Skip to Content

Den svenska kemins fader: Jacob Berzelius på äldre dagar. Målning av Olof Johan Södermark (1790-1848). Berzelius skrivbord, utställt på Stockholms gamla observatorium.
HISTORIA

Den svenska kemins fader: Jacob Berzelius

Digital utgåva

Idag har flera människor en eller flera färg-TV-apparater i sina hem då televisionen, sedan 1950- och 60-talen kommit en bli en del av människans vardag. Vad kanske inte alla som har TV-apparat tänker på är att metallen cerium som används i bildrören till den apparaten upptäcktes av den svenske kemisten Jacob Berzelius. Han upptäckte inte mindre än fyra nya grundämnen och blev känd som ”den svenska kemins fader”.

Publicerad: 4 maj, 2018, 22:46

  • Svenska

Läs även

Tanken var att den unge Jacob Berzelius (1779–1848) skulle ha blivit präst. Detta hade hans släktingar önskat när Berzelius begav sig till Uppsala hösten 1796 med omdömet ”en yngling av icke föraktligt hopp” från Linköpings gymnasium för att studera på universitetet. Redan under gymnasietiden hade dock hans intresse för naturalhistoria väckts och han hade även beslutat sig för att utbilda sig till läkare. Så efter att han kom till Uppsala universitet slog han in på den banan. Dock var han, av ekonomiska skäl, tvungen att periodvis avbryta sina studier för att kunna försörja sig, huvudsakligen genom att undervisa och våren 1797 tjänstgjorde han, bland annat, som lärare hos en familj på Vikbolandet i Östergötland.

Han läste medicin vid Uppsala 1796-1802 och parallellt med dessa studier började han läsa kemi, som utgjorde en del av den medicinska fakulteten, och var mycket intresserad av att laborera, men studenterna tilläts endast att ägna sig åt enkla laborationer, som att elda kol i en ugn. Därför började Berzelius muta sig i in laboratoriet för att kunna vidare utveckla sina kemiska experiment och inredde sin studentbostad till ett laboratorium. Vid ett experiment lyckades han framställa fritt syre och under den tid han arbetade som läkare i Medevi, genomförde han analyser av brunnsvattnet och berättar i sina självbiografiska anteckningar att han upptäckt att det vattnet ”innehåller klorkalcium och klormagnesium”. Samtidigt undersökte han den galvaniska strömmen (likströmmen) och dess verkningar på den fysiska hälsan och lyckades med hjälp av den ”återställa känsel och rörlighet i handen hos en soldat”. Detta tycks dock ha varit det enda resultatet av den undersökningen.

Upptäckten av cerium och selen

Den unge Berzelius vid sitt arbetsbord. Foto: Wikipedia

Efter studietiden i Uppsala och tiden i Medevi flyttade Berzelius till Stockholm där han fortsatte ägna sig åt kemin och blev professor i medicin och farmaci vid Kirurgiska skolan, som senare ombildades till Karolinska institutet 1810. I Stockholm mötte han mineralogen Wilhelm Hisinger (1766–1852) och tillsammans undersökte de elektricitetens verkan på saltlösning, vilket resulterade i verket Försök med elektriska stapelns verkan på några salter och några av dess baser år 1803, samt studerade sten från Bastnäs. Det var vid studiet av denna sten som metallen cerium upptäcktes. Hur denna upptäckt gick till skildrar Berzelius själv på följande sätt i sina självbiografiska anteckningar: ”Vi funno däri en kropp, som hade flera af ytterjordens egenskaper, men skilde sig därifrån i andra, hvilket vi ansågo oss böra tillskrifva en främmande inblandning; […] Vi gjorde då en jämförelseundersökning emellan dennas egenskaper och salter med ytterjordens, och detta ledde oss till den öfvertygelsen, att den var ny och förut okänd.”

1808 valdes Berzelius in i Kungliga Vetenskapsakademien och blev, elva år senare, vald till ständig sekreterare. Den posten innehade han fram till sin död.  

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Mysteriet i Mörtnäs

HISTORIAFredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Psalmer, dikter och Lina Sandell

HISTORIALina Sandell skrev sina första dikter efter en svår sjukdom. Dessa blev de första av väldigt många verk. Hon kom nämligen att skriva resten av sitt liv och blev även redaktör. Kanske framför allt hennes psalmer är än idag kända och älskade.

Reuterholms fall

HISTORIAHösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Karl XV som konstnär och samlare

HISTORIAEn del kungligheter i Sverige har varit konstnärligt intresserade och några har till och med tecknat och målat. En av de mer kända av Sveriges kungliga konstnärer är Karl XV som både samlade på konst och var en mycket hängiven målare med landskapsmotiv som specialitet.

Den mystiske mannen från Bocksten

HISTORIAPå Varbergs fästning kan man se kvarlevorna efter en man som dött och blivit pålspetsad under medeltiden. Kvarlevorna hittades i Bockstens mosse på midsommaraftonen 1936 och därför har den döde fått namnet Bockstensmannen. Han är internationellt känd och fortfarande ett mysterium trots många undersökningar. Den 22 juni i år öppnade en ny utställning om honom på Varbergs fästning.

Skymning för Reuterholm

HISTORIAÅr 1794 pågick rättegångsförhandlingarna mot de gustavianer som varit delaktiga i den Armfeltska konspirationen. Dessa rättegångsförhandlingar väckte starkt missnöje bland folket och kom att bli början på nedgången för Gustaf Adolf Reuterholm.

Den mångsidiga Hildegard

HISTORIADe som ägnar sig åt örter, kryddväxter och odling har säkert stött på Hildegard av Bingen. Denna mångfacetterade kvinna som levde på 1100-talet är lätt att bli intresserad av. Men örterna utgjorde bara en liten del av hennes omfattande verksamhet. Hennes världsbild grundades i övertygelsen att Gud och skapelsen samverkade i allt, från odling till politik.

Reuterholm mot Armfelt

HISTORIAGustaf Mauritz Armfelt hade lämnat Sverige i juli 1792, men trots det kunde inte Gustaf Adolf Reuterholm känna sig helt lugn och säker. Efter en tid upptäckte han att Armfelt och Magdalena Rudenschöld planerade att, med stöd från Ryssland, avsätta Sveriges förmyndarregering. Detta blev början på en lång process mot rojalisterna.

Gå till arkivet

Send this to a friend