Skip to Content

Flera hundra personer samlades framför riksdagshuset i Helsingfors den 28 november för att protestera mot Finlands deltagande i EU:s planerade skuldpaket på 750 miljarder euro, och för att kräva finskt EU-utträde – Fixit. Samma dag begravdes den nyligen avlidne krigshjälten Tuomas Gerdt, som var den siste levande veteranen som tilldelats Mannerheimkorset för tapperhet i strid. Flaggorna vid riksdagshuset vajade på halv stång och påminde om de stora uppoffringar det finländska folket fått göra för sin självständighet. I publikhavet vajade flera hundra finska flaggor. Arrangören Suvi Ahonen (på bilden) säger till Nya Tider att liknande Fixit-demonstrationer kommer att anordnas varje år framöver. Foto: Nya Tider
NORDEN

Demonstration för Fixit lockade många i Helsingfors

PappersupplaganNya Tider v. 50

Den 28 november hölls en demonstration i Helsingfors för Fixit, finskt EU-utträde. Omkring 500 personer slöt upp framför riksdagshuset för att stödja demonstrationen, som fick stor uppmärksamhet i landets största medier och i alternativmedier. Bland de tio talarna fanns Laura Huhtasaari, Europaparlamentariker för Sannfinländarna, och flera av partiets riksdagsledamöter. Även Gustav Kasselstrand från Alternativ för Sverige var inbjuden för att tala om Swexit. Nya Tider var enda svenska media på plats.

Publicerad: 8 december, 2020, 10:37

  • Svenska

Läs även

”Med demonstrationen motsätter vi finskt deltagande i EU: s återhämtningspaket, vi kräver att den finska regeringen avgår och vi kräver att Finland lämnar EU”, stod det i uppropet på evenemangets hemsida. Arrangörerna betonade att demonstrationen var partipolitiskt oberoende, så länge man stod bakom budskapet. Inga parti­politiska symboler tilläts, utan på plats fanns endast finska flaggor – i hundratal – som fladdrade i den iskal­la vinden.

Samlingen inleddes med att publiken stämde in i Finlandia, en hymn som ofta sjungs istället för den officiella nationalsången ”Vårt land” och som flera gånger föreslagits bli officiell nationalsång, dock utan att det realiserats.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

Australiens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

FPÖ:s nye partiledare kritiserar regeringens coronarestriktioner

ÖSTERRIKEDen 19 juni valde Österrikiska frihetspartiet den tidigare inrikesministern Herbert Kickl till ny partiledare. Den tyska tidskriften Zuerst! har talat med FPÖ:s nye starke man och hur han vill lyfta upp sitt parti igen. Översatt av Nya Tider.

Ungern, Polen och Frankrike i förändringarnas tid

UTRIKESEndast under den senaste veckan inträffade händelser som tolkats olika i den svenska mediesfären. I vanlig ordning görs Ungerns premiärministern Viktor Orbán till den mest skyldige, tätt åtföljd av sina polska kolleger. Däremot tuktas den protesterande befolkningen till lydnad och hörsamhet i Europas kulturland Frankrike.

EU-domstolen: Arbetsgivare kan förbjuda muslimsk huvudduk

UTRIKESDen 15 juli kom ett principiellt viktigt beslut i EU-domstolen. Arbetsgivare har nu nämligen rätt att neka anställda att bära exempelvis muslimsk huvudduk, som hijab och burka, förutsatt att arbetsgivaren kan påvisa att det skulle uppstå sociala konflikter eller om neutraliteten gentemot kunder kan riskeras. Beslutet väntas återverkningar även i Sverige

Gå till arkivet

Send this to a friend