Skip to Content

Debatt: Är vi rädda i onödan?

Media vill gärna föra fram bilden av att Sverige är tryggt – det har aldrig varit tryggare. Det dödliga våldet har minskat. Men varför känner då befolkningen en allt större oro? Är de bara felinformerade eller ligger det något annat bakom? undrar veckans debattör Caspar Nilsson.

Publicerad: 7 mars, 2016, 20:20

  • Svenska

Läs även

Den senaste tiden har medierna talat om att våldet minskar i samhället, men ändå ökar oron. Man menar att vi är rädda i onödan. Det dödliga våldet minskar enligt BRÅ, men det finns andra typer av våld och brott, som faktiskt ökar. Nu kan man ju mäta brottsutvecklingen på olika sätt. Det vanligaste är att se på hur antalet anmälda brott förändras. Enligt BRÅ anmäldes 2 784 brott per 100 000 invånare år 1950 och år 2014 var siffran uppe i 14 890 brott per 100 000 invånare, vilket är mer än en femdubbling, så i det perspektivet är samhället mycket otryggare nu. Det är ovedersägligt – hur man än räknar. Anmälningsbenägenheten varierar över tid och för olika brott, så då räcker det inte att bara titta på antalet anmälda brott. Enligt BRÅ är det bara 26 procent av alla brott som anmäls och för sexualbrott är siffran endast 8 procent. Därför genomför BRÅ sedan några år Nationella trygghetsundersökningar (NTU), som ett komplement för att se på brottsutvecklingen. Även om NTU har en del brister, så bidrar de till en bättre belysning av brotten i samhället. När det gäller det dödliga våldet, så har det enligt BRÅ minskat totalt sett sedan 1990-talet, däremot har antalet döda genom skjutningar ökat. Det är just dessa skjutningar, som ökade från 306 stycken år 2006 till 365 (en om dagen) år 2014, som gör många människor oroliga. För 25-30 år sedan var skjutningar mycket sällsynta, så det är en skrämmande utveckling. De som skjuter vilt omkring sig tillhör kriminella gäng, vars medlemmar har makten i många av de förorter, där polisen har abdikerat och svensk lag inte gäller längre. Dessa ghetton, som de kallas i Danmark, har ökat i antal under många år utan att politikerna har agerat, bortsett från många dyrbara och verkningslösa projekt. Levnadsvillkoren förvärras nu för de stackare som tvingas bo där, när det fylls på med nya inflyttare från förra årets rekordinvandring och trångboddheten blir olidlig. Det finns sannerligen anledning till oro.

Polisinspektör Lars Alvarsjö skrev en artikel i Svenska Dagbladet den 12 februari med rubriken ”Rättssystemet hotas av kollaps” och där bekräftar han att polisen har tappat kontrollen i många av förorterna och att kriminella gäng styr där. Antalet sexualbrott ökar både i NTU och i antal anmälningar åren 2005-2014. Aktuella händelser inom detta område är organiserade sexuella trakasserier i Köln med flera tyska städer och i Stockholm, Kalmar och andra svenska städer. Detta är nya fenomen för allmänheten (men inte för alla) och det var en obehaglig överraskning för många. Däremot var det ingen överraskning att förövarna var unga nordafrikanska och arabiska män, eftersom en rapport från BRÅ år 2005 säger att dessa grupper är överrepresenterade hela fem gånger jämfört med infödda svenskar, när det gäller våldtäkter. Varje vecka kan vi nu läsa om unga män och pojkar med ursprung i MENA-länder (Mellanöstern och Nordafrika) som sextrakasserar flickor och kvinnor över hela landet i badhus, skolor, bussar och på andra allmänna platser. Även medier som tidigare tigit i frågan rapporterar nu. Med den stora invandringen vi har från dessa länder så ökar problemet hela tiden. De motåtgärder som företas är mest menlösa och därmed verkningslösa. Det är inte alls konstigt att svenska flickor och kvinnor blir oroliga och rädda. De verkar dock inte reagera lika resolut som sina tyska medsystrar. Efter trakasserierna i de tyska storstäderna exploderade nämligen försäljningen av pepparspray och lätta skjutvapen. Det visar på en väldigt stor oro när människor börjar beväpna sig och det är en tydlig signal om misstro till samhällets förmåga att skydda sina medborgare.

Nästan dagligen kan vi läsa om att poliser, brandmän eller sjukvårdare utsätts för stenkastning i förorterna. Det är en tragisk utveckling som har ägt rum de senaste decennierna. Exempel på andra brott som ökar är bedrägerier, narkotikabrott och organiserad brottslighet. Jag kan mycket väl förstå att människor är oroliga och då är det en klen tröst att vissa typer av våld minskar. Oron minskar ju inte heller av att du inte vet om polisen har tid att komma i fall du skulle behöva hjälp. Det går inte att prata bort oron i samhället, inte heller meningslösa projekt duger, utan det är bara konkreta åtgärder som hjälper. Det allra viktigaste är att se till att svensk lag gäller överallt och lika för alla. Detta har politikerna misslyckats totalt med i åratal och jag frågar mig vad som skall få dem att lyckas med det nu.

Caspar Nilsson

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

IT-jättarnas globala åsiktsdiktatur måste stoppas

Med hänsyn till den tunga roll som sociala medier och sökmotorer har för nyhets- och informationsförmedling, kultur, åsiktsbildning och attityder, och även för valutgångar, måste yttrandefriheten och den fria informationsdelningen skyddas. Vad som istället har skett nu är att vänstern har gjort många till andra klassens medborgare och håller på att stjäla demokratin, skriver Dan Ahlmark, ekon lic och jur kand.

Att straffa förrädare: Räcker skadestånd?

DEBATTI en artikel i Nya Tider vecka 34 argumenterar Carl Lundström mot min artikel i frågan om hur man straffar politiker, vilka uppenbart bortsett från risken för ytterst allvarliga faror för svenska folket, när de beslöt om massinvandringen till Sverige (1).

Torbjörn Sassersson svarar revolvermännens uppgörelse i ”NewsVoice City”

Den pensionerade ”NSA-konsulten” Jan Norberg och Öystein Rönne har skrivit en mycket bra och tänkvärd artikel i Nya Tider om hur regeringen, grindvaktande nätaktivister med statligt stöd och diverse myndigheter utövar förtryck mot svenska nätmedier. Debattörerna nämner samhällsanalytikern Mats Sederholm och undertecknad, som är redaktör för NewsVoice. Min replik fokuserar på en uppgörelse mellan revolvermännen Norberg, Rönne och Sederholm i ”NewsVoice City”.

Det svenska politiska kommissariatet går till aktion mot alternativmedia

Jan Norberg och Öystein Rönne är två tidigare skribenter på nyhetssidan Newsvoice och flitiga samhällsdebattörer. De menar att det finns ett mönster när Youtube och Google censurerar samhällskritiska röster samtidigt som olika aktörer försöker få bloggar och nyhetssidor att börja med självcensur. Nu har de lämnat Newsvoice och anklagar sajten för att kröka rygg och stoppa den tidigare fria debatten.

Ett demokratiernas Förenta nationerna

OPINION Demokratiska stater bör lämna dagens FN och skapa en ny internationell samarbetsorganisation. Det menar Dan Ahlmark som i veckans artikel presenterar olika sätt att hantera den globalistiska organisationens hot mot nationalstaterna i väst.

Angående lagen om hets mot folkgrupp, respektive lagen om yttrandefrihet

Våra domstolar arbetar oavbrutet med ärenden som berör lagen om ”hets mot folkgrupp.” Höga böter och långa fängelsestraff väntar de personer som vågar yttra sig kritiskt mot den grupp av invandrare eller muslimer som har begått brott i Sverige. Polisen prioriterar utredningar av dessa så kallade brott, offrar månadsvis med utredningsarbete på varje enskilda fall, gör husrannsakan, beslagtar datorer och telefoner hos misstänkta personer, gör allt för att skaffa fram bevis för våra domstolar, medan övriga brott till exempel våldtäkter, stöld och bilbränder inte utreds alls på grund av bristande resurser. Antalet outredda brott bara i Stockholm har under förra året ökat med 5,5 procent enligt uppgift från Svenska Dagbladet.

Per Björklund. Foto: Nya Tider

Är du på rätt sida i historien?

Mötes- och yttrandefrihet är grunden i demokratin och måste om så krävs upprätthållas med statens våldsmonopol. I Sverige fungerar det precis tvärtom många gånger, personer vars verksamhet finansieras av staten tillåts att med våld, hot och mer subtila medel inskränka dessa friheter för människor som anses ha fel så kallad värdegrund. Att det inte gick att genomföra en alternativ bokmässa är ett av symptomen på detta.

Vad vill egentligen svenska folket?

LEDAREMajoriteten av väljarna anser att invandringen är för stor. Ändå röstar man på partier som vill öka den. Svaret finns troligen att finna i att systemmedias skrämseltaktik haft effekt, trots att allt fler i dag genomskådar den. Att bygga alternativa medier ter sig nu ännu viktigare.

Gå till arkivet

Send this to a friend