Västerbottensosten utgör ingrediensen i Västerbottenspajen, som är en omtyckt rätt på kräftskivans meny. Försök föreställa er en kräftskiva utan denna paj. Försök … Nej, det går ärligt talat inte. Därför bör varje svensk hysa tacksamhet mot den trettiosjuåriga mejerskan Ulrika Eleonora Lindström.
Ostmejeri: en kvinnosyssla
I Fett. En historia om smak, skräck och starka begär, berättar Jenny Damberg att det ursprungligen var kvinnornas uppgift att kärna smör och meja ost samt att en del av ”de ostar vi hyvlar i oss i dag är resultatet av kvinnliga mejerskors experimenterande”.
Damberg noterar även att när det gällde mejeriarbetet krävdes både kompetens, erfarenhet och styrka. Arbetsdagarna var långa – mejerskorna påbörjade arbetet klockan sex på morgonen och arbetade fram till nio på kvällen – och kvinnorna var bara lediga på söndagarna. Mejerskorna var tvungna att vara både noggranna och effektiva.
Slarv hade man varken tid eller råd med, vilket gör att man definitivt kan avfärda påståendet om hur mejerskan Lindström uppfann den fina, smakrika Västerbottensosten som ett grundlöst påhitt.
Artikeln fortsätter
Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.
Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.
Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.