Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Debatten om debatten

Publicerad: 4 oktober, 2016, 17:56

  • Svenska

Läs även

Nya Tiders medverkan på Bokmässan har stötts och blötts i fem veckor innan själva mässan. Som Ulf Johansson, SVT:s ansvarige utgivare, uttryckte det: ”de har stått i centrum i över en månad”. När den väl var över och allt hade förlöpt friktionsfritt trodde man kanske att det mediala intresset skulle avta. Men icke. Redan måndagen efter Bokmässan skrev alla stora tidningar om Nya Tider igen, och så har det fortsatt.

Det beror på att denna fråga är så mycket större än bara Nya Tider. Genom att inte ge vika för olika grova påhopp och visa att vi är beredda att gå till domstol för att få vår monter på mässan tvingade vi oss in i de finrum som kulturvänstern vill ha för sig själva. Därmed exponerade vi det hyckleri om yttrandefrihet som försiggått i åratal.

Att undertecknad fick delta i SVT stack tydligen särskilt i ögonen på dem som vill upprätthålla en censur. Peter Wolodarski, chefredaktör för DN – den tidning vi exponerade som storlögnare i vårt gratisnummer som delades ut på Bokmässan – skällde ut SVT i en debatt om debatten. Han anklagade SVT för att inte ha ställt kniviga frågor om ”kopplingar”. Men det hade de gjort, vilket SVT:s Ulf Johansson också påpekade.

Problemet för Wolodarski var att undertecknad fick bemöta dessa grova anklagelser och visa att de inte hade substans. Tvärtom kunde vi motsäga den nidbild av oss som ”antidemokrater” som Wolodarski i sin publikation försökt måla upp och samtidigt visa att alternativ media är viktig för just demokratin. De långsökta kopplingar man hittade på rörde inte ens tidningens innehåll och var bara ämnade att smutskasta mig och Nya Tider för att slippa besvara de mycket relevanta frågor vi varje vecka tar upp i vår tidning.

Det märks att hela kulturetablissemanget är i ett chocktillstånd. SVT:s programdirektör, den tidigare Aftonbladetredaktören Jan Helin, fick en tuff stund i direktsändning och tvingades till slut vända hundraåttio grader när hans egna anställda ställde honom mot väggen angående den censur han ville upprätthålla. Att så tydligt gå emot sin egen chef i direktsändning är närmast unikt och vi kan vara säkra på att upprördheten är långt större än vad som kom fram i tv-rutan.

Nu har snart alla medias ”generaler” som Wolodarski, Helin, Hanne Kjöller gett sig in i debatten. Mest verkar de förfasa sig över att de inte kan stämpla oss oemotsagda längre, utan att vi faktiskt då och då ges tillfälle att försvara oss, och den pyttelilla tid vi får att bemöta deras tirader av dagliga angrepp i dagspressen räcker, för att citera Wolodarski, för att vi ska framstå som ”helylledemokrater och svärmorsdrömmar”. Som någon sade; den dagen en armé börjar skicka ut sina stabsofficerare på slagfältet är nederlaget nära.

En av alla de angelägna frågor som vi tar upp är de etniska motsättningarna i USA. Vi fortsätter i detta nummer artikelserien med att uppmärksamma upploppen i Charlotte, där busslaster av svarta demonstranter körts in från andra delstater, något som motsäger svensk systemmedias bild av ”spontana och fredliga protester”.

Det är uppenbart att USA har ett stort problem med att polis skjuter människor. Samma dag, den 20 september, som den svarte Keith Lamont Scott sköts ihjäl av en svart polisman, inträffade fem andra incidenter där polis sköt och dödade personer. Alla fem offren var vita. Trots det drog inte vita ut i gäng för att slå ned svarta, plundra affärer eller bränna upp polisbilar.

Genom att utmåla svarta som en särskilt utsatt grupp, vilket Nya Tider kunnat visa inte är sant, har media piskat upp en hatstämning bland svarta mot vita, vilket resulterat i åtskilliga rasistiska överfall på slumpvis utvalda vita. Här har systemmedia en stor skuld i att skapa och fördjupa motsättningar, något man utåt säger sig vilja motverka.

Det finns många fler viktiga frågor där vi motbevisar den tillrättalagda bilden i systemmedia och som gör Nya Tider till den viktigaste nyhetstidningen i vårt land, men som utrymmet här inte medger att jag fördjupar mig i. Jag vill dock fästa uppmärksamheten på vår huvudartikel i detta nummer som kastar nytt ljus över kriget i Syrien.

Nya Tider har varit först i Sverige med att påvisa Turkiets roll i att beväpna islamistiska terrorister i Syrien, hur väst finansierar islamisterna genom att köpa olja från dem och vi har även kunnat berätta om USA:s roll i skapandet av terrorarmén Islamiska staten. I detta nummer bekräftas återigen det vi rapporterat då ett fältbefäl för Nusrafronten, som är al-Qaida i Syrien, berättar att ”amerikanerna står på vår sida”. USA ger dem vapen, utbildning och underrättelser.

Det visar hur cyniskt USA arbetar, där man lierar sig med de som officiellt utpekas som skyldiga till det värsta terrordådet i USA:s historia den 11 september 2011 – skälet till att det så kallade kriget mot terrorismen inleddes – bara för att det gynnar USA:s strategiska mål i regionen för att befästa sitt inflytande.

Detta sätter världshändelser, inklusive terrordåd på europeisk mark och förra årets migrantvåg i ett nytt perspektiv. Utan att känna till de orsaker som Nya Tider belyser kan man aldrig förstå vad som sker i Mellanöstern och varför vi i Sverige och Europa drabbas så som sker.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • taxiföraren

    Bra jobbat
    Mediapacket har klart bevisat att dom är antidemokratiska

  • DJdinamarca

    bland det obehagligaste är just nyhetsrapporteringen som är direkt felaktig,som att obeväpnade svarta skjuts av då enligt svt underförstått vita rasister,när de ju faktiskt varit beväpnade och oftast skjutits av andra svarta,poliser. rena faktfael och lögner. riktigt obehagligt. likaså polisen som börjar ge signalement hejvilt som “de såg typiskt svenska ut” nu senast på gotland,för att i nästa sekund mörka helt när gm är invandrare.

Visa hänsyn – ta inte någon annans sjukhusplats!

LEDAREMed oro har vi sett att det sprider sig en föreställning att Covid-19 inte är farligare än vanlig influensa och att de människor som avlider nog skulle dö snart ändå. Faktum är dock att den pågående epidemin är mycket farligare, speciellt för människor som är äldre men som i normala fall hade många år kvar att se fram emot. Var inte självisk – även om du själv kanske är ung och frisk och löper liten risk att dö i Covid-19, så ska du inte ta upp en sjukvårdsplats genom att utsätta dig för smitta i onödan.

Vårens ankomst – bokstavligt talat ett ljus i mörkret

HEMMAGlad såsom fågeln i morgonstunden helsar jag våren i friska naturn, lärkan mig ropar och trasten i lunden, ärlan på åkern och orren i fur’n. Se hur de silfrade bäckarna små, hoppa och slå, hoppa och slå vänliga armar kring tufvor och stenar, se hur det spritter i buskar och grenar af lif och af dans, af lif och af dans i den herrliga vårsolens glans! – Vårsång, av Herman Sätherberg

Sverige behöver en kulturrevolution mot ungdomsbrott

KRÖNIKA

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Sveriges hantering visar föraktet mot de äldre

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSpridda kommentarer i debatten antyder det som de svenska myndigheternas agerande visar i praktiken: Äldre ses inte som medborgare värda att skydda. Sverige utmärker sig nu genom den nonchalanta inställningen till coronavirusets framfart, men acceptansen för smittspridning säger också något om vår inställning till den äldre delen av befolkningen. Principen verkar vara att så länge främst personer som lämnat arbetsmarknaden dör, är det ett pris värt att betala.

Sverige och Ungern – en fallstudie i individualistisk kontra nationalistisk virushantering

OPINION: ERIK ALMQVISTEfter ett blodigt 1900-tal med två världskrig, våldsamma revolutioner och över fyra decennier av kommunistisk ockupation är ungrarna vana att hantera nationella kriser och utmaningar. Man vet hur man stålsätter sig, går samman och underordnar sig allmänintresset. Kanske blir coronavirusets 2020 året då även svenskarna får lära sig vikten av dessa dygder – den hårda vägen. Det berättar Erik Almqvist, före detta riksdagsman för Sverigedemokraterna, numera bosatt i Ungern.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend