Skip to Content

Jimmie Åkesson (SD). Foto: Nya Tider
ALMEDALEN

”Den som är otrygg är inte fri”

Det var en skickligt regisserad föreställning Jimmie Åkesson bjöd på i Almedalen. Efter att publiken samlats till en blandning av dansbandsmusik, gamla klassiker och hiphop inleddes Åkessons tal med en gammal inspelning av den konservativa ikonen Verner von Heidenstams ”Medborgarsång”. Efter denna konservativa inledning gick han över till temat Det Moderna Folkhemmet som stod för huvuddelen av talet, för att sedan avsluta med mer konservativa budskap.

Publicerad: 8 juli, 2017, 23:12

  • Svenska

Läs även

Åkesson gick emot strömmen genom att inte tala om hur mycket partiet vill satsa på diverse områden eller gnälla på vad som borde ha gjorts. Hans fokus låg i stället på ideologiska principer, förutom de två organisatoriska förändringar man vill göra i sjukvården.

Temat i talet var att förena socialism och konservatism i en idé om lika rättigheter och lika skyldigheter för varje medborgare, Socialdemokraternas Per Albin Hansson och den konservative Heidenstam i förening i Folkhemmet.

I talet haglade inledningsvis socialdemokratiska referenser som ”Gör din plikt, kräv din rätt”. Han parafraserade även Göran Perssons ”Den som är satt i skuld är inte fri”, som i Åkessons tappning blev ”Den som är otrygg är inte fri”, vilket i dagens läge får betraktas som konservativt.

”Det handlar om de som bygger bilarna mot de som bränner bilarna”

Lotta Grönings, journalist på Axess, spontana kommentar till Nya Tider var:

– Det var mycket socialdemokrati.

Det är dock en sanning med modifikation, talet innehöll både socialdemokrati och konservatism, så beroende på egen läggning kunde man höra det man ville höra.

Åkesson berättade om sina resor i Sverige och om de han hade träffat. Till skillnad från de andra partiledarna berättade han även om sina möten med människor med utländsk bakgrund. Han gav fem exempel som handlade om personer som blivit drabbade av mångkulturen, och två av dem var själva invandrare. Alltid retar det någon att Sveriges mest brunsmetade partiledare är den som står upp för alla människor, oavsett härkomst. Det var också något han var mycket tydlig med, den som vill anpassa sig till ”Det Nya Folkhemmet” är välkommen, men den som inte vill vara en del av det får leta efter någon annanstans att bo.

Jimmie Åkesson anser att alla som vill ta efter svenska värderingar ska vara välkomna, men de som inte vill anpassa sig ska inte bo i Sverige. Foto: Nya Tider

Jimmie Åkesson anser att alla som vill ta efter svenska värderingar ska vara välkomna, men de som inte vill anpassa sig ska inte bo i Sverige. Foto: Nya Tider

 

När Åkesson utvecklade sina tankar om ”Det Nya Folkhemmet” poängterade han att det inte handlade om att vrida klockan tillbaka, utan om att återfå viktiga principer som förlorats under vänsterliberalernas maktinnehav.
– En sådan bärande princip är idén om att vi bidrar efter förmåga och vi får efter behov. Men en sådan princip kan inte stå ensam, den måste förenas med en annan förlorad princip: först gör man sin plikt, sedan kräver man sin rätt, sade Åkesson.

Enligt Åkesson handlar konflikterna i Sverige i dag inte om klass, kön, hudfärg eller härkomst, det handlar om konflikten mellan de konstruktiva och de destruktiva. Till de destruktiva räknas det vänsterliberala etablissemang som försöker hålla liv i andra konstruerade konflikter för att berättiga sin egen existens.

Efter att ha räknat upp en lång rad problem i välfärden presenterade Åkesson två nya förslag för sjukvården: varje patient skall ha en ansvarig läkare och de orimliga skiften i vården skall bort. Därefter gick han igenom vad det Det Nya Folkhemmet innebär:
– I vårt moderna folkhem har man rättigheter, men man har också skyldigheter. I vårt moderna folkhem söker man egen försörjning, här gör man sin plikt innan man kräver sin rätt. Är man beredd att acceptera detta, är man beredd att anpassa sig, då är man välkommen att bli en del av vårt moderna folkhem. Är man inte beredd att acceptera de krav vi ställer, får man bo någon annanstans.

Talet avslutades med att han läste upp Medborgarsång och utbrast till publiken:
– Då kör vi! 14 månader – 429 dagar – kvar.

Förutom i media fick talet ett positivt mottagande på plats. Nya Tider kunde bland annat åhöra diskussionerna hos en grupp invandrarungdomar där en yngling utbrast ”Han har rätt!” Alla var dock inte lika positiva, en invandrad aktivist försökte få med ungdomarna till en manifestation mot Åkesson, men misslyckades.
Efter talet försökte TV4 brunsmeta partiet i en intervju med Åkesson genom att prata om SD:s historia och samtidigt nämna Nordiska Motståndsrörelsen. Bland annat sade reportern att om man surfar in på NMR:s hemsida hittar man Verner von Heidenstam, en poet som även SD håller högt. Jimmie replikerade:
– Brukar du surfa där? vilket gjorde reportern något ställd.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Hanif Bali tillbakavisar anklagelserna om olämpliga sexuella kontakter med flicka

INRIKESHanif Bali, känd och kontroversiell politiker inom Moderaterna, står anklagad internt inom partiet för påstådda sexuella kontakter med en ung flicka, kontakter som ska ha börjat när flickan var 15 år gammal. I ett längre inlägg på Facebook klargör han att det rör sig om grundlösa anklagelser och kallar det hela för en komplott skapad av hans politiska motståndare.

Svensk man grep afghan som våldtagit barn på öppen gata

INRIKESDen svenske hjälten Håkan Johannesson var ute och provkörde sin nya bil med sina unga söner när han såg något som inte stod rätt till – det ledde till att han stoppade och grep en afghansk asylsökande pedofil.

Nya bevis för att Estonia sänktes

Den 10 september 2021 träffade den finske ingenjören Harri Ruotsalainen den estniska Estonia-gruppen vid Riigikogu, Estland parlament. Hösten 1994 arbetade Ruotsalainen vid den finska räddningstjänsten i Helsingfors och deltog i Estonias räddningsinsats. Han berättade om de omständigheter som av den svenska regeringen hade hemligstämplats för 25 år, senare 100 år.

Åkesson kovänder om Ungerns Viktor Orbán – hyllar i stället Johnson och Kurz

INRIKESSD-ledaren gör helt om när det gäller vilka politiker och länder utanför Norden som han på något sätt ser upp till. Nu är inte vare sig Ungern eller Polen politiskt korrekta för SD-ledaren, än mindre premiärminister Viktor Orbán. Nu beundrar Åkesson istället Boris Johnson och Sebastian Kurz; makthavare som har utövat en repressiv nedstängningspolitik mot sina länders medborgare.

Krav på att evakuera 15 tolkar slutade med att 1  100 flögs till Sverige – tolkarna blev kvar

REPORTAGEI augusti mobiliserade den svenska staten sina yttersta krafter för att flyga in människor från Afghanistan till Sverige. Det som i debatten började med att ett ”tjugotal” tolkar och deras familjer skulle flygas in, slutade med att över 1 100 personer hämtades till Sverige. Migrationsverket krävde blixtsnabba ändringar av invandringslagstiftningen för att kunna flyga afghanerna, vilket regeringen genast verkställde. Totalt flög flygplan från Försvarsmakten till Kabul 22 gånger. Av det totala antalet afghaner kommer 650 som kvotflyktingar, medan resterande 450 redan hade medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige. Tolkarna, som var själva anledningen till att genomföra evakueringen, har fortfarande inte hämtats till Sverige.

Gå till arkivet

Send this to a friend