Det ”öppna hjärtats” politik i idyllens Danderyd

Danderyd är en välskött kommun där det så länge man kan minnas varit borgerligt styre. Här bor en stor del av finanseliten och många politiker och journalister som bär ett stort ansvar för Sveriges invandringspolitik, men just i deras områden har asylförläggningar och mångkulturen länge lyst med sin frånvaro.

Befolkningen i Danderyd är blandad, men bättre medelklass i villor dominerar. I stadsdelen Djursholm, i öster, bor en betydande del av Sveriges politiska och ekonomiska elit. Det är till stor del dessa som beslutat att svenskarna ska ”öppna sina hjärtan” för vår i internationell jämförelse extremt frikostiga invandringspolitik. Danderyd har rykte om sig att inte ta emot asylsökande. Det är felaktigt, hävdade kommunstyrelsens ordförande Olle Reichenberg (M) på ett möte förra året:
– Vi har alltid tagit emot dem som Migrationsverket har anvisat oss.

Går man genom Mörby Centrum ser man att också här gör sig mångkulturen påmind, och även här sitter tiggande EU-migranter utanför affärerna. Kommunen styrs av en stark borgerlig koalition av liberaler och kristdemokrater, som leds av moderater. Centern är här ett oppositionsparti som inte gärna vill se byggande och befolkningstillväxt. Lyssnar man till debatter i kommunfullmäktige så är det Fredrik Reinfeldts anda om det ”öppna hjärtats” politik som gäller. Det finns bara en sverigedemokrat i fullmäktige, Christer Erestål. Han var den ende som inte ville godkänna planen att tillmötesgå Migrationsverkets begäran våren 2015 om att årligen ta emot 48 nyanlända för bosättning och 20 så kallade ensamkommande flyktingbarn som fått uppehållstillstånd. Sedan dess har antalet ökat till 128 nyanlända per år och 31 ensamkommande barn.
– … och det är troligt att det fortsätter att växa till 150-160 nyanlända till nästa år, förklarade socialdirektör Margareta Heimer på det informationsmöte som nyligen hölls.

För närvarande har kommunen ansvar för 108 ”barn och ungdomar”, men de flesta är placerade – talande nog – på köpta platser i andra kommuner. När frågan diskuterades förra året, den 9 mars 2015, med anledning av Migrationsverkets begäran, försäkrade Siv Sahlström (C) att Centern gärna tar emot flyktingar, men hon ville i debatten
ha ett tillägg i beslutet: ”under förutsättning att bostäder kan ordnas”. Betecknande för stämningen i danderydspolitiken är att denna modesta reservation ledde till ett veritabelt ramaskri från majoriteten. Siv Sahlström anklagades för att ha gått över till Sverigedemokraterna.

Särskilt hård var Isabella Hökmark (M), ordförande för byggnadsnämnden, som anklagade Sahlström för hyckleri:
– Vad betyder det när Siv Sahlström vill villkora ”om bostäder finns”, när vi vet att de är emot allt byggande? Det är ju kul att höra från ett parti som säger nej till alla bostäder och som tycker att Danderyd är ”färdigbyggt” och vill göra naturreservat av allt som är kvar, sade hon.

Erestål (SD) var dock helt ensam om att sätta invandringspolitiken i Danderyd i ett större sammanhang. Vi har valt att återge delar av Ereståls inledande tal i debatten, mars 2015:

”Vi säger nej [till förslaget om ökat mottagande]. Frågan är så mycket större än det vi ska ta ställning till här. Vi motsätter oss den här utvecklingen för att vi uppriktigt tror det är en katastrof för vårt land. Vi tror helt enkelt inte att det vi gör med Sverige i dag kommer att fungera. Det har tagit hundratals år att bygga upp ett demokratiskt sekulärt samhälle som vi har i dag. Över blocken har vi varit överens om att ha ett socialt välfärdssystem. Och varför har det fungerat? Jo, därför att vi varit en homogen nation med likartade värderingar. Även om en global värld eller ett överstatligt EU kan verka attraktiv så var det genom nationalstaten som demokratin blev möjlig. Den skapade samhörighet och solidaritet. Att forcera fram nästa steg i utvecklingen från nationalstat mot något större är ett stort misstag, men det är vad vi [politiker] gör i dag, och det är något vi [sverigedemokrater] är mycket bekymrade över.

Som sverigedemokrat får man ofta höra ”vi delar inte dina värderingar”, men jag har svårt att förstå vad man menar med det. Vi värnar demokrati, yttrandefrihet, homosexuellas rättigheter, kvinnors jämställdhet med mera. Det är just därför vi motsätter oss den här politiken. Vi ser ett tydligt problem och ett tydligt hot mot dessa värden och måste agera efter det. Vi måste bemöta verkligheten för vad den är, och inte för vad man kanske skulle önska att den var.

Jag tror att problemet är att vi i Sverige i dag tar de grundläggande värderingarna för självklara, men de måste alltid [åter] vinnas för varje generation. Ta islam och en sekulär stat som exempel. Se er omkring i världen! Tycker ni att det fungerar? Funderar ni aldrig över varför det inte fungerar? Tror ni att Sverige är så speciellt att just här kommer det att fungera? Vi svenskar är alldeles för godtrogna och naiva för att kunna hantera den typ av samhälle som vi i dag skapar. Tittar vi rent ekonomiskt på det här förslaget som vi har nu, så undrar jag, varför redovisas inte kostnaderna? Hade det varit ett skolbygge antar jag att vi fått en kalkyl i handen att ta ställning till. Här finns ingenting sådant.” 

 

Danderyd 3
Christer Erestål (SD) var den ende som opponerade sig mot planerna på att gå med på Migrationsverkets krav. Foto: SD

 

 

Reaktionen från samtliga sju övriga partier var ett unisont avståndstagande och fördömande. Vi citerar Isabella Hökmark (M) som ett exempel på tonen:
”Jag känner mig alldeles skakig efter Sverigedemokraternas tal här. Herre Gud!, ursäkta mig, vilken förfärlig syn! Vet du inte hur det ser ut? Vi har krig i Europa, i Ukraina, sedan är det Syrien och Nigeria, vi har IS och Boko Haram, flickor som korsfästs, kvinnor som våldtas, halshuggning … och flyktinglägren fullkomligt svämmar över. Det är lätt att säga att de ska ha självhjälp därnere … Då måste vi vara så humana att vi tar emot människor i Sverige. Titta på Sverige i dag. Hur många nya svenskar, vi borde kalla dem som i USA ”first generation americans” istället för invandrare. Vi har ”första generationens svenskar” och ”andra generationens svenskar” osv, som har kommit hit och som bidrar till det fina samhälle
och land som vi har. De betalar skatt och bidrar till välfärden inte bara med skatt utan som också arbetar i välfärden. Hemtjänsten, läkare, taxichaufförer … vi skulle inte klara det här landet utan de här nya svenskarna. Förra regeringen skapade så mycket jobb att det märktes ju inte att det kom så många nya. Vi var unika i Europa med det.”

 

Isabella Hökmark, Foto Wiki, Johan Fredriksson
Isabella Hökmark sitter i riksdagen för Moderaterna och är samtidigt kommunpolitiker i Danderyd, där hon bor. Hon anser att nyanlända migranter bör kallas ”första generationens svenskar”. Foto: Wikipedia, Johan Fredriksson

 

Vi ringde Christer Erestål och frågade om man kan märka någon förändring sedan december i fjol med den omfattande migrationsvågen och Moderaternas kursändring i flyktingpolitiken.
– Nu är de försiktiga och är hellre tysta än går till öppen attack mot mig, men socialnämndens ordförande Carina Erlandsson håller fortfarande stilen från Fredrik Reinfeldts tid, berättar han.

 

Artikeln utgör en del av ett större reportage som i sin helhet kan läsas i papperstidningen.

 

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Pojke våldtagen i Sundbyberg

Pojke våldtagen i Sundbyberg

🟠 NOTIS En pojke har enligt uppgifter till Aftonbladet våldtagits i Sundbyberg, norr om Stockholm på onsdagskvällen. Våldtäkten av pojken ska ha skett utomhus och en förundersökning har inletts.

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

Gangsterrapparen Einár mördad – avrättades på nära håll

🟠 INRIKES Den gangsterrappande artisten Nils Grönberg, 19, som gick under artistnamnet Einár, sköts till döds under torsdagskvällen i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Den kriminella rapparen, som själv dömts för ett flertal brott, levde under stor hotbild från invandrargäng som ville döda honom. Einár sköts med flera skott i bröst och huvud i vad som liknas vid en ren avrättning.

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

SD-politiker dömd för fakta om sydsudanesers IQ

🟠 Sverigedemokratiske regionpolitikern Bertil Malmberg dömdes den 7 oktober i Nyköpings tingsrätt för hets mot folkgrupp. Åsiktsbrottet består i att Malmberg vid ett möte i fullmäktige sagt att sydsudaneser har låg genomsnittlig IQ – ett oomtvistat vetenskapligt faktum.

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Underhållande om Leninbesatt hotellägare

🟠 Kapitalister som hyllar Lenin? Ja, i Sverige finns en hotellägare som gjort sig känd för att vara ett stort fan av Lenin, som instiftade Leninpriset och som ekonomiskt stöttat Jan Myrdalsällskapet – Lasse Diding. Journalisten Per Nygren har skrivit underhållande om Diding och hittar många bisarra detaljer, men enligt Nya Tiders recensent missar Nygren, trots ett gediget grävande arbete, viktiga frågor som hade gjort boken mer relevant för allmänheten.

Studier av asteroid bekräftar – värd ofantliga 88 triljoner kronor

🟠 VETENSKAP Asteroiden 16 Psyche har enligt nya studier och värmemätningar konstaterats innehålla ofattbara mängder dyrbara metaller vars samlade värde vida överstiger jordens samlade BNP. Bara asteroidens järninnehåll skulle med dagens värde motsvara 88 triljoner kronor, en summa som skrivs med 18 nollor. NASA planerar att skicka sonder för att studera asteroiden år 2026 och upptäckten öppnar upp för framtida gruvdrift av asteroider för att täcka jordens samtliga mineralbehov – för all överskådlig framtid.

Vetenskapliga Nobelpris i klimatkampens tecken

🟠 Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann och Giorgio Parisi delar på fysikpriset för sitt arbete med komplexa system – bland annat för att kunna modellera jordens klimat och den globala uppvärmningen. Samtidigt delar David Julius och Ardem Patapoutian medicinpriset för att ha identifierat receptorer som gör det möjligt för kroppens celler att känna temperatur och beröring. Kemipriset går till två forskare som utvecklat tekniker för att påskynda och kontrollera kemiska reaktioner. Benjamin List och David MacMillan delar priset för att ha utvecklat billiga, miljövänliga organiska katalysatorer.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.