Skip to Content

Jordan B. Peterson samtalar med sin dotter. Foto: Stillbild Youtube
KRÖNIKA

Den förargelseväckande professorn kommer igen

Digital utgåva

Han är en av den politiska korrekthetens hårdaste vedersakare, i alla fall i anglosfären, professor Jordan Peterson. För två veckor sedan visade han sig offentligt igen, för första gången på ett år, utmattad och märkt av sjukdom. Men i hög grad sig själv. Lättnaden och glädjen var stor bland hans många tillskyndare. Så stor att man för tillfället lätt kunde råka glömma bort att mannen också är innerligt avskydd på en del håll. Jordan Peterson handlar i sanning och rätt och vinner därför folkets kärlek. Men därigenom väcker han också stor förargelse.

Publicerad: 16 juli, 2020, 21:12

 • Svenska

Läs även

Jordan Peterson är professor i psykologi vid universitetet i Toronto i Kanada, ett land som är lika illa förhärjat av den för tillfället dominerande USA-ideologin som Sverige. Av ”den politiska korrektheten”. Av det ”öppna samhällets” hårt villkorade öppenhet och märkligt repressiva tolerans. Av värdegrunder. Av de amerikaniserade mellanskiktens godtyckliga och nedlåtande gullande med utvalda klientgrupper: Kvinnor, bögar, slynglar, migranter... Den, i regel av ilskna kvinnor, förda hårda kampen mot fäderneärvda sedvänjor, traditioner och lagar. Mot ”rasism” och ”vita män”.

Det där har med saken att göra.

För fyra år sedan blev professor Peterson inkallad till konsultation. Delstatsstyret i Ontario avsåg att införa en ny lag – ”Bill C-16” – genom vilken det skulle komma att bli ett ”hatbrott” att vägra att säga ”hen” och liknande när könsdysforikerna så begärde. Peterson sade ”nej!” och: ”låt bli”. Den föreslagna lagen skulle enligt Peterson möjligen komma att bli till större skada än nytta för de särskilt skyddsbehövande som det var fråga om. Helt säkert var att den skulle bli ett oacceptabelt ingrepp i tankefriheten och därigenom ett brott med den anglosaxiska rättsliga traditionen... Och om den vann laga kraft så tänkte i alla fall inte han följa den. Eller rättare sagt: Han deklarerade som sin avsikt att bryta mot den.

Det räckte. Det ställningstagandet förde i ett slag upp den sammanbitne och i förtid grånade professorn i stratosfären.

Plötsligt visste alla vem Jordan Peterson var.

Och många ville veta mer.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Mats Loman

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  En fin sammanfattning om människan Jordan Peterson. Kan förstå att många hatar en som Jordan, eftersom han inte går att forma efter de ideal som varit allenarådande de senaste 40 åren? De positiva nyheterna är att dem alternativa medierna växer sig starkare för var dag och gammelmedierna i motsvarande riktning. Inom en snar framtid lär vi få en renässans i förnuft och logisk tänkande, där ”flumeriet” hamnar på den plats där det rätteligen borde varit från början – sophögen.

 • birgerr

  vi får alla genomgå prövningar av skilda slag hoppas nu att han repar sig fullt ut

 • samuelafugglas

  ”Den förargelseväckande professorn…”?
  Förarglig start på en i övrigt balanserad artikel.
  Prof. Peterson har väckt många slumrande stackars människor, skattade till förgängelse under socialismen.
  Det är bara att önska att han kommer igen och fortsätter att avslöja samhällsomstörtarna.
  Best whishes, professor!!!

EU angriper allemansrätten

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAllemansrätten brukar kallas för något av det svenskaste vi har. ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”, fastslår till och med en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. Nu vill EU-kommissionen att endast ”strikt kontrollerad turism” ska få förekomma på minst 10 procent av Sveriges yta, en åtgärd återigen motiverad med Agenda 2030.

Solidaritet – ett ord med dubbelmoraliska bottnar

KRÖNIKAVi uppmanas ofta av politiker att visa solidaritet. Det kan vara allt från Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” till Ylva Johanssons ”tvingande solidaritet”. Men hur började det, och hur ser det i praktiken ut?

Vad är målet egentligen?

LEDAREI detta nummer berättar vi om de nya lagar som EU förbereder för att stoppa bilåkandet. Men det finns inte några alternativ. Hur föreställer man sig egentligen att samhället ska se ut, och kommer de som varnat för den totala samhällsomvälvning som skissas i Agenda 2030 att få rätt?

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

Jan Myrdal gick alltid sin egen väg

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETÄntligen slipper vänsteretablissemanget Jan Myrdal, denne kontroversielle skriftställare som de formellt bugade sig för, men samtidigt i själ och hjärta avskydde eftersom han stod upp för de principer som de för länge sedan svikit.

Spegel spegel på väggen där, säg vem som vackrast i världen är

KRÖNIKA

Kejsarens nya kläder

KRÖNIKAEU-byråkrater i Bryssel har lovat att dela ut miljarder euro till sina medlemsländer, vilka har drabbats av följderna av coronaepidemin. Detta under förutsättning att länderna uppfyller vissa av EU redan i förväg fastställda villkor. Villkoren för att få ta del av EU:s utlovade miljardpaket är redan klubbade, men EU:s kassakista är fortfarande tom, för EU har inga egna pengar att dela ut.

Lilla hjärtat – IVO skjuter på fel myndighet

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend