Skip to Content

En av Hedins mest farofyllda färder var den genom Taklamakanöknen. Teckning av Theo Matejko (1893-1946), daterad 1935.

Den kontroversielle upptäcktsresanden

Digital utgåva

Han gjorde två resor till Persien, genomförde inte mindre än fyra centralasiatiska expeditioner och var den siste svensken som adlades, men han kom att bli kontroversiell på grund av sin nära vänskap med Adolf Hitler. Denne man var Sven Hedin (1865–1952), som genom sina betydelsefulla upptäcktsresor blev den mest berömde svensken under sin livstid.

Publicerad: 30 augusti, 2018, 11:09

  • Svenska

Läs även

”Det var en äventyrlig affär jag vågade mig in på då jag den 27 april 1886 alldeles ensam, utan tjänare och utan egen häst och därtill med en alltför klen kassa lämnade Teheran för att korsa schahens [shahens] land ända ned till persiska viken.” Så skildrar Sven Hedin själv början på sin allra första resa genom Persien i sin bok Karavan och tarantass: Med hästar genom Asien. Året innan hade han blivit erbjuden en tjänst som informator åt en svensk ingenjörsson i Balakhani i Georgien.

Under den tid han tjänstgjorde som informator lärde han sig ryska, persiska, tatariska och azeriska då han sedan länge velat resa och göra expeditioner, och Persien hade fångat hans intresse. När hans lärjunge tog sin examen i april 1886 begav Hedin sig därför till Teheran tillsammans med sin reskamrat Baki Khanov. Dock blev Khanov sjuk i Teheran och återvände till Georgien, varför Hedin fick resa ensam. Han tog sig fram genom Persien till Bagdad genom att rida olika hyrda hästar som byttes ut allteftersom under resan, han red således inte på samma häst hela tiden.

Sven Hedin vid tiden för sin andra expedition. Foto: Wikimedia

Han började dock få ekonomiska svårigheter i juni då han, av säkerhetsskäl, slagit följde med en karavan, vilket kostat honom en stor del av reskassan. Han tvingades även betala en avgift för att få komma in i Osmanska riket. Då de kommit in i den muslimska fastemånaden färdades karavanen endast under natten, vilket gjorde att resan mot staden Kirmanshah vid persiska viken tog längre tid. Hedin ville resa fortare och under dagtid. Därför hyrde han både ett vitt fullblod och dess arabiske ryttare, vilket kostade honom resten av reskassan. Hedin red på fullblodet medan araben fick nöja sig med en åsna. Han förlorade dock det vita fullblodet i närheten av Kirmanshah, men när han väl kom till staden fick han ekonomisk hjälp av köpmannen Aga Muhammed Hassan som, på grund av sin hängivna beundran av Karl XII, mer än gärna hjälpte den svenske upptäcktsresanden.

Den 16 juni lämnade Hedin Kirmanshah med en eskort som utgjordes av en kurir och tre soldater med avsikt att återvända till Teheran. Återresan blev påfrestande för både människor och djur. Hedin berättar att under resan ”hade fyra hästar stupat med mig, dock utan att skada mig. Blott en gång fick jag ena benet klämt under hästen. En annan gång slungades jag vid kullerbyttan över hästens huvud och ådrog mig några lindriga skrubbsår.” Under de femtiofem timmar som ritten till Teheran tog bytte Hedin häst inte mindre än nio gånger.

Denna första resa genom Persien resulterade i Hedins första bok Genom Persien, Mesopotamien och Kaukasien: reseminnen, som gavs ut 1887.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Karl XV som konstnär och samlare

HISTORIAEn del kungligheter i Sverige har varit konstnärligt intresserade och några har till och med tecknat och målat. En av de mer kända av Sveriges kungliga konstnärer är Karl XV som både samlade på konst och var en mycket hängiven målare med landskapsmotiv som specialitet.

Den mystiske mannen från Bocksten

HISTORIAPå Varbergs fästning kan man se kvarlevorna efter en man som dött och blivit pålspetsad under medeltiden. Kvarlevorna hittades i Bockstens mosse på midsommaraftonen 1936 och därför har den döde fått namnet Bockstensmannen. Han är internationellt känd och fortfarande ett mysterium trots många undersökningar. Den 22 juni i år öppnade en ny utställning om honom på Varbergs fästning.

Skymning för Reuterholm

HISTORIAÅr 1794 pågick rättegångsförhandlingarna mot de gustavianer som varit delaktiga i den Armfeltska konspirationen. Dessa rättegångsförhandlingar väckte starkt missnöje bland folket och kom att bli början på nedgången för Gustaf Adolf Reuterholm.

Den mångsidiga Hildegard

HISTORIADe som ägnar sig åt örter, kryddväxter och odling har säkert stött på Hildegard av Bingen. Denna mångfacetterade kvinna som levde på 1100-talet är lätt att bli intresserad av. Men örterna utgjorde bara en liten del av hennes omfattande verksamhet. Hennes världsbild grundades i övertygelsen att Gud och skapelsen samverkade i allt, från odling till politik.

Reuterholm mot Armfelt

HISTORIAGustaf Mauritz Armfelt hade lämnat Sverige i juli 1792, men trots det kunde inte Gustaf Adolf Reuterholm känna sig helt lugn och säker. Efter en tid upptäckte han att Armfelt och Magdalena Rudenschöld planerade att, med stöd från Ryssland, avsätta Sveriges förmyndarregering. Detta blev början på en lång process mot rojalisterna.

Reuterholm träder fram

HISTORIAUnder åren 1792-96 styrdes Sverige av en förmyndarregering som leddes av hertig Carl, som var farbror till den omyndige kungen Gustaf IV Adolf. I praktiken var det dock Gustaf Adolf Reuterholm som hade makten. Denna tid i Sveriges historia, som blivit känd som den reuterholmska tiden, kom att till stor del präglas av förföljelser och utrensningarna inleddes kort efter att Reuterholm återkommit Sverige.

Skydd mot djävulen

KULTURDet finns en gammal tradition och föreställning från medeltiden, att det är bra att sätta en hästsko ovanför ytterdörren. Många tror idag att hästskon bringar lycka till hemmet, men på den tiden var syftet att hålla djävulen borta från huset och familjen. Detta går tillbaka till en berättelse i England, där smeden Dunstan från Baltonsborough i mitten på niohundratalet fick ett löfte från djävulen själv.

Ingegerd – Storfurstinna och helgon från Sigtuna

UTRIKESEva har valt blommor med omsorg. Blåklint och gula ringblommor, de svenska färgerna. Andaktsfull går hon in i Sofiakatedralen i Kiev. Detta är en helig plats. Hon niger och gör korstecknet. Sedan går hon fram till den stora sarkofagen i grå marmor. Där vilar helgonet som skall få hennes blommor. Det är Ingegerd Olofsdotter och hennes man Jaroslav den Vise. Hon lägger ner blommorna, ber en bön och går ut i solen igen. Hon sätter sig på en bänk för att vänta på sin man, och där på bänken färdas hon tillbaka i tiden.

Gå till arkivet

Send this to a friend