutom ibland lyckas få sina synpunkter publicerade i medier utanför det egna landet – låter det som ett fritt land? Men här är det Sveriges Radio som gjort ett inslag med namnet ”Dold Facebookgrupp försöker påverka svenska intressen utomlands” där bland andra Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, kritiserar Sveriges hantering av coronapandemin. Veckans debattör Katerina Janouch menar att Public Service nu på allvar blivit Public Pravda efter sovjetisk förebild.

Låtsasdemokratin

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETJag har skrivit det flera gånger, men det förtjänar att upprepas: Våra styrande bryr sig knappt ens längre om att låtsas tro på demokrati, öppenhet och folkligt deltagande. Det illustreras av flera av våra artiklar i detta nummer. Ordet demokrati tar de bara till när någon kritiserar deras maktfullkomlighet, för då är kritiken ”ett hot mot demokratin”.

Appell till polis, militär och sjukvårdspersonal

KRÖNIKAAUR (Acción Humanista Revolucionaria / Human Revolution) är en rörelse från Sydamerika som konsekvent arbetar för människans frihet, helt bortom förlegade fixa idéer om vänster och höger. Förra året var de tidigt ute och upplyste om vad nedstängningar och införandet av drakoniska lagar över större delen av världen egentligen handlade om.

Gå till arkivet

Send this to a friend