Skip to Content

Bild: Bitcoin.com
ANALYS

Digitala valutor – maktmedel, trendnyck eller framtidens betalningssystem?

PappersupplaganNya Tider v. 50

I flera länder arbetar centralbankerna med att försöka etablera digitala valutor som komplement till den traditionella nationella valutan – och bankernas egna kontantlösa alternativ. De mest uppmärksammade projekten har varit Kinas planer på en digital Yuan och Riksbankens utvecklingsprojekt ”e-krona”. Men både Venezuela och Bahamas har redan etablerat digitala valutor, om än med ifrågasatt framgång. Andra, globala kryptovalutor som till exempel Bitcoin och Ethereum har rönt stort intresse, men de har inte lyckats etablera sig som betalningsmedel, därför att värdet inte är stabilt.

Publicerad: 11 december, 2020, 14:14

  • Svenska

Läs även

Varför behövs nationella digitala betalningsmedel?

Syftet med pengar är att bevara ett visst värde över tid eller att förflytta det mellan två parter i en affärsuppgörelse, till exempel när man sparar pengar på ett bankkonto eller köper mat eller kläder. Vad man kal­lar för pengar är egentligen inte så viktigt i sig, det viktiga är att pengarna utgör en relativt stabil värdebärare som de flesta litar på. Historiskt har pengar utgjorts av en mängd olika saker, allt från tulpanlökar till kopparplåtar. Sedlar och mynt som utges av en centralbank har varit en relativt stabil funktion under relativt lång tid, även om det förekommit och förekommer en lång rad avvikelser från den regeln.

Volatiliteten, osäkerheten i värdet, är påfallande hög i de vanligaste så kal­la­de kryptovalutorna. Det är en av anledningarna till att de inte fungerar som betalningsmedel. Jämförelsen är gjord mot SEK, men för Etherium (ETHE) och Bitcoin (BTC) är utvecklingen beskriven i jämförelse med USD. Diagrammet visar förhållandet, i procent, mellan det högsta och lägsta värdet på valutan under 2020. Källa: Dagens Industri och etoro.com, beräkning och grafik: Nya Tider

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

IT-miljardärer predikar ”demokrati” samtidigt som de är för censur enligt studie

UTRIKESEn akademisk studie utförd av forskare i USA och Tyskland har kommit fram till att teknikeliten är helt isolerade från vanliga människor. ”Vi finner att de 100 rikaste medlemmarna i IT-världen avslöjar distinkta attityder som skiljer dem både från den allmänna befolkningen och från andra rika eliter”, noterar studien.

Franska skolor under dagligt tryck från politisk islam

UTRIKESIslamistiska aktioner, inklusive dödshot mot lärare, är nu så vanliga i franska skolor att de inte längre kan överblickas. Förhållandena kan karakteriseras som ett lågintensivt krig. President Emmanuel Macrons försök att skapa en ”fransk islam” verkar stå inför stora problem. Kommer han att agera som han har lovat, och vad innebär egentligen den ”muslimska värdegrundsstadga” som flera muslimska förbund i Frankrike vägrat underteckna?

Stort genombrott för Portugals ”Trump”

UTRIKESDen avgående portugisiske presidenten omvaldes i den första omgången, men André Ventura, från Chegapartiet, fick mer än tio procentenheter mer röster än under parlamentsvalet 2019.

Twitter lanserar nytt instrument mot ”missledande information”

UTRIKESTwitter inleder nu ett pilotprojekt för ännu en funktion för att kontrollera innehållet i de meddelanden som användare publicerar på plattformen. Sedan tidigare finns möjligheten att anmäla inlägg, som då eventuellt avlägsnas, men nu skall användare själva kunna förse andras inlägg med kommentarer om de uppfattar innehållet som ”missledande”.

Italiens premiärminister Giuseppe Conte avgår – kan bana väg för Salvinis återkomst

UTRIKESItaliens premiärminister Giuseppe Conte avgick på tisdagsmorgonen den 26 januari 2021, bara för att han skall kunna bilda en ny regering – om så bara sin tredje!

Social oro exploderar i Nederländerna efter corona-utegångsförbud

UTRIKESOmkring 240 personer greps, främst i Amsterdam, efter att upplopp bröt ut i minst tio städer runt om i Nederländerna på söndagskvällen. På lördagskvällen hade man det första utegångsförbudet i Nederländerna sedan slutet av andra världskriget, och polisen arresterade mängder av unga utländska män och delade ut 3 600 bötesförelägganden för brott mot utegångsförbudet.

City of London tar bort statyer kopplade till slavhandel

UTRIKESCity of London meddelade i torsdags att man skulle ta bort statyer av William Beckford och Sir John Cass från Guildhall, i stadsdelen Moorgate.

Tyska kristdemokrater väljer efterträdare till Angela Merkel

UTRIKESTysklands kristdemokratiska CDU-parti höll partikonferens den 15-16 januari för att välja ett trettiotal ledamöter till en ny partistyrelse. Störst intresse tilldrog sig valet till partiordförande efter Annegret Kramp Karrenbauer. Den nye ordföranden kommer med stor sannolikhet att nomineras till partiets kanslerskandidat i förbundsdagsvalet den 19 september och därmed komma att efterträda Angela Merkel.

Gå till arkivet

Send this to a friend