Skip to Content

Antifa skapar en ”autonom zon” i Portland, utanför borgmästarens hem. Tidigare har man även skapat en liknande i Seattle. I protesterna kring Black Lives Matter ser man i dag många fler organiserade vita människor än vid tidigare liknande demonstrationer och upplopp. Stillbild: Youtube
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

De låga förväntningarnas rasism, ny kulturrevolution och framtiden för Trump

PappersupplaganNya Tider v. 26

Upploppen i Förenta staterna växer sig allt större, men vad vill egentligen Black Lives Matter? Som vår reporter Dan Malmqvist redogör för i detta nummer så är det en omfattande kravlista som rörelsen presenterat, en lista på olika förmåner som man kräver åt alla svarta. Allt fler påpekar nu att kvotering, öronmärkta bidrag och andra etniska förmåner inte är annat än rasism.

Publicerad: 23 juni, 2020, 15:08

 • Svenska

Läs även

Black Lives Matter (BLM) är rasister. Det finns ingen tvekan om det. Man gömmer sig bakom paroller som att stoppa våld mot svarta, i synnerhet polisvåld – och det är väl bekant att USA har ett problem med polisvåld – men kravlistan omfattar en lång lista med olika etniska förmåner och särbehandlingar svarta ska förlänas av andra folkgrupper.

Redan i dag klagar intresseorganisationer som ”hispanics”, det vill säga invandrare från Latin- och Sydamerika samt Mexiko, på att svarta åtnjuter en rad fördelar, bland annat extra bidrag och mer resurser till skolan. Varför får inte hispanics samma fördelar, undrar de.

BLM vill alltså utöka den listan ytterligare. Jag kan fråga dig som läsare, hur skulle du känna om du hela livet skulle erbjudas jobb, högre utbildning och position bara för att fylla en etnisk kvot, inte på grund av dina meriter? Skulle du tycka att det var angenämt att bli erbjuden bidrag eftersom ingen skulle förvänta sig att du är kapabel att utföra ett vettigt jobb?

Allt fler pekar nu på att dagens amerikanska samhälle inte bara är rasistiskt mot minoritetsgrupper som inte är svarta och i synnerhet mot den vita gruppen, utan även – och kanske mest av allt – mot den grupp det påstår sig värna.

Det är de låga förväntningarnas rasism, där kriminella ursäktas med att de kommer från en ”segregerad” bakgrund, där i förlängningen slaveriet och kolonierna bär skulden. Där bidrag delas ut frikostigt för att man inte tror att individen ska kunna ordna en egen förläning eller ens skapa sig en ordnad tillvaro på egen hand.

Vi ser detta också från Sverige, där ”utsatta” grupper med låg läs- och skrivkunnighet får förtur till socialbidrag och där ungdomsgäng som rånar ”svennar” ursäktas med att deras föräldrar kommit från krig.

Visst, det är säkert många som tycker att det är förträffligt att få bidrag. En del känner sig så omhuldade och premierade att de börjar tro att de förtjänar det helt enkelt för att de är förmer än andra. Vi har sett skrämmande exempel på detta när migrantfamiljer kommer till socialen och skriker ”Var är min lön!?” när bidragsutbetalningen uteblivit. Detta leder dock till att dessa grupper hålls kvar i ett beroende, det bygger ingen framtid åt dem.

Faktum är att hela BLM-rörelsen utnyttjas för helt andra syften. De svarta får agera murbräcka för att riva ett samhällssystem som olika särintressen finner förhatligt. Av skilda anledningar men sällan för att de bryr sig om de svarta.

Jag är inte den förste att påpeka att BLM-rörelsen bär skrämmande likheter med andra samhällsomstörtningar i historien. Kommunisterna krävde ”bara” rättigheter åt arbetarna och jämlikhet. Men kravlistan var mycket längre. De började störta statyer av förhatliga personer som vittnade om det gamla, den ”förtryckande klassen” skulle be om förlåtelse, prygla sig själv och gladeligen låta sig förnedras på allehanda sätt för att botgöra sin synd. Traditioner och förfäders minne skulle dras i smutsen, gärna skulle man tvinga de som värnade dessa minnen högst att själva skymfa dem.

Allt som var heligt för det gamla, alla symboler, personer, gatunamn – allt som kunde påminna om den tidigare ordningen – väckte ett otyglat hat. Alla som inte var med revolutionärerna var emot dem. Vi vet hur det slutade med de socialistiska experimenten i Sovjet, Kina och Kambodja, men det är precis dessa metoder vi kan se i dag runt BLM.

Och det är samma krafter bakom denna omstörtning nu som då. Det är i dag välbelagt att den bolsjevikiska revolutionen finansierades av kapitalistiska krafter i USA och Europa. På samma sätt ser vi att skrupellösa miljardärer som George Soros nu finansierar BLM och liknande samhällsomstörtande rörelser som ska skapa ännu mer makt och förmögenhet åt de redan superrika.

Omvälvningar innebär möjligheter att berika sig. Jag blev själv förvånad när jag såg rubriker som ”Amerikanska miljardärer blev 434 miljarder dollar rikare under pandemin” på amerikanska CNBC, men så är det. Genom kaos skapas förutsättningar för de redan stora att äta upp de mindre. Detta under samma period som tiotals miljoner amerikaner gick utan jobb.

När det kommer till BLM och kravallerna i USA handlar det dock inte bara om vilken samhällsomstörtning som helst. Här finns det tydliga ideologiska motiv.
Som Dan Malmqvist redogör för i veckans artikel om BLM är rörelsen inte bara uppbackad av enorma resurser, där återfinns även extremister som globalisterna använt många gånger tidigare. Det är så kallade militanta antifascister, ofta vita människor som lurats eller betalats till att attackera den traditionella medelklassen och deras konservativa värden. De spelar nu en nyckelroll i att organisera upploppen i stad efter stad, alltid efter samma mönster. Målet är hela tiden att flytta fram den vänsterliberala agendan.

USA kommer allt närmare en öppen intern konflikt. Jag tänker inte bara på gatuprotesterna, utan på det som händer inom politiken och myndigheterna. President Donald Trump blir motarbetad nästan vad han än gör. När han försöker ta hem amerikanska soldater blir plötsligt den ”fredsälskande” vänstern de värsta krigshetsarna. Och nu när Trump vill ta i med hårdhandskarna för att få stopp på upploppen går myndigheter i stället ut med order om att poliser ska gå ned på knä och göra svart makt-tecken eller bokstavligen lägga sig platt på marken. Det är nog ingen slump att när en butik som tvingats hålla stängt i månader på grund av pandemin försiktigt släpper in en enskild kund som verkligen behöver köpa något, så slår polisen till och griper affärsinnehavaren, samtidigt som upplopp med massor med människor utan skyddsmask eller en pöbel som plundrar butiker inte möter något motstånd.

Genom protesterna vädrar Demokraterna morgonluft och hoppas att vid nästa val bli av med Trump. Så enkelt blir det nog inte. Jag kan tänka mig att det nu kokar i medelklassen. Många kanske inte är helt nöjda med Trump, men nu ser de vad alternativet innebär. Jag tror att det blir en rejäl kalldusch för vänsterliberalerna i USA nästa höst. Frågan är bara om Trump har viljan och kraften att i längden stå emot dem och Den djupa staten.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Håller med! Det råder ingen tvekan om att syftet med BLM:s upplopp och vandalisering är iscensatta av den samlade oligarkin i syfte att störta Trump innan valet i november? Demokraterna vet att Biden är chanslös och därför måste Trump avsättas? Problemet är att de måste hitta en trovärdig orsak för ett avsättande, men ju längre upploppen och statyrivningen fortsätter, desto mer ökar risken att Trump fattar ett ”felaktigt” beslut? Och ett felaktigt betyder att det spelar ingen roll vad det är, eftersom alla beslut är ”felaktiga”? Påminner om fabeln om, ”gubben, grabben och åsnan” där allt som de gjorde var fel? Trump är i precis i samma position, där det kvittar vad han gör – det är fel? https://assets.infowars.com/2020/06/104684208_3568073949873801_326924496678488650_o-768×557.jpg

 • birgerr

  BLM å muslimerna verkar ha samma agenda

 • plexgear

  Obama var en skurk men han granskades inte alls på samma sätt som Trump! Visst, Trump är också en skurk men en småskurk jämfört med Obama, och framförallt Biden, som är helt genomkorrumperad! Bidens skumraskaffärer i Ukraina mörkas av fulmedia för övrigt. Trump har inte heller speciellt mycket manöverutrymme, lite mer i inrikespolitiken men i utrikespolitiken är det Deep State som till slut bestämmer. Alternativet för Trump är nog tydligt från Deep States sida, ”hit men inte längre” annars väntar en ”liten etta med jordvärme”. Deep State gör allt för att Trump ska förlora nästa val, som kommer att kantas av fusk och mygel i sedvanlig stil, men bli inte förvånade att ett disparat samhälle som USA, som befinner sig i snabbt förfall, kan explodera i ett kaos som får nuvarande kravaller att likna en söndagspromenad…

 • RL, Vallentuna

  Bravo Vavra !!! Härligt med människor som har hjärncellerna kvar.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Knäböj inte för någon!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend