Skip to Content

SÅ RÖSTAR OLIKA GRUPPER. Röda delstater är sådana där majoriteten röstar på Donald Trump (republikanerna) medan blått innebär en majoritet för Hillary Clinton (demokraterna). Som synes är de största skillnaderna etniska, följt av könstillhörighet, medan collegeutbildning spelar en mindre men märkbar roll. Anledningen till att de färgades röster inte delats upp efter kön, utbildning och andra kategorier beror på att hur man än gör, är alltid hela kartan blå.
UTRIKES

”Den vite mannens sista strid” – Trump vinner hos vita väljare, men förlorar stort hos andra trots vissa framgångar

SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström kal­lade i slutet av september det amerikanska presidentvalet 2016 för ”den vite mannens sista strid” – och hon var varken först eller sist med den observationen. Liknande uttryck har använts av flera kommentatorer på både vänster- och högerkanten, och rent statistiskt finns det en hel del sanning i det.

Publicerad: 5 november, 2016, 14:32

 • Svenska

Läs även

Fram till 1965 utgjorde europeiska ättlingar 90 procent av USA:s befolkning. Invandringslagarna gjorde det enkelt för nordvästeuropéer att invandra, lite svårare för syd- och östeuropéer, och satte strikta kvoter för invandringen från icke-västerländska länder. År 1965 ändrades invandringslagarna och därmed öppnades portarna för icke-vit massinvandring. Senator Ted Kennedy (1932-2009) sade under en debatt i senaten att ”den etniska sammansättningen i detta land kommer inte att förändras” på grund av lagändringen. Han misstog sig grundligt.

Enligt de senaste folkräkningarna utgör vita i dag 62 procent av USA:s befolkning. Sedan 2011 föds fler icke-vita än vita barn, och år 2044 beräknas vita ha blivit en minoritet. Det är en förändring som hyllas unisont i vänsterliberala medier – men som Bjerström anmärker: ”Många vita män känner inte igen sig längre, och det finns många på högerkanten som är väldigt arga.”

Donald Trump har kommit att kanalisera en stor del av denna ilska helt enkelt genom att han – i motsats till samtliga presidentkandidater efter 1965 – visar en vilja att begränsa invandringen och därmed kraftigt bromsa den demografiska förändringen. Han säger sig vilja nästan helt stoppa invandring från muslimska länder på grund av terroristhotet. Han vill bygga en mur längs gränsen mot Mexiko och sparka ut miljoner illegala invandrare.

Tillsammans med ”The Donalds” ringaktning för politisk korrekthet i allmänhet har detta gjort att många vita väljare känner att de äntligen har en presidentkandidat som företräder deras intressen. För att återigen citera Bjerström: ”Donald Trump har intagit scenen, gör obekymrat utfall mot latinos och muslimer, kallar kvinnor [han ogillar] för grisar och män han föraktar för fjollor, och lovar att återställa USA till sina forna glansdagar. Långt ifrån alla vita äldre män – men tillräckligt många – reste sig lättade från soffan och vallfärdade för att registrera sig för att rösta. En del hade bojkottat valen i decennier.”

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Bertil Andersson

  Har aldrig förstått vad det är för hemskt med att värna om sitt eget land och sitt eget folk.Vår egen livstidsutnämnde statsminister, enligt eget uttalande, har säkert ngt flum att komma med i frågan.
  Men det här med vem som blir president i USA kommer att orsaka ringar på vattnet. Blir Clinton president så har USA och världen sagt ja till att låta dem som har pengar, inflytande, tvivelaktig moral försätta att sko sig själva, starta ngt krig enbart grundat på en lobbyrörelse med endast dollartecken framför ögonen. Ingen är perfekt, inte ens Trump men att välja honom ger en signal om att vi är trötta på breda byxbakar vars intresse är att få bra platser vid det statliga smorgasbordet.

 • hi hi

  Hillary : en genomkurrumperad överklassare som ljuger dygnet runt.

  • Även när hon sover drömmer hon ljug-drömmar.

 • Tvångsförvalta Sverige

  Varför har blivit ett sådant fokus på vita män helt plötsligt?

 • Mattias

  Detta är helt felaktigt. Bara för att Lations och Aseater är klustrade med svarta väljare ger det en väldigt felaktig bild. Aseatiska väljare har nästan exakt samma resultat som vita väljare.

  Tittar man på Latino väljare så är stödet för Trump ungefä 50/50 (något under). Stödjet för Trump hos Latinos är faktiskt 10 gånger högre än hos svarta.

 • Dacke

  Tror inte det är en rasfråga att ”vita” röstar på Trump, då han vänder sig till den arbetande befolkningen eller, ”working class” som han själv uttrycker det. Varför inte ställa sig några frågor? Vad har den arbetande
  befolkningen gemensamt med Wall Street, Goldman Sachs, Morgan Stanley, eller George Soros och Bilderberggruppen o.s.v.? Helt rätt! Absolut ingenting! Vad har de uppräknade institutionerna gemensamt
  med den arbetande befolkningen? Helt rätt! Absolut ingenting!
  Demokraterna ställer upp med ”kändisar” som sluter upp bakom Hillary och återigen vad har dessa skådisar och sportfolk gemensamt med den ”arbetande” befolkningen? Ingenting, då ingen av dessa tjänar mindre varje år, än vad genomsnitt amerikanen tjänar under sin livstid.
  Den vanlige amerikanen har gamla värderingar att det skall löna sig att arbeta och inte leva på bidrag och därför gillar de Trump. Vem är det som röstar på Hillary, frånsett alla döllarmiljonärer, så är det bidragstagarna.

 • clareal

  Onsdag 9/11, f m. Trump är nu POTUS. Trots att alla ”polls” i MSM gav segern åt Hillary, vilket ju SR/SVT och MSM har påstått under en viss tid. Nu på morgonen är tonen i MSM:s lögnlådor dock helt annorlunda. Stor förvirring alltså bland ”the presstitutes”, som uppenbarligen har trott på sina egna lögner, de lögner och mörkläggningar som de under 15 års tid har serverat till ett auktoritetstroende och fördummat svenskt folk.
  Trump och alla hans ”beklagansvärda”, ”rödnackade bonläppar” spolade Häxan Hillary och gav sina röster åt en äkta amerikan, Donald Trump. Vad som framkommit den senaste veckan via Assange’s Wikileak, rörande Bill och Hillary Clinton’s resor med Lolita Express till Epsteins karibiska öar, för att där ”leka” med mycket unga och även minderåriga flickor, har skakat om nät-folk, men nogsamt förtigits av MSM. Den kriminella Clinton Foundation, Hillarys miljon-mutor från Wall Street, hennes Pay-to-Play samt hennes närmsta underhuggare Huma Abedin, en saudiarab, samt hennes make, den avsatte senatorn Anthony Weiner’s sex-kapader, har vanligt folk besparats. Och mycket mer, rent ofattbart, för godtrogna svenskar.
  Jovisst, vanligt folk förstår ingenting, men det är ju helt logiskt, då dom har stora kunskapsluckor om det som verkligen inträffat. Samt bjudits på 180 grader snedvridna versioner av det mesta inom storpolitiken. Ryssland och Putin, exempelvis. Startskottet var ”9/11”. Den idiotiska förklaring till ”The War on Terror” som media serverade västvärldens publik har MSM, Elit och Överhet strängt hållit sig till. Men den är ju sedan länge vederlagd.
  Hur vida kretinerna i SR/SVT själva tror på ”Sagan om Osama bin Laden och Muhammed Atta’s Flying Circus” är svårt att veta. Men ett antal neocons som fylkas i vår svenska statliga radio och TV, vet tveklöst hur landet ligger.
  Men räkna inte med hjälp från det hållet.

Vattuminskningen

HISTORIA”Vattenminskningsläran väckte anstöt i kyrkliga kretsar eftersom den ansågs strida mot bibeln, och förklarades av prästerskapet vid 1747 års riksdag vara ’en opålitlig sats på vilken inget i historien kunde byggas’. Biskop Johan Browallius i Åbo, teolog och professor i fysik och botanik, […] Enligt honom berodde vattuminskningen på att syndaflodens vatten fortfarande höll på att dra sig tillbaka.” Så såg man tidigare på det vi kal­lar landhöjningen, enligt Wikipedia.

Svenska politiker i rysk television

UTRIKESI sin senaste sändning av Lördagens nyheter presenterade redaktör Sergej Briljov några intressanta inslag. Briljovs program är efter Dmitrij Kisjelovs Veckans nyheter det mest intrikata programmet i den ryska kanalen Rossija24. Inför sommaruppehållet blev det extra intervjuer och kittlande avslöjanden.

Hollywood predikar, men bestraffas av publiken

KULTUR2010-talet har sett en stor mängd amerikanska filmer där huvudsyftet inte verkar ha varit underhållning, utan övertydliga försök att uppfostra publiken i de ”progressiva” värderingar som nu ska vara vägledande i Västvärlden. Den goda nyheten är att sådana filmer ofta bestraffas av sviktande publiksiffror och därmed låga intäkter.

Vänsterextrema Antifa och BLM i gemensamma upplopp

USAI över en månad har upplopp dagligen ägt rum i Portland, där polis och federala byggnader angripits med gatstenar, raketer och sprängmedel. Polisens insats med tårgas lovordades av president Donald Trump som varnade att upplopp kommer att ”kväsas igen” om det behövs.

IMF kräver nedstängning av Vitryssland för att bevilja lån

VITRYSSLANDVitryssland och dess president Aleksandr Lukasjenko har valt att gå sin egen väg och ignorerat krav från omvärlden att införa olika drakoniska åtgärder mot coronapandemin. Presidenten avslöjar att även Internationella valutafonden (IMF) ställt sådana villkor för att bevilja lån. Protester mot regeringen utbröt kort efter att presidenten avslagit IMF:s krav på nedstängning av landet och de övergick i mitten av juli till att bli våldsamma. Minsk har sedan start motstått flera liknande påtryckningar från Världshälsoorganisationen (WHO).

Uteslutningen av AfD-ledaren Kalbitz står fast – fortsatt oenighet i partiet

UTRIKESDen 25 juli meddelade partiets högsta skiljedomstol att uteslutningsbeslutet gällande Andreas Kalbitz, gruppledaren för partiet Alternativ för Tyskland i delstatsparlamentet i Brandenburg, är giltigt. Kalbitz väntas nu vända sig till statlig civil domstol och kräva att beslutet förklaras ogiltigt. Kalbitz förklarades utesluten ur partiet av partistyrelsen för hela Tyskland den 15 maj. Han överklagade beslutet till den högsta instansen bland partiets interna skiljedomstolar.

Medier, artister, politiker och företagare viker sig för Black Lives Matter

OPINION: DAN ROODTVänsterideologer och Black Lives Matter (BLM) kal­lar etnisk diskriminering ”strukturell” när de inte konkret kan bevisa den. Den måste ”synliggöras” för att någon över huvud taget ska märka den. Ändå får BLM stöd av stora företag, den akademiska världen och kulturpersoner för sina allt mer verklighetsfrånvända krav.

Par skyddade sitt hus – blev av med sina vapen

UTRIKESParet Mark och Patricia McCloskey skyddade sin villa mot svarta BLM-aktivister som brutit sig in på deras tomt. Paret visade att de var beväpnade och fick till slut de aggressiva aktivisterna att ge sig av. Nu har dock polisen konfiskerat parets vapen och utreder deras agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend