Skip to Content

Franska poliser lägger ner handklovarna i en protest mot hatet de möter när de gör sitt jobb. Foto: Stillbild BFM TV
UTRIKES

Den sanna bilden av Frankrike under en vecka

Digital utgåva

När president Emmanuel Macron under söndagen höll sitt 19 minuter långa tal till sina landsmän var det ett efterlängtat bevis för statschefens kontroll över situationen i landet. Men under den gångna veckan inträffade mycket som inte rapporterats i svensk media.

Publicerad: 16 juni, 2020, 23:21

  • Svenska

Läs även

Låt oss rekapitulera veckans händelser, ty det är en hel del man kan ta få kunskap om.

Under tisdagen startade stora demonstrationer framför allt i Paris i anslutning till händelserna i USA. Allt hade en koppling till den svarte amerikanen George Floyds död. I Frankrike tog man upp ett fall från juli 2016 då en ung man, Adama Traoré, dog i polisförvar under oklara omständigheter. Mannen saknade identitetshandlingar vilket var anledningen till polisens intervention. Under demonstrationen tisdagen den 9 juni talade mannens syster Assa Traoré om en utpräglad rasism bland franska poliser och i Frankrike som helhet. En intensiv uppbackning kom från den franske parlamentsledamoten och tillika ledaren för den franska extremvänstern, Jean-Luc Mélenchon (LFI = La France Insoumise). Tusentals demonstranter samlades på Place de la République med krav på ”Justice pour Adama Traoré” (fr. Rättvisa för Adama Traoré). Anklagelser mot den franska polisen haglade i olika tal och ramsor. Även Frankrike utmålades som ett genomrasistiskt land.

Den franska BLM-rörelsen har hittat sin egen martyr. Foto:Stillbild BFM TV

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Zimbabwes vicepresident anklagar vita för landets svåra ekonomiska situation

UTRIKESZimbabwes vicepresident Kembo Mohadi har anklagat vita människor för landets dåliga ekonomiska läge. Zimbabwe har varit i recession sedan självständigheten från Storbritannien 1980 eftersom de tidigare koloniherrarna inte hade lärt dem hur man gör affärer, säger Mohadi till ZBC TV.

Turkiets interventioner i Libyen

UTRIKESI dag tävlar Turkiet om titeln ”toppligist” i både Europa och Nordafrika. Förutom spionskandalen med Frankrike har Turkiet direkt lagt sig i den libyska konflikten på ett omfattande och kontroversiellt sätt, vilket har fördjupat de befintliga spänningarna.

Trumpadministrationen meddelar att USA lämnar WHO i juli 2021

UTRIKESTrumpadministrationen lämnade in ett meddelande om utträde ur Världshälsoorganisationen till FN:s generalsekreterare under tisdagen, sade en högt uppsatt tjänsteman inom administrationen till Fox News, efter att president Trump i veckor har kritiserat WHO:s hantering av coronaviruspandemin och vad han kallar deras pro-Kina-partiskhet.

Rysk miljardär vill köpa hotade statyer från USA

UTRIKESDen ryske miljardären Andrey Filatov erbjuder sig att köpa två statyer som BLM-demonstranter vill ha bort från amerikanska städer och säger att både president Theodore Roosevelt och pionjären Alexander Baranov lämnade ett ”positivt intryck” på hans land

Tysklands kvinnliga ledare upplöser elitstyrka

UTRIKESDen tyska regeringen – förbundskansler Angela Merkel, försvarsminister Kramp-Karrenbauer och Agnieszka Brugger, en grön parlamentsledamot i parlamentets försvarsutskott – har beslutat sig för att upplösa en elitsoldatenhet.

Ny fransk justitieminister vill att Le Pens parti förbjuds

UTRIKESDen stora överraskningen inom den nya franska regeringen efter ombildningen är utnämnandet av advokaten Éric Dupond-Moretti till justitieminister.

Populär schackkanal drabbad av YouTubes algoritm mot ”rasism”

UTRIKESAtt säga saker som ”vit löpare slår svart bonde” är nu för rasistiskt för Googles artificiella intelligens.

Det mongoliska böldpestutbrottet nu också upptäckt i Kina

UTRIKESKina har rapporterat ett fall av böldpest i inre Mongoliets autonoma region. Nyheten sammanfaller med en rapport från den angränsande Mongoliska republiken där hälsomyndigheterna har identifierat två fall.

Gå till arkivet

Send this to a friend