Skip to Content

Öl och moped. Foto: Privat
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Det är klart att det går!

PappersupplaganNya Tider v. 20

För två veckor sedan skrev jag en ledare med rubriken ”Är ’integration’ ens önskvärd?”. En läsare kommenterar artikeln med att repatriering är omöjlig och att vi i stället bör ”vinna dem till oss”. Det är en intressant inställning och jag vill därför passa på att svara här på ledarsidan.

Publicerad: 15 maj, 2020, 13:59

  • Svenska

Läs även

När jag skrev min ledarartikel i NyT v.18/2020 var det som en reaktion på Sverigedemokraterna i Skurup som tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna infört slöjförbud i skolan.

Jag argumenterade för att det rimligaste om man ska underlätta ett återvändande av muslimerna till deras respektive hemländer vore att inte tvinga dem att integrera sig, utan tvärtom inrätta skolor där de kunde bära slöja, prata arabiska, läsa Koranen och på alla sätt behålla sin kultur och sina seder. Integration skulle snarare försvåra ett återvändande.

Ett brev från en läsare lyder:

Intressant idé, men omöjlig. Alla de som kommit kan inte återvända. Vi har dem, vad göra? Trycka tillbaka deras usla sidor, som deras religiositet och deras antistat-attityd. Bäst sker det genom barnen, som vi måste se till går i skolor med svenskmajoritet, dvs rakt motsatt dagens tillstånd. När pojken Mohammed trimmar moppen och super, då har vi vunnit dem till oss. Låter vi däremot dem leva i sina enklaver, kommer samhällskittet att erodera snabbt.

Det är nog många som tänker så. Det är redan hundratusentals muslimer i Sverige, då kan vi antingen försöka att integrera deras barn eller bara konstatera att det är kört. Jag håller inte med.

För det första är det precis vad regeringen försökt att göra i decennier. Man har velat få invand­rarbarnen att bli en del av det marknadsliberala konsumtionssamhället. Resultatet är att den and­ra generationens invand­rare är ännu mer kriminella än den första.

De som kom hit i vuxen ålder kan oftast jämföra vad de har i Sverige jämfört med vad de hade i hemlandet. Deras barn får dock främst höra föräldrarnas kritik av det nya landet, allt som fungerar annorlunda och allt man saknar från den egna kulturen. Samtidigt har föräldrarna nästan ingen makt över barnen.

Barnen kan språket bättre, de vet hur saker och ting fungerar och de skrattar åt eller skäms över föräldrarnas livsstil och traditionella egenheter. Sammantaget, utan något som knyter dem till den svenska nationen och med den starkt begränsade uppfostran som föräldrarna kan ge i det främmande samhället, blir ofta det kriminella gänget eller maffian de ungas föredöme. Och vad finns det att integreras i?

Visst är det så att om man nu ska integreras, så måste det finnas en majoritetsmiljö där de främmande är så få att de inte har något annat val än att anpassa sig. Men finns det ens så många skolor kvar i dag som har en svenskmajoritet?

I bästa fall skulle man kunna uppnå ett samhälle där det finns en lojalitet mot staten. Den modell som till exempel Frankrike strävar efter, där olika etniciteter och religioner enas under samma samhällssystem. Med tanke på de kriminella enklaver dit inte ens polisen vågar sig måste man säga att denna strategi haft ett högst tveksamt resultat.

För det and­ra kan man inte bara säga ”det går inte”. Det är klart att en absolut majoritet av utomeuropéerna kan förmås att återvända, och det är ett måste om Sverige ska bestå som en västerländsk stat och svensk nation. Det har genomförts många gånger i historien, under den stora depressionen på 1930-talet skickade till exempel USA tillbaka en miljon mexikaner i en omfattande repatriering. Enligt historieprofessorn Francisco Balderrama var över hälften av dessa mexikaner amerikanska medborgare.

Jag tror att vi är i en situation där fredligare metoder fortfarande är att föredra. Det är trots allt inte genom vapenmakt eller and­ra tvångsmedel som Sveriges gränser öppnats, utan genom många svenskars egen missriktade godhet och naivitet. Med en stor dos propaganda förstås. Jag talar här inte om ”vi har varit naiva”-politikerna, de vet mycket väl vad de gjorde, de ska så klart inte undgå ansvar.

Om den politiska viljan fanns vore det en smal sak att förmå många att återvand­ra frivilligt. Man kan börja med att dra in socialbidragen och alla de and­ra förmånerna, redan där skulle nog hälften åka till Tyskland eller något annat land med bättre bidrag. Att klämma åt den organiserade brottsligheten på allvar skulle också få en stor grupp att lämna.

Det finns många åtgärder som skulle göra Sverige mera svenskt och mindre attraktivt som ”mångkultur” och som det inte finns utrymme att diskutera här. Men det är en diskussion som är angelägen och som jag ser fram emot. Att bara säga ”det går inte” är inte ett alternativ.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Motsatta läger

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMotsättningar i samhället har i olika tider gått efter olika skilje­linjer, och det är sällan som båda sidor varit överens om vilka dessa skiljelinjer varit. Idag är uppdelningen mellan vänster och höger meningslös, menar debattören professor Karl-Olov Arnstberg, och tittar i stället på andra förklaringsmodeller. Vad är det som splittrar vårt samhälle, skär genom politiken och till och med sargar våra familjeband?

Jodå, det går utmärkt att ha en helvit redaktion

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMan kan inte ha en helvit redaktion, utropar tidskriften Journalisten på framsidan till sitt senaste nummer. Nya Tider har faktakollat påståendet och kan konstatera att det är fejknyheter – det går visst att ha en helvit redaktion, vilket såväl Nya Tider som Aftonbladet kan intyga – liksom Journalisten själv.

Sveriges Televisions strålande tolkning av påskens traditioner och påskharen

KRÖNIKAI påskaftonens digitala sändning presenterade SVT en egen ny tolkning av påskens huvudgestalter. Det blev en hare eller kanin. Det skall tilläggas att inom bildtolkning i religionshistoria görs väldigt liten åtskillnad mellan en hare och en kanin. Den av SVT framförda presentationen förvånade dock och kanske till och med sårade många kristna. Det uppenbara och pinsamma är framför allt de många faktafelen.

Tvärvändningar i retoriken

OPINION: JAN TULLBERGDet är märkligt hur snabbt det kan svänga angående vilka ord och uttryck som är politiskt korrekta och inte. I ena ögonblicket menar statsministern att kriminalitet inte har med invandring att göra, i nästa är invandrade kriminella klaner ett stort problem. Systemmedia anpassar sig som en kameleont efter hur vinden blåser, men allt är bara kosmetika. Någon verklig förändring i politiken syns inte, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg, oavsett hur många gånger statsministern säger ”vi har varit naiva”. För att förändringen ska bli politisk och inte bara retorisk, måste många beslutsfattare bytas ut.

Nya Tider fick rätt mot ”fact-checkers”, Vaccinpass blir inte obligatoriskt för resor i EU

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tider fick rätt, EU föreslår att vaccinpassen inte ska vara tvingande, precis som Europarådet slog fast i en resolution som vi rapporterade om. Så kallade ”fact-checkers” har angripit Nya Tider och menat att uppgiften inte stämde, eftersom Europarådets resolutioner inte är tvingande – något vi också tog upp i vår ledartext.

Aborträttens demografiska konsekvens

KRÖNIKAFör en tid sedan var jag på begravning i Överkalix. Min moster, född 1932, hade avlidit som den sista av nio syskon. Hennes föräldrar, som varit mina morföräldrar, byggde sitt hus på en tomt med egen skog och fiskevatten. Hon stannade kvar i föräldrahemmet för att ta hand om de gamla till det jordiska livets slut. Så hon gifte sig aldrig och fick inte heller några barn.

Jakten på ett förlorat folkhem

KRÖNIKANär nya händelser ständigt dyker upp i nyhetsflödena är det lätt att glömma var vi kommer ifrån. När gick saker och ting snett? Och varför? Nittiotalets finanskris var en mycket omvälvande händelse i Sverige som också kom att påverka den politiska riktningen i landet. Snedsteg som lett fram till dagens situation. Folkmusikern Karl Mikael Larson debatterar frågan.

Gretas mardröm

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend