Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 01/2018

Totalt krig inom Arbeiderpartiet

Sexanklagelserna mot vice partiledaren, som chockade den norska socialdemokratiska maktsfären under december, lamslog deras politiska arbete fullständigt. Arbeiderpartiet skulle metodiskt utreda affärerna i lugn och ro, men knappt hade nyår passerat förrän full anarki utbröt i det svårt sargade gamla maktpartiet. En muslimsk jurist i partiledningen markerar hårt mot Trond Giske som bestrider de många anonyma anklagelserna. Nu är han avstängd från uppdraget på obestämd tid.

Våldsam attack mot poliser i Frankrike på nyårsafton

Svarta ungdomar i Champigny-sur-Marne utanför Paris omringade och attackerade våldsamt två poliser, som båda blev skadade.

FN flyger nu över muslimska migranter till EU

Då antalet migranter som reser över Medelhavet minskar efter intensifierad patrullering, har FN nu börjat överföra migranter med flyg in i Europa.

Hårdare tag mot kriminella migranter i Tyskland

Tyskland har fått nog och öppet talar om det onämnbara, det vill säga kriminaliteten bland asylsökarna.

Nationalist underhöll pensionärer- Aftonbladet vill få honom avskedad

Den inom nationalistiska kretsar välkände tidigare politikern med bakgrund i Nationaldemokraterna som skrivit flera böcker och hållit föredrag har på senare år vidareodlat sin passion för svenskarna. Genom att ställa upp för pensionärer i Varbergs kommun och hålla i musikaliska underhållningar med tema kring Wien spred han mycket glädje för de äldre. Men det kunde inte Aftonbladet acceptera och nu är han uthängd och kommunen ifrågasatt för att de lät någon med "fel" åsikter roa pensionärer.

1400 bilar brann inne i Liverpool under hästshow

Liverpool Echo Arenas parkeringshus utsattes under dagen på nyårsaftonen för en katastrofal brand. Cirka 1400 bilar har brunnit inne i parkeringshuset som har en maxkapacitet av 1600 bilar.

En DN-journalist får något att tänka på

Nya Tiders krönikör Caspar Nilsson har skrivit till DN-journalisten Johan Schück. Eftersom Schück inte svarat, publicerar vi Caspars mail här.

Epifania

Epifania (grekiska: uppenbarelse) är detsamma som Trettondagen, den 6 januari. Trettondagshelgen är kristendomens äldsta fest, äldre än julfirandet den 25 december.

Bloggare som stämdes av Juridikfronten: Vi sa redan då att det verkade regisserat

Nya Tiders avslöjande om Juridikfronten har väckt onda minnen till liv bland bloggare som tvingats betala pengar till Juridikfrontens medlemmar. Nu undersöks juridiska möjligheter till upprättelse.

Sexskandal skakar norska socialdemokrater

Inte nog med att Arbeiderpartiet (AP) förlorade valet i höstas, opinionssiffrorna är usla och istället ökar statsminister Solbergs parti, det borgerliga Höyre (H). Dessutom, inför julhelgen skakades AP av avslöjandet om att vice partiledaren Trond Giske uppfört sig olämpligt mot kvinnor i partiet. I mellandagarna anlitade partiledningen en krishanteringskonsult för att reda ut stormen kring sexhärvan.

Berlin skapar ”säkra zoner” mot sexuella trakasserier

I år kommer nyårsfirandet i Berlin att omfatta en "säker zon" för kvinnor för den första gången någonsin, berättar organisatörerna.

Tips för hundägare till nyår

Nyår är för många en trevlig tid på året, men för andra som våra fyrfota vänner är det en tid som kan bli traumatisk och till och med stressa ihjäl vissa hundar. Men det finns råd att få för att minimera deras lidande.

En batikhäxas vanvett

Vanligen försöker jag upprätthålla en viss språklig nivå och undvika nedsättande uttryck, men "äldre svensk kvinna med specialintresse för yngre afghanska män" blir i längden något otympligt, och ordet "batikhäxa" gör att alla direkt förstår vad som avses. Typen har funnits sedan de själva var unga, men tillgången på just afghanska män har av någon anledning fått dem att blomma ut starkare än någonsin.

Juridikfronten granskade med hjälp av Lexbase – nu kräver de förbud

Juridikfronten är en hyllad förening som säger sig bekämpa rasism genom att anmäla sajter på internet. I veckans nummer av Nya Tider publiceras avslöjande om hur en medlem i Juridikfronten begärt skadestånd av bloggare för hatkommentarer som han själv skrivit.

Appell till internationell bojkott av Österrikes nya regering

På samma sätt som utvalda kulturinstitutioner uppmanade till bojkott av AlternaMedia och Nya Tider under Bokmässan 2017, appellerar nu politiska och andra kombattanter till en bojkott av Österrikes nya regering. Uppropets mål är framför allt ministrar från det Österrikiska Frihetspartiet, FPÖ, som enligt deras mening vilar på arvet från nazitiden.

Den arabiska slavhandeln: Ett grymt men ”bortglömt” kapitel i historien

Att ”den vite mannen” tog slavar har vi fått lära oss sedan barnsben. Vad man däremot sällan får lära sig är att arabiska slavhandlare tog slavar under omänskliga former. Arabernas slavhandel sträcker sig över hundratals år, kostade miljontals människor livet och tömde hela länder.

Visa fler utgåvor »