Skip to Content

Henrik Paetau. Foto: Privat
KRÖNIKA

Debatt på smutskastningsnivå efter JÖK

PappersupplaganNya Tider v. 10

Publicerad: 7 mars, 2019, 17:20

  • Svenska

Läs även

Det är med förvåning jag följer den politiska debatten efter regeringsbildningen. Inte ens segerns sötma tycks kunna återföra diskussionen till sakpolitikens banor. Varför är man fortsättningsvis så angelägen om att upprepa att Januariavtalet (JÖK) var rätt väg att gå? Det kan inte hjälpas att man får en känsla av att alla involverade själva tycks vara osäkra på att utfallet blev helt optimalt. Uppenbarligen finns det därför hos JÖK:arna ett behov av att dels för sig själva bekräfta sitt val och dels att i hätska ordalag övertyga kritiker och medborgare om den förträffliga lösningen.

Likt en fanatisk politruk fortsätter statsministern att vräka förolämpningar och kränkningar över den 1,13 miljoner stora väljargrupp som representeras av Sverigedemokraterna. Tröttnar inte vanligt folk på att höra om nazistiska rötter till ett parti som inte ens var påtänkt under 1930- och 1940-talen?

Alltså medan de faktiska tyska nationalsocialisterna även i Sverige hade ett stort antal anhängare i flera av de dåtida partierna, inte minst bland Socialdemokraterna och ”rötterna” till dagens Moderater. Man ska inte kasta sten när man sitter i glashus. Oppositionen som nu kommer med kritik av den regeringspolitik som har förts sedan 2014 håller sig till sakligare tongångar, då kritiken är befogad och faran för en upprepning av begångna fel är överhängande.

Uppenbarligen räcker inte statsministerns ”rotbehandling” till för att misskreditera SD, utan en ny anklagelse läggs nu till de tidigare. Sverigedemokraterna understår sig att kritisera etablissemangsmedia. Partiet är därigenom också ett hot mot demokratin. Här praktiseras ingen mängd­rabatt utan nu öser man på, för det gäller att utplåna partiet. Taktiken är uppenbar. Först ska 1,13 miljoner svenskar hållas utanför allt politiskt inflytande.

Därefter ska misshagliga oppositionella uteslutas från deltagande i samhällsaktiviteter överhuvudtaget, från allmän debatt i media och utställningar som Bokmässan. De ska inte få tillträde till offentliga lokaler och hotell för att hålla konserter, föredrag och folkbildnings- och andra opolitiska evenemang.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Henrik Paetau

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Husbyggen trots stigande hav?

KRÖNIKAJordbruk på den nordfrisiska ön Pellworm riskerar att översvämmas av stigande hav. Åtminstone enligt Dagens Nyheter och andra media.

Danmarks initiativ förändrar spelplanen

LEDAREDanmark har tagit ett historiskt steg då man den 3 juni bestämde sig för att flytta hela asylprocessen till Afrika. Inte ens de som får asyl beviljad kommer att tillåtas invandra till Danmark, utan fristad kommer att erbjudas dem i det afrikanska landet. Det innebär noll asylinvandrare till Danmark så snart det nya systemet är på plats – det första av två nödvändiga steg för att göra Danmark danskt igen.

Danmark lägger asylprocessen i Afrika

DANMARKDanmark tar ett historiskt steg då man som första europeiska land bestämt sig att förlägga hela asylprocessen i ett afrikanskt land istället för på dansk mark. Beslutet röstades igenom av en stor majoritet i folketinget och öppnar för ett avtal med något av de länder man förhandlar med. Antalet asylinvandrare som söker sig till Danmark ska snart hamna på noll, säger danska politiker till Nya Tider.

Den mystiska gravhögen Anundshög

KULTURAnundshög i Västerås är Sveriges största gravhög. Här hölls ting under 1300- och 1400-talen. År 1998 undersöktes en mindre del av högen och sedan 2008 har fler arkeologiska undersökningar gjorts på platsen. Trots detta är Anundshög ännu ett mysterium och relativt okänd för allmänheten.

Frankrike i ett tillstånd av la colère – vrede

OPINION: SOPHIE KIELBOWSKAEfter en tid av upprördhet övergick fransmännens känslor i vrede. I Sverige säger vi ”nu går skam på torra land”, i Frankrike agerar man med värdighet och vrede. I slutet av april och början av maj inträffade en rad händelser som fått fransmännen att visa, att nu går skam på torra land. Och mest en colère är polisen och militären. Det skriver Sophie Kielbowska som följt händelserna genom franska medier och ger här en lägesrapport.

House of One – ett multi-hus för religiös dyrkan i Berlin

UTRIKESTre andliga representanter för kristendomen, judendomen och islam har lagt grunden till ett gemensamt gudstjänsthus i Berlin. ”House of One” kommer att vara en kombinerad kyrka, synagoga och moské och sägs vara en symbol för förståelse mellan de tre religionerna, meddelade den multireligiösa gruppen i torsdags.

Gå till arkivet

Send this to a friend