Skip to Content

#jagärhär-ledaren Mina Dennert. Foto Nya Tider.
REPORTAGE

Detta är statsunderstödda trollfabriken #jagärhär

PappersupplaganNya Tider v. 43

En organisation med nära kopplingar till statstelevisionen, som med regeringens stöd tystar regimkritiker på nätet. Otänkbart i en demokrati som Sverige? Det är i själva verket en passande beskrivning av nätverket #jagärhär, som fått allt mer stöd från etablissemanget i takt med att kritiken från oppositionen har vuxit.

Publicerad: 26 oktober, 2017, 16:47

  • Svenska

Läs även

Hon vill förbjuda rasistiska organisationer. Som rasistiska organisationer räknar hon Sverigedemokraterna och Ny Demokrati.

Hon påstår sig vara anhängare av yttrandefrihet och försäkrar sina politiska motståndare om att hon vill att även de ska komma till tals, att hon bara vill motverka ”näthat” och bidra till att ”hyfsa debatten”. Samtidigt stängs meningsmotståndarnas konton på sociala medier av genom massanmälningar från hennes fotsoldater på nätet, eller också dränks meningsmotståndarna i nonsensinlägg som överröstar all vidare diskussion.

Hon hyllas från regeringshåll och har obegränsat stöd från systemmedia. Statstelevisionen gjorde nyligen ett idolporträtt av henne där hon står vid havet, med vinden som blåser i hennes hår i slowmotion, och berättar om sitt ”starka rättvisepatos” och hur idén bakom hennes organisation är att ”alla ska få möjlighet att synas och höras” – och framställer det som om det är regimkritikerna, som hennes organisation försöker tysta, som själva vill tysta människor.

Hon är bokstavligen i säng med statstelevisionen. Hennes make jobbar på avdelningen för sociala medier och är ansvarig för SVT Opinions Twitterkonto. När en medborgarjournalist påpekade den uppenbara nepotismen, stängdes hans Twitterkonto plötsligt av.

Systemmedierna har aldrig någonsin ställt en kritisk fråga till henne.

Möt Mina Dennert, ledare för #jagärhär.

Vill förbjuda motstånd mot massinvandring

Den 3 juli i år krävde Mina Dennert tillsammans med 72 andra debattörer ett förbud mot ”rasistisk organisering”. Debattörerna förespråkade att ta ifrån ”rasister” som Nordiska Motståndsrörelsen deras medborgerliga rättigheter. Och, förklarade de: ”NMR är bara ett exempel på rasistiska organisationer som har våld som metod.”

Det väcker naturligtvis frågan vilka Mina Dennert betraktar som rasister. Svaret finns i en debattartikel hon skrev i vänstertidningen Landets Fria den 17 november 2016.

”Det [att tysta invandringskritiker genom att frysa ut dem] fungerade sist vi hade ett rasistiskt parti i svensk politik. Vi som är gamla nog minns när Bengt Westerberg reste sig ur TV-soffan när Bert Karlsson och Ian Wachtmeister från Ny Demokrati kom in i studion under valnatten 1991.”

Ny Demokrati är alltså ett rasistiskt parti, enligt Dennert. Hennes vapendragare, journalisten Maria Robsahm – en av de mest aktiva i #jagärhär – har för vana att avsluta alla längre inlägg hon skriver med frasen: ”För övrigt vill jag påpeka att SD är nazister i kostym.” Det är också titeln på hennes blogg.

Rasistiska organisationer ska förbjudas. SD och NyD är rasistiska organisationer. Och inte en enda kritisk fråga från systemmedierna om hur långt Dennert egentligen vill gå i sin kamp mot medborgerliga rättigheter.

Etablissemanget bakom gruppen

År 2012 publicerades en statlig utredning med den föga objektivt klingande titeln ”Främlingsfienden inom oss”. För att bekämpa ”främlingsfientligheten” föreslogs bland annat skapandet av ”en typ av politiskt obundet, organiserat motstånd” på nätet enligt former som påminner mycket om #jagärhär. Minst en av utredarna är medlem i gruppen.

Mina Dennert startade #jag­ärhär förra året och fick snart massmedial uppmärksamhet från bland andra SVT, Nyheter24 och Aftonbladet. I samtliga fall handlar det om hyllningsreportage, om än inte så uppenbart propagandistiska som SVT:s senare idolporträtt. Då hade gruppen bara drygt 3 000 medlemmar.

I samband med Åhléns PR-kupp med den svarta luciapojken den 29 november förra året lanserades mediebilden av #jagärhär i stor skala då man gick in i kommentarsfälten och dränkte de upprörda inläggen om att Åhléns förstörde en svensk tradition. I media framställdes det som ”rasistiskt hat” riktat mot pojken, men trots att vi finkammat de skärmdumpar vi kunnat hitta och skickat frågan till en av de journalister som skrev om händelsen, har Nya Tider inte kunnat hitta ett enda exempel på det – vreden var riktad mot Åhléns.

Nu fick nätverket öppet stöd från regeringshåll i form av kulturminister Alice Bah Kuhnke. Även andra ministrar har senare uttryckt sitt stöd.

Nätverket och Mina Dennert själv har tilldelats fina priser av etablissemanget: Rättviseförmedlingens Rättvisepris, Faktumgalans pris för Årets integration, Årets Samhällsaktör, Milledagens pris och Anna Lindh-priset. Bukowskis arrangerade en auktion i februari där 1,2 miljoner skänktes till #jagärhär. Bokmässan skänkte en krona per såld biljett.

I ett officiellt regeringsdokument som släpptes i juli med titeln ”Handlingsplan: Till det fria ordets försvar – åtgärder mot utsatthet för hot och hat bland journalister, förtroendevalda och konstnärer” nämns gruppen som en viktig samhällsaktör. I ett brev från Alice Bah Kuhnke som publicerats i gruppen framgår att Dennert har varit delaktig i arbetet med handlingsplanen.

Kort sagt: Ett nätverk som ägnar sig åt att tysta dissidenter och där ledarna förespråkar kraftiga inskränkningar av de medborgerliga rättigheterna backas upp av hela etablissemanget.

Efter att regeringens handlingsplan offentliggjorts kommenterade Katerina Janouch att ”det är nu jag blir mörkrädd när jag får en vision av regeringsunderstödda, frivilliga arméer av angivare och medlöpare, hobbyspioner och nätaktivister som av ideologiska skäl arbetar för att ’städa bort’ misshagliga åsikter och individer ur det offentliga samtalet”.

Läs del 2 här >>.

Fakta om #jagärhär-ledaren Mina Dennert

Namn: Mina Shourangiz Jannica Dennert
Ålder: 42
Ursprung: Född i Iran. Kom till Sverige som adoptivbarn vid ett års ålder.
Yrke: Journalist och ledare för ideella föreningen #jagärhär.
Familj: Maken Magnus Dennert (anställd på SVT och ansvarig för SVT Opinions twitterkonto) och tre barn.
Taxerad inkomst 2016: 374 200 (Magnus 476 100)
Bostad: Radhuslägenhet värderad till fem miljoner kronor i ett etniskt homogent område i Göteborg. Har även stor villa på Åstol utanför Bohusläns kust som hon hyr ut för 7000 kronor i veckan (lågsäsong).
Festliga fakta: 0 av 378 personer i paret Dennerts kvarter i Billdal har utomeuropeiska namn. På Åstol är antalet 0 av 159 invånare.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Teskedsorden i konkurs

Stiftelsen Teskedsorden med kopplingar till den socialdemokratiska rörelsen och Bonnierssfären försattes i början av maj i konkurs på egen begäran, rapporterar sajten Altinget. Stiftelsen har sedan 2006 varit verksam med att sprida politiskt korrekt litteratur och film till ungdomar. Man har också delat ut priser till personer som anses ha ” gjort en insats för ett samhälle inom rasism, diskriminering, demokrati och rättigheter samt för mångfald”.

Vredgad Annie Lööf till attack mot lugn Jimmie Åkesson

INRIKESSöndag den 2 maj hölls årets första partiledardebatt i SVT Agenda, och det blev en tidvis infekterad debatt. Centerledaren Annie Lööf tappade i det närmaste fattningen när Jimmie Åkesson menade att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. ”Jag känner sånt förakt när jag hör ditt resonemang!”, utbrast Lööf. Dessutom blev sprickan mellan Annie Lööf och Nyamko Sabuni allt tydligare. De två liberala partierna har de senaste åren varit som ler och långhalm, och båda ingick januariöverenskommelsen med regeringen Löfven. I debatten frågade Lööf om Sabuni vill ”skicka ut” invandrare, varpå Sabuni syrligt frågade: ”Skall du ta hit hela världen?”.

Statliga myndigheters ”effektivisering” leder till ännu mer administration

ANALYSI en rapport från Riksrevisionen slås det fast att regeringens arbete med att effektivisera statens verksamhet istället lett till mer administration. Frigjorda resurser från olika effektiviseringsåtgärder går, enligt rapporten, i större utsträckning till ny administration än till dess egentliga kärnuppgifter. Man menar också att det satsas mer på att digitalisera verksamheten än de administrativa funktionerna. Gjorda satsningar går dessutom långsamt. Ökad andel chefer och kvalificerad administrativ personal tynger ner utvecklingen.

Arrangör av frihetsdemonstration fick vite på 30 000 kronor av Länsstyrelsen – bestrider betalning

INRIKESFilip Sjöström, en av huvudarrangörerna av de senaste månadernas frihetsdemonstrationer mot pandemilagen och coronarestriktionerna har nu ålagts att betala ett vite på 30 000 kronor till Länsstyrelsen i Stockholm för protesterna. Enligt medieuppgifter skall han också ha dömts för brott mot ordningslagen till 50 dagsböter på sammanlagt 2 500 kronor för den första frihetsmanifestationen den 6 mars. I en kommentar till Nya Tider säger Filip Sjöström att han inte ens kände till den domen än.

Fritidsledare fick sparken – hade röstat på Sverigedemokraterna

INRIKESStefan Cronlund sparkades från jobbet som fritidsledare vid en ungdomsgård i Ockelbo. Anledningen är att han i en intervju för Expressen berättade att han röstat på Sverigedemokraterna, något som inte uppskattades av socialdemokratiska ABF som driver ungdomsgården. ”Det här är åsiktsförföljelse”, säger Stefan till Nya Tider.

Fem kvinnomord – Jämställdhets­myndigheten ointresserad av förövarnas härkomst

INRIKESDen senaste tidens händelser, då fem kvinnor mördats av sin partner, har lett till en stor debatt i Sverige. Endast en av de fem männen är etnisk svensk, något som förtigs av systemmedia. Jämställdhetsmyndigheten säger att de inte för någon statistik över kvinnomördarnas ursprung och heller inte är intresserade av det. ”Mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle och det är utifrån den utgångspunkten vi arbetar och genomför våra uppdrag”, skriver utredaren Katarina Björkgren till Nya Tider.

Vattenfalls presschef uttryckte SD-hat på Twitter – företaget ser inga problem med agerandet

INRIKESTisdagen den 4 maj skrev det statliga energibolaget Vattenfalls presschef Natalie Sial en hatisk tweet riktad mot Sverigedemokraterna. Anledningen till inlägget skall ha varit en debatt i SR:s program P1-morgon angående den migrationspolitiska uppgörelse som nåddes mellan M, KD, L plus SD under Valborgshelgen. När Nya Tider når Natalie Sial själv försvarar hon utan omsvep sitt politiska agerande på Twitter, och företagets presstjänst ser inga som helst problem med att deras egen chef uttrycker sig politiskt på sociala medier.

”Rasistiska organisationer” ska inte förbjudas – däremot deltagande i sådana

INRIKESÅr 2019 tillsatte regeringen en kommitté med syftet att utreda huruvida man skulle kunna förbjuda ”rasistiska organisationer”, ett begrepp som inte definierades på ett tydligt sätt. En minoritet i riksdagen, däribland Socialdemokraterna, ville se ett förbud mot sådana organisationer, medan en majoritet kunde enas om att endast förbjuda personer att delta i dem, vilket också blev det besked som kommittén gav vid sin slutpresentation den 30 april.

Gå till arkivet

Send this to a friend