Skip to Content

MONA WALTER besökte den mångkulturella förorten Rinkeby för att tala om religionsfrihet. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

”Detta är inte Sverige, åk hem!”

”Allahu Akbar!” Vrålet ekar över Rinkeby Torg. Det är den 3 oktober och den kristna islamkritikern Mona Walter ska hålla tal. ”Hon är sjuk och borde fängslas. Det hon gör är brottsligt”, hävdar arga åhörare.

Publicerad: 16 oktober, 2015, 18:22

  • Svenska

Läs även

Det är fullt pådrag. Polisen är beredd på det värsta och har slagit en ring runt Rinkeby Torg. En kvinna säger till Nya Tider att det är mer poliser här i dag än då Stefan Löfven talade på torget tidigare i år. Över 500 människor har samlats när Mona Walter, känd islamkritiker, ska hålla tal. De flesta åhörarna är praktiserande muslimer och kritiska till hennes budskap, men Mona har även fått andra att komma.

Flera olika grupper av kristna närvarade i Rinkeby för att visa Mona sitt stöd. En grupp hade åkt ända från Borlänge för att stödja henne och det hon står för.

– Det är viktigt. Vi är inte här för att håna muslimer. Vi är här för att stå upp för rätten att kritisera. Kritisera religion, politik, ja allt. Det är en grundläggande del i våra västerländska demokratier, säger en av kvinnorna i sällskapet.

Det är en tryckt stämning på torget. Muslimer, de allra flesta verkar vara somalier, står i olika grupper och diskuterar på torget. Deras kroppsspråk avslöjar att de är arga över Mona Walters besök.

– Hon borde inte få komma hit och provocera, säger en muslimsk man till Nya Tider. Han anser att Mona Walter är en rasist och borde dömas i en svensk domstol för sitt påstådda hat mot muslimer.

NyT: Men Mona är precis som du somalier.

– Hon är ingen somalier. Hon är rasist.

NyT: På vilket sätt är hon rasist?

– Hon pratar illa om vår profet. Hon sprider lögner om Muhammed, om alla muslimer. Det är rasism.

NyT: Är du muslim?

– Klart jag är muslim. Alla borde vara muslimer. Islam är den enda religionen som pratar om tolerans.

NyT: Som den tolerans du visar Mona?

– Det är annorlunda, hon är rasist.

Avvisa hädelselagar

Anders Svensson från det kristna islamkritiska nätverket Set my people free inleder genom att tala till publiken och förklara varför man i dag vill tala på Rinkeby Torg.

– Det kan tyckas onödigt att behöva hålla torgmöten för något så självklart som religions- och yttrandefrihet, sade Anders Svensson. – Men tyvärr är det nödvändigt.

Han pratar vidare om bloggare och islamkritiker runt omkring i världen som straffats för att de kritiserat eller hånat islam. Han tar upp den saudiarabiske bloggaren Rafi Badawi, som dömdes till tusen piskrapp och tio års fängelse för att ha smädat islam.

– Vi är inte här för att såra någras känslor. Alla föds fria och har samma rättigheter enligt FN:s mänskliga rättigheter, där artikel 18 och 19 stadgar rätten att fritt uttrycka sina åsikter och fritt välja sin religiösa tro. Vi inom Set my people free är kritiska till hädelselagar och avvisar dem.

Under Anders Svenssons korta introduktion försöker ett gäng äldre ungdomar störa genom att slå på bord och fönster. De buar och ropar på arabiska åt honom. Polisen är snabbt framme och säger åt de äldre ungdomarna att lugna ner sig.

”Islam är en barbarisk religion”

Mona Walter kliver fram och tar mikrofonen i sin hand. Försiktigt börjar hon läsa från sitt manus, men efter någon minut så störs hon ut av buanden och skrik. Då börjar publiken applådera. Det är de kristna som är där för att visa Mona sitt stöd. Deras applåder stör ut buropen och Mona kan fortsätta.

– Jag har rätt att tro på vad jag vill. Jag har rätt att förneka islam och Mohammed och sharialagen. Islam är en barbarisk religion som man inte kan lämna utan att straffas, något som jag inte accepterar.

– I Koranen står det skrivet att Mohammed uppmanar muslimer att döda dem som lämnar islam och att förfölja dem som inte tror på Allah.

Hon läser upp flera citat från Koranen under burop från publiken. Gång på gång skriker åhörare att Mona ljuger och att hon sprider islamofobiska lögner. ”Åk hem Mona, du har inget i Sverige att göra”, skriker de mot henne. Det hela blir en aning ironiskt när en ung muslim skriker att i Sverige råder det demokrati och att Mona ska hålla käften.

– Jag känner somaliska kvinnor som velat omvända sig till kristendomen och som förföljts därför. Det är dags att ni muslimer vaknar. Det är inte okej att ni förföljer oss, fortsätter Mona.

Hon tar ett andetag och ska precis tala vidare, när någon skriker: Allahu Akbar!

Mona replikerar snabbt.

– Allah är inte alls stor och han bestämmer inte i Sverige.

Publiken jublar och skrattar. Mona fortsätter med sitt tal.

– Här har vi demokrati. Om ni gillar sharia och islam tycker jag ni ska åka tillbaka till Saudiarabien och Somalia. Varför är ni här och tar emot pengar från de otrogna svenskarna? Åk hem om ni inte kan respektera demokratin!

Återigen försöker åhörare störa ut henne genom att bua. Igen är polisen framme och ber dem att lugna ned sig.

– Vi måste avskaffa sharialagarna i Sverige. Länge leve demokratin, länge leve Sverige!

Återigen blir många i publiken arga på Mona. De skriker att sharia har inget med islam att göra. ”Du ljuger Mona. Du är rasist.”

Mötet kunde avslutas utan några större störningar. En ung man fördes bort från platsen av polisen, oklart varför.

Mona tackar alla de som kom till Rinkeby Torg för att ge henne sitt stöd. Över telefon säger hon till Nya Tider att hon är glad över att hon fick tala. Stolt över att få bo i Sverige, där hon har rättigheter.

Tisdagen den 6 oktober var det meningen att Mona Walter skulle ha hållit ett föredrag för Fri Folkbildning. Av säkerhetsskäl så fick hon ställa in. Efter talet på Rinkeby Torg har hotbilden mot henne stärkts.

Assyrian Riders Sweden, en MC-klubb bestående av främst kristna assyrier, gav Mona Walter sitt stöd. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Assyrian Riders Sweden, en MC-klubb bestående av främst kristna assyrier, gav Mona Walter sitt stöd. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

”Mona borde gripas!”. Många arga muslimer försökte störa mötet genom att bua och väsnas. Polisen agerade snabbt och fick alltid tyst på oväsendet. Spänningen låg i luften, men det mest dramatiska som hände var att just som Mona Walter sade att islams gud är ”ingen god gud” och muslimerna ropade ”det är han visst”, så snubblade en förbipasserande somalisk kvinna på sina långa muslimska kläder och slog upp ett blodigt sår i pannan. Hon blev snabbt omplåstrad av polis på plats. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

”Mona borde gripas!”. Många arga muslimer försökte störa mötet genom att bua och väsnas. Polisen agerade snabbt och fick alltid tyst på oväsendet. Spänningen låg i luften, men det mest dramatiska som hände var att just som Mona Walter sade att islams gud är ”ingen god gud” och muslimerna ropade ”det är han visst”, så snubblade en förbipasserande somalisk kvinna på sina långa muslimska kläder och slog upp ett blodigt sår i pannan. Hon blev snabbt omplåstrad av polis på plats.
Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Efter kyrkovalet: AfS får tre mandat vid kyrkomötet

INRIKESSom ett resultat av kyrkovalet den 19 september tar sig det nationalistiska partiet Alternativ för Sverige (AfS) in vid kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. De fick tre mandat och 1,24 procent av rösterna. Sverigedemokraterna å sin sida backar med några procentenheter. Socialdemokraterna är fortsatt största partigrupp vid kyrkomötet.

S-politiker misstänkt för flera våldtäkter

INRIKESJomark Polintan,31, är en politiker som har viktiga uppdrag inom Socialdemokraterna i Värmland. Efter att han begärts häktad på den högre misstankegraden för ett flertal våldtäkter han ska ha begått mot en närstående kvinna under två års tid tvingas han nu lämna sina politiska uppdrag meddelar Socialdemokraterna.

Rekordhöga elpriser i Sveriges södra halva

INRIKESJust nu är elpriset rekordhögt i den södra halvan av Sverige. Detta beror på en mängd faktorer, berättar Björn Björnsson, affärsutvecklingsanalytiker på elhandelsbolaget Godel, för Nya Tider. Han säger att vi på sikt kan få lägre elpriser genom utbyggd vindkraft, men att det å andra sidan skulle bli större prisuppgångar i tider av lite blåst. Det som skulle kunna stabilisera prisbilden över tid skulle exempelvis vara utbyggd kärnkraft.

Rapport från kyrkovalet

INRIKESMarkant ökat valdeltagande. Köer in till vallokaler. Socialdemokraterna mobiliserar mot nationella högerpartier. En kvinnlig valfunktionär vid vallokal Pedagogen Park i Mölndal bekräftade klockan18.15 att betydligt fler röstat idag än vid tidigare kyrkoval.

IMF vill kartlägga internetvanor vid låneansökan – får mothugg av EU

INRIKESStrax innan årsskiftet 2020/2021 föreslog Internationella valutafonden (IMF) att kreditprövningar av privatpersoner även ska beakta människors internetvanor och hälsostatus. Detta får nu mothugg av EU:s datatillsynsman, EDPS, som avråder medlemsländerna från att göra ytterligare intrång i människors privatliv, i detta fall för att bedöma eventuell kreditvärdighet.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Gå till arkivet

Send this to a friend