Skip to Content

SÅ RÖSTAR OLIKA GRUPPER. Röda delstater är sådana där majoriteten röstar på Donald Trump (republikanerna) medan blått innebär en majoritet för Hillary Clinton (demokraterna). Som synes är de största skillnaderna etniska, följt av könstillhörighet, medan collegeutbildning spelar en mindre men märkbar roll. Anledningen till att de färgades röster inte delats upp efter kön, utbildning och andra kategorier beror på att hur man än gör, är alltid hela kartan blå.
UTRIKES

”Den vite mannens sista strid” – Trump vinner hos vita väljare, men förlorar stort hos andra trots vissa framgångar

SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström kal­lade i slutet av september det amerikanska presidentvalet 2016 för ”den vite mannens sista strid” – och hon var varken först eller sist med den observationen. Liknande uttryck har använts av flera kommentatorer på både vänster- och högerkanten, och rent statistiskt finns det en hel del sanning i det.

Publicerad: 5 november, 2016, 14:32

  • Svenska

Läs även

Fram till 1965 utgjorde europeiska ättlingar 90 procent av USA:s befolkning. Invandringslagarna gjorde det enkelt för nordvästeuropéer att invandra, lite svårare för syd- och östeuropéer, och satte strikta kvoter för invandringen från icke-västerländska länder. År 1965 ändrades invandringslagarna och därmed öppnades portarna för icke-vit massinvandring. Senator Ted Kennedy (1932-2009) sade under en debatt i senaten att ”den etniska sammansättningen i detta land kommer inte att förändras” på grund av lagändringen. Han misstog sig grundligt.

Enligt de senaste folkräkningarna utgör vita i dag 62 procent av USA:s befolkning. Sedan 2011 föds fler icke-vita än vita barn, och år 2044 beräknas vita ha blivit en minoritet. Det är en förändring som hyllas unisont i vänsterliberala medier – men som Bjerström anmärker: ”Många vita män känner inte igen sig längre, och det finns många på högerkanten som är väldigt arga.”

Donald Trump har kommit att kanalisera en stor del av denna ilska helt enkelt genom att han – i motsats till samtliga presidentkandidater efter 1965 – visar en vilja att begränsa invandringen och därmed kraftigt bromsa den demografiska förändringen. Han säger sig vilja nästan helt stoppa invandring från muslimska länder på grund av terroristhotet. Han vill bygga en mur längs gränsen mot Mexiko och sparka ut miljoner illegala invandrare.

Tillsammans med ”The Donalds” ringaktning för politisk korrekthet i allmänhet har detta gjort att många vita väljare känner att de äntligen har en presidentkandidat som företräder deras intressen. För att återigen citera Bjerström: ”Donald Trump har intagit scenen, gör obekymrat utfall mot latinos och muslimer, kallar kvinnor [han ogillar] för grisar och män han föraktar för fjollor, och lovar att återställa USA till sina forna glansdagar. Långt ifrån alla vita äldre män – men tillräckligt många – reste sig lättade från soffan och vallfärdade för att registrera sig för att rösta. En del hade bojkottat valen i decennier.”

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Estlands koalitionsregering faller efter misstänkt muthärva

UTRIKESPå onsdagsmorgonen den 13 januari meddelade den estniske premiärministern Jüri Ratas (Centerpartiet) att han avgår i svallvågorna av en misstänkt muthärva som berör hans eget parti. Därmed faller regeringen som hittills har bestått av Centerpartiet, det värdekonservativa Isamaa (Fosterlandet) samt det nationalkonservativa EKRE.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Big Tech konsoliderar sin makt genom att angripa motståndare

UTRIKESFlera av de största internetföretagen har gått samman för att försöka krossa en snabbväxande konkurrent till dem under förespeglingen att man motverkar ”uppmaningar till våld”. Det rör sig om den sociala medieplattformen Parler. Medan Amazon stängde ner deras servrar plockade Google och Apple bort appen från sina tjänster. Kritiker till agerandet menar att det sker för att behålla en monopolställning bland sociala medier, som alla gör stora inskränkningar av yttrandefriheten baserat på användarens politiska åsikter. Parler tar däremot tydlig ställning för yttrandefrihet och används främst av konservativa i USA.

Tyskland fortsatt nedstängt

UTRIKESFörbundskansler Angela Merkel beslutade häromdagen att utvidga och förlänga nedstängningen av det tyska samhället, då regeringens test-strategi visat att coronaviruset, trots den stränga restriktionspolitiken, fortsatt breder ut sig.

Läraren som skal­la­de och ströp elev jobbar som lärare igen

INRIKESLäraren och Mp-politikern Pascal Fall flög på en elev, skal­la­de honom i ansiktet och tog stryptag på honom när han låg ner. Straffet blev anmärkningsvärt lågt med hänvisning till bland annat att gärningsmannen fått lämna sitt jobb vid Samskolan i Saltsjöbaden. Men Pascal Fall har redan nytt jobb som lärare på Kunskapsskolan i Tumba. Systemmedia har fortfarande inte skrivit en rad om domen, som nu har överklagats av båda sidor.

Zimbabwe vill betala kompensation till fördrivna vita farmare

UTRIKESZimbabwes regering säger sig nu vilja kompensera de vita farmare som fördrevs från sina ägor under den förre presidenten Robert Mugabes styre. Landet har dock inte råd att betala utan kommer att vända sig till internationella finansiärer för att få ihop pengarna.

Påven: Rätten att äga privat egendom saknar stöd i kristen tradition, WEF: ”Du kommer ingenting äga och du kommer att vara lycklig”

UTRIKESI månadsskiftet november-december gjorde påven ett utspel som beskrivits som chockerande av många. Han hävdade att kristendomen inte stödjer rätten till att äga ett eget hem. Det ledde till förvånade och upprörda reaktioner, där flera påtalade att den som tvingas hyra eller tigga tak över huvudet aldrig kan vara fri. Nya Tider kan här avslöja att påvens uttalande ligger i linje med de planer globalisteliten sedan länge diskuterat och även mer eller mindre tydligt kommunicerat med allmänheten, något som gått de flesta förbi. Vi presenterar bland annat World Economic Forums 8-punktsvison för 2030. Dessa världsomvälvande planer börjar på olika sätt materialisera sig nu, bland annat i Kina.

Facebook ska radera hat mot svarta, men inte mot vita eller män

CENSURFöretaget Facebook, som länge har använt maskininlärning och artificiell intelligens för att automatiskt identifiera och radera vissa uttalanden på sin sociala plattform, ska hädanefter göra ett undantag för kränkningar som riktas mot män eller vita. Som skäl uppges att hat som riktas mot andra grupper är mer skadligt.

Gå till arkivet

Send this to a friend