Skip to Content

#jagärhär-ledaren Mina Dennert. Foto Nya Tider.
REPORTAGE

Detta är statsunderstödda trollfabriken #jagärhär

PappersupplaganNya Tider v. 43

En organisation med nära kopplingar till statstelevisionen, som med regeringens stöd tystar regimkritiker på nätet. Otänkbart i en demokrati som Sverige? Det är i själva verket en passande beskrivning av nätverket #jagärhär, som fått allt mer stöd från etablissemanget i takt med att kritiken från oppositionen har vuxit.

Publicerad: 26 oktober, 2017, 16:47

  • Svenska

Läs även

Hon vill förbjuda rasistiska organisationer. Som rasistiska organisationer räknar hon Sverigedemokraterna och Ny Demokrati.

Hon påstår sig vara anhängare av yttrandefrihet och försäkrar sina politiska motståndare om att hon vill att även de ska komma till tals, att hon bara vill motverka ”näthat” och bidra till att ”hyfsa debatten”. Samtidigt stängs meningsmotståndarnas konton på sociala medier av genom massanmälningar från hennes fotsoldater på nätet, eller också dränks meningsmotståndarna i nonsensinlägg som överröstar all vidare diskussion.

Hon hyllas från regeringshåll och har obegränsat stöd från systemmedia. Statstelevisionen gjorde nyligen ett idolporträtt av henne där hon står vid havet, med vinden som blåser i hennes hår i slowmotion, och berättar om sitt ”starka rättvisepatos” och hur idén bakom hennes organisation är att ”alla ska få möjlighet att synas och höras” – och framställer det som om det är regimkritikerna, som hennes organisation försöker tysta, som själva vill tysta människor.

Hon är bokstavligen i säng med statstelevisionen. Hennes make jobbar på avdelningen för sociala medier och är ansvarig för SVT Opinions Twitterkonto. När en medborgarjournalist påpekade den uppenbara nepotismen, stängdes hans Twitterkonto plötsligt av.

Systemmedierna har aldrig någonsin ställt en kritisk fråga till henne.

Möt Mina Dennert, ledare för #jagärhär.

Vill förbjuda motstånd mot massinvandring

Den 3 juli i år krävde Mina Dennert tillsammans med 72 andra debattörer ett förbud mot ”rasistisk organisering”. Debattörerna förespråkade att ta ifrån ”rasister” som Nordiska Motståndsrörelsen deras medborgerliga rättigheter. Och, förklarade de: ”NMR är bara ett exempel på rasistiska organisationer som har våld som metod.”

Det väcker naturligtvis frågan vilka Mina Dennert betraktar som rasister. Svaret finns i en debattartikel hon skrev i vänstertidningen Landets Fria den 17 november 2016.

”Det [att tysta invandringskritiker genom att frysa ut dem] fungerade sist vi hade ett rasistiskt parti i svensk politik. Vi som är gamla nog minns när Bengt Westerberg reste sig ur TV-soffan när Bert Karlsson och Ian Wachtmeister från Ny Demokrati kom in i studion under valnatten 1991.”

Ny Demokrati är alltså ett rasistiskt parti, enligt Dennert. Hennes vapendragare, journalisten Maria Robsahm – en av de mest aktiva i #jagärhär – har för vana att avsluta alla längre inlägg hon skriver med frasen: ”För övrigt vill jag påpeka att SD är nazister i kostym.” Det är också titeln på hennes blogg.

Rasistiska organisationer ska förbjudas. SD och NyD är rasistiska organisationer. Och inte en enda kritisk fråga från systemmedierna om hur långt Dennert egentligen vill gå i sin kamp mot medborgerliga rättigheter.

Etablissemanget bakom gruppen

År 2012 publicerades en statlig utredning med den föga objektivt klingande titeln ”Främlingsfienden inom oss”. För att bekämpa ”främlingsfientligheten” föreslogs bland annat skapandet av ”en typ av politiskt obundet, organiserat motstånd” på nätet enligt former som påminner mycket om #jagärhär. Minst en av utredarna är medlem i gruppen.

Mina Dennert startade #jag­ärhär förra året och fick snart massmedial uppmärksamhet från bland andra SVT, Nyheter24 och Aftonbladet. I samtliga fall handlar det om hyllningsreportage, om än inte så uppenbart propagandistiska som SVT:s senare idolporträtt. Då hade gruppen bara drygt 3 000 medlemmar.

I samband med Åhléns PR-kupp med den svarta luciapojken den 29 november förra året lanserades mediebilden av #jagärhär i stor skala då man gick in i kommentarsfälten och dränkte de upprörda inläggen om att Åhléns förstörde en svensk tradition. I media framställdes det som ”rasistiskt hat” riktat mot pojken, men trots att vi finkammat de skärmdumpar vi kunnat hitta och skickat frågan till en av de journalister som skrev om händelsen, har Nya Tider inte kunnat hitta ett enda exempel på det – vreden var riktad mot Åhléns.

Nu fick nätverket öppet stöd från regeringshåll i form av kulturminister Alice Bah Kuhnke. Även andra ministrar har senare uttryckt sitt stöd.

Nätverket och Mina Dennert själv har tilldelats fina priser av etablissemanget: Rättviseförmedlingens Rättvisepris, Faktumgalans pris för Årets integration, Årets Samhällsaktör, Milledagens pris och Anna Lindh-priset. Bukowskis arrangerade en auktion i februari där 1,2 miljoner skänktes till #jagärhär. Bokmässan skänkte en krona per såld biljett.

I ett officiellt regeringsdokument som släpptes i juli med titeln ”Handlingsplan: Till det fria ordets försvar – åtgärder mot utsatthet för hot och hat bland journalister, förtroendevalda och konstnärer” nämns gruppen som en viktig samhällsaktör. I ett brev från Alice Bah Kuhnke som publicerats i gruppen framgår att Dennert har varit delaktig i arbetet med handlingsplanen.

Kort sagt: Ett nätverk som ägnar sig åt att tysta dissidenter och där ledarna förespråkar kraftiga inskränkningar av de medborgerliga rättigheterna backas upp av hela etablissemanget.

Efter att regeringens handlingsplan offentliggjorts kommenterade Katerina Janouch att ”det är nu jag blir mörkrädd när jag får en vision av regeringsunderstödda, frivilliga arméer av angivare och medlöpare, hobbyspioner och nätaktivister som av ideologiska skäl arbetar för att ’städa bort’ misshagliga åsikter och individer ur det offentliga samtalet”.

Läs del 2 här >>.

Fakta om #jagärhär-ledaren Mina Dennert

Namn: Mina Shourangiz Jannica Dennert
Ålder: 42
Ursprung: Född i Iran. Kom till Sverige som adoptivbarn vid ett års ålder.
Yrke: Journalist och ledare för ideella föreningen #jagärhär.
Familj: Maken Magnus Dennert (anställd på SVT och ansvarig för SVT Opinions twitterkonto) och tre barn.
Taxerad inkomst 2016: 374 200 (Magnus 476 100)
Bostad: Radhuslägenhet värderad till fem miljoner kronor i ett etniskt homogent område i Göteborg. Har även stor villa på Åstol utanför Bohusläns kust som hon hyr ut för 7000 kronor i veckan (lågsäsong).
Festliga fakta: 0 av 378 personer i paret Dennerts kvarter i Billdal har utomeuropeiska namn. På Åstol är antalet 0 av 159 invånare.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sverige ska börja vaccinera barn – trots vaccinrisker för just barn

INRIKESUnder torsdagens extrainsatta pressträff bekräftade statsminister Stefan Löfven att regeringen kommer godkänna vaccinering av barn från 12 år efter höstlovet. Samtidigt har en ny studie från USA visat att just pojkar mellan 12-15 år kan löpa sex gånger högre risk att drabbas av hjärtmuskelinflammation av coronavaccin, än risken de löper av att bli allvarligt sjuk i Covid-19. ”Det här gör vi för barnens skull”, sade Stefan Löfven.

Homopräst vägrar viga heterosexuella par

INRIKESDen homosexuella prästen Lars Gårdfeldt, i Carl Johans församling i Göteborg, har beslutat att vägra viga heterosexuella par.

SD i Region Skåne begär extradebatt om gäng- och klankriminalitet

INRIKESDen 15 september meddelade Sverigedemokraterna i Region Skåne att de nu lämnat in en begäran om extradebatt i Regionfullmäktige om den invandrarrelaterade gäng- och klankriminaliteten. Niclas Nilsson, SD:s gruppledare och regionråd i Region Skåne säger i en kommentar till Nya Tider att det bland annat är händelserna i Lund på senare tid som blev droppen.

Hanif Bali tillbakavisar anklagelserna om olämpliga sexuella kontakter med flicka

INRIKESHanif Bali, känd och kontroversiell politiker inom Moderaterna, står anklagad internt inom partiet för påstådda sexuella kontakter med en ung flicka, kontakter som ska ha börjat när flickan var 15 år gammal. I ett längre inlägg på Facebook klargör han att det rör sig om grundlösa anklagelser och kallar det hela för en komplott skapad av hans politiska motståndare.

Svensk man grep afghan som våldtagit barn på öppen gata

INRIKESDen svenske hjälten Håkan Johannesson var ute och provkörde sin nya bil med sina unga söner när han såg något som inte stod rätt till – det ledde till att han stoppade och grep en afghansk asylsökande pedofil.

Nya bevis för att Estonia sänktes

Den 10 september 2021 träffade den finske ingenjören Harri Ruotsalainen den estniska Estonia-gruppen vid Riigikogu, Estland parlament. Hösten 1994 arbetade Ruotsalainen vid den finska räddningstjänsten i Helsingfors och deltog i Estonias räddningsinsats. Han berättade om de omständigheter som av den svenska regeringen hade hemligstämplats för 25 år, senare 100 år.

Åkesson kovänder om Ungerns Viktor Orbán – hyllar i stället Johnson och Kurz

INRIKESSD-ledaren gör helt om när det gäller vilka politiker och länder utanför Norden som han på något sätt ser upp till. Nu är inte vare sig Ungern eller Polen politiskt korrekta för SD-ledaren, än mindre premiärminister Viktor Orbán. Nu beundrar Åkesson istället Boris Johnson och Sebastian Kurz; makthavare som har utövat en repressiv nedstängningspolitik mot sina länders medborgare.

Krav på att evakuera 15 tolkar slutade med att 1  100 flögs till Sverige – tolkarna blev kvar

REPORTAGEI augusti mobiliserade den svenska staten sina yttersta krafter för att flyga in människor från Afghanistan till Sverige. Det som i debatten började med att ett ”tjugotal” tolkar och deras familjer skulle flygas in, slutade med att över 1 100 personer hämtades till Sverige. Migrationsverket krävde blixtsnabba ändringar av invandringslagstiftningen för att kunna flyga afghanerna, vilket regeringen genast verkställde. Totalt flög flygplan från Försvarsmakten till Kabul 22 gånger. Av det totala antalet afghaner kommer 650 som kvotflyktingar, medan resterande 450 redan hade medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige. Tolkarna, som var själva anledningen till att genomföra evakueringen, har fortfarande inte hämtats till Sverige.

Gå till arkivet

Send this to a friend