Skip to Content

Henrik Paetau. Foto: Privat
KRÖNIKA

Debatt på smutskastningsnivå efter JÖK

PappersupplaganNya Tider v. 10

Publicerad: 7 mars, 2019, 17:20

  • Svenska

Läs även

Det är med förvåning jag följer den politiska debatten efter regeringsbildningen. Inte ens segerns sötma tycks kunna återföra diskussionen till sakpolitikens banor. Varför är man fortsättningsvis så angelägen om att upprepa att Januariavtalet (JÖK) var rätt väg att gå? Det kan inte hjälpas att man får en känsla av att alla involverade själva tycks vara osäkra på att utfallet blev helt optimalt. Uppenbarligen finns det därför hos JÖK:arna ett behov av att dels för sig själva bekräfta sitt val och dels att i hätska ordalag övertyga kritiker och medborgare om den förträffliga lösningen.

Likt en fanatisk politruk fortsätter statsministern att vräka förolämpningar och kränkningar över den 1,13 miljoner stora väljargrupp som representeras av Sverigedemokraterna. Tröttnar inte vanligt folk på att höra om nazistiska rötter till ett parti som inte ens var påtänkt under 1930- och 1940-talen?

Alltså medan de faktiska tyska nationalsocialisterna även i Sverige hade ett stort antal anhängare i flera av de dåtida partierna, inte minst bland Socialdemokraterna och ”rötterna” till dagens Moderater. Man ska inte kasta sten när man sitter i glashus. Oppositionen som nu kommer med kritik av den regeringspolitik som har förts sedan 2014 håller sig till sakligare tongångar, då kritiken är befogad och faran för en upprepning av begångna fel är överhängande.

Uppenbarligen räcker inte statsministerns ”rotbehandling” till för att misskreditera SD, utan en ny anklagelse läggs nu till de tidigare. Sverigedemokraterna understår sig att kritisera etablissemangsmedia. Partiet är därigenom också ett hot mot demokratin. Här praktiseras ingen mängd­rabatt utan nu öser man på, för det gäller att utplåna partiet. Taktiken är uppenbar. Först ska 1,13 miljoner svenskar hållas utanför allt politiskt inflytande.

Därefter ska misshagliga oppositionella uteslutas från deltagande i samhällsaktiviteter överhuvudtaget, från allmän debatt i media och utställningar som Bokmässan. De ska inte få tillträde till offentliga lokaler och hotell för att hålla konserter, föredrag och folkbildnings- och andra opolitiska evenemang.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Henrik Paetau

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Krav på att kunna ta ut och sätta in kontanter – men inte på att kunna använda dem

ANALYSRegeringen har nu lagt fram en proposition till riksdagen som syftar till att säkerställa möjligheten att ta ut kontanter samt att sätta in dagskassor, i hela landet. Förslaget gäller enbart banker med en mycket hög inlåning.

Somalier och syrier rånade svenskar – båda får stanna

INRIKESEn somalier boende i Filipstad dömdes i februari i år för flera brott: rån, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Rånet genomfördes tillsammans med en syrisk migrant. Rånoffren var två svenskar, som tvingades lämna ifrån sig sina tillhörigheter under pistolhot. Men trots att brottslingarna var utländska medborgare utvisades ingen av dem. Åklagaren är missnöjd med domen och berättar för Nya Tider att den ska överklagas.

Bokmässan – en döende koloss

OPINION: KATERINA JANOUCHNej, jag åkte inte till Bokmässan i Göteborg i år. Jag är absolut inte ”portad” på mässan, som någon försökt göra gällande, och jag hade kunnat delta om jag hade velat. Men lusten att besöka landets största litterära event har de senaste åren krympt i takt med att Bokmässan blivit alltmer av ett politiskt ställningstagande för det vänsterliberala etablissemanget. Framför allt för att mässan blivit ett sorgligt flaggskepp för strypt svensk yttrandefrihet, och därmed grovt polariserande i ett samhälle som redan är splittrat och som bara går sönder alltmer. Det skriver veckans debattör Katerina Janouch.

Massinvandringen blev till massbidragsberoende

INRIKESEnligt statistik från olika myndigheter som sammanställts av Aftonbladet har massinvandringen som nådde sin kulmen 2015 inte resulterat i stärkta finanser för samhället. Istället går den överväldigande majoriteten av invandrarna, hela 94 procent, på någon form av bidrag.

Nya Tiders reporter avhyst från Bokmässan för att ha ställt frågor

INRIKESNya Tiders reporter Jesper Johansson avhystes från Bokmässan av uniformerad polis efter att den socialdemokratiske tidigare toppolitikern Pierre Schori blev besvärad av hans frågor om bland annat Sveriges stöd till diktaturen Zimbabwe. En anmälan om ofredande upprättades, men när Nya Tider talar med polisen visar det sig att de har svårt att motivera rubriceringen och agerandet. I Nya Tiders video, som dokumenterar hela händelsen, syns att reportern agerar artigt och rör aldrig Schori, men är envis med att ställa frågor.

Bokmässan ska inte vara en plats fredad från kritiska frågor

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders reporter blev avhyst från årets bokmässa i Göteborg med anledning av att han ställt obekväma frågor till olika makthavare. Det visar på tillståndet för demokratin och yttrandefriheten i Sverige, men Nya Tider tänker se till att Bokmässan inte ska få bli en plats där makthavare och systemtrogna medier kan gömma sig för frågor.

Gå till arkivet

Send this to a friend