Debatt: Är vi rädda i onödan?

Media vill gärna föra fram bilden av att Sverige är tryggt – det har aldrig varit tryggare. Det dödliga våldet har minskat. Men varför känner då befolkningen en allt större oro? Är de bara felinformerade eller ligger det något annat bakom? undrar veckans debattör Caspar Nilsson.

Den senaste tiden har medierna talat om att våldet minskar i samhället, men ändå ökar oron. Man menar att vi är rädda i onödan. Det dödliga våldet minskar enligt BRÅ, men det finns andra typer av våld och brott, som faktiskt ökar. Nu kan man ju mäta brottsutvecklingen på olika sätt. Det vanligaste är att se på hur antalet anmälda brott förändras. Enligt BRÅ anmäldes 2 784 brott per 100 000 invånare år 1950 och år 2014 var siffran uppe i 14 890 brott per 100 000 invånare, vilket är mer än en femdubbling, så i det perspektivet är samhället mycket otryggare nu. Det är ovedersägligt – hur man än räknar. Anmälningsbenägenheten varierar över tid och för olika brott, så då räcker det inte att bara titta på antalet anmälda brott. Enligt BRÅ är det bara 26 procent av alla brott som anmäls och för sexualbrott är siffran endast 8 procent. Därför genomför BRÅ sedan några år Nationella trygghetsundersökningar (NTU), som ett komplement för att se på brottsutvecklingen. Även om NTU har en del brister, så bidrar de till en bättre belysning av brotten i samhället. När det gäller det dödliga våldet, så har det enligt BRÅ minskat totalt sett sedan 1990-talet, däremot har antalet döda genom skjutningar ökat. Det är just dessa skjutningar, som ökade från 306 stycken år 2006 till 365 (en om dagen) år 2014, som gör många människor oroliga. För 25-30 år sedan var skjutningar mycket sällsynta, så det är en skrämmande utveckling. De som skjuter vilt omkring sig tillhör kriminella gäng, vars medlemmar har makten i många av de förorter, där polisen har abdikerat och svensk lag inte gäller längre. Dessa ghetton, som de kallas i Danmark, har ökat i antal under många år utan att politikerna har agerat, bortsett från många dyrbara och verkningslösa projekt. Levnadsvillkoren förvärras nu för de stackare som tvingas bo där, när det fylls på med nya inflyttare från förra årets rekordinvandring och trångboddheten blir olidlig. Det finns sannerligen anledning till oro.

Polisinspektör Lars Alvarsjö skrev en artikel i Svenska Dagbladet den 12 februari med rubriken ”Rättssystemet hotas av kollaps” och där bekräftar han att polisen har tappat kontrollen i många av förorterna och att kriminella gäng styr där. Antalet sexualbrott ökar både i NTU och i antal anmälningar åren 2005-2014. Aktuella händelser inom detta område är organiserade sexuella trakasserier i Köln med flera tyska städer och i Stockholm, Kalmar och andra svenska städer. Detta är nya fenomen för allmänheten (men inte för alla) och det var en obehaglig överraskning för många. Däremot var det ingen överraskning att förövarna var unga nordafrikanska och arabiska män, eftersom en rapport från BRÅ år 2005 säger att dessa grupper är överrepresenterade hela fem gånger jämfört med infödda svenskar, när det gäller våldtäkter. Varje vecka kan vi nu läsa om unga män och pojkar med ursprung i MENA-länder (Mellanöstern och Nordafrika) som sextrakasserar flickor och kvinnor över hela landet i badhus, skolor, bussar och på andra allmänna platser. Även medier som tidigare tigit i frågan rapporterar nu. Med den stora invandringen vi har från dessa länder så ökar problemet hela tiden. De motåtgärder som företas är mest menlösa och därmed verkningslösa. Det är inte alls konstigt att svenska flickor och kvinnor blir oroliga och rädda. De verkar dock inte reagera lika resolut som sina tyska medsystrar. Efter trakasserierna i de tyska storstäderna exploderade nämligen försäljningen av pepparspray och lätta skjutvapen. Det visar på en väldigt stor oro när människor börjar beväpna sig och det är en tydlig signal om misstro till samhällets förmåga att skydda sina medborgare.

Nästan dagligen kan vi läsa om att poliser, brandmän eller sjukvårdare utsätts för stenkastning i förorterna. Det är en tragisk utveckling som har ägt rum de senaste decennierna. Exempel på andra brott som ökar är bedrägerier, narkotikabrott och organiserad brottslighet. Jag kan mycket väl förstå att människor är oroliga och då är det en klen tröst att vissa typer av våld minskar. Oron minskar ju inte heller av att du inte vet om polisen har tid att komma i fall du skulle behöva hjälp. Det går inte att prata bort oron i samhället, inte heller meningslösa projekt duger, utan det är bara konkreta åtgärder som hjälper. Det allra viktigaste är att se till att svensk lag gäller överallt och lika för alla. Detta har politikerna misslyckats totalt med i åratal och jag frågar mig vad som skall få dem att lyckas med det nu.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Parlamentsledamot om Strandhälls nazi-påhopp på Ungern: ”Kan inte sin historia”

Parlamentsledamot om Strandhälls nazi-påhopp på Ungern: ”Kan inte sin historia”

🟠 UNGERN Svenska medier och politiker är som bekant snara att rikta påhopp mot Ungern för landets konservativa politik. När Viktor Orbán i sitt tal till nationen år 2019 lovade att kvinnor som väljer att skaffa barn ska få stora skattelättnader, i ett försök att främja familjebildning och barnafödande, skrev dåvarande socialminister Annika Strandhäll att det ”osar 30-tal” om den politiken. Exakt24:s utsände Erik Almqvist passade på att fråga en ungersk ledamot i EU-parlamentet, Hidvéghi Balázs, om saken.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Ett demokratiernas Förenta nationerna

Ett demokratiernas Förenta nationerna

🟠 Demokratiska stater bör lämna dagens FN och skapa en ny internationell samarbetsorganisation. Det menar Dan Ahlmark som i veckans artikel presenterar olika sätt att hantera den globalistiska organisationens hot mot nationalstaterna i väst.

Angående lagen om hets mot folkgrupp, respektive lagen om yttrandefrihet

Angående lagen om hets mot folkgrupp, respektive lagen om yttrandefrihet

🟠 Våra domstolar arbetar oavbrutet med ärenden som berör lagen om ”hets mot folkgrupp.” Höga böter och långa fängelsestraff väntar de personer som vågar yttra sig kritiskt mot den grupp av invandrare eller muslimer som har begått brott i Sverige. Polisen prioriterar utredningar av dessa så kallade brott, offrar månadsvis med utredningsarbete på varje enskilda fall, gör husrannsakan, beslagtar datorer och telefoner hos misstänkta personer, gör allt för att skaffa fram bevis för våra domstolar, medan övriga brott till exempel våldtäkter, stöld och bilbränder inte utreds alls på grund av bristande resurser. Antalet outredda brott bara i Stockholm har under förra året ökat med 5,5 procent enligt uppgift från Svenska Dagbladet.

Är du på rätt sida i historien?

Är du på rätt sida i historien?

🟠 Mötes- och yttrandefrihet är grunden i demokratin och måste om så krävs upprätthållas med statens våldsmonopol. I Sverige fungerar det precis tvärtom många gånger, personer vars verksamhet finansieras av staten tillåts att med våld, hot och mer subtila medel inskränka dessa friheter för människor som anses ha fel så kallad värdegrund. Att det inte gick att genomföra en alternativ bokmässa är ett av symptomen på detta.

Vad vill egentligen svenska folket?

Vad vill egentligen svenska folket?

🟠 Majoriteten av väljarna anser att invandringen är för stor. Ändå röstar man på partier som vill öka den. Svaret finns troligen att finna i att systemmedias skrämseltaktik haft effekt, trots att allt fler i dag genomskådar den. Att bygga alternativa medier ter sig nu ännu viktigare.

Defaitism är aldrig ett val – oppositionen finns

Defaitism är aldrig ett val – oppositionen finns

🟠 Det är helt okej att känna besvikelse över ett val som många satt sitt hopp till, men att som svenskar ens tänka tanken att någonting skulle vara förlorat för att valet inte gick som vi hoppats är inte rätt mot vare sig oss själva eller mot dem som kämpat och offrat så mycket mer för sina länders frihet. Slaget är inte över förrän oppositionen ger upp, och eftersom det aldrig kommer att hända har vi ingen anledning att låta valresultatet överskugga de framgångar vi upplevt de senaste åren.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.