Scenografin var denna gång modern, vilket ofta rimmade dåligt med handlingen, men trots det upplevde publiken en återglans av Shakespeares stora drama och dess tidlösa skildring av den politiska makten och dess förutsättningar. Foto: Uppsala Stadsteater

Den ständiga fascinationen för Julius Caesar

Alltsedan antiken har Julius Caesar fascinerat, såväl som en symbol för hjälten som en symbol för tyrannen. Nu sätts William Shakespeares pjäs Julius Caesar­ upp på Uppsala Stadsteater. Även om en viss överanvändning av tekniska hjälpmedel stör, blir det till en gripande framställning av evigt aktuella ämnen – tyranni, makt, den politiska eliten och folket.

Julius Caesar tillhör de gestalter, tillsammans med bland annat Napoleon och Karl XII, som liksom höjer sig över historiens skåde­bana, som synes ha levt på en hög­re höjd. Alla dessa har både hyllats som folkhjältar och bespottats som tyranner. I viss utsträckning kan de över två millennier som passerat sedan Caesar död sägas göra en ogrumlad bedömning vansklig – de konflikter ur vilka han uppsteg kan uppfattas som svåråtkomliga och förlorade åt historiens dunkel. Samtidigt torde han för alla som ser med en viss skepsis på det nuvarande liberaldemokratiska paradigmet utöva en lockelse. Det var en politiker av ett annat slag än dagens, ja, redan själva ordet ”politiker” känns opassande i sammanhanget.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Den eldrökta

Den eldrökta

🟠 KULTUR Magnus Stenlund höll den 28 november boksläpp, arrangerat av Frihetsnytt, för den historiska äventyrsberättelsen Den eldrökta. ”Förhistorisk” kanske är en exaktare beskrivning. Berättelsen är givetvis fiktiv men väl förankrad i vad vi kan veta om vår förhistoria, i synnerhet för oss med rötter vid Mälaren och Uppland.

Läs även:

Moderna Museet visar tysk expressionism

Moderna Museet visar tysk expressionism

🟠 KULTUR Utställningen har undertiteln ”Konstnärsgruppen Brücke och modernismens början”. Med ”expressionism” i konsthistoriska sammanhang brukar man mena konst som inte eftersträvar exakt verklighetsavbildning, utan som tillåter subjektiva inslag ur konstnärens fantasi.

Tid för botgöring

Tid för botgöring

🟠 KULTUR Den femte mars infaller askonsdagen det här året. Det är denna dag som den kristna fastan verkligen inleds. Inom kristendomen är fastetiden även en tid för botgörelse.

Mystikens kyrka

Mystikens kyrka

🟠 KULTUR Intresset för kristendomen ökar i Sverige, men det är inte bara Svenska kyrkan som lockar. Den romersk-katolska kyrkan, som är som en traditionell motpol till den politiskt korrekta Svenska kyrkan, har blomstrat i Sverige under de senaste tio åren. Till följd av denna utveckling är det värt att titta närmare på den mest missförstådda delen av katolicismen: mystiken.

Ett möte med tjädern

Ett möte med tjädern

🟠 KULTUR Den skulle kunna kallas för gammelskogens fågelkung. Det är en mäktig upplevelse att få se en tjädertupp och höra dess spel. Vill man se tjädern så bör man söka sig till glesa bergrika tallskogar.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.