Skip to Content

MONA WALTER besökte den mångkulturella förorten Rinkeby för att tala om religionsfrihet. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

”Detta är inte Sverige, åk hem!”

”Allahu Akbar!” Vrålet ekar över Rinkeby Torg. Det är den 3 oktober och den kristna islamkritikern Mona Walter ska hålla tal. ”Hon är sjuk och borde fängslas. Det hon gör är brottsligt”, hävdar arga åhörare.

Publicerad: 16 oktober, 2015, 18:22

  • Svenska

Läs även

Det är fullt pådrag. Polisen är beredd på det värsta och har slagit en ring runt Rinkeby Torg. En kvinna säger till Nya Tider att det är mer poliser här i dag än då Stefan Löfven talade på torget tidigare i år. Över 500 människor har samlats när Mona Walter, känd islamkritiker, ska hålla tal. De flesta åhörarna är praktiserande muslimer och kritiska till hennes budskap, men Mona har även fått andra att komma.

Flera olika grupper av kristna närvarade i Rinkeby för att visa Mona sitt stöd. En grupp hade åkt ända från Borlänge för att stödja henne och det hon står för.

– Det är viktigt. Vi är inte här för att håna muslimer. Vi är här för att stå upp för rätten att kritisera. Kritisera religion, politik, ja allt. Det är en grundläggande del i våra västerländska demokratier, säger en av kvinnorna i sällskapet.

Det är en tryckt stämning på torget. Muslimer, de allra flesta verkar vara somalier, står i olika grupper och diskuterar på torget. Deras kroppsspråk avslöjar att de är arga över Mona Walters besök.

– Hon borde inte få komma hit och provocera, säger en muslimsk man till Nya Tider. Han anser att Mona Walter är en rasist och borde dömas i en svensk domstol för sitt påstådda hat mot muslimer.

NyT: Men Mona är precis som du somalier.

– Hon är ingen somalier. Hon är rasist.

NyT: På vilket sätt är hon rasist?

– Hon pratar illa om vår profet. Hon sprider lögner om Muhammed, om alla muslimer. Det är rasism.

NyT: Är du muslim?

– Klart jag är muslim. Alla borde vara muslimer. Islam är den enda religionen som pratar om tolerans.

NyT: Som den tolerans du visar Mona?

– Det är annorlunda, hon är rasist.

Avvisa hädelselagar

Anders Svensson från det kristna islamkritiska nätverket Set my people free inleder genom att tala till publiken och förklara varför man i dag vill tala på Rinkeby Torg.

– Det kan tyckas onödigt att behöva hålla torgmöten för något så självklart som religions- och yttrandefrihet, sade Anders Svensson. – Men tyvärr är det nödvändigt.

Han pratar vidare om bloggare och islamkritiker runt omkring i världen som straffats för att de kritiserat eller hånat islam. Han tar upp den saudiarabiske bloggaren Rafi Badawi, som dömdes till tusen piskrapp och tio års fängelse för att ha smädat islam.

– Vi är inte här för att såra någras känslor. Alla föds fria och har samma rättigheter enligt FN:s mänskliga rättigheter, där artikel 18 och 19 stadgar rätten att fritt uttrycka sina åsikter och fritt välja sin religiösa tro. Vi inom Set my people free är kritiska till hädelselagar och avvisar dem.

Under Anders Svenssons korta introduktion försöker ett gäng äldre ungdomar störa genom att slå på bord och fönster. De buar och ropar på arabiska åt honom. Polisen är snabbt framme och säger åt de äldre ungdomarna att lugna ner sig.

”Islam är en barbarisk religion”

Mona Walter kliver fram och tar mikrofonen i sin hand. Försiktigt börjar hon läsa från sitt manus, men efter någon minut så störs hon ut av buanden och skrik. Då börjar publiken applådera. Det är de kristna som är där för att visa Mona sitt stöd. Deras applåder stör ut buropen och Mona kan fortsätta.

– Jag har rätt att tro på vad jag vill. Jag har rätt att förneka islam och Mohammed och sharialagen. Islam är en barbarisk religion som man inte kan lämna utan att straffas, något som jag inte accepterar.

– I Koranen står det skrivet att Mohammed uppmanar muslimer att döda dem som lämnar islam och att förfölja dem som inte tror på Allah.

Hon läser upp flera citat från Koranen under burop från publiken. Gång på gång skriker åhörare att Mona ljuger och att hon sprider islamofobiska lögner. ”Åk hem Mona, du har inget i Sverige att göra”, skriker de mot henne. Det hela blir en aning ironiskt när en ung muslim skriker att i Sverige råder det demokrati och att Mona ska hålla käften.

– Jag känner somaliska kvinnor som velat omvända sig till kristendomen och som förföljts därför. Det är dags att ni muslimer vaknar. Det är inte okej att ni förföljer oss, fortsätter Mona.

Hon tar ett andetag och ska precis tala vidare, när någon skriker: Allahu Akbar!

Mona replikerar snabbt.

– Allah är inte alls stor och han bestämmer inte i Sverige.

Publiken jublar och skrattar. Mona fortsätter med sitt tal.

– Här har vi demokrati. Om ni gillar sharia och islam tycker jag ni ska åka tillbaka till Saudiarabien och Somalia. Varför är ni här och tar emot pengar från de otrogna svenskarna? Åk hem om ni inte kan respektera demokratin!

Återigen försöker åhörare störa ut henne genom att bua. Igen är polisen framme och ber dem att lugna ned sig.

– Vi måste avskaffa sharialagarna i Sverige. Länge leve demokratin, länge leve Sverige!

Återigen blir många i publiken arga på Mona. De skriker att sharia har inget med islam att göra. ”Du ljuger Mona. Du är rasist.”

Mötet kunde avslutas utan några större störningar. En ung man fördes bort från platsen av polisen, oklart varför.

Mona tackar alla de som kom till Rinkeby Torg för att ge henne sitt stöd. Över telefon säger hon till Nya Tider att hon är glad över att hon fick tala. Stolt över att få bo i Sverige, där hon har rättigheter.

Tisdagen den 6 oktober var det meningen att Mona Walter skulle ha hållit ett föredrag för Fri Folkbildning. Av säkerhetsskäl så fick hon ställa in. Efter talet på Rinkeby Torg har hotbilden mot henne stärkts.

Assyrian Riders Sweden, en MC-klubb bestående av främst kristna assyrier, gav Mona Walter sitt stöd. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Assyrian Riders Sweden, en MC-klubb bestående av främst kristna assyrier, gav Mona Walter sitt stöd. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

”Mona borde gripas!”. Många arga muslimer försökte störa mötet genom att bua och väsnas. Polisen agerade snabbt och fick alltid tyst på oväsendet. Spänningen låg i luften, men det mest dramatiska som hände var att just som Mona Walter sade att islams gud är ”ingen god gud” och muslimerna ropade ”det är han visst”, så snubblade en förbipasserande somalisk kvinna på sina långa muslimska kläder och slog upp ett blodigt sår i pannan. Hon blev snabbt omplåstrad av polis på plats. Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

”Mona borde gripas!”. Många arga muslimer försökte störa mötet genom att bua och väsnas. Polisen agerade snabbt och fick alltid tyst på oväsendet. Spänningen låg i luften, men det mest dramatiska som hände var att just som Mona Walter sade att islams gud är ”ingen god gud” och muslimerna ropade ”det är han visst”, så snubblade en förbipasserande somalisk kvinna på sina långa muslimska kläder och slog upp ett blodigt sår i pannan. Hon blev snabbt omplåstrad av polis på plats.
Foto: Roger Sahlström/Nya Tider

Roger Sahlström

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Regeringen flyger hem utlandsfödda och lämnar svenskar strandade

INRIKESDen 19 mars flögs hundratals svenska medborgare med statligt chartrade plan till Sverige från Marocko, där många av resenärerna sannolikt också har sina rötter. Transporten sticker ut, då många svenskar på grund av coronaviruset sitter strandade på olika platser i världen, utan att få någon hjälp från den svenska staten. En av dessa är Rasmus, som tillsammans med sin fru har blivit kvar i Peru, efter att landet stängt ner sina gränser med ett dygns varsel.

477 döda i Sverige – Yngsta patienten i intensivvård ett spädbarn

INRIKESDe senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar att Sverige snart når 500 döda, med ett bekräftat antal döda på 477 totalt. Samtidigt erkänner man att siffrorna släpar efter betydligt och att det verkliga antalet döda är högre. Antalet smittade av SARS-CoV-2 fortsätter även det att öka och man har nu bekräftat 7 206 fall totalt. Den yngsta patienten som får intensivvård är ett spädbarn.

I USA har coronaviruset nu skördat fler dödsoffer än 9/11

USADen 1 april passerade USA 200 000 coronasmittade, vilket gör landet till det mest drabbade i världen. Den 30 mars passerade dödstalet 2 996, vilket är antalet döda i terrorattacken den 11 september 2001. Militären ställer upp fältsjukhus och i New York har ett sjukhusskepp från den amerikanska flottan placerats för att avlasta stadens sjukhus. Samtidigt har frivilliga börjat sy skyddsmasker, då sådana inte har levererats i den omfattning som krävs.

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Antalet nya uppehållstillstånd kan minska när coronakrisen tynger ekonomin

INRIKESDe senaste veckornas stora varselvågor på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset kan komma att få viss effekt på migrationen till Sverige. De som har tillfälliga uppehållstillstånd och som önskar få permanent uppehållstillstånd i Sverige plus möjlighet till familjeåterförening måste nämligen kunna visa att de kan försörja sig själva och eventuella närstående. I och med att många nu kan förlora sina jobb inom tjänstesektorn kan indragna uppehållstillstånd bli en följd av coronakrisen. Det rapporterar systemmedier som Sveriges Radio.

Svensk krisberedskap i djup kris

INRIKESCoronapandemin lamslår länder över hela världen. Nu har en diskussion blossat upp om den civila krisberedskapen, som var välutvecklad i Sverige fram till 1990-talet. Det civila försvaret skulle bistå militären i händelse av mobilisering, men även samhället i händelse av kris. I dag är det mesta borta. Varför blev det så, och vad har resultatet blivit? Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Mikael Jansson och Roger Richthoff, samt läkaren Mikael Fjällid, som alla berättar om ett ”just-in-time”-samhälle som bryter ihop när krisen kommer.

Gå till arkivet

Send this to a friend