Skip to Content

Jordan B. Peterson samtalar med sin dotter. Foto: Stillbild Youtube
KRÖNIKA

Den förargelseväckande professorn kommer igen

Digital utgåva

Han är en av den politiska korrekthetens hårdaste vedersakare, i alla fall i anglosfären, professor Jordan Peterson. För två veckor sedan visade han sig offentligt igen, för första gången på ett år, utmattad och märkt av sjukdom. Men i hög grad sig själv. Lättnaden och glädjen var stor bland hans många tillskyndare. Så stor att man för tillfället lätt kunde råka glömma bort att mannen också är innerligt avskydd på en del håll. Jordan Peterson handlar i sanning och rätt och vinner därför folkets kärlek. Men därigenom väcker han också stor förargelse.

Publicerad: 16 juli, 2020, 21:12

 • Svenska

Läs även

Jordan Peterson är professor i psykologi vid universitetet i Toronto i Kanada, ett land som är lika illa förhärjat av den för tillfället dominerande USA-ideologin som Sverige. Av ”den politiska korrektheten”. Av det ”öppna samhällets” hårt villkorade öppenhet och märkligt repressiva tolerans. Av värdegrunder. Av de amerikaniserade mellanskiktens godtyckliga och nedlåtande gullande med utvalda klientgrupper: Kvinnor, bögar, slynglar, migranter... Den, i regel av ilskna kvinnor, förda hårda kampen mot fäderneärvda sedvänjor, traditioner och lagar. Mot ”rasism” och ”vita män”.

Det där har med saken att göra.

För fyra år sedan blev professor Peterson inkallad till konsultation. Delstatsstyret i Ontario avsåg att införa en ny lag – ”Bill C-16” – genom vilken det skulle komma att bli ett ”hatbrott” att vägra att säga ”hen” och liknande när könsdysforikerna så begärde. Peterson sade ”nej!” och: ”låt bli”. Den föreslagna lagen skulle enligt Peterson möjligen komma att bli till större skada än nytta för de särskilt skyddsbehövande som det var fråga om. Helt säkert var att den skulle bli ett oacceptabelt ingrepp i tankefriheten och därigenom ett brott med den anglosaxiska rättsliga traditionen... Och om den vann laga kraft så tänkte i alla fall inte han följa den. Eller rättare sagt: Han deklarerade som sin avsikt att bryta mot den.

Det räckte. Det ställningstagandet förde i ett slag upp den sammanbitne och i förtid grånade professorn i stratosfären.

Plötsligt visste alla vem Jordan Peterson var.

Och många ville veta mer.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Mats Loman

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  En fin sammanfattning om människan Jordan Peterson. Kan förstå att många hatar en som Jordan, eftersom han inte går att forma efter de ideal som varit allenarådande de senaste 40 åren? De positiva nyheterna är att dem alternativa medierna växer sig starkare för var dag och gammelmedierna i motsvarande riktning. Inom en snar framtid lär vi få en renässans i förnuft och logisk tänkande, där “flumeriet” hamnar på den plats där det rätteligen borde varit från början – sophögen.

 • birgerr

  vi får alla genomgå prövningar av skilda slag hoppas nu att han repar sig fullt ut

 • samuelafugglas

  “Den förargelseväckande professorn…”?
  Förarglig start på en i övrigt balanserad artikel.
  Prof. Peterson har väckt många slumrande stackars människor, skattade till förgängelse under socialismen.
  Det är bara att önska att han kommer igen och fortsätter att avslöja samhällsomstörtarna.
  Best whishes, professor!!!

När verkligheten knackar på

KRÖNIKA

Lögnernas imperium

KRÖNIKASocialdemokraterna har under de senaste decennier övergett, eller helt slopat sina traditionella väljare, vilka man förr i tiden kunde hitta bland svenskfödda medelklassinvånare, vanligtvis bland LO medlemmar, för att idag bestå av bidragstagande invandrare från Afrika och Mellanöstern eller för den delen, även högavlönade, vanligtvis slöjbeklädda, byråkrater på invandrarverket.

Nedbrytningen av vår kultur är i full gång

KRÖNIKA

Därför är svensken fri från skuld

KRÖNIKAKulturmarxismen är en ideologi, som förespråkar alla former av kollektivism, och som därför är särskilt fientlig mot västländerna. Individuell frihet angrips på bred front. Kulturmarxismen använder ett antal väl beprövade metoder som politisk korrekthet och identitetspolitik, vilka alla angriper goda relationer mellan medborgare och grunderna för ett anständigt samhälle.

Gängvåldet – nya åtgärder behövs

KRÖNIKAPolisens så omskrivna operation Rimfrost har misslyckats. Skjutningar har fortsatt i oförminskad skala. Sprängdåd förekommer. Uppseendeväckande mord har inte lösts. Men coronadimman har medfört att den politiska uppmärksamheten förskjutits till annat som för den stora allmänheten framstått som mera akut.

Och Sveriges ursprungsbefolkning är …?

LEDAREDen svenska politiska debatten är så totalt amerikaniserad att man måste uppfinna den ädle svenske vilden, samerna, och sedan kal­la dem Sveriges ursprungsfolk. Sen får vi höra ”alla är vi invandrare” enligt den amerikanska modellen, trots att Sveriges stora fördel i tusentals år varit att ”vårt lands befolkning är homogen”, som Tage Erlander så träffande uttryckte det på 1960-talet.

Myten om vitt förtryck och svarta offer

OPINION: KARL MIKAEL LARSONDenna vecka lyfter vi ett kontroversiellt ämne på debattsidan: Är svarta alltid offer? Eller måste de lyfta sig själva och inte skylla allt på vita? Veckans debattör Karl Mikael Larson menar att det trots allt finns hopp i allt elände.

Vad säger det att inneha ett körkort

INSÄNDARE

Gå till arkivet

Send this to a friend