Skip to Content

Ledare

De politiskt korrektas orwellska värld

Publicerad: 16 juni, 2015, 20:58

  • Svenska

Läs även

Skolavslutningen blev en traumatisk fråga för Sunnerbogymnasiet i Ljungby och dess ledning. Både flaggviftande och nationalsång förbjöds, eftersom skolans rektor Jimmie Nilsson menade att sådana inslag kunde ”misstolkas” och man ”inte ville skapa en diskussion”. Svenska flaggor förbjöds av gymnasiet redan förra året, men den mest intressanta aspekten detta år var att klass 12B, i sann mångfaldsanda, hade planerat att varje elev skulle vifta med sitt ursprungslands flagga. Nationalsången kunde visst framföras, så länge det var Zlatans tolkning som gjorts för en av Volvos reklamfilmer. Politiskt korrekt – eller inte?

Denna historia är endast en bland många som visar hur komplicerat det är att vara politiskt korrekt. Svensk flagga förbjöds alltså eftersom det befarades provocera och kränka elever med icke-svensk bakgrund. Lösningen blev att man istället skulle visa upp sitt egentliga hemlands flagga – men där ledde den politiskt korrekta ivern i stället till en etnisk uppdelning och en tydlig manifestation av vilka som ansågs vara svenskar och vilka som inte ansågs vara det. Även de utländska flaggorna och Zlatans version av nationalsången förbjöds således av rektorn Jimmie Nilsson – annars kunde ju svenska elever få för sig att även de borde få ha sina flaggor. Om rektorn inte ville skapa en diskussion så åstadkom han just motsatsen.

Varje välvilligt försök att spela det politiskt korrekta spelet kan så lätt leda fel – någon blir kränkt eller så övertrumfas man av någon annan som är lite mer korrekt på ett lite mer rätt sätt. Ofta slår den politiskt korrekte pretendenten knut på sig själv och hamnar till slut i en motsägelsefull hållning som direkt motverkar vad som från början var syftet.

Debatten och utvecklingen i Sverige för många gånger tankarna till George Orwells dystopiska klassiker ”1984”, där regimen bland annat genom språket vill styra människors tankar. Det styrande partiet anser sig, genom att omvandla språket och historieskrivningen, kunna bygga själva verkligheten. Ett av bokens centrala begrepp är ”dubbeltänk”, en princip som kan sägas flitigt användas av och drabba vår politiskt korrekta elit. Kort sagt innebär detta dubbeltänk att man ska kunna tänka två motstridiga tankar samtidigt och betrakta båda som sanna. Det är genom denna princip som det är möjligt för våra politiker att i ena stunden oroa sig för bristande integration, invandrares arbetslöshet eller skottlossningar, för att i nästa stund tala om hur en massiv invandring är själva förutsättningen för välfärd och en stor tillgång på arbetsmarknaden.

För visst är det politiskt korrekt att föreslå att alla svenskar ska ”öppna sina hjärtan”, som dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt uttryckte det, och erbjuda sina garage, vindsutrymmen och källare för att härbärgera de cirka 10 000 personer som fått sin asyl beviljad och nu väntar på att kommunplaceras någonstans i det svenska samhället? I alla fall trodde den moderata riksdagsmannen Fredrik Schulte att han därigenom föreslog något politiskt korrekt. Men så fel det kan bli. Genast fick han en smäll på fingrarna. Låta nyanlända bo i garage? Det är inte politiskt korrekt!

I Orwells bok är dubbeltänket i sin tur en del av ett annat centralt fenomen; ”nyspråk”, där ”krig är fred, frihet är slaveri och okunnighet är styrka”. Även denna princip används flitigt av Sveriges eliter, då problem blir ”utmaning”, ett gytter av olika språk och kulturer kallas ”segregation” och inflyttning av analfabeter benämns ”kompetensregn”.

Den svenska orwellska världen är naturligtvis, liksom sin förlaga, skapad för att påverka människors sinnen, men den skapar också en oerhörd förvirring för de politiskt korrekta själva. Det blir till slut inte alldeles lätt att avgöra huruvida det är mindre kränkande att ge varje elev sin ”egen” flagga istället för den svenska, eller om nationalsången ens kan accepteras om den framförs av mångkulturens helgon Zlatan Ibrahimovic.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Sverige – världens gossen Ruda

KRÖNIKA

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Solkraften räcker till en brödrost

KRÖNIKAMichael Moore sågar i sin nya film ”Planet of the Humans” klimatpolitiken jäms med fotknölarna och visar i filmen hur klimatsekten bedrar folk. Det börjar med en uthängning av Al Gore och hans avgörande roll för denna globala hjärntvätt. Det visar sig att Gore sålde sitt tv-bolag till Al Jazeera, som tjänar miljarder på att sälja fossilt bränsle över hela världen. Han lever lyxliv med eget jetplan och en jättevilla som drar mer el än 20 vanliga hushåll.

Åtgärderna farligare än Wuhanviruset – Sverige gör i det stora hela rätt

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan. Däremot tog Folkhälsomyndigheten rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige, som stora delar av omvärlden valt att göra med förödande konsekvenser som vi troligen bara sett början på.

Det är klart att det går!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFör två veckor sedan skrev jag en ledare med rubriken ”Är ’integration’ ens önskvärd?”. En läsare kommenterar artikeln med att repatriering är omöjlig och att vi i stället bör ”vinna dem till oss”. Det är en intressant inställning och jag vill därför passa på att svara här på ledarsidan.

Bildt, Wallström och EU-drevet mot Ungern

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend