Skip to Content

Här har asylboenden länge lyst med sin frånvaro, bland annat genom att man köpt platser i andra kommunder, men nu planeras ett HVB-boende intill villorna. Foto: Nya Tider

Det ”öppna hjärtats” politik i idyllens Danderyd

Danderyd är en välskött kommun där det så länge man kan minnas varit borgerligt styre. Här bor en stor del av finanseliten och många politiker och journalister som bär ett stort ansvar för Sveriges invandringspolitik, men just i deras områden har asylförläggningar och mångkulturen länge lyst med sin frånvaro.

Publicerad: 9 juni, 2016, 21:10

  • Svenska

Läs även

Befolkningen i Danderyd är blandad, men bättre medelklass i villor dominerar. I stadsdelen Djursholm, i öster, bor en betydande del av Sveriges politiska och ekonomiska elit. Det är till stor del dessa som beslutat att svenskarna ska ”öppna sina hjärtan” för vår i internationell jämförelse extremt frikostiga invandringspolitik. Danderyd har rykte om sig att inte ta emot asylsökande. Det är felaktigt, hävdade kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) på ett möte förra året:
– Vi har alltid tagit emot dem som Migrationsverket har anvisat oss.

Går man genom Mörby Centrum ser man att också här gör sig mångkulturen påmind, och även här sitter tiggande EU-migranter utanför affärerna. Kommunen styrs av en stark borgerlig koalition av liberaler och kristdemokrater, som leds av moderater. Centern är här ett oppositionsparti som inte gärna vill se byggande och befolkningstillväxt. Lyssnar man till debatter i kommunfullmäktige så är det Fredrik Reinfeldts anda om det ”öppna hjärtats” politik som gäller. Det finns bara en sverigedemokrat i fullmäktige, Christer Erestål. Han var den ende som inte ville godkänna planen att tillmötesgå Migrationsverkets begäran våren 2015 om att årligen ta emot 48 nyanlända för bosättning och 20 så kallade ensamkommande flyktingbarn som fått uppehållstillstånd. Sedan dess har antalet ökat till 128 nyanlända per år och 31 ensamkommande barn.
– … och det är troligt att det fortsätter att växa till 150-160 nyanlända till nästa år, förklarade socialdirektör Margareta Heimer på det informationsmöte som nyligen hölls.

För närvarande har kommunen ansvar för 108 ”barn och ungdomar”, men de flesta är placerade – talande nog – på köpta platser i andra kommuner. När frågan diskuterades förra året, den 9 mars 2015, med anledning av Migrationsverkets begäran, försäkrade Siv Sahlström (C) att Centern gärna tar emot flyktingar, men hon ville i debatten
ha ett tillägg i beslutet: ”under förutsättning att bostäder kan ordnas”. Betecknande för stämningen i danderydspolitiken är att denna modesta reservation ledde till ett veritabelt ramaskri från majoriteten. Siv Sahlström anklagades för att ha gått över till Sverigedemokraterna.

Särskilt hård var Isabella Hökmark (M), ordförande för byggnadsnämnden, som anklagade Sahlström för hyckleri:
– Vad betyder det när Siv Sahlström vill villkora ”om bostäder finns”, när vi vet att de är emot allt byggande? Det är ju kul att höra från ett parti som säger nej till alla bostäder och som tycker att Danderyd är ”färdigbyggt” och vill göra naturreservat av allt som är kvar, sade hon.

Erestål (SD) var dock helt ensam om att sätta invandringspolitiken i Danderyd i ett större sammanhang. Vi har valt att återge delar av Ereståls inledande tal i debatten, mars 2015:

”Vi säger nej [till förslaget om ökat mottagande]. Frågan är så mycket större än det vi ska ta ställning till här. Vi motsätter oss den här utvecklingen för att vi uppriktigt tror det är en katastrof för vårt land. Vi tror helt enkelt inte att det vi gör med Sverige i dag kommer att fungera. Det har tagit hundratals år att bygga upp ett demokratiskt sekulärt samhälle som vi har i dag. Över blocken har vi varit överens om att ha ett socialt välfärdssystem. Och varför har det fungerat? Jo, därför att vi varit en homogen nation med likartade värderingar. Även om en global värld eller ett överstatligt EU kan verka attraktiv så var det genom nationalstaten som demokratin blev möjlig. Den skapade samhörighet och solidaritet. Att forcera fram nästa steg i utvecklingen från nationalstat mot något större är ett stort misstag, men det är vad vi [politiker] gör i dag, och det är något vi [sverigedemokrater] är mycket bekymrade över.

Som sverigedemokrat får man ofta höra ”vi delar inte dina värderingar”, men jag har svårt att förstå vad man menar med det. Vi värnar demokrati, yttrandefrihet, homosexuellas rättigheter, kvinnors jämställdhet med mera. Det är just därför vi motsätter oss den här politiken. Vi ser ett tydligt problem och ett tydligt hot mot dessa värden och måste agera efter det. Vi måste bemöta verkligheten för vad den är, och inte för vad man kanske skulle önska att den var.

Jag tror att problemet är att vi i Sverige i dag tar de grundläggande värderingarna för självklara, men de måste alltid [åter] vinnas för varje generation. Ta islam och en sekulär stat som exempel. Se er omkring i världen! Tycker ni att det fungerar? Funderar ni aldrig över varför det inte fungerar? Tror ni att Sverige är så speciellt att just här kommer det att fungera? Vi svenskar är alldeles för godtrogna och naiva för att kunna hantera den typ av samhälle som vi i dag skapar. Tittar vi rent ekonomiskt på det här förslaget som vi har nu, så undrar jag, varför redovisas inte kostnaderna? Hade det varit ett skolbygge antar jag att vi fått en kalkyl i handen att ta ställning till. Här finns ingenting sådant.” 

 

Danderyd 3

Christer Erestål (SD) var den ende som opponerade sig mot planerna på att gå med på Migrationsverkets krav. Foto: SD

 

 

Reaktionen från samtliga sju övriga partier var ett unisont avståndstagande och fördömande. Vi citerar Isabella Hökmark (M) som ett exempel på tonen:
”Jag känner mig alldeles skakig efter Sverigedemokraternas tal här. Herre Gud!, ursäkta mig, vilken förfärlig syn! Vet du inte hur det ser ut? Vi har krig i Europa, i Ukraina, sedan är det Syrien och Nigeria, vi har IS och Boko Haram, flickor som korsfästs, kvinnor som våldtas, halshuggning … och flyktinglägren fullkomligt svämmar över. Det är lätt att säga att de ska ha självhjälp därnere … Då måste vi vara så humana att vi tar emot människor i Sverige. Titta på Sverige i dag. Hur många nya svenskar, vi borde kalla dem som i USA ”first generation americans” istället för invandrare. Vi har ”första generationens svenskar” och ”andra generationens svenskar” osv, som har kommit hit och som bidrar till det fina samhälle
och land som vi har. De betalar skatt och bidrar till välfärden inte bara med skatt utan som också arbetar i välfärden. Hemtjänsten, läkare, taxichaufförer … vi skulle inte klara det här landet utan de här nya svenskarna. Förra regeringen skapade så mycket jobb att det märktes ju inte att det kom så många nya. Vi var unika i Europa med det.”

 

Isabella Hökmark, Foto Wiki, Johan Fredriksson

Isabella Hökmark sitter i riksdagen för Moderaterna och är samtidigt kommunpolitiker i Danderyd, där hon bor. Hon anser att nyanlända migranter bör kallas ”första generationens svenskar”. Foto: Wikipedia, Johan Fredriksson

 

Vi ringde Christer Erestål och frågade om man kan märka någon förändring sedan december i fjol med den omfattande migrationsvågen och Moderaternas kursändring i flyktingpolitiken.
– Nu är de försiktiga och är hellre tysta än går till öppen attack mot mig, men socialnämndens ordförande Carina Erlandsson håller fortfarande stilen från Fredrik Reinfeldts tid, berättar han.

 

Artikeln utgör en del av ett större reportage som i sin helhet kan läsas i papperstidningen.

 

Åke Blomdahl

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Migrationsverket till kommunerna: Ni skall ta emot tusentals kvotflyktingar i höst

INRIKESMottagandet av kvotflyktingar har tillfälligt pausats på grund av coronaviruset. I lokaltidningen Dagens Västervik framgår nu att årets kvot om 5 000 kvotflyktingar ändå skall uppfyllas, enligt Migrationsverket. ”Det innebär att kommunerna i landet skall vara beredda på att ta emot fler kvotflyktingar på kort tid”, skriver lokaltidningen.

Läkare: ”Människor kvävs av vården och media mörkar”

INRIKESLäkare i olika regioner rekommenderas att i vissa fall vid Covid-19 ge morfin till patienter som har svårt att andas – en behandling som hämmar drivet för syreupptagning. Nättidningen Exakt24 har träffat Jon Tallinger, specialist­läkare i allmänmedicin, som begärde tjänstledigt efter att ha vägrat behandla i enlighet med rekommendationerna.

Farage varnad av polis efter att ha filmat plats för stort migrantinflöde

STORBRITANNIENKlockan 22.00 den 4 maj knackade den brittiska polisen på dörren till politikern, numera ledare för Brexitpartiet, Nigel Farages dörr. Skälet var att han samma morgon hade begett sig till Dover vid kusten, där minst 1 000 migranter anlänt hittills i år, för att se och berätta om detta inflöde.

Alla mobiltelefoner kopplas ihop för global kontaktspårning – Flera säkerhets- och integritetsexperter slår nu larm

UTRIKESDe multinationella teknikgiganterna Apple och Google samarbetar nu för att skapa ett massivt övervakningssystem som ska underlätta för världens regeringar med kontaktspårning av sina medborgare. Det ger den tekniska förutsättningen för att alla människor i hela världen ska kunna övervakas och spåras i realtid. Detta görs i folkhälsans namn denna gång, precis som det tidigare gjordes i namn av kriget mot terrorn. Många välkomnar det nu som då av rädsla för en lika skrämmande som oftast osynlig och i mycket okänd fiende.

Gå till arkivet

Send this to a friend