Skip to Content

Digitala utgåvor

Visa fler utgåvor »

eNyT v. 02/2018

Norsk socialdemokrat hoppar av och även Venstre drabbas av skandal

Trond Giske, förste vice partiledare i Arbeiderpartiet, meddelade under söndagen att han lämnar partiledningen. Giske avgår även som partiets finanspolitiske talesman.

AfD:s vice partiledare avstängd från Twitter för kritik mot arabiska polistweets

Twitter stängde av AfD:s vice partiledare Beatrix von Storch när hon vågade ifrågasätta den tyska polisens twittrande på arabiska under nyårsnatten.

Den asylsökande afghanen som knivhögg polis över 18 år

Den person som knivhögg en polis vid Björns trädgård i Stockholm, i närheten av manifestationen mot utvisningar till Afghanistan, den 31 augusti förra året har nu åtalats för försök till mord.

BRÅ kommer kanske att ta med etnicitet i undersökning av sexualbrott

Under de senaste decennierna har antalet polisanmälda sexualbrott ökat kraftigt, konstaterar regeringen i sitt regleringsbrev till BRÅ. Samtidigt har Metoo-kampanjen riktat mycket uppmärksamhet mot sexualbrott, vilket har fått regeringen att ge BRÅ i uppdrag att belysa orsakerna till ökningarna sedan 2005. Moderaterna har, precis som Sverigedemokraterna gjort i många år, nu krävt att gärningsmännens etnicitet skall kartläggas. Nu har justitieminister Morgan Johansson (S) öppnat upp för den möjligheten, men det är ännu oklart om BRÅ kommer att ta med den kontroversiella statistiken.

Manifestation mot kvinnovåld i Helsingborg

Ett lugnt och värdigt fackeltåg mot kvinnovåld samlade ca 130 deltagare under lördagseftermiddagen i Helsingborg. Det massmediala intresset, trots den ännu pågående Metoo-kampanjen, var större kring ett eventuellt felparkerat släp än manifestationen i sig trots dess syfte. Fler och större manifestationer planeras nu att hållas i storstäderna under våren.

Här är frågorna som Juridikfronten vägrar svara på

Nya Tiders avslöjande om att medlemmar i Juridikfronten enligt uppgift skrivit hatkommentarer om sig själva och varandra på sverigedemokratiska bloggar för att därefter kräva bloggaren på skadestånd för förtal, har föranlett Juridikfronten att publicera ett bemötande på sin hemsida. De besvärande omständigheterna låter organisationen dock bli att förklara eller nämna överhuvudtaget. Här är frågorna som Juridikfronten fortfarande behöver svara på.

Tusentals IS-stridande har flytt

Tusentals västerländska utländska stridande för Islamiska staten i Syrien har flytt, berättar The Times of London.

Källa nära Ahmedinejad dementerar att ex-presidenten gripits

Den arabiska tidningen Al-Quds Al-Arabi hävdade igår att Irans tidigare president Mahmoud Ahmadinejad gripits, en nyhet som fått stor spridning. Uppgifter från en källa nära Ahmedinejad uppger nu att nyheten är falsk.

Akilles blir svart i ännu ett angrepp på Europas historia

BBC och Netflix samverkar i ett försök att skapa en episk historisk serie som skall visa kriget om Troja ur trojanernas synvinkel. Men kritiken är redan stor innan premiäravsnittet visats på grund av vad många ser som ett politiskt korrekt angrepp på Europas historia. Flera av huvudrollerna, däribland den ikoniska historiska karaktären Akilles, spelas nämligen av svarta skådespelare.

Ett nytt år och nya tag i den europeiska politiken

Strax innan jul fattade det danska folketinget ett beslut om en sträng gränskontroll, vilket i princip strider mot Schengenavtalet, men garanterar kunskap om vilka som passerar kungariket Danmarks gränser. Beslutet applåderades av många i folketinget, mest av Dansk Folkeparti, av opponenter kallat högerpopulistiskt.

Fatwa mot Bitcoin

Den starkt kritiserade kryptovalutan Bitcoin har fördömts av allt fler som ogillar den. Nyligen har Egyptens översteimam utfärdat en Fatwa. Även Israel och Sydkorea börjar se över möjligheterna till reglering eller förbud mot Bitcoin, samtidigt som miljöforskare varnar för den enorma mängden elektricitet som utvinningen av kryptovalutor slukar. Dessutom överges Bitcoin av den kriminella näringen till förmån för Monero.

Tatueringsförbud mildrat inom Berlinpolisen

Förbudet för Berlins poliser att visa tatuerade underarmar hävs med omedelbar verkan. Ett nytt dekret från senatsförvaltningen säger att "tatueringar är i allmänhet tillåtna".

Tyskland och Frankrike – två kulturländer under tryck från samma problematik

Medan president Emmanuel Macron planlägger en transformering av sitt land fortsätter Tyskland med bevisföring gällande kriminalitet bland asylsökarna.

Satte Sverige på kartan: Solskensolympiaden 1912

Det är över 100 år sedan de femte Olympiska spelen satte Sverige på världskartan och fick stor betydelse för både framtida OS och den svenska idrottens utveckling.

Ängslan när medborgare enas mot dagens imperialism

Manuel Ochsenreiter, skribent i Nya Tider och chefredaktör för det tyska magasinet Zuerst!, skriver här ett svar till Expressens krönikör Patrik Oksanen. Expressen har vägrat att införa repliken, trots att chefredaktör Thomas Mattsson på sin hemsida skriver: "Jag vill att Expressen ska vara den tidning som mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd."

Visa fler utgåvor »