Utanför Rosengård och andra shariastyrda områden syns kvinnor med och utan slöja, de muslimska traditionerna accepteras i

Del 3. Parallellsamhälle

Stora delar av samhället styrs av muslimer. Många av de stadsdelar som tidigare betecknades som ”No go-zoner” har tagit ett steg till och blivit shariastyrda områden. Svenskarna får bo där, men på muslimernas villkor. Detta är del 3 i Alf Ronnbys framtidsroman som Nya Tider publicerar som följetong.

Malmö är en totalt segregerad stad, där muslimer bor i sina egna stadsdelar, som de har fullständig kontroll över. Rosengård är en av många stadsdelar som blivit helt muslimskt, eller i vart fall nära på. Här ser man nästan bara niqabklädda kvinnor utomhus. En del män i långa särkar och stora skägg vandrar omkring och läser högt ur Koranen. Grupper av svartklädda kvinnor sitter och samtalar medan barnen leker på lekplatsen. En behaglig och relativt trygg plats för vissa, men ett muslimskt getto för andra. Genom formella och informella strukturer är muslimerna mer eller mindre självstyrande här.

 

Rosengård har till det yttre inte förändrats mycket, sedan det fick från ”No go-zon” till sharia-zon. Det kanske är lite gråare idag, då musik och dans är förbjudet. Det är haram så länge sången inte hyllar Allah. Sådana är sedlighetsreglerna. Foto: motvarlden.se

 

I Culture Casbah, maktens centrum, sitter de religiösa ledarna, imamerna och ledningen för sedlighetspolisen som tillsammans bildar det råd som i praktiken har makten över Rosengård. Det betyder att sharialagarna gäller här och ligger till grund för konfliktlösning, bestraffning av brottslingar och av dem som inte offentligt lyder vad lagarna och moralen säger. Det gäller särskilt familjekonflikter och skilsmässor. Den officiella polisen tycker i stort att det är bra, att muslimerna själva har en organisation som ser till att det är ordning och reda bland undersåtarna. Polisen undviker att besöka Rosengård och har lämnat upprätthållandet av ordningen till muslimerna själva. Det är faktiskt mycket lugnare så.

 

Culture Casbah, som planerades redan 2016, blev verklighet. Nu sitter muslimska ledare i denna byggnad och överlägger med sedlighetspolisen. Bild: Lundgaard & Tranberg Arkitekter

 

I skolorna är klasserna strikt uppdelade på flickor och pojkar. Lärarna är genomgående muslimer och nästan all undervisning sker på arabiska. Koranstudier är en viktig del av undervisningen. I skolan finns särskilda bönerum. Griskött serveras aldrig i matsalen.

Uppdelningen efter kön gäller också på fritidsgårdarna och i badet. Rosengårdsbadet är bara öppet vissa dagar för flickor och vissa för pojkar.

I butikerna säljs bara halalslaktat kött av oxe, får och lamm. Griskött finns inte och inga alkoholhaltiga drycker. Falafelstånden finns lite varstans och sprider sina dofter. Det gamla, kristna församlingshemmet är omgjort till moské. Ombyggnaden och imamen betalas av Saudiarabien och förkunnelsen är wahhabitisk, som manar till ett gudfruktigt leverne utan världslig njutning. Sådan vällust anses vara dekadent. Fem gånger om dagen sker böneutrop från högtalare som hörs över hela Rosengård. På fredagen ligger driver av skor utanför moskén. För att gå in, måste alla tvätta sina fötter och en sådan anläggning har installerats.

Imamernas predikningar handlar till stor del om hur en muslim ska akta sig för att påverkas av den kristna läran och ideologin, som uppfattas som falsk. Han varnar också för en mängd andra lockelser i samhället. I detta falska samhälle är det muslimernas uppgift att motverka och förändra. Muslimer ska förändra hela världen och skapa sitt umma. Jihad är ett centralt tema. Det gäller både den enskilde muslimens liv och leverne och det samhälleliga jihad, dvs muslimernas plikt gentemot Gud att göra hela världen muslimsk. Det ska inte ske genom krig och terror, utan genom att varje sann muslim undervisar och övertygar sina medmänniskor om den rätta vägen till Gud. Men de obotfärdiga må brinna i helvetet.

För flickor och pojkar är det klokast att hålla sig till de islamska reglerna och moralen. Äktenskapet blir enklast om partnern söks inom den egna folkgruppen och kulturen. Kombinationen muslim kristen skapar oerhörda spänningar i den större familjekretsen och slutar ofta olyckligt. Den islamska religionen och kulturen är oerhört sträng när det gäller utomäktenskapliga förbindelser och det går inte an att pröva sig fram, så att säga. Inte sällan är det föräldrarna och storfamiljen som avgör vem och vilka som ska ingå äktenskap. Det finns då ofta också ekonomiska aspekter eller intressen med i bilden.

Den som avviker för mycket och vägrar lyda kollektivet kan råka riktigt illa ut. Muslimska flickor som lockats av västerländsk frihet och som vägrar att rätta sig i ledet, kan sluta som balkongflicka. Balkongflickor är ett fenomen som avspeglar den svåra kulturkonflikten mellan svensk kultur och islamsk. Hos polisen uppfattar man detta som en brännpunkt för kulturkrockar. Senast en muslimsk flicka föll från en balkong i Rosengård var det poliserna Pontus och Mohammad som fick uppdraget att åka dit och utreda händelsen. En flicka på 19 år, hade fallit från en balkong på fjärde våningen i Herrgården. Föräldrarna ringde själva till polisen.

 

Sedlighetspolisen ser till att ingen bryter mot sedlighetsreglerna. Polisen har lämnat Rosengåd att sköta sig självt – och det är faktiskt lugnast så. Foto: Okänd

 

När Pontus och Mohammad kommer fram, har föräldrarna burit in flickan i lägenheten och det är inte mycket annat att göra än att konstatera att hon är död och ringa efter ambulansen. Poliserna undersöker balkongen, inga trasiga räcken eller annat som kan ha orsakat fallet. Föräldrarna och en äldre bror är i lägenheten. Pappan gråter medan mamman och sonen verkar vara mera kallhamrade och ger inte mycket uttryck för känslor. Efter att ha intervjuat föräldrarna och sonen, tagit foton med mera, återvänder poliserna till bilen.
– Känner vi inte igen det här mönstret? undrar Pontus.
– Absolut!
– Jag har en känsla av att det nog inte är en olyckshändelse.
– Man vill ju helst tro att det är, men jag håller med.
– En tjej på 19 ramlar bara inte sådär från en balkong.
– Nej, det är osannolikt.
– Föräldrarna och sonen sade att de inte visste hur det gått till. Saida var ensam på balkongen, påstod de. Jag är inte så säker på det. Sonens attityd säger något annat.
– Hon kunde kanske ha lutat sig för långt ut för att kolla på en katt på en balkong under, trodde mamman. Ska vi tro på det?
– Nä! Men hur kommer vi vidare, om ingen har sett något och vill vittna?
– Det blir väl som vanligt, olycksfall och förundersökningen läggs ner.
– Jag tycker det är helt otroligt att detta händer, att man är beredd att ta livet av sitt eget barn.
– Nu utgår du från at det är ett mord.
– Okej, okej vi både vet och inte vet, men vi vet också hur det kan bli i en hederskultur.
– Visst, sådant här kan vi aldrig tillåta. Mord är absolut inget vi muslimer kan acceptera. De har fullständigt missförstått islams ordning.
– Men det händer inte så sällan.
– Det är galenpannor som gör sådant!
– Och kulturkrockar.
– Absolut. Problemet är när muslimska flickor tror de kan leva i två världar.
– Men de är ju här och blir självklart påverkade av vad som gäller för svenska tjejer.
– De borde bestämma sig. Antingen eller. Anpassa sig till sin egen kultur.
– Nog lättare sagt än gjort.
– Visst!
– Du kommer väl ihåg fallet Maryam, vi var inkopplade på?
– Självklart. Ett solklart fall med kulturkrock.

Maryam förälskade sig i Lars, som hon lärde känna på universitetet i Lund. Det är inte så vanligt att muslimska kvinnor studerar vid universitetet. Det anses onödigt eftersom de allra flesta ska vara hemma och ta hand om familjen och barnen när de blivit gifta. Med för mycket utbildning kan de bli otillfredsställda i sin hemmafruroll.

 

Lunds universitet är mötesplats för många människor, och även om muslimska kvinnor numera rekommenderas att stanna hemma av sina släktingar, finns det en och annan som av sina föräldrar tillåts att skaffa sig utbildning. Här träffade Maryam Lars, men det slutade illa, vilket mer blivit norm än undantag. Foto: Wikipedia

 

Maryams föräldrar kommer från Irak och är själva utbildade och alltså positiva till utbildning även för dottern, inte bara för sönerna. Men det finns släktingar som har en helt annan uppfattning när det gäller kvinnors roll. De retar sig på att Maryam inte klär sig på rätt sätt och uppträder alldeles för självständigt. Konflikten inom släkten förstärktes när de får veta att Maryam är tillsammans med en man, dessutom svensk, innan hon är gift.

Maryam har hört hetsiga diskussionen mellan sina föräldrar och vissa släktingar, som anser att Maryam skämmer ut släkten. De utöver starka påtryckningar för att stoppa Maryams umgänge med Lars och ändra livsstil. Men det fungerar inte. Maryam vill gå sin egen väg, trots påtryckningar och att hon ibland blir hånad i Rosengård.

Det som komplicerar situationen är att en av bröderna blivit allt mer radikal muslim och umgås i sådana kretsar. Han är mycket kritisk till många förhållanden i det svenska samhället. Att systern är tillsammans med Lars ogillar han starkt. Han vill absolut inte att hon ska gifta sig med en svenne. Dagligen tjafsar han med föräldrarna om detta, men de vill inte lyssna, anser han. I sitt gäng blir han peppad att göra något för att stoppa Maryams fortsatta möten med Lars.

Riktigt hur det gick till vill ingen säga, men en dag ramlar Maryam i höghusets trappa från högsta trappsteget och slår sig illa i huvudet. Maryam säger heller inget annat än att hon snubblat och fallit i trappan. Efteråt har hon mycket ont i huvudet och somnar tidigt den kvällen. Nästa morgon vaknar hon inte av sig själv och det är först med kraftiga skakningar föräldrarna får liv i henne. Hon ser alldeles vimmelkantig ut och de ringer efter en ambulans. På sjukhuset konstateras att hon fått en mycket stor blödning på insidan av skallbenet och en stor samling blod trycker på hjärnan. Det blir omedelbar operation, men det slutar illa.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

Elvis in Vegas av Richard Zoglin (2019)

Elvis in Vegas av Richard Zoglin (2019)

🟠 Många Elvisfans såg fram emot den här boken. De flesta blev besvikna. Jodå, ikonens namn finns där i titeln, men någon ”Elvisbok” i strikt mening är det inte. Mer intressant för de som vill veta mer om Las Vegas utveckling som underhållningsstad. Stefan Pettersson har läst amerikanen Richard Zoglins bok (som är på engelska) om spelstaden i Nevadaöknen.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Nils Bejerot

🟠 Han startade kriget mot knarket. I år skulle psykiatern och forskaren Nils Bejerot ha fyllt 100 år. Han grundade Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle (RNS) och kom att bli känd som den ”svenska narkotikapolitikens fader”. Hans nolltolerans mot narkotika på 1960-talet väckte dock vänsterns vrede och media vände honom ryggen.

Aroniabär och fläderbär

🟠 Än är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.