Del 4. Brännpunkt utbildning

Skolor och universitet har anpassats efter muslimska krav, bilder på väggarna har plockats bort och det är rast för bön flera gånger om dagen. Håkan, en av de få svenska lärarna som är kvar, kan förstå muslimernas kritik av det dekadenta västerländska samhället, men tycker ändå att det blir för stora inskränkningar i den personliga friheten. Detta är del 4 i Alf Ronnbys framtidsroman som Nya Tider publicerar som följetong.

På universitetet och socialhögskolan i Lund råder nya ordningar. Utvecklingen har gått emot att allt fler lärare är muslimer. Majoriteten i styrelsen är också muslimsk och man ser gärna vid rekrytering, att lärarna är sunnimuslimer. Håkan, som arbetat som socialarbetare i Rosengård, är nu lärare på socialhögskolan. Han har problem med att allt fler studenter är troende muslimer, som ställer särskilda krav på undervisningens form och innehåll. Fem bönestunder om dagen måste hållas och schemat ska anpassas till detta. Särskilda bönerum har inretts på skolan med arabiska heltäckningsmattor på golvet och möjlighet att tvätta fötterna. Alla tavlor i klassrummen och korridorer som visar människor har plockats ned och ersatts med citat från Koranen i guld på grön botten. I klassrummen sitter män och kvinnor på var sin sida. I restaurangen serveras inte griskött.

Många studenter vill också att undervisning i social problemlösning behandlar muslimska strategier för detta. Muslimska studenter hävdar ofta att det är den dekadenta, västerländska kulturen som är orsak till sociala problem i detta samhälle. Det är den lättsinniga, frigjorda livsstilen, med girighet, flärd och ytlighet, ja nästan brist på moral, som leder till dålig sammanhållning i familjen, svag barnuppfostran och vägledning av de unga, promiskuitet, alkoholmissbruk och kriminalitet.

Ett islamiskt förhållningssätt har kommit att prägla undervisningen. Foto: AlMaghrib Institute Sweden
Ett islamiskt förhållningssätt har kommit att prägla undervisningen. Foto: AlMaghrib Institute Sweden

 

Andra studenter är böjda att hålla med i mycket och vill ha moralisk upprustning. Håkan måste erkänna att de har en poäng, att samhället har sjangserat och det behövs en uppryckning. Men han tror inte alls att lösningen är att alla ska gå över till islam och deras kadaverdisciplin.

Det blir ofta debatt med studenterna kring kärnan i de sociala problemen och åtgärder. Sarah är en av de debattglada studenterna. Sarahs föräldrar kommer från Irak och Sarah är väl bevandrad i Koranen och haditherna och ifrågasätter Håkans försvar för den västerländska friheten.
– Men vad är det för förespeglad frihet du menar?
– Det är bland annat friheten att fatta egna beslut och ha möjlighet att genomföra dem.
– Är inte det en chimär? Du är hela tiden omsluten av samhället, ekonomiska, politiska krafter. Fri vilja är bara en myt, säger Sarah och spänner sina mörka ögon i Håkan, så han blir lite förvirrad och tänker inte klart.
Nästan alla studenter i klassen håller med Sarah och visar på alla möjliga hinder för den enskildes fria vilja.
– Men det är väl ändå skillnad på hur man upplever sina möjligheter till exempel här i landet jämfört med Irak?
– Upplever!? Du ser, det handlar om hur man upplever förhållandena. Vi muslimer upplever att vi har frihet genom tydliga rättesnören för vårt handlande. Tror man på profeten och Guds ord är det en frihet att kunna handla efter detta. Ni som inte har den rätta vägledningen irrar omkring i samhället och vet inte vad ni vill uppnå. Därför är ni konstant missnöjda och frustrerade. En annan student tillägger:
– Det är vi som har frihet, medan ni är styrda och begränsade av allsköns smörja som lockar er, medan vi inte behöver bry oss om allt detta.

 

Sarah (i blått) är en vacker student som läraren Håkan är lite förtjust i. I klassrummet argumenterar hon för att individen har större frihet inom islam. Foto: Alf Ronnby

 

Sarah och kompisen får applåder i klassen och Håkan får erkänna sig besegrad. Han tänker med viss sympati på den vackra och begåvade Sarah, som attraherar honom. Hon kan mäta sig med honom i intelligens och begåvning. (Han har lust att flörta med Sarah, men det går inte an som lärare.) Kommer samhällets organ i framtiden att befolkas av så begåvade muslimer som Sarah, kommer de att bli dominerande och omgestalta politik och samhälle efter sina idéer och behov.

Håkan Erlandsson är nu en man i sina bästa år, med god fysik och bra utseende. Han är en av få lärare som överlevt islamiseringen, men tycker det blivit allt svårare med ett kollegium som domineras av muslimer. De är så upptagna av yttre attribut, stil, klädsel och ordningsregler. Trots protester från Håkan och några andra lärare, har styrelsen bestämt att studenter får ha niqab i skolan. Håkan och andra har sagt att detta hotar rättssäkerheten vid tentamen, då man inte kan vara helt säker på vem som döljer sig bakom masken. Håkan klagar hos rektor Månsson.

 

Allt fler kvinnliga elever bär niqab, men hur ska man kunna veta att det verkligen är de när de ska skriva tenta? Foto: Alf Ronnby

 

Månsson tar emot på sitt kontor överst i byggnaden. Han sitter bakom ett stort skrivbord och plirar på Håkan över läsglasögonen. Hans gråa hår stretar åt alla håll och Håkan tänker att han rivit sig i skallen på grund av alla bekymmer han måste hantera. Ett av dessa är muslimska kvinnors klädsel i skolan.
– De som har niqab får naturligtvis legitimera sig, men det går ju inte att kontrollera att det är rätt person i kåpan, hävdar Håkan.

Men rektor Månsson, som är en sann och godtrogen humanist och inte vill ha konflikter med muslimerna, säger:
– Muslimers moral och religion gör att de inte ljuger. Därför bör det inte vara något problem med identiteten. Du kan säkert vara helt lugn, säger han och plirar på Håkan över sina läsglasögon.
– Kan du verkligen gå i god för varenda muslimsk student här?
– Nej, det kan man aldrig till hundra procent, men å andra sidan borde du kunna känna igen dina egna studenter på rösten.
– Okej, men vissa studenter håller sig på avstånd och jag lär inte känna dem. Men varför ska det vara nödvändigt att ha niqab eller burka, så man inte kan se deras ansikte? Vi är ju inte ute i offentlig miljö här.
– Du vet ju lika bra som jag att muslimska kvinnor inte får visa håret för andra än familjen och ibland inte heller ansiktet. Vi har religionsfrihet så det är bara att acceptera att så är det för dem.
– Jag vill hävda att detta inte har så mycket med religionen att göra som med den muslimska kulturen.
– Det är också deras religion som föreskriver detta.
– Visa mig var i Koranen det står något om detta!
– Ja, jag trodde du hade koll på detta. Men läs 24:e Suran!
Månsson reser sig och letar i sin väldiga bokhylla. Men han har ordning och reda på grejorna och hittar snabbt Koranen, en grön bok med ett arabiskt tecken på framsidan.
– Här har vi den, bokens moder, som de säger med Qur’an al-karim, den ädla recitationen. Så här står det angående rättrogna kvinnor: ”Och de må kasta sin slöja över sin barm och ej visa sina behag annat än för sina män…”
– Jaha, det har jag tydligen missat. Men säger det att de inte får visa sitt ansikte?
– Tja, det säger ju att de har slöja, det vill säga det är redan förstått att de rättrogna inte ska visa ansiktet och heller inte sin barm och andra behag.
– Okej, jag ger mig!
– Bra! Du kan alltså inte förbjuda dem att ha slöja eller niqab. Det skulle bli ett jäkla liv bland studenterna och motverka att vi försöker klara en fredlig samexistens här och i samhället.
– Men jag kan tycka att vi går för långt i anpassning, som kan leda till ren underkastelse.
– Men du kan ju tänka på att det inte är mer än hundra år eller så då även svenska kvinnor hade hucklen, få kvinnor fick högre utbildning och i kyrkan satt man till och med på var sin sida.
– Ja problemet är att islam inte moderniserats och följt med i samhällsutvecklingen. Om vi accepterar och till och med uppmuntrar deras antikverade normer, hjälper vi till att hålla tillbaka en nödvändig modernisering. I det här samhället går utvecklingen baklänges numera.
– Hmm, men det kommer nog att bli bättre på sikt.

Håkan kommer inte längre med den välmenande Månsson. Det finns mycket annat i utvecklingen han vill diskutera och kritisera, men han vet att det är lönlöst, eftersom alla dessa välmenande liberaler och humanister är så godtrogna och till varje pris vill undvika att motsättningarna sätts på sin spets. Allt kommer att ordna sig till det bästa på sikt, säger de. Det gäller bara att ha tålamod och ligga lågt. I annat fall kan motsättningarna förstärkas och det blir en ökad polarisering.

Rektor Månsson har ett problem med muslimerna angående deras syn på homosexualitet. Den sanne humanisten och liberalen tror på människors lika värde och de homosexuellas rätt att leva ut sin speciella sexualitet. Där är han på kollisionskurs med de rättrogna muslimerna som kategoriskt är emot homosexualitet.

Men som den opportunist Månsson är ligger han lågt med detta då han diskuterar med de muslimska lärarna på skolan. Samtidigt är detta väl den enda fråga där muslimerna och Håkan kan mötas. Världen är komplicerad och motsägelsefull.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

Avskaffa de moderna adelsprivilegierna

🟠 KRÖNIKA Vi härjedalingar har sett hur renägande samer i över hundra år flyttat fram sina positioner på andras bekostnad och riksdag, regering och lokalpolitiker falla till föga när renägarna drar rasistkortet. Det är tid att avskaffa renägarnas särrättigheter, som kan liknas vid adelsprivilegier.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Östersjöns guld, Bärnsten

Östersjöns guld, Bärnsten

🟠 När du håller en bit bärnsten i din hand, tänk då på att den har färdats oförstörd flera miljoner år genom tiden. Det är fantastiskt. När du håller den mot ljuset och ser lite mossa inuti, då har den mossan fastnat i kådan som stelnat och blivit till en mycket älskad smyckesten. Nu ska vi lära känna bärnstenen, eller Östersjöns guld som den också kal­las.

Elvis in Vegas av Richard Zoglin (2019)

Elvis in Vegas av Richard Zoglin (2019)

🟠 Många Elvisfans såg fram emot den här boken. De flesta blev besvikna. Jodå, ikonens namn finns där i titeln, men någon ”Elvisbok” i strikt mening är det inte. Mer intressant för de som vill veta mer om Las Vegas utveckling som underhållningsstad. Stefan Pettersson har läst amerikanen Richard Zoglins bok (som är på engelska) om spelstaden i Nevadaöknen.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.