Skip to Content

Jimmie Åkesson (SD). Foto: Nya Tider
ALMEDALEN

”Den som är otrygg är inte fri”

Det var en skickligt regisserad föreställning Jimmie Åkesson bjöd på i Almedalen. Efter att publiken samlats till en blandning av dansbandsmusik, gamla klassiker och hiphop inleddes Åkessons tal med en gammal inspelning av den konservativa ikonen Verner von Heidenstams ”Medborgarsång”. Efter denna konservativa inledning gick han över till temat Det Moderna Folkhemmet som stod för huvuddelen av talet, för att sedan avsluta med mer konservativa budskap.

Publicerad: 8 juli, 2017, 23:12

  • Svenska

Läs även

Åkesson gick emot strömmen genom att inte tala om hur mycket partiet vill satsa på diverse områden eller gnälla på vad som borde ha gjorts. Hans fokus låg i stället på ideologiska principer, förutom de två organisatoriska förändringar man vill göra i sjukvården.

Temat i talet var att förena socialism och konservatism i en idé om lika rättigheter och lika skyldigheter för varje medborgare, Socialdemokraternas Per Albin Hansson och den konservative Heidenstam i förening i Folkhemmet.

I talet haglade inledningsvis socialdemokratiska referenser som ”Gör din plikt, kräv din rätt”. Han parafraserade även Göran Perssons ”Den som är satt i skuld är inte fri”, som i Åkessons tappning blev ”Den som är otrygg är inte fri”, vilket i dagens läge får betraktas som konservativt.

”Det handlar om de som bygger bilarna mot de som bränner bilarna”

Lotta Grönings, journalist på Axess, spontana kommentar till Nya Tider var:

– Det var mycket socialdemokrati.

Det är dock en sanning med modifikation, talet innehöll både socialdemokrati och konservatism, så beroende på egen läggning kunde man höra det man ville höra.

Åkesson berättade om sina resor i Sverige och om de han hade träffat. Till skillnad från de andra partiledarna berättade han även om sina möten med människor med utländsk bakgrund. Han gav fem exempel som handlade om personer som blivit drabbade av mångkulturen, och två av dem var själva invandrare. Alltid retar det någon att Sveriges mest brunsmetade partiledare är den som står upp för alla människor, oavsett härkomst. Det var också något han var mycket tydlig med, den som vill anpassa sig till ”Det Nya Folkhemmet” är välkommen, men den som inte vill vara en del av det får leta efter någon annanstans att bo.

Jimmie Åkesson anser att alla som vill ta efter svenska värderingar ska vara välkomna, men de som inte vill anpassa sig ska inte bo i Sverige. Foto: Nya Tider

Jimmie Åkesson anser att alla som vill ta efter svenska värderingar ska vara välkomna, men de som inte vill anpassa sig ska inte bo i Sverige. Foto: Nya Tider

 

När Åkesson utvecklade sina tankar om ”Det Nya Folkhemmet” poängterade han att det inte handlade om att vrida klockan tillbaka, utan om att återfå viktiga principer som förlorats under vänsterliberalernas maktinnehav.
– En sådan bärande princip är idén om att vi bidrar efter förmåga och vi får efter behov. Men en sådan princip kan inte stå ensam, den måste förenas med en annan förlorad princip: först gör man sin plikt, sedan kräver man sin rätt, sade Åkesson.

Enligt Åkesson handlar konflikterna i Sverige i dag inte om klass, kön, hudfärg eller härkomst, det handlar om konflikten mellan de konstruktiva och de destruktiva. Till de destruktiva räknas det vänsterliberala etablissemang som försöker hålla liv i andra konstruerade konflikter för att berättiga sin egen existens.

Efter att ha räknat upp en lång rad problem i välfärden presenterade Åkesson två nya förslag för sjukvården: varje patient skall ha en ansvarig läkare och de orimliga skiften i vården skall bort. Därefter gick han igenom vad det Det Nya Folkhemmet innebär:
– I vårt moderna folkhem har man rättigheter, men man har också skyldigheter. I vårt moderna folkhem söker man egen försörjning, här gör man sin plikt innan man kräver sin rätt. Är man beredd att acceptera detta, är man beredd att anpassa sig, då är man välkommen att bli en del av vårt moderna folkhem. Är man inte beredd att acceptera de krav vi ställer, får man bo någon annanstans.

Talet avslutades med att han läste upp Medborgarsång och utbrast till publiken:
– Då kör vi! 14 månader – 429 dagar – kvar.

Förutom i media fick talet ett positivt mottagande på plats. Nya Tider kunde bland annat åhöra diskussionerna hos en grupp invandrarungdomar där en yngling utbrast ”Han har rätt!” Alla var dock inte lika positiva, en invandrad aktivist försökte få med ungdomarna till en manifestation mot Åkesson, men misslyckades.
Efter talet försökte TV4 brunsmeta partiet i en intervju med Åkesson genom att prata om SD:s historia och samtidigt nämna Nordiska Motståndsrörelsen. Bland annat sade reportern att om man surfar in på NMR:s hemsida hittar man Verner von Heidenstam, en poet som även SD håller högt. Jimmie replikerade:
– Brukar du surfa där? vilket gjorde reportern något ställd.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Arab som spottade på AfS-politiker dömd till 13 års fängelse

BROTT OCH STRAFFIrakiern var upprörd över att Alternativ för Sverige fick hålla ett tillståndsgivet möte i Nyköping och spottade mot parti­ledaren Gustav Kasselstrand. Nu har han dömts för ett stort antal mycket allvarliga brott i två separata rättegångar i Svea hovrätt.

Feminism mot gängvåld

STOCKHOLMJan Jönsson (L) vill motverka etniskt gängvåld med feministisk politik. Bland annat önskar han ”utmana de manliga könsrollerna” som han menar ligger bakom gängens framfart i Stockholm. Tidigare har den liberala Jönsson, som är socialborgarråd i Stockholm stad, kommit med förslag om ”allvarssamtal” som ett sätt att stoppa grov gängkriminalitet och att man skall skicka brev till återvändande IS-terrorister.

Kvinna döms för spottning mot Jeff Ahl

Nya Tider har tidigare rapporterat om åtalet mot en 54-årig kvinna som spottade på Jeff Ahl efter ett torgmöte med Alternativ för Sverige. Nu har kvinnan dömts till böter för ofredande. Hon ska även betala skadestånd till Ahl samt en avgift på 800 kronor till brottsofferfonden.

Riksdagen öppnade – Löfven meddelade att invandringen ska fortsätta

INRIKESTisdag den 10 september hölls Riksmötets öppnande. Statsminister Stefan Löfven presenterade tre nya ministrar i sin regeringsförklaring, som i övrigt inte innehöll några större politiska kursändringar. Löfven slog fast att Sverige ska ha en ”human” invandringspolitik. Asylrätten ska värnas och det ska även i fortsättningen vara enkelt att anhöriginvandra till Sverige.

Rasistisk afrikan fortsätter sina attacker

INRIKESDen ”mycket mörkhyade” mannen som överfaller, misshandlar och spottar svenska kvinnor i ansiktet i Eskilstuna misstänks nu för att ha angripit totalt 16 olika kvinnor. Samtidigt tycks polisen helt oförmögen att stoppa en man med specifikt signalement som slår till vid vissa tider och inom ett begränsat geografiskt område – gång på gång.

Islamister vill driva förskolor

INRIKESFlera olika islamister har den senaste tiden knutits till förskolor och familjehem. Den senaste incidenten var att Göteborgs förskolenämnd stoppade ett familjedaghem med omedelbar verkan. Verksamheten hölls då hemma hos en känd islamist, Anas Khalifa. – Det är horribelt. Det här sker i en ålder där barn är som mest formativa, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Sölvesborg vill vägra ta emot nyanlända

INRIKESI SD-ledda Sölvesborg i Blekinge vill kommunledningen inte ta emot de nyanlända asylinvandrare som Migrationsverket enligt lag kan placera där. Kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon (SD) menar att man vill agera innan det är för sent, och pröva om den påtvingade placeringen av nyanlända inte strider mot principen om kommunalt självstyre.

Olaglig vänsteraktion i Göteborgs hamn

GÖTEBORGHelgen den 7–9 september genomförde hundratals vänsteraktivister en aktion mot Göteborgs energihamn. Utöver ett tillståndsgivet tältläger försökte man blockera infarterna till hamnen. Aktionen, som inte uppnådde någonting, stöddes av Ung Vänster, Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet. För logistiken användes en av Studiefrämjandets släpvagnar.

Gå till arkivet

Send this to a friend