Skip to Content

Hälsa

Den fantastiska kokosoljan

”Det nya undret”, ”En hälsokick för hela kroppen”, ”Så nyttigt som något kan bli”, ”Vår tids dunderhonung”, ”Hälsans guld”. Lovorden över kokosoljans egenskaper vet inga gränser. Den upplever just nu en gyllene renässans, och studier och vetenskapliga undersökningar bekräftar entydigt dess förträfflighet.

Publicerad: 28 juli, 2015, 09:59

  • Svenska

Läs även

Kokosoljan höjs i dag till skyarna, men så har det inte alltid varit. Under flera decennier hade den på grund av innehållet av mättat fett ett oförtjänt dåligt rykte. Man ansåg att allt fast fett som var mättat skapade en grogrund för hjärt- och kärlsjukdomar. Somliga menar att det var av politiska och ekonomiska skäl som kokosoljan kom i sådant vanrykte, då inga egentliga tester gjordes på den naturliga kokosoljan, utan bara på det härdade kokosfettet i silverförpackningar som säljs i livsmedelsbutikerna. De stora soja- och majsproducenterna började under 1950-talet att kategoriskt fördöma alla mättade oljor, menar man.

Den naturliga kokosoljans gynnsamma effekt på hälsan är numera väl dokumenterad, och det har på senare tid bevisats att kokosoljan har flera egenskaper som hjälper hela kroppen och tvärtom mot vad tidigare påståtts är gynnsam för hjärtat. Flera studier på naturfolk som dagligen använder kokosolja visar att de välfärdssjukdomar som vi i västvärlden har problem med, som högt blodtryck, hjärtbesvär och för höga blodfetter, inte är något problem för dem. Fördelningen av fettsyrorna i kokosoljan är unik och lagras inte i kroppen som fett, utan omvandlas istället till energi.

Och även om kokosoljan är ett mättat fett, så består den av medellånga fettsyror, till skillnad från de traditionella mättade fetterna som består av långa fettsyror. De medellånga fettsyrorna har en fördel i och med att de inte tas upp i lymfan som andra fetter. De tas istället upp som annan näring från tarmen direkt ut i portådern, som först går till levern och sedan ut i blodet. Därför är kokosoljan mer lättsmält, och tas upp 250 gånger snabbare än mättat fett med långa fettsyror.

Istället för att lagras som kroppsfett, används de medellånga fettsyrorna i cellerna till energi, där de påskyndar ämnesomsättningen, och det finns många fördelar med att öka ämnesomsättningen med hjälp av kokosolja: skador läker snabbare, gamla eller skadade celler byts ut oftare och immunförsvaret fungerar bättre. Kroppen har lätt för att absorbera och smälta de medellånga fettsyrorna i kokosoljan och kokosfettet är därför inte påfrestande för matsmältningssystemet då den erbjuder snabb energi och främjar kroppens självläkande förmåga. Detta är viktigt vid olika sjukdomstillstånd, då kroppen behöver använda alla resurser för att besegra allvarliga sjukdomar.

De medellånga fettsyrorna ger både ett snabbt och varaktigt energitillskott, och det är därför bättre med kokosolja än de snabba kolhydraterna, som visserligen också ger snabb energi, men energin dalar fort och ett nytt sug efter snabb energi uppstår.

Många använder i dag kokosolja för att bekämpa infektioner, då den har både antiviral och antibakteriell effekt. De medellånga fettsyrorna har studerats noggrant och det finns en mängd publicerade studier och till och med böcker som beskriver de antimikrobiella egenskaperna hos dessa syror. Det har visat sig att de är effektiva vid magsår, lunginflammation, tandköttssjukdomar, urinvägsinfektion och karies och många andra sjukdomar. De dödar svamp och jäst som orsakar revorm, fotsvamp och candida. De dödar också virus som orsakar influensa, mässlingen, herpes, körtelfeber och hepatit C.

De viktigaste bakteriebekämpande fettsyrorna i kokosolja är laurinsyra, myristinsyra, kaprylsyra och kaprinsyra. Laurinsyran (som också finns i bröstmjölk) är totalt sett den mest effektiva mot bakterier, virus och svamp. Det är även den syran som det finns mest av i kokosolja. Men störst kapacitet får syrorna när de samverkar.

De medellånga fettsyrorna kan – till skillnad mot de långa fettsyrorna – passera genom blod-hjärnbarriären och aktivt bekämpa infektioner. Då både Parkinsons, Alzheimer och andra neurodegenerativa sjukdomar i många fall tycks vara förknippade med infektioner kan det få stor betydelse. Många vittnar i dag om att kokosolja har förbättrat tillståndet hos Alzheimersjuka när de intagit 3-5 matskedar olja dagligen. Den verkar fungera både som en potent medicin som lindrar och botar, men även i förebyggande syfte. Dessutom har den inga biverkningar.

Det faktum att de medellånga syrorna kan ta sig in i hjärnan gör att kokosoljan är den optimala näringen för hjärnan. De energiproducerande, antioxidanta, antiinflammatoriska, antimikrobiella och antitoxiska egenskaperna dessa syror skyddar dessutom hjärnan från många skadeverkningar.

När man tillför kokosolja i kosten, saktar oljan ner upptaget av socker i blodet och håller därmed blodsockret på en måttlig nivå. Även om man tar kokosolja efter måltiderna kan den hjälpa till att sänka ett högt blodsocker. Dessutom minskar lusten till socker- och stärkelserik kost om man använder sig av kokosolja. Den är överlägsen vid matlagning, då den oxiderar först vid 198 grader.

Flytande vegetabiliska oljor med fleromättade fetter däremot är mycket känsliga för oxidation, och när de oxiderar blir de toxiska. De har därför mycket kortare hållbarhet. Till skillnad mot kokosolja oxiderar de spontant när de utsätts för värme, ljus eller syre, vilket kan bli ett problem, då varken utseende eller smak förändras nämnvärt. Oxidationsprocessen startar redan när oljan utvinns, och fortskrider hela vägen fram till hyllorna i livsmedelsbutikerna. I en undersökning där man testade oxidationsnivån bland fleromättade fetter i butikshyllorna upptäckte man att det förelåg oxidation i samtliga fall.

Den bästa kokosoljan för kroppen är den kallpressade oljan, och den ska vara ekologisk. En kallpressad kokosolja behåller essentiella fettsyror och värmekänsliga vitaminer. Vanligtvis benämns kokosoljan som virgin eller extra virgin när den är obehandlad.

Om du inte redan använder kallpressad kokosolja, är det dags att börja nu!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Nu är det dags att stärka immunförsvaret

HÄLSADet är en god idé att börja tänka på att stärka sitt immunförsvar inför höstens och vinterns förkylningar. Det gör man på flera olika sätt. Rätt kost är oerhört viktig, rätt vitaminer, mineraler och antioxidanter ger ett bra skydd, men även sådant som regelbunden motion, vila och sömn aktiverar och stärker vårt immunförsvar.

”Experiment på de svagaste”

Den svenska läkaren och psykiatern Thomas Jackson har länge forskat om ideologiskt motiverat inflytande på barn. Han håller inte med den utbredda tron att allt ordnar sig på egen hand. I denna intervju med den tyska tidskriften Zuerst förklarar han orsaken.

Frossa i våra svenska superbär!

HÄLSADet är en fantastisk tillgång att kunna ge sig ut i naturen och plocka så mycket bär vi vill, hinner och kan. I år har förstås torkan reducerat tillgången på dem, men de finns, framför allt i mer skyddade områden nära vattendrag och där det faktiskt har kommit regn i samband med åskskurar. Och har vi tur kanske värmeböljan närmar sig sitt slut och regnet ger naturen en välbehövlig dusch.

Mytomspunna vänderoten sägs vända ont till gott

HÄLSAVänderoten är en mytomspunnen växt som har rykte om sig att kunna vända ont till gott, även sjukdomar. Den har använts flitigt i Sverige för att hålla troll och häxor borta. Som medicinalväxt användes den förr mot hysteri och nervösa besvär. I dag är den en av de mest uppskattade medicinalväxterna vi har och används mot oro och insomningsbesvär.

Amerikansk forskning: kvinnor med bröstcancer skulle kunna slippa cellgiftsbehandling med ny metod

FORSKNINGSRÖNNyligen presenterades en stor studie vid cancerkongressen i Asco, USA, där det framgår att många kvinnor med bröstcancer skulle kunna slippa plågsam cellgiftsbehandling med en ny metod. I Sverige anses dock den nya metoden vara ”för dyr” för att användas här.

Björken – både vacker och nyttig

NATUR & HÄLSAI Sverige har vi en lång tradition av att använda de första späda björkbladen som en stärkande vårkur mot vintertrötthet. Med våra långa, mörka och kalla vintrar kan det vara bra att upprätthålla den traditionen och dra nytta av björkens förmåga att rena och stärka våra kroppar.

Fira lakritsens dag den tolfte april!

HälsaOfta förknippar vi lakrits med godis, men faktum är att lakrits har använts i urminnes tider som en viktig medicinalväxt. I Sverige ingick lakrits som en ingrediens i hostmedicinen Roséns bröstdroppar, och torkad lakritsrot fanns att köpa på våra apotek ända in på 1970-talet.

Skadliga förändringar i immunförsvaret med skräpmat

HÄLSAEn studie utförd vid Bonns universitet, Tyskland, fick de värsta farhågorna angående snabbmat att besannas. Redan efter en månads tid kunde man observera skadliga förändringar i immunförsvaret hos möss som man gav en diet liknande vår så kallade skräpmat. Enligt rapporten blir förändringarna till viss del bestående, även om kostvanorna sedan blir hälsosammare.

Gå till arkivet