Skip to Content

Jimmie Åkesson (SD). Foto: Nya Tider
ALMEDALEN

”Den som är otrygg är inte fri”

Det var en skickligt regisserad föreställning Jimmie Åkesson bjöd på i Almedalen. Efter att publiken samlats till en blandning av dansbandsmusik, gamla klassiker och hiphop inleddes Åkessons tal med en gammal inspelning av den konservativa ikonen Verner von Heidenstams ”Medborgarsång”. Efter denna konservativa inledning gick han över till temat Det Moderna Folkhemmet som stod för huvuddelen av talet, för att sedan avsluta med mer konservativa budskap.

Publicerad: 8 juli, 2017, 23:12

  • Svenska

Läs även

Åkesson gick emot strömmen genom att inte tala om hur mycket partiet vill satsa på diverse områden eller gnälla på vad som borde ha gjorts. Hans fokus låg i stället på ideologiska principer, förutom de två organisatoriska förändringar man vill göra i sjukvården.

Temat i talet var att förena socialism och konservatism i en idé om lika rättigheter och lika skyldigheter för varje medborgare, Socialdemokraternas Per Albin Hansson och den konservative Heidenstam i förening i Folkhemmet.

I talet haglade inledningsvis socialdemokratiska referenser som ”Gör din plikt, kräv din rätt”. Han parafraserade även Göran Perssons ”Den som är satt i skuld är inte fri”, som i Åkessons tappning blev ”Den som är otrygg är inte fri”, vilket i dagens läge får betraktas som konservativt.

”Det handlar om de som bygger bilarna mot de som bränner bilarna”

Lotta Grönings, journalist på Axess, spontana kommentar till Nya Tider var:

– Det var mycket socialdemokrati.

Det är dock en sanning med modifikation, talet innehöll både socialdemokrati och konservatism, så beroende på egen läggning kunde man höra det man ville höra.

Åkesson berättade om sina resor i Sverige och om de han hade träffat. Till skillnad från de andra partiledarna berättade han även om sina möten med människor med utländsk bakgrund. Han gav fem exempel som handlade om personer som blivit drabbade av mångkulturen, och två av dem var själva invandrare. Alltid retar det någon att Sveriges mest brunsmetade partiledare är den som står upp för alla människor, oavsett härkomst. Det var också något han var mycket tydlig med, den som vill anpassa sig till ”Det Nya Folkhemmet” är välkommen, men den som inte vill vara en del av det får leta efter någon annanstans att bo.

Jimmie Åkesson anser att alla som vill ta efter svenska värderingar ska vara välkomna, men de som inte vill anpassa sig ska inte bo i Sverige. Foto: Nya Tider

Jimmie Åkesson anser att alla som vill ta efter svenska värderingar ska vara välkomna, men de som inte vill anpassa sig ska inte bo i Sverige. Foto: Nya Tider

 

När Åkesson utvecklade sina tankar om ”Det Nya Folkhemmet” poängterade han att det inte handlade om att vrida klockan tillbaka, utan om att återfå viktiga principer som förlorats under vänsterliberalernas maktinnehav.
– En sådan bärande princip är idén om att vi bidrar efter förmåga och vi får efter behov. Men en sådan princip kan inte stå ensam, den måste förenas med en annan förlorad princip: först gör man sin plikt, sedan kräver man sin rätt, sade Åkesson.

Enligt Åkesson handlar konflikterna i Sverige i dag inte om klass, kön, hudfärg eller härkomst, det handlar om konflikten mellan de konstruktiva och de destruktiva. Till de destruktiva räknas det vänsterliberala etablissemang som försöker hålla liv i andra konstruerade konflikter för att berättiga sin egen existens.

Efter att ha räknat upp en lång rad problem i välfärden presenterade Åkesson två nya förslag för sjukvården: varje patient skall ha en ansvarig läkare och de orimliga skiften i vården skall bort. Därefter gick han igenom vad det Det Nya Folkhemmet innebär:
– I vårt moderna folkhem har man rättigheter, men man har också skyldigheter. I vårt moderna folkhem söker man egen försörjning, här gör man sin plikt innan man kräver sin rätt. Är man beredd att acceptera detta, är man beredd att anpassa sig, då är man välkommen att bli en del av vårt moderna folkhem. Är man inte beredd att acceptera de krav vi ställer, får man bo någon annanstans.

Talet avslutades med att han läste upp Medborgarsång och utbrast till publiken:
– Då kör vi! 14 månader – 429 dagar – kvar.

Förutom i media fick talet ett positivt mottagande på plats. Nya Tider kunde bland annat åhöra diskussionerna hos en grupp invandrarungdomar där en yngling utbrast ”Han har rätt!” Alla var dock inte lika positiva, en invandrad aktivist försökte få med ungdomarna till en manifestation mot Åkesson, men misslyckades.
Efter talet försökte TV4 brunsmeta partiet i en intervju med Åkesson genom att prata om SD:s historia och samtidigt nämna Nordiska Motståndsrörelsen. Bland annat sade reportern att om man surfar in på NMR:s hemsida hittar man Verner von Heidenstam, en poet som även SD håller högt. Jimmie replikerade:
– Brukar du surfa där? vilket gjorde reportern något ställd.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ny partiledare i Liberalerna

Nyamko Sabuni är nu bekräftad som ny partiledare i Liberalerna efter att Erik Ullenhag meddelat att han hoppar av som partiledarkandidat. Sverige får därmed sin första utomeuropeiska partiledare.

Skar halsen av 17-årige Daniel Wretström – nu dömd för miss­handel i sitt jobb som ”trygghetsvärd” åt SL

”Flytta er, jag har kniv!” skriker Odeh upphetsat. Sedan sätter han sig gränsle över den avsvimmade 17-åringen och skär halsen av honom. Det var år 2000 och Khaled Odeh dömdes för mord. Nu har han bytt namn till Joseph Yasin Propitious och är anställd som trygghetsvärd av SL via Lugna gatan. Nyligen dömdes han återigen, för att ha misshandlat en resenär.

Ägare till Facebookgrupp döms för andras kommentarer

INRIKESPatrik Markström, ägaren till Facebookgruppen Stå upp för Sverige, döms till villkorlig dom och dagsböter för vad andra människor skrivit på hans Facebookgrupp. Fallet riskerar att bli vägledande och kommer kunna användas i stor skala mot nationalister, politiska dissidenter och oliktänkare.

Järvaveckan 2019 – slöjor så långt ögat når

Nya Tider på platsStockholms variant av Almedalsveckan tuffar vidare. I år var det dags för ännu en Järvavecka, från den 13 till den 16 juni. Evenemanget äger rum på Spånga IP, nordväst om Stockholm. Järvaområdet är känt för tre saker: Sin höga andel utomeuropeiska invandrare, språkförbistring och kriminalitet. I Järva finns ökända stadsdelar som Rinkeby, Tensta och Husby. Tillställningen har hyllats i systemmedia där det talats om vilka resurser det finns i ”orten”.

Förslaget på ny skatt på plastpåsar ger få miljöeffekter

INRIKESPlastpåsar som kostar sju kronor styck är en trolig effekt av en ny skatt som kan införas nästa år och som står under lagrådremiss nu. Förslaget kan generera nästan tre miljarder kronor i skatteintäkter till den allt mer ansträngda svenska ekonomin. Men miljöeffekterna kommer att utebli och det är som vanligt svenskarna som skall betala kalaset.

Nytt landstingspalats invigt

GÖTEBORGPolitiker och byråkrater jublar över att skattebetalarna byggt ett nytt fräscht ställe som samlar det mesta av Västra Götalandsregionens sociala och yrkesmässiga ledningsresurser på ett enda ställe dit man lätt tar sig med tåg. Tidigare man hyrt lokaler på 46 olika adresser i Göteborg.

Kontrollen över debatten

YTTRANDEFRIHET OCH CENSUR”Vårt mål är inte att bygga en plattform; det är att vara på dem alla”, har Mark Zuckerberg sagt. I dag har han praktiskt taget nått målsättningen, vilket har gjort honom till en tyngre makthavare än någon politiker – men utan demokratiskt mandat. Debatten om yttrandefrihet och förutsättningarna för opinionsbildning på nätet är i dag hetare än någonsin och allt fler röster höjs för att friheterna ska skyddas i lag. Men långt ifrån alla makthavare tycks intres-serade – vissa vill snarare ha mer censur. Och varje gång en konservativ röst tystas på Facebook så står en liberal dito på andra sidan och gynnas.

Partiledardebatt i riksdagen

INRIKESOnsdagen den 12 maj var det partiledardebatt i riksdagen. Jimmie Åkesson (SD) pekade på att Socialdemokraterna nu genomför nyliberal politik på en skala som inte ens den borgerliga regeringen drev på sin tid. Statsminister Stefan Löfven lyfte fram satsningar i välfärden som viktigast, men blev hårt pressad av Åkesson, som menar att Löfvens politik bryter ner välfärden.

Gå till arkivet

Send this to a friend