Skip to Content

Jimmie Åkesson (SD). Foto: Nya Tider
ALMEDALEN

”Den som är otrygg är inte fri”

Det var en skickligt regisserad föreställning Jimmie Åkesson bjöd på i Almedalen. Efter att publiken samlats till en blandning av dansbandsmusik, gamla klassiker och hiphop inleddes Åkessons tal med en gammal inspelning av den konservativa ikonen Verner von Heidenstams ”Medborgarsång”. Efter denna konservativa inledning gick han över till temat Det Moderna Folkhemmet som stod för huvuddelen av talet, för att sedan avsluta med mer konservativa budskap.

Publicerad: 8 juli, 2017, 23:12

  • Svenska

Läs även

Åkesson gick emot strömmen genom att inte tala om hur mycket partiet vill satsa på diverse områden eller gnälla på vad som borde ha gjorts. Hans fokus låg i stället på ideologiska principer, förutom de två organisatoriska förändringar man vill göra i sjukvården.

Temat i talet var att förena socialism och konservatism i en idé om lika rättigheter och lika skyldigheter för varje medborgare, Socialdemokraternas Per Albin Hansson och den konservative Heidenstam i förening i Folkhemmet.

I talet haglade inledningsvis socialdemokratiska referenser som ”Gör din plikt, kräv din rätt”. Han parafraserade även Göran Perssons ”Den som är satt i skuld är inte fri”, som i Åkessons tappning blev ”Den som är otrygg är inte fri”, vilket i dagens läge får betraktas som konservativt.

”Det handlar om de som bygger bilarna mot de som bränner bilarna”

Lotta Grönings, journalist på Axess, spontana kommentar till Nya Tider var:

– Det var mycket socialdemokrati.

Det är dock en sanning med modifikation, talet innehöll både socialdemokrati och konservatism, så beroende på egen läggning kunde man höra det man ville höra.

Åkesson berättade om sina resor i Sverige och om de han hade träffat. Till skillnad från de andra partiledarna berättade han även om sina möten med människor med utländsk bakgrund. Han gav fem exempel som handlade om personer som blivit drabbade av mångkulturen, och två av dem var själva invandrare. Alltid retar det någon att Sveriges mest brunsmetade partiledare är den som står upp för alla människor, oavsett härkomst. Det var också något han var mycket tydlig med, den som vill anpassa sig till ”Det Nya Folkhemmet” är välkommen, men den som inte vill vara en del av det får leta efter någon annanstans att bo.

Jimmie Åkesson anser att alla som vill ta efter svenska värderingar ska vara välkomna, men de som inte vill anpassa sig ska inte bo i Sverige. Foto: Nya Tider

Jimmie Åkesson anser att alla som vill ta efter svenska värderingar ska vara välkomna, men de som inte vill anpassa sig ska inte bo i Sverige. Foto: Nya Tider

 

När Åkesson utvecklade sina tankar om ”Det Nya Folkhemmet” poängterade han att det inte handlade om att vrida klockan tillbaka, utan om att återfå viktiga principer som förlorats under vänsterliberalernas maktinnehav.
– En sådan bärande princip är idén om att vi bidrar efter förmåga och vi får efter behov. Men en sådan princip kan inte stå ensam, den måste förenas med en annan förlorad princip: först gör man sin plikt, sedan kräver man sin rätt, sade Åkesson.

Enligt Åkesson handlar konflikterna i Sverige i dag inte om klass, kön, hudfärg eller härkomst, det handlar om konflikten mellan de konstruktiva och de destruktiva. Till de destruktiva räknas det vänsterliberala etablissemang som försöker hålla liv i andra konstruerade konflikter för att berättiga sin egen existens.

Efter att ha räknat upp en lång rad problem i välfärden presenterade Åkesson två nya förslag för sjukvården: varje patient skall ha en ansvarig läkare och de orimliga skiften i vården skall bort. Därefter gick han igenom vad det Det Nya Folkhemmet innebär:
– I vårt moderna folkhem har man rättigheter, men man har också skyldigheter. I vårt moderna folkhem söker man egen försörjning, här gör man sin plikt innan man kräver sin rätt. Är man beredd att acceptera detta, är man beredd att anpassa sig, då är man välkommen att bli en del av vårt moderna folkhem. Är man inte beredd att acceptera de krav vi ställer, får man bo någon annanstans.

Talet avslutades med att han läste upp Medborgarsång och utbrast till publiken:
– Då kör vi! 14 månader – 429 dagar – kvar.

Förutom i media fick talet ett positivt mottagande på plats. Nya Tider kunde bland annat åhöra diskussionerna hos en grupp invandrarungdomar där en yngling utbrast ”Han har rätt!” Alla var dock inte lika positiva, en invandrad aktivist försökte få med ungdomarna till en manifestation mot Åkesson, men misslyckades.
Efter talet försökte TV4 brunsmeta partiet i en intervju med Åkesson genom att prata om SD:s historia och samtidigt nämna Nordiska Motståndsrörelsen. Bland annat sade reportern att om man surfar in på NMR:s hemsida hittar man Verner von Heidenstam, en poet som även SD håller högt. Jimmie replikerade:
– Brukar du surfa där? vilket gjorde reportern något ställd.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Riksrevisionen starkt kritisk till att ingenting gjorts efter avslöjandet av PISA-fusket

INRIKESVid den stora internationella skolundersökningen PISA år 2018 undantog Sverige ett stort antal utlandsfödda elever för att bättra på landets skolresultat. Riksrevisionen riktar nu i en rapport stark kritik mot att varken regeringen eller Skolverket har utrett fusket sedan det avslöjades. Den 6 maj utfrågades utbildningsminister Anna Ekström (S) i utbildningsutskottet om fusket, men gav enligt oppositionen undermåliga svar.

Narkotikasmugglingen tio gånger större än vad man trott visar ny rapport

INRIKESTidigare studier pekade på att ungefär 15 ton narkotika konsumeras i Sverige varje år, men efter att fransk polis kunnat knäcka Encrochat, ett av den organiserade kriminalitetens främsta kommunikationsmedel, har svensk polis kunnat konstatera att man haft fullständigt fel. Siffrorna är många gånger större. Mellan 100 och 150 ton narkotika smugglas varje år in i Sverige av de kriminella gängen som samtidigt gör miljardvinster på den illegala verksamheten.

För frihet och sanning – första maj demonstration 2021

VIDEO

Politikerna självkritiska efter att ha ändrat gatunamn som kränkte araber

INRIKESStadsbyggnadsnämnden i Jönköping beslutade i februari att ändra namnet på en ny gata i Bankeryd, från Kottvägen till Kottevägen. Arabisktalande ansåg nämligen att ordet ”kott” var stötande, då det i en del arabiska dialekter är ett könsord. Nu säger två politiker i nämnden till Nya Tider att man med facit i hand skulle ha agerat annorlunda, och att det i framtiden är svensk kultur- och språkkontext som ska avgöra ifall ett gatunamn kan uppfattas som stötande eller inte.

Matbutik ville locka muslimska kunder – önskade glad ramadan med fläskkotlett

INRIKESMatvärlden i Veddesta, som profilerat sig som en mångkulturell butik, har hamnat i blåsväder. I ett försök att profilera sig som ett alternativ för muslimer, valde man att önska ”Glad ramadan!” i sitt reklamblad. Problemet var bara att reklamen pryddes av griskött i form av en svensk fläskkotlett från Lönneberga. ”Vi hoppas att de som tagit illa upp kan vara storsinta och förlåta”, skriver butiken.

Teskedsorden i konkurs

Stiftelsen Teskedsorden med kopplingar till den socialdemokratiska rörelsen och Bonnierssfären försattes i början av maj i konkurs på egen begäran, rapporterar sajten Altinget. Stiftelsen har sedan 2006 varit verksam med att sprida politiskt korrekt litteratur och film till ungdomar. Man har också delat ut priser till personer som anses ha ” gjort en insats för ett samhälle inom rasism, diskriminering, demokrati och rättigheter samt för mångfald”.

Vredgad Annie Lööf till attack mot lugn Jimmie Åkesson

INRIKESSöndag den 2 maj hölls årets första partiledardebatt i SVT Agenda, och det blev en tidvis infekterad debatt. Centerledaren Annie Lööf tappade i det närmaste fattningen när Jimmie Åkesson menade att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. ”Jag känner sånt förakt när jag hör ditt resonemang!”, utbrast Lööf. Dessutom blev sprickan mellan Annie Lööf och Nyamko Sabuni allt tydligare. De två liberala partierna har de senaste åren varit som ler och långhalm, och båda ingick januariöverenskommelsen med regeringen Löfven. I debatten frågade Lööf om Sabuni vill ”skicka ut” invandrare, varpå Sabuni syrligt frågade: ”Skall du ta hit hela världen?”.

Statliga myndigheters ”effektivisering” leder till ännu mer administration

ANALYSI en rapport från Riksrevisionen slås det fast att regeringens arbete med att effektivisera statens verksamhet istället lett till mer administration. Frigjorda resurser från olika effektiviseringsåtgärder går, enligt rapporten, i större utsträckning till ny administration än till dess egentliga kärnuppgifter. Man menar också att det satsas mer på att digitalisera verksamheten än de administrativa funktionerna. Gjorda satsningar går dessutom långsamt. Ökad andel chefer och kvalificerad administrativ personal tynger ner utvecklingen.

Gå till arkivet

Send this to a friend