Skip to Content

Hälsa

Den fantastiska kokosoljan

”Det nya undret”, ”En hälsokick för hela kroppen”, ”Så nyttigt som något kan bli”, ”Vår tids dunderhonung”, ”Hälsans guld”. Lovorden över kokosoljans egenskaper vet inga gränser. Den upplever just nu en gyllene renässans, och studier och vetenskapliga undersökningar bekräftar entydigt dess förträfflighet.

Publicerad: 28 juli, 2015, 09:59

  • Svenska

Läs även

Kokosoljan höjs i dag till skyarna, men så har det inte alltid varit. Under flera decennier hade den på grund av innehållet av mättat fett ett oförtjänt dåligt rykte. Man ansåg att allt fast fett som var mättat skapade en grogrund för hjärt- och kärlsjukdomar. Somliga menar att det var av politiska och ekonomiska skäl som kokosoljan kom i sådant vanrykte, då inga egentliga tester gjordes på den naturliga kokosoljan, utan bara på det härdade kokosfettet i silverförpackningar som säljs i livsmedelsbutikerna. De stora soja- och majsproducenterna började under 1950-talet att kategoriskt fördöma alla mättade oljor, menar man.

Den naturliga kokosoljans gynnsamma effekt på hälsan är numera väl dokumenterad, och det har på senare tid bevisats att kokosoljan har flera egenskaper som hjälper hela kroppen och tvärtom mot vad tidigare påståtts är gynnsam för hjärtat. Flera studier på naturfolk som dagligen använder kokosolja visar att de välfärdssjukdomar som vi i västvärlden har problem med, som högt blodtryck, hjärtbesvär och för höga blodfetter, inte är något problem för dem. Fördelningen av fettsyrorna i kokosoljan är unik och lagras inte i kroppen som fett, utan omvandlas istället till energi.

Och även om kokosoljan är ett mättat fett, så består den av medellånga fettsyror, till skillnad från de traditionella mättade fetterna som består av långa fettsyror. De medellånga fettsyrorna har en fördel i och med att de inte tas upp i lymfan som andra fetter. De tas istället upp som annan näring från tarmen direkt ut i portådern, som först går till levern och sedan ut i blodet. Därför är kokosoljan mer lättsmält, och tas upp 250 gånger snabbare än mättat fett med långa fettsyror.

Istället för att lagras som kroppsfett, används de medellånga fettsyrorna i cellerna till energi, där de påskyndar ämnesomsättningen, och det finns många fördelar med att öka ämnesomsättningen med hjälp av kokosolja: skador läker snabbare, gamla eller skadade celler byts ut oftare och immunförsvaret fungerar bättre. Kroppen har lätt för att absorbera och smälta de medellånga fettsyrorna i kokosoljan och kokosfettet är därför inte påfrestande för matsmältningssystemet då den erbjuder snabb energi och främjar kroppens självläkande förmåga. Detta är viktigt vid olika sjukdomstillstånd, då kroppen behöver använda alla resurser för att besegra allvarliga sjukdomar.

De medellånga fettsyrorna ger både ett snabbt och varaktigt energitillskott, och det är därför bättre med kokosolja än de snabba kolhydraterna, som visserligen också ger snabb energi, men energin dalar fort och ett nytt sug efter snabb energi uppstår.

Många använder i dag kokosolja för att bekämpa infektioner, då den har både antiviral och antibakteriell effekt. De medellånga fettsyrorna har studerats noggrant och det finns en mängd publicerade studier och till och med böcker som beskriver de antimikrobiella egenskaperna hos dessa syror. Det har visat sig att de är effektiva vid magsår, lunginflammation, tandköttssjukdomar, urinvägsinfektion och karies och många andra sjukdomar. De dödar svamp och jäst som orsakar revorm, fotsvamp och candida. De dödar också virus som orsakar influensa, mässlingen, herpes, körtelfeber och hepatit C.

De viktigaste bakteriebekämpande fettsyrorna i kokosolja är laurinsyra, myristinsyra, kaprylsyra och kaprinsyra. Laurinsyran (som också finns i bröstmjölk) är totalt sett den mest effektiva mot bakterier, virus och svamp. Det är även den syran som det finns mest av i kokosolja. Men störst kapacitet får syrorna när de samverkar.

De medellånga fettsyrorna kan – till skillnad mot de långa fettsyrorna – passera genom blod-hjärnbarriären och aktivt bekämpa infektioner. Då både Parkinsons, Alzheimer och andra neurodegenerativa sjukdomar i många fall tycks vara förknippade med infektioner kan det få stor betydelse. Många vittnar i dag om att kokosolja har förbättrat tillståndet hos Alzheimersjuka när de intagit 3-5 matskedar olja dagligen. Den verkar fungera både som en potent medicin som lindrar och botar, men även i förebyggande syfte. Dessutom har den inga biverkningar.

Det faktum att de medellånga syrorna kan ta sig in i hjärnan gör att kokosoljan är den optimala näringen för hjärnan. De energiproducerande, antioxidanta, antiinflammatoriska, antimikrobiella och antitoxiska egenskaperna dessa syror skyddar dessutom hjärnan från många skadeverkningar.

När man tillför kokosolja i kosten, saktar oljan ner upptaget av socker i blodet och håller därmed blodsockret på en måttlig nivå. Även om man tar kokosolja efter måltiderna kan den hjälpa till att sänka ett högt blodsocker. Dessutom minskar lusten till socker- och stärkelserik kost om man använder sig av kokosolja. Den är överlägsen vid matlagning, då den oxiderar först vid 198 grader.

Flytande vegetabiliska oljor med fleromättade fetter däremot är mycket känsliga för oxidation, och när de oxiderar blir de toxiska. De har därför mycket kortare hållbarhet. Till skillnad mot kokosolja oxiderar de spontant när de utsätts för värme, ljus eller syre, vilket kan bli ett problem, då varken utseende eller smak förändras nämnvärt. Oxidationsprocessen startar redan när oljan utvinns, och fortskrider hela vägen fram till hyllorna i livsmedelsbutikerna. I en undersökning där man testade oxidationsnivån bland fleromättade fetter i butikshyllorna upptäckte man att det förelåg oxidation i samtliga fall.

Den bästa kokosoljan för kroppen är den kallpressade oljan, och den ska vara ekologisk. En kallpressad kokosolja behåller essentiella fettsyror och värmekänsliga vitaminer. Vanligtvis benämns kokosoljan som virgin eller extra virgin när den är obehandlad.

Om du inte redan använder kallpressad kokosolja, är det dags att börja nu!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Magnesium – mineralet för den stressade nutidsmänniskan

HÄLSAForskare och expertis är eniga. Magnesium är ett av våra absolut viktigaste mineraler, som kan åstadkomma underverk i våra kroppar. Det kallas ibland för ”mirakelmineralen” och ”mineralen som räddar liv”, tack vare dess förmåga att bota och lindra sjukdomar. Magnesium har en central betydelse för att våra kroppar ska fungera ordentligt. Brist på mineralet orsakar hjärt- och kärlsjukdomar och nedsatt mental förmåga. Ändå lider många i västvärlden av magnesiumbrist. Hur är det möjligt?

Forskare: Fetmaepidemin i USA går inte att stoppa

En ny rapport som släpptes den 13 oktober av amerikanska Hälsovårdsmyndigheten CDC avslöjar att nästan 40 procent av vuxna amerikaner och nästan 20 procent av amerikansk ungdom lider av fetma. Det är de högsta siffrorna någonsin i USA.

Är boten värre än soten? Föreläsning: ”Friskare utan vaccin?”

HÄLSAAnn-Charlotte Stewart, doktor i medicinsk genetik, höll ett föredrag om vacciner på Hälsans Hus, Stockholm, 17 september. Publiken bestod till 90 procent av kvinnor, varav många var i åldern att kunna vara småbarnsmammor. De flesta verkade vara väl pålästa i ämnet och flera vittnade om hur de blivit utskällda och hotade av personalen på Barnavårdscentalerna när de frågat för mycket eller motsatt sig vaccinering av sina barn. Nya Tider var på plats.

Tveksamma effekter av bakteriedödande tvål

HÄLSAEn ny undersökning visar att tvålar som marknadsförs med att de innehåller tillsatser av bakteriedödande medel inte är mer effektiva än vanlig tvål. Kemikalierna kan till och med vara skadliga och rubba hormonbalansen hos människor.

Fel av Italien att vilja tvångsmedicinera sina friska barn

HÄLSAOlika länder, globalt och runt om i Europa, håller på att anta lagar om tvångsvaccinering av våra barn. Det är inget annat än tvångsmedicinering av friska barn. Men faktum är att den verkliga frågan inte alls handlar om huruvida vaccination är skadligt eller inte, det handlar inte ens om att vaccinera eller inte vaccinera. Det handlar helt enkelt om vem som ska ha rätten att bestämma över vilka läkemedel, medicin, som ditt barn ska ta. Är det läkemedelsindustrin i maskopi med politiker som ska fatta beslutet – eller är det föräldrarna? Föräldrarna, menar debattör Sara Boo.

Kryddor som påverkar kropp och själ

HÄLSAProfessor Jan G. Bruhn är expert på växtbaserade läkemedel, och har intervjuats i både SVT och flera tidningar. Nya Tiders läsare känner nog igen honom som flitig skribent på våra insändarsidor. Här delar han med sig av sina kunskaper rörande kryddor och medicinalväxter. Artikeln, som är uppdaterad och något förkortad, är hämtad från ett symposium om kryddor och örter i mat och dryck från år 2003.

MSB: Håll minst tre dagars vattenförråd hemma!

INRIKESMyndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) genomförde nyligen en Krisberedskapsvecka i syfte att höja allmänhetens förmåga att möta kriser. Bland annat uppmanas hushållen att alltid ha minst tre dagars vattenförråd hemma.

Forskningsstudie: P-piller sänker kvinnors livskvalitet

HÄLSADet vanligaste kombinerade p-pillret i Sverige sänker kvinnors livskvalitet. Det visar en stor studie genomförd av forskare vid Karolinska institutet i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm. Resultatet av studien presenterades i den vetenskapliga tidningen Fertility and Sterility den 18 april.

Gå till arkivet