Skip to Content

HANDLA MED HÄNSYN, står det på en skylt vid ingången till en ICA-butik i södra Sverige. Den förkunnar att priserna på frukt och grönt ”varierar” mer än vanligt och det första skälet som anges är att det beror på en ”ökad global efterfrågan”. Att det står så trots att det är precis tvärtom i verkligheten borde mana till eftertanke. Foto: Nya Tider
UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET

De verkliga och allvarliga skälen bakom begynnande global matbrist döljs

PappersupplaganNya Tider v. 45

Publicerad: 4 november, 2020, 12:06

  • Svenska

Läs även

Majs på konserv är den senaste i raden av matvaror som det nu enligt främst amerikanska systemmedier råder brist på, men enbart på grund av coronarestriktioner och nedstängningar. Hyllor i mataffärer i USA och runt om i världen gapar inte tomma i någon större omfattning ännu, även om det förekommer på sina platser, men det är tydligt att många produkter blivit svåra att få tag på. Detta trots att ingen panikanstormning och hamstring inför den andra vågen av nedstängningar, som nu påbörjats i bland annat Europa, ännu har skett.

Olika internationella organisationer som till exempel FN varnar sedan tidigare i år för både matbrist, ökande hunger och kommande svält. Dessa rapporter har på senare tid även letat sig in i systemmedierna. De presenterar alla samma förklaringar. Det beror främst på störda distributionskedjor på grund av coronarestriktioner, säger etablissemangets medier, samtidigt som de starkt propagerar för fler nedstängningar och mer restriktioner.

De pekar också ut själviska människor som hamstrar och likaledes själviska regeringar som med förhatlig nationalism bara bryr sig om sin egen befolkning. De tomma hyllorna i mataffären beror således enbart på problem med logistik, hamstring eller (temporärt) ökad efterfrågan samt protektionism, om man får tro dessa medier.

Som vi visar i veckans reportage så är detta en sanning med mycket, mycket stor modifikation. Coronarestriktioner och då inte minst sådana som förhindrat att bönderna kunnat så eller skörda – beroende på allt från uteblivna leveranser av reservdelar eller frön, till arbetskraft som förbjuds resa eller arbeta – har såklart skapat mycket allvarliga störningar av både matproduktion och distribution. Men även här kan vi dock notera att systemmedia uteslutande fokuserar på distributionen, aldrig den än mer kritiska – speciellt på lite längre sikt – produktionen.

Liknande selektiv rapportering görs när systemmedia rapporterar om påstådda virusutbrott på matbearbetningsanläggningar som till exempel slakterier, så dessa måste stängas ner, vilket skett i oproportionerligt stor omfattning inte minst i USA och Storbritannien. Då är det skräckreportage om virus och arbetarnas rädsla det fokuseras på – sällan eller aldrig hur det kan påverka matsäkerheten. Det kan låta som ett marginellt och temporärt problem, men stängda slakterier betyder ofta att bönderna måste avliva djuren som skulle ha bearbetats där. Bönderna kan inte behålla osålda djur, som varje dag medför extra kostnader. Många miljoner kycklingar och andra djur har därför avlivats och grävts ner runt om i världen. Detta samtidigt som miljoner människor – med förlorade inkomster och besparingar på grund av virusrestriktioner – nu på allvar börjar få svårt att få mat på bordet.

Många tror att matbrist bara drabbar fattiga länder, det är dock inte så enkelt. I USA publicerade regeringen en rapport i början av september som visar att 46,4 miljoner amerikaner då var beroende av statliga matkuponger för sitt uppehälle. Det motsvarar cirka 14 procent av befolkningen. Och ekonomer förväntar sig inte någon förbättring så länge den höga arbetslösheten fortsätter.

Helt klart är att i länder där befolkningen lägger hälften eller mer av sin dagliga inkomst på mat är mer sårbara än andra. Vi har sett brödkravaller i Nordafrika och Mellanöstern år 2011, vilket kom att övergå i det som blev känt som den Arabiska våren. Detta trots att det globala priset på olika spannmål ”bara” gick upp med cirka det dubbla under denna period. Man kan bara ana vad det skulle få för konsekvenser om priset sköt i höjden ännu mer, samtidigt som befolkningen upplever tidigare oskådade inkomstbortfall även i den industrialiserade delen av världen, som i till exempel USA.

Systemmediernas ovilja att rapportera om just problem med själva matproduktionen, oaktat om det rör jordbruk eller djurhållning, är systematiskt och vi kan vara tämligen säkra på att det är medvetet valt. Dels för att det är så omfattande att det inte går att missa, dels för att de i sin rapportering uppenbart vilseleder sina läsare. I veckans reportage tar vi som exempel att systemmedia skriver om Kinas ”växande svinbestånd”, trots att hälften av Kinas alla grisar nyligen har avlivats, och att man hävdar att bearbetningsförmågan för en gröda ökat, men utelämnar att produktionen samtidigt kraftigt minskat. Det sker inte gång på gång av misstag.

Även i Sverige har nu skyltar börjat dyka upp som förklarar varför främst färskvaror ibland börjat saknas (se bilden). Sverige är det troligen mest förskonade landet i världen från både samhällsförlamande nedstängningar och frihetsinskränkande restriktioner i Covid-19:s namn – en pandemi med en dödlighet så låg att den knappt är mätbar i något lands befolkningar sedan maj. Det gör dock inte vårt avlånga land i norr immunt mot vare sig global matbrist eller de olika tråkigheter som brukar följa på det.

På skylten, som en av våra läsare skickat in ett foto av, framgår att ICA bland annat förklarar problemen med att efterfrågan i världen ökat. Det är sant att på vissa håll försöker oroliga människor bygga matlager hemma, men det är knappast frukt och grönt som de hamstrar, och hamstringen är långt ifrån lika stor denna gång som under våren. Liknande förklaringar återfinns dock även i en rad systemmedier, detta trots att restriktionerna medfört att i vissa länder har inte mindre än två av tre restauranger gått i konkurs, resterande matställen står halvtomma, och skolor och institutioner håller stängt. Det är sådana storkök som i normala fall står för en stor del av matförbrukningen, då de förbrukar betydligt mer mat per servering än vad vanliga hushåll gör. Det gör rapporteringen än mer missvisande.

Sverige har hög matsäkerhet och svenskar hör till de folk som spenderar minst andel av sin disponibla inkomst på mat. Det ger en rejäl buffert mot följdverkningarna av en global matbrist och de prisökningar det ger, men det förutsätter att produktionsstörningar är begränsade i tid och rum. Nu har vi dock sedan åtminstone 2019 sett mycket omfattande sådana, inte minst genom upprepade och allvarliga naturkatastrofer över hela världen. Inte sällan beroende på extremväder av olika slag. Systemmedia rapporterar gärna om värme, torka och bränder – vilka också bidragit till den allt värre matsituationen – men är knäpptysta när det blivit kallare och molnigare, vilket lett till ökande nederbörd och på sina håll förödande översvämningar och snöfall under odlingssäsongen. Att just detta ökat dramatiskt sedan förra året och nu troligen utgör det främsta skälet till den nu begynnande globala matbristen, samtidigt som allmänheten hålls ovetande om detta, är mycket illavarslande.

Nya Tider har följt utvecklingen noga och när också FN i april gick ut med varningar om global matbrist har vi följt upp detta med flera artiklar (se NyT v.15/2020, v.32/2020). Restriktionerna kring pandemin har gjort situationen värre, men hotet om matbrist började bli påtagligt långt tidigare, på grund av olika naturfenomen, bland annat ett allt kyligare klimat i Nordamerika.

Att dessutom inget tyder på att extremvädret eller konsekvenserna av pandemi­åtgärderna runt om i världen kommer mildras – utan snarare tvärtom – är skäl nog även för oss svenskar att på allvar se om vårt hus, både som nation och individer.

Christer Ericsson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

Reportern Jesper Johansson frias

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 2 september meddelade Stockholms tingsrätt att man friar Jesper Johansson, som stått åtalad för våldsamt motstånd i samband med att han rapporterade från polisens insats vid en demonstration mot coronarestriktioner den 1 maj i år.

Världen är verkligen upp och ner

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVi som följer nyheter hinner knappt med längre. Det är så mycket och så otroligt märkliga saker som händer varje dag numera. Det som tidigare skulle utgjort en huvudnyhet i tidningen förbigås knappt med en axelryckning numera, när allt mer bisarra saker inträffar runt omkring oss.

Så kan vi ta tillbaka Svenska kyrkan

OPINION: Axel W KarlssonAlternativ för Sverige ställer upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan den 19 september, bland annat under slagordet ”Ta tillbaka kyrkan!” Det kan behöva en förklaring. Vad är kyrkans stora problem idag, och hur kan kyrkan förändras till det bättre i framtiden? I veckans opinionsartikel förklarar partiets toppkandidat, prästen Axel W Karlsson, hur kyrkan måste förändras – från de politiska sär­intressenas kyrka, till en folkkyrka på kristen och patriotisk grund. ”Det land som ett folk har fått, dess språk och kultur är Guds gåvor till folket som skall vårda det framför allt annat”, skriver Karlsson.

Gå till arkivet

Send this to a friend