Skip to Content

KRÖNIKA

Den som är satt i skuld är inte fri!

Digital utgåva

Rolf Malm, som nyligen lämnade oss, var bland mycket annat krönikör på Nya Tider. Vi publicerar nu hans sista krönika postumt, och tackar för de tankar och insikter som Rolf har delat med oss över åren.

Publicerad: 8 oktober, 2020, 15:35

  • Svenska

Läs även

De borde få stå med dumstruten, dessa amatörpolitiker som tror sig rädda världen genom att lägga skatt på plastkassar. Som i sin outsägliga dumhet tror att folk betalar sju kronor för en bärkasse. Skatteintäkterna för detta uteblir självklart när folk istället köper billiga avfallspåsar, ännu värre miljöförstörande papperskassar eller en förpackning tyska bärkassar för 32 öre styck. Men de tänkta skattemiljarderna har man redan använt för ännu dummare så kallade miljöåtgärder. Då öser man på med skatt på kaffemuggar, matbehållare och vedstaplar. Snart också köttskatt för att klara biffen. För att få in pengar till miljöförstörande och kortlivade vindsnurror som uttjänta grävs ner eftersom de inte kan återvinnas och som klarar några procent av världens energibehov – om det blåser. Resten av världen bygger istället tusentals nya kolkraftverk och mängder med kärnkraftanläggningar. Här byggs i stället tusentals vindmöllor som orsakar stora hälsoproblem för såväl människor som djur och som kräver ohyggligt dyr ombyggnad av elnätet och skapar obotlig naturförstörelse genom nya vägbyggen och fler elgator. Eller solpaneler i solfattiga Sverige som levererar el några timmar om dagen – om solen skiner och de inte är täckta av snö.

Hela tanken är befängd. Hela världen är närmast totalt beroende av kol, olja och kärnkraft. Industrin kan inte stå still om det är vindstilla. Alltså måste man ha både den gamla elproduktionen kvar och den nya, dyra, opålitliga som eventuellt komplement. Om Sverige så skulle stänga ner all verksamhet skulle vi fördröja den globala utsläppstakten med några timmar. För det betalar skattebetalarna nu totalt 72 procent av inkomsten i skatt. En del av pengarna skickas till FN:s klimatfond som skickar miljarderna vidare till en liten organisation i Sydkorea som skall fördela pengarna, där alla anställda ända ner till vaktmästaren har diplomatstatus och inte kan krävas på vare sig insyn eller ansvar. Tala om att skapa läge för korruption.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Rolf Malm

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Motsatta läger

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMotsättningar i samhället har i olika tider gått efter olika skilje­linjer, och det är sällan som båda sidor varit överens om vilka dessa skiljelinjer varit. Idag är uppdelningen mellan vänster och höger meningslös, menar debattören professor Karl-Olov Arnstberg, och tittar i stället på andra förklaringsmodeller. Vad är det som splittrar vårt samhälle, skär genom politiken och till och med sargar våra familjeband?

Jodå, det går utmärkt att ha en helvit redaktion

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMan kan inte ha en helvit redaktion, utropar tidskriften Journalisten på framsidan till sitt senaste nummer. Nya Tider har faktakollat påståendet och kan konstatera att det är fejknyheter – det går visst att ha en helvit redaktion, vilket såväl Nya Tider som Aftonbladet kan intyga – liksom Journalisten själv.

Sveriges Televisions strålande tolkning av påskens traditioner och påskharen

KRÖNIKAI påskaftonens digitala sändning presenterade SVT en egen ny tolkning av påskens huvudgestalter. Det blev en hare eller kanin. Det skall tilläggas att inom bildtolkning i religionshistoria görs väldigt liten åtskillnad mellan en hare och en kanin. Den av SVT framförda presentationen förvånade dock och kanske till och med sårade många kristna. Det uppenbara och pinsamma är framför allt de många faktafelen.

Tvärvändningar i retoriken

OPINION: JAN TULLBERGDet är märkligt hur snabbt det kan svänga angående vilka ord och uttryck som är politiskt korrekta och inte. I ena ögonblicket menar statsministern att kriminalitet inte har med invandring att göra, i nästa är invandrade kriminella klaner ett stort problem. Systemmedia anpassar sig som en kameleont efter hur vinden blåser, men allt är bara kosmetika. Någon verklig förändring i politiken syns inte, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg, oavsett hur många gånger statsministern säger ”vi har varit naiva”. För att förändringen ska bli politisk och inte bara retorisk, måste många beslutsfattare bytas ut.

Nya Tider fick rätt mot ”fact-checkers”, Vaccinpass blir inte obligatoriskt för resor i EU

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tider fick rätt, EU föreslår att vaccinpassen inte ska vara tvingande, precis som Europarådet slog fast i en resolution som vi rapporterade om. Så kallade ”fact-checkers” har angripit Nya Tider och menat att uppgiften inte stämde, eftersom Europarådets resolutioner inte är tvingande – något vi också tog upp i vår ledartext.

Aborträttens demografiska konsekvens

KRÖNIKAFör en tid sedan var jag på begravning i Överkalix. Min moster, född 1932, hade avlidit som den sista av nio syskon. Hennes föräldrar, som varit mina morföräldrar, byggde sitt hus på en tomt med egen skog och fiskevatten. Hon stannade kvar i föräldrahemmet för att ta hand om de gamla till det jordiska livets slut. Så hon gifte sig aldrig och fick inte heller några barn.

Jakten på ett förlorat folkhem

KRÖNIKANär nya händelser ständigt dyker upp i nyhetsflödena är det lätt att glömma var vi kommer ifrån. När gick saker och ting snett? Och varför? Nittiotalets finanskris var en mycket omvälvande händelse i Sverige som också kom att påverka den politiska riktningen i landet. Snedsteg som lett fram till dagens situation. Folkmusikern Karl Mikael Larson debatterar frågan.

Gretas mardröm

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend