Sven-Harrys Konstmuseum i Vasastan i Stockholm ställer ut Dick Bengtsson mellan den 3 april och den 14 september. Foto: Nya Tider

Det Konstmuseet inte vill se

KULTUR
Konst kan, som vi vet, ha flera lager av betydelser. I fallet med Dick Bengtsson blir det lite extra avancerat. Faktiskt så pass avancerat att galleriet som ställer ut honom censurerar hans konst. Och inte nog med det. En samtida konstnär som säger att hon kan prata med de döda citerar honom från andra sidan, och aktivistiska kulturprofiler tillskriver honom ideal han aldrig ställt sig bakom. En besynnerlig gravskändning av ett unikt konstnärskap pågår i Stockholm fram till mitten av september.

”När mänskligheten lär sig att tyda symbolismens språk, kommer en stor slöja att falla bort från människornas ögon.”

Citatet kommer från den kanadensiske mystikern och filosofen Manly P Hall. Han var en av de mer profilerade frimurarna av den 33:e graden, och författade en rad böcker om världens ockulta tra­ditioner. Personligen ogillar jag hemliga sällskap med dolda maktagendor och kunskaper som gradvis förmed­las genom pretentiösa chiffer. Men när det gäller Dick Bengtssons konst tycker jag att Halls teori om beslöjad perception är väldigt relevant. Bengtssons konstnärskap handlar om just det: Hur vi till synes undermedvetet styrs av symboler – antingen av vad de står för eller de egen­skaper samtiden tillskrivit dem.

Dragana Kusoffsky Maksimovic. ”Det ska vara ett spännande kulturhus för olika uttryck och konstformer av alla de slag”, sade hon 2018 till Dagens Industri om sina intentioner. Det året tillträdde hon som VD för Sven-Harrys Konstmuseum, och hon innehar ännu posten. Hon är även museets kurator. Angående Dick Bengtsson-utställningen sade hon till SVT att konst är viktigt eftersom den ”spränger gränser”. Hon tyckte samtidigt av någon anledning att det var viktigt att understryka att Dick Bengtsson inte var nazist. Hur kan hon veta det? Någon politisk aktivist var han definitivt inte, men han sade sällan vad han tyckte och var något av ett engima. Stillbild: SVT

 

Promenaden till utställningen kändes däremot högst icke-mystisk. Lite kyligt i luften var det bara för årsti­den. Kanske hade den gåtfulla klimatundergången ta­git fikarast nu igen, det kostar ju att ligga på topp. Folk betedde sig annars som förväntat i Vasaparken under en solig svensk vårdag med knappa 11 grader i luften. Pick­nickar i gräset syntes här och där och uteserveringarna var fullsatta. Själv klev jag in i det guldfärgade modernis­tiska lådhuset i anslutning till parken. På annonserna för utställningen Det ingen vill se syntes en bit av en förbju­den symbol. Och den skojar man inte bort. För människor som inte initierats till att få verka i kulturens finrum är det nämligen straffbart att återge den. Ni kan säkert gissa vil­ken symbol jag talar om.

Dick Bengtssons mest kända målning är ”Bergsvandrare” (1974, olja på pannå). Den kanske mer än något annat verk visar på den förfalskade idyll han vill förmedla. Där krockar åter ideal. Tre bergsvandrare, möjligen ungdomsrörelsen Wandervögel under Tredje Riket, går i ett solbelyst alplandskap. På deras ryggsäckar syns modernistiska motiv. Ett från Kandinsky, ett annat från Malevitj och möjligen en Wols. Foto: Nya Tider

 

En 81-årig man från Hallstahammar fick nyligen erfara att han var ovälkommen i sammanhanget. Förra somma­ren ställde han ut sina egna (förvisso rätt hafsiga) tavlor i en park i Västerås. De var trots allt tavlor, och på dem fanns den olagliga symbolen i sällskap med en sedan länge avliden och ceremoniellt avskydd politisk ledare. Gam­lingen greps omgående av polis efter att laglydiga flanörer angivit honom. I förhör hade han sagt att han velat väcka en diskussion om historia eftersom han tyckte att skolans undervisning gav en skev bild av det förflutna. Med hjälp av sina målningar ville den gamle mannen få en dialog med de förbipasserande. Det gick inte hem hos domstolen, så i slutet av april dömdes han för åsiktsbrott i tingsrätten.

”Demonstrationståget” (1972, olja på pannå) ger ett holistiskt perspektiv på politiska protester. Något outtalat infinner sig i den skymmande himlen, de ansiktslösa människorna och den obegripliga grafiken på plakaten. Foto: Nya Tider

 

Nya Tiders läsare minns säkert en annan gång då ord­ningsmakten agerade både konstkritiker och censor. Det skedde inte ens på allmän plats, utan inne på ett galleri. Året var 2014 i Malmö, och Dan Park ställde ut sin provokativa och samhällskritiska gatukonst. Även i den förekom den förbjudna symbolen här och där. Annat som åter­fanns var karikatyrer på svarta vänsterprofiler, chok­ladbollar under olämplig benämning och humoristiska porträtt av tyskar i äldre uniformer. Det gick inte för sig. Uniformerad polis klev in i utställningslokalen och plockade ned ett flertal verk från väggarna. Konstnären greps och dömdes senare till fängelse. Galleriet fick efter en tid stänga ned helt efter vandalisering och upprepade hot. Den tydligt totalitära mobiliseringen på plats gjorde starkt intryck på mig, vilket jag 2024 berörde i Nya Tider i en intervju med den danske konstnären Uwe Max Jen­sen.

Målningen ”VPK” (1968, olja på pannå) ställer den del av nordisk historia som nationalismen ofta hänvisar till mot vänsterns världsbild. Året innan, 1967, hade Sveriges kommunistiska parti bytt namn till Vänsterpartiet kommunisterna för att distansera sig mot Sovjetunionen. 1968 invaderade Sovjet Tjeckoslovakien. Foto: Nya Tider

 

Men vem är jag att komma och ha amatörmässiga tan­kar om sådana här saker? Konsten är ju fri enligt våra ex­perter på demokrati. Jag får nog vakna till. Hallå liksom, vi lever i den fria världen! Här är fria konstkritiker i fria medier, fri polis, fritt rättsväsende och fria riksdagspoli­tiker alla överens om vilken fri konst som får visas upp för de fria medborgarna.

Adolf Hitler har överläggningar med sina närmaste män i ”Hitler och drömköket” (1974, olja på masonit). Det är bara det att ledaren inte riktigt är närvarande. Han dagdrömmer i stället om ett kök. Kunde en så arketypiskt ond och endimensionell figur ha ägnat sig åt något så alldagligt? Det skulle i så fall ha givit honom en mänsklig kvalitet – möjlig att på ett plan identifiera sig med. Foto: Nya Tider

 

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Moderna Museet visar tysk expressionism

Moderna Museet visar tysk expressionism

🟠 KULTUR Utställningen har undertiteln ”Konstnärsgruppen Brücke och modernismens början”. Med ”expressionism” i konsthistoriska sammanhang brukar man mena konst som inte eftersträvar exakt verklighetsavbildning, utan som tillåter subjektiva inslag ur konstnärens fantasi.

Läs även:

Guldbaggegalans förfall

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Kallmurar

Kallmurar

🟠 KULTUR När människan blev bofast och började bruka jorden uppstod ett behov av att hägna in de områden som var åkrar och betesmarker. Murar och gärdsgårdar behövdes för att markera gränser och ge ett nödvändigt skydd mot vilda djur och andra inkräktare.

Åsle Tå

Åsle Tå

🟠 KULTUR I ett vackert, böljande landskap nedanför Ålleberg och Karleby, i närheten av Falköping, i Åslesänkan ligger Åsle Tå. Tågatan följer Kolaforsen och gatan kantas av små stugor omgivna av trädgårdstäppor med ”mormorsblommor” så som akleja, blåklint, liljor, lavendel och fingerborgsblommor. Här finns även stenmurar och träd av alla slag. Här möts vi av en unik miljö med den största samlingen av backstugor i Sverige från 1700- och 1800-talen.

Banankontakt i otakt

Banankontakt i otakt

🟠 KULTUR Jämställdhet är jätteviktigt att gilla, men fobier är minst lika viktiga. Att utrota, alltså. Annars blir det inte jämställt. Men så har vi det här med bananerna.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Guldbaggegalans förfall

🟠 KULTUR Guldbaggegalan har länge varit något jag har sett fram emot och njutit av, att först se filmstjärnor anlända på röda mattan och sedan följa prisutdelningen med spänning, ledd av en rolig konferencier. Numera är det dessvärre plågsamt att se den, bland annat på grund av vulgärt språk och politisk propaganda. Den första och sista delen leddes i år av okända afrikaner som hade ett vulgärt språk, med uttryck som ”What the fuck!”

Legender: Bakom kulisserna av myterna som styr oss

🟠 KULTUR I en värld mättad med info-fiction – virala inlägg på X, blockbusters eller valkampanjer – är legender inte längre berättelser från förr. De är en industri, en strategisk konst, som Bruno Fuligni avslöjar i sin bok ”Le Bureau des légendes décrypté”, där han utforskar spioners tekniker för att skapa trovärdiga täckmantlar. ”Le Bureau des légendes” är den franska titeln på TV-serien ”Falsk identitet” som sändes i SVT 2016.

Jättevargen ylar igen

🟠 Forskare: Första utrotade djuret återskapat Tre jättevargar påstås vara de första återskapade exemplaren av en utdöd djurart. Företaget bakom kritiseras dock för att presentera genmodifierade hybrider, som bara delvis har de utdöda generna, men samtidigt visar deras tekniska framsteg att det är möjligt att återskapa arter – men även att genmodifiera människor.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.